StoryEditorOCM
Dalmacijaigrokaz oko otpada

Spaljivanje otpada u cementari i strategija Grada i Županije!

Piše PSD.
19. srpnja 2012. - 12:59
Imam osjećaj da su se ovdje pobrkali lončići, jer nam ovakva rasprava ne pomaže. Ako se zajednički ne dogovorimo da će se mijenjati Strategija gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije i Grada Kaštela, onda je svaka rasprava suvišna - kazao je na sjednici Gradskog vijeća kaštelanski gradonačelnik Josip Berket.

Riječ je o 10. tematskoj sjednici, ovoga puta o temi “Spaljivanje i suspaljivanje otpada II”, o nastavku nedavno održane sjednice na kojoj su predstavnici CEMEX-a Hrvatska bili tek gosti, dok su na ovoj dobili priliku predstaviti svoj “Projekt suspaljivanja zamjenskih goriva u tvornicama CEMEX-a”. Sa svim detaljima uvođenja goriva iz otpada u proizvodnju cementa vijećnike je upoznala Miranda Prlenda, glavni tehnolog CEMEX-a Hrvatska.

Mijenjati strategiju ili popustiti ‘Cemexu’?

Gradonačelnik Berket podsjetio je na činjenicu da se u Programu zaštite okoliša, čiji je sastavni dio i Program postupanja s otpadom, te Planu gospodarenja otpadom od 2007. do 2015. Splitsko-dalmatinske županije, izrijekom navode: osnivanje regionalnog centra, prikupljanje, selektiranje i termička obrada, dakle suspaljivanje otpada, i to precizirano - u cementarama. Budući da je Plan gospodarenja otpadom Grada Kaštela sukladan županijskom, i on predviđa termičku obradu.

- Ako smo za to da se mijenja strategija i promijenimo je, onda suspaljivanja nema i CEMEX će to morati poštovati, ali ako se strategija ne mijenja i ostane termička obrada, onda ćemo se dogovoriti za suradnju - naglasio je Berket.

- Nije nama problem CEMEX, već otpad - nastavio je. Hrvatski zakoni uskoro će tražiti od gradova, pa i Kaštela, ukidanje deponiranja otpada. Tražit će se primarno odvajanje, reciklaža koja se isplati, a to sve nam donosi veliku odgovornost i bojim se da na kraju nećemo rješavati smeće, nego đubre. Vijećnik Stipe Maglica pozvao je na ozbiljnost i zatražio konkretne, financijski isplative prijedloge za zbrinjavanje otpada koji nastaje u Kaštelima. Osvrnuo se i na zagađivanje okoliša zanimljivom usporedbom:

- Svaki automobil zagađuje okoliš, ajmo narediti da automobili ne voze kroz Kaštela. Nemoguće! - ponudio je i odgovor.

Dr. Biočić: Nemojte nas trovati

Vijećnik dr. Mihovil Biočić ublažio je retoriku u odnosu na prethodnu sjednicu.

- Ne želimo oštetiti CEMEX ako nam ne smeta - kazao je. - Ako morate smanjiti emisije CO2, prijeđite na mazut ili plin. Ako struka kaže da suspaljivanje ne zagađuje, onda i suspaljujte, ali nas nemojte trovati - poručio je. I na ovoj sjednici manje su raspravljali vijećnici, a puno više članovi Povjerenstva, koji su u svom suprotstavljanju predstavnicima CEMEX-a svakom govorniku upadali u riječ i dobacivali sa svojih mjesta.

Predsjednica Povjerenstva Ivana Rajčić uživila se u svoju ulogu u toj mjeri da je u jednom trenutku davanjem riječi Mirandi Prlendi čak preuzela vođenje sjednice. Na upit gradonačelnika Berketa Povjerenstvo je potvrdilo kako zna da strategija Županije i Grada Kaštela obuhvaća suspaljivanje u cementarama, kojemu se ustrajno protive.

Predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Trpimir Renić kazao je da je CEMEX početkom srpnja pokrenuo proceduru u vezi sa Studijom utjecaja na okoliš koja će dati odgovor o mogućim utjecajima suspaljivanja goriva iz otpada na zdravlje i okoliš. Sastavni dio procedure je i javna rasprava koja će uslijediti u jesen, pa je zamolio vijećnike da do tada ne donose odluke o suspaljivanju u cementarama.

- Zaslužili smo to pravo, jer smo se pokazali kao odgovoran član ove zajednice. Uložili smo 800 milijuna kuna u modernizaciju postrojenja i zaštitu okoliša - naglasio je Renić.

JADRANKA MATIĆ

‘Odgovor prepustite struci’

U raspravi su sudjelovali i prof. dr. Ivan Radić te mr. Rudi Vončina, sudionici izrade Studije utjecaja na okoliš. Prof. Radić pohvalio je angažman članova Povjerenstva, ali i naglasio da se u nakim stvarima s njima ne slaže. Upozorio je da odgovor na pojedina pitanja treba dati struka.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:38