StoryEditorOCM
Dalmacijapanika od betonizacije

Splićani na nogama zbog GUP-a: Znamo da je ovo eldorado za svakog poduzetnika, ali di će naša dica?!

12. listopada 2016. - 21:07
prosvjed_vranciceva1-121016.JPG

"Ne damo igralište", "Svi skupa protiv GUP-a", "Di će naša dica" - te, ali i nekolicinu drugih transparenata izložili su stanari Vrančićeve ulice koji su u srijedu poslijepodne na održali mirni prosvjed kako bi izrazili svoj bunt protiv aktualnih izmjena GUP-a prema kojem se na mjestu sadašnjeg igrališta i parkirališta planira izgraditi stambeno-poslovni kompleks od 4000 metara četvornih.

Stoga ne čudi da je za mjesto radnje odabrano upravo dječje igralište, a prosvjedu se odazvalo više od sto stanara.

- Mi smo svjesni da je ovo eldorado za svakog poduzetnika. Riješena je sva komunalnu infrastruktura, prostor je golem...A ovdje ionako svi funkcioniraju po principu: Di vidiš prazno misto-posadi zgradu. Međutim što je s nama stanarima? Pita li nas tko za mišljenje?

Ovdje se djeca igraju desetljećima, sa parkingom svi muku mučimo, a ako projekt dobije zeleno svijetlo, to će biti katastrofa za sve nas stanare, koje su doveli pred gotov čin, kaže nam predstavnica stanara Vrančićeve 5 Gordana Kačić Bartulović, napominjući kako će poduzeti sve kako bi stopirali realizaciju stambeno-poslovnog objekta.

Kačić-Bartulović također upozorava kao su temelji pojedinih zgrada u Vrančićevoj devastirani zbog podzemnih voda, a taj bi popriličan problem dočekao i novog investitora, ukoliko do gradnje u konačnici dođe.

Jedna od stanarki, Sanja Krstulović također je neugodno iznenađena mogućim urbanističkim raspletom, napominjući kako je na njihovom igralištu uvijek akcija, da se tu održavaju škole rolanja, mame dolaze s dječicom u kolicima.

- To je jedini slobodan prostor u kvartu. Ako se i on pretvori u zgrade, zbilja ćemo biti okruženi samo betonom. O zaklanjanju pogleda da i ne govorim. Smeta me i to što je prije nekih sedam-osam godina na igralištu postavljena velika ograda, ali i rasvjeta.

Djeca se obradovala, i mi stariji...Međutim, nikada se ta svijetla na igralištu upalila nisu...Baš se pitam tko je tada kome i zašto namjestio posao, kaže Krstulović.

Jedna od prosvjednica Jagoda Poljak upozorila je da se u neposrednoj blizini nalazi Sveučilišni kampus sa dvije tisuće studenata, od kojih se dobar dio njih parkira upravo pred njihovim zgradama, te da će start projekta ujedno označiti i početak parking ludila.

Podršku je prosvjednicima došao dati i prvi čovjek Gradskog kotara Split 3 Stipe Čogelja, koji je kazao kako će i kotar sa svoje strane učiniti sve da igralište i parking ostanu netaknuti, te da su proslijedili svoj dopis Banovini u kojem izražavaju svoje neslaganje sa izmjenama GUP-a u ovom dijelu grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:08