StoryEditorOCM
Dalmacija gradski vijećnik prozvao kulturno vijeće

Đaković: Novac ide za bančenje, a ne promociju kaštelanske kulture

Piše PSD.
29. veljače 2012. - 19:33

O dugo spominjanim kuloarskim pričama o navodnoj netransparentnosti rada Kulturnog vijeća grada Kaštela, činjenici da su pojedini članovi Vijeća ujedno i članovi udruga koje su dobile novac za svoje projekte, te kontroli trošenja novca, na sjednici kaštelanskoga Gradskog vijeća govorio je SDP-ov vijećnik Dražen Đaković.

Obrušio se na rad nadležnoga gradskog odjela koji, prema njegovu mišljenju, ne vrši kontrolu nad trošenjem proračunskog novca, novca poreznih obveznika.

- Smeta nam netransparentna raspodjela financijskih sredstava, kao i kriteriji po kojima se udrugama novac daje. Nedopustivim držim da o rezultatima kome će se dati novac odlučuju isti oni koji se za dodjelu novca i natječu. Jedna trećina, odnosno pola milijuna kuna, dodijeljeno je udrugama čiji su članovi u Kulturnom vijeću - kazao je Đaković, pitajući pritom gdje su izvješća o radu Kulturnog vijeća, koje raspolaže, odnosno raspoređuje iznos od milijun i šesto tisuća kuna. 

- Neke udruge su čak preplaćene. Imamo informaciju kako neke novac dobivaju za hranu i piće, za bančenje, a ne promociju kulture - veli Đaković, prozivajući jedino gradske čelnike koji su Kulturnom vijeću omogućili takav rad. Koje udruge “banče”, Đaković nije želio imenovati.

Tek se, na inzistiranje gradonačelnika Joška Berketa da navede točne primjedbe tko je i što dobio, osvrnuo na Ljetnu školu Kaštela koja je dobila iznos od 100 tisuća kuna, iza koje stoji član Kulturnog vijeća.

Položit će račune

Gradonačelnik Berket prihvatio je Đakovićev prijedlog da se Kulturno vijeće pozove pred gradske vijećnike i da se iznese tko za što troši novac, međutim nije prihvatio činjenicu da je baš sve netransparentno, jer su prvi put javno objavljena imena udruga koje su dobile novac. 

- Kako ga i na što troše, izjasnit će se Kulturno vijeće pred vama svima - kazao je Berket.

Član Kulturnog vijeća Joško Grgin najveći problem u cijeloj priči vidi u komunikaciji s udrugama. 

- Moram kazati kako smo od nadležnoga gradskog odjela zatražili da nam se omogući dio prostora na gradskim stranicama, no do danas nismo dobili povratnu informaciju. Na tom bi mjestu bilo prezentirano ama baš sve. Sve bi bilo čisto i jasno. Primjerice, udruge bi se na tom mjestu mogle educirati kako trebaju napisati projekt - kaže Grgin, direktor Kaštelanskog kazališta.

Prof. Mladen Domazet, također član Kulturnog vijeća, napominje kako će i dalje inzistirati na transparentnosti, jasnim kriterijima i programu. 

- Ako udruga ima potencijal da se razvija do profesionalnosti, onda je treba i pratiti. Naravno - veli Domazet - uz pokriće za svaku dodijeljenu kunu, za svaku lipu. Vijeće ima jasne kriterije koji su usklađeni s nadležnim ministarstvom i sve mora biti dostupno javnosti. Mi smo savjetodavno tijelo, a to ne znači da svoj rad ne moramo podastrijeti Gradskom vijeću. Dapače, mišljenja sam da to moramo i hoćemo činiti - zaključio je Domazet.

jakov žarko

Prijateljstvo s Kupresom

Gradsko vijeće Kaštela jednoglasno je prihvatilo prijedlog Komisije za međugradsku i međunarodnu suradnju i donijelo odluku o Povelji o prijateljstvu i suradnji između Kaštela i općine Kupres iz BiH.

O vrtićima sljedeći put

Jednoglasnim odlukama vijećnika prihvaćena su izvješća o radu Gradskog muzeja, Knjižnice te sportskih objekata za 2011. godinu. Izvješća o radu vrtića, gradskog i privatnog, bit će na idućoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:00