StoryEditorOCM
DalmacijaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Sinjske krivine: nakon radničke tužbe sud zakočio otkaze u 'Autoprijevozu'

20. studenog 2016. - 16:35
svinjani.JPG

Općinski sud u Splitu nepravomoćnom je presudom naložio Autoprijevozu Sinj da ugovore o radu na neodređeno vrijeme za osam od preostalih devet vozača i automehaničara prenese na tvrtku Promet Sinj.

Autoprijevoz Sinj osnovao je Promet Sinj kao tvrtku kći. Na tu tvrtku Autoprijevoz je 1. ožujka 2013. godine prenio ugovore o radu za 42 radnika, a 11 vozača i automehaničara ostalo je na popisu zaposlenih Autoprijevoza. Na novu tvrtku prenesena je i djelatnost cestovnog prijevoza putnika. U međuvremenu je Promet Sinj preuzeo sve poslove Autoprijevoza Sinj, pa su njegovi zaposlenici ostali bez posla s izgledom da svi postanu tehnološki višak.

I dok su oni bili "na čekanju", u Promet Sinj primani su novi radnici. Od ukupno jedanaestero zaposlenika, dvojica su u međuvremenu stekla uvjete za mirovinu, a od preostalih devet njih trojica, Ivan Radić, Branko Norac Kljajo i Veljko Nasić, već su proglašeni tehnološkim viškom i dobili su otkaze ugovora o radu te su upućeni na Zavod za zapošljavanje. Procjenjujući da ih poslodavac namjerava "baciti na ulicu", osam vozača i automehaničara su radi zaštite svojih prava tužili Autoprijevoz Sinj i Promet Sinj sudu te su, poslije dugog parničenja, nepravomoćnom prvostupanjskom presudom dobili zadovoljštinu.

Direktor Autoprijevoza Sinj i Prometa Sinj Joško Jerkan na sudu je ustvrdio kako u autobusnom prijevozu vlada kriza, te je kazao da Autoprijevoz Sinj nema potrebe za radom vozača i automehaničara jer tvrtka "nema prihoda, nema poslova niti se bavi prijevozničkom djelatnošću", ali je priznao da je u Prometu Sinj "u zadnjih mjesec dana zaposleno novih sedam radnika".

Nalažući poslodavcu da na novu tvrtku prenese i ugovore o radu za osam radnika koji su zadržani u Autoprijevozu, sud je ocijenio kako je "očito da su tuženici prema tužiteljima postupili zlonamjerno jer je utvrđeno da su tužitelji članovi sindikata u Autoprijevozu, koji su bili u sporu s Autoprijevozom zbog odluka o otkazu ugovora o radu, koje su pravomoćno utvrđene nedopuštenima pa da samo njihovi ugovori o radu nisu preneseni na Promet Sinj iako se radi o dugogodišnjim radnicima za kojima Promet Sinj ima potrebu..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:53