StoryEditorOCM
Dalmacijasanader na popravnom

Počeo treći Festival znanosti u Sinju: župan Sanader se zanio, pa zaboravio ga proglasiti otvorenim

Piše PSD.
22. listopada 2012. - 00:08
Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader u nedjelju navečer u Alkarskim dvorima otvorio je 3. festival znanosti Sinj koji će uz sudjelovanje desetina znanstvenika trajati 5 dana. U prepunoj dvorani Alkarskih dvora među znatiželjnim sinjsim studentima, srednjoškolcima, njihovim roditeljima i prijateljima i drugim gostima našli su se rektori splitskog i zadarskog sveučilišta Ivan Pavić i Ante Uglešić, Znanstvenici Slobodan Danko Bosanac i Franjo Sokolić, župan Sanader sa suradnicima, zamjenici gradonačelnika Sinja Zoran Vujanović i Elena Perković Paloš, gvardijan Franjevačlkog samostana i svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež i drugi.

U prigodnom govoru student fizike Mate Jagnjić podsjetio je kako je prije 4 godine sa starijim kolegom Mislavom Cvitkovićem pokrenuo realizaciju ideje festivala znanosti u Sinju. Prvi festival bio je nacionalni, drugi regionalni, a ovogodišnji je europski i naslovljen je "Kritičko mišljenje". Za doprinos organizaciji ovogodišnjeg festivala Jagnjić je zahvalio Viteškom alkarskom društvu, Franjevačkom samostanu, gradu Sinju, općini Hrvace, Županiji splitsko-dalmatkinskoj, tvrtkama "Pršut Voštane", "Tromont" i drugima.

Danica Ramljak i Mislav Blajić
Dr.sc. Danica Ramljak, članica organizacijskog odbora, kazala je da Sinj ima dva brenda, Alku i Gospu Sinjsku, a željeli bi da treći brend bude znanost. Dr. Ramljak je ustvrdila da je Sinj rasadnik fizičara. To je prisnažila podatkom da na zagrebačkom PMF-u godišnje diplomira 10-ak fizičara od čega su u prosjeku dvojica iz alkarskog kraja. Dr. Ramljak je u ime organizatora posebno predstavila Mislava Blajića, brucoša splitskog FESB-a, koji je na državnoj maturi ostvario 100-postotni uspjeh iz fizike. Tome briljantnom mladiću, koji je prebolio sarkom, organizatori su darovali knjigu o Nikoli Tesli i jednogodišnju pretplatu na znanstveni časopis.

Čestitajući organizatorima na festivali koji na posebni način pokazuje da se bez znanosti ne može te što potiče mlade prema svijetu znanja, rektor Ivan Pavić je naglasio kako je Sveučilište Split prepoznalo vrijednost rada organizatora skinjskog festivala te je prošle godine studentu Mati Jagnjiću dodijelilo posebnu nagradu.

Rektor Ante Uglešić kazao je da se slični festivali održavaju u mnogim gradovima, ali nigdje s takvim interesom kao u Sinju. Dodao je da Sinj nije rasadnik samo fizičara već znanstvenika u drugim poljima.

Čestitajući organizatorima župan Sanader je najavio da će županija u svom proračunu za 2013. godinu svim studentima sa svog područja koji ostvaruju ocjene 5,0 dodijeliti stupendiju. U zanosu župan je zaboravio proglasiti festival otvorenim. Mate Jagnjić ga je pozvao na "popravni" pa se župan vratio za govornicu, kazao da drži kako u nazočnosti znanstvenika njega baš i ne pripada čin otvaranja, ali je na kraju ipak festival proglasio otvorenim.

U nastavku Slobodan Danko Bosanac održao je predavanje na temu "Kako slijepoij prijateljici objasniti što su to zvijezde?".

Toni Paštar
FOTO: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:09