StoryEditorOCM
Dalmacijanerežišća pred procvatom

ŠVICARSKO LJEČILIŠTE NA BRAČU Ulog od 276 milijuna eura i 820 zaposlenih

Piše PSD.
29. ožujka 2011. - 21:22
Gradnja četiriju specijalističkih zdravstvenih centara, hoteli, urbane vile, wellness, ekskluzivni dućani, niz sportskih terena za raznorazne sadržaje, rasprostranjenih u tri velika kompleksa na milijun četvornih metara zemljišta Vidove gore, nije tek puki ambiciozni plan, već realni projekt bračke općine Nerežišća koja je u suradnji sa švicarskim fondom “Verica Trust AG” pokrenula prve poteze na razvoju centra zdravstvenog turizma.

Prvi dio je napravljen, švicarski investitori od Bračana su već kupili 800 tisuća kvadrata privatnog zemljišta na potezu Prajca-Jerkovica-Pletenik s južne, brdske strane otoka.

Za planiranu investiciju nedovoljno, tako da planiraju kupiti još 300 tisuća kvadrata iz državnog vlasništva, mahom krša i šume, potrebnih za cjelovitost ove iznimne ideje, teške 276 milijuna eura.

Načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević ne krije zadovoljstvo, dobar vjetar u leđa daju i najave s najviših hrvatskih političkih razina o skorom definiranju pravilnika koji će omogućiti utemeljenje zdravstvenih centara.

Projekt je nedavno prezentiran u Saboru, odlično je prihvaćen, a osim Nerežišća, kao pioniri razvoja centara zdravstvenog turizma tu su se istaknuli i Vodice te Mali Lošinj.

- Sudeći po interesu vidljivom prilikom prezentacije, mislim da je naša ideja našla uporište. Razloga je više, a svi oni vode prema zapošljavanju 820 ljudi, od čega više od 40 posto s visokom stručnom spremom koji će tijekom cijele godine imati posao. Razvoj zdravstvenog turizma na 500 metara nadmorske visine na južnoj strani Vidove gore nadilazi Brač, to je projekt koji će se odraziti na mnogo razina. To nam je najvažnije – kaže načelnik Kuščević.

Načelnik Lovre Kuščević
Nikola Vilić / CROPIX

Širenje zračne luke

Brojkama rečeno, Nerežišća dobivaju dijagnostički centar, četiri klinike, razvoj kompletne infrastrukture, prometnice, uvođenje električne energije, kanalizacijskog sustava.

Već ove godine u planu je i gradnja nove ceste koja će predviđenu zonu spajati s Velom farskom.

Tu je i marina u uvali Smrka za koju je već u izradi urbanistički plan, još jedan ulaz u oazu mira budućim gostima. Razmišlja se i o gradnji golf-terena, širenju aerodroma. Vrijednu investiciju prati i PDV od 60,7 milijuna eura, PDV iz poslovanja u desetogodišnjem razdoblju od 119 milijuna eura, dok bi prihod općine mogao biti 20 milijuna eura.

Korist ide i šire, otvorit će se nova radna mjesta za sve profile, školovat će se novi kadrovi koje će stipendirati investitor, stječe se baza za ostanak mladih na otoku, dapače, i mjesta za dolazak novih žitelja s kopna.

Naravno, razvijat će se proizvodnja i distribucija autohtonih proizvoda, a u idućih desetak godina bit će podosta posla i za “Jadrankamenove” neimare, te kompletnu bračku građevinsku operativu. U svakom slučaju, golem potencijal koji čeka još neke zakonske korake.

- Osim stvaranja temelja za razvoj centara zdravstvenog turizma, čekaju nas još dvije stvari, unos našeg projekta u izmjene i dopune županijskog Prostornog plana, što bi se, kako nam je rečeno, moglo očekivati krajem ove godine.

Osim županijskog, tu je i naš plan, no ja osobno jamčim kako će Općina dopune i izmjene našeg PP-a, uz paralelni rad na planovima nižeg reda, napraviti do konca 2012.

Dakle, na potezu je sada hrvatski vrh koji mora uvesti novu stavku o razvoju ovakvog tipa turizma u pravilnik, nakon čega mi ostali krećemo u akciju. Iza nas je puno posla, tri godine rada, no ne stajemo. Kako sada stvari stoje, ako svatko odradi svoj dio posla, za četiri godine Vidova gora prima prve turiste – kaže Kuščević.

tanja šimundić bendić / Snimio Nikola vilić / cropix

Ljekoviti spoj šumskog i morskog zraka

Zašto baš Brač? Švicarci koji su ovakve projekte već realizirali na brojnim svjetskim lokacijama prepoznali su ljekovitost Vidove gore na kojoj je već davno postajao odmorišni centar. Lokacija je zanimljiva jer daje spoj morskog zraka s juga i kisika koji stvara najveća šuma crnog bora na Mediteranu.

Takav spoj idealan je ne samo za saniranje čitavog niza bolesti, već i kao odmaralište za goste, posebice ekskluzivne. Na njih se najviše računa, kaže Kuščević.


Cesta do uvale

Ozbiljnost Švicaraca najbolje pokazuje želja da se centar pod obvezno definira u svim izmjenama i dopunama plana. Važnost su dali i razvoju infrastrukture, koja u prvom koraku ide prema izgradnji 6,6 km ceste prema uvali Vela farska, na sjevernoj bračkoj strani. Projekt je vrijedan osam milijuna kuna, a planira se izgradnja već ove godine.


Domaći stil

Autohtoni stil gradnje i domaći materijali svakako će se poštovati. Švicarci imaju namjeru napraviti tri velike zone u kojima će se, osim klinika, nalaziti i kupke, bazeni, klubovi, kongresne dvorane, ugostiteljski sadržaji, dalmatinske pjace, hoteli, vile, kasino, amfiteatar, muzej, helidrom.


830 milijuna mogućih gostiju

Procjena je investitora da u krugu od tri sata leta od Brača živi više od 830 milijuna stanovnika, dovoljno za optimistična poslovna razmišljanja. Ne kriju ni podatak o priličnom razvoju medicinskog turizma, što bi u idućoj godini, na svjetskoj razini, trebao uprihoditi više od sto milijardi dolara, u kojemu naša zemlja sudjeluje u neznatnom dijelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:58