StoryEditorOCM
DalmacijaPresica u Splitu

Sindikalisti prijete Vladi: Riješite probleme s francima malim poduzetnicima ili slijede prosvjedi!

Piše PSD.
31. kolovoza 2015. - 14:29
Zbog nepravedne prakse koja i uslijedila ukoliko bi Vlada, prema najavama, odobrila konverziju kredita iz švicarskog franka u eure, te otpisala dio glavnice samo za fizičke, ne i pravne osobe, Hrvatska udruga radničkih sindikata uputila je otvoreno pismo ministarstvima financija, poduzetništva i obrta, te gospodarstva.

- Pozdravljamo napore Vlade iščekujući konačno rasterećenje građana od ovog nepravednog kreditnog jarma, no brine nas najava Vlade da će poduzetnici koji posluju putem obrta imati pravo na rasterećenje kredita dok mali i srednji poduzetnici nemaju to pravo jer imaju drugi pravni oblik registracije, odnosno imaju društva s ograničenom odgovornošću. Tom najavljenom mjerom mali i srednji poduzetnici kod kojih je prema procjenama zaposleno više od 50 tisuća radnika opterećenih kreditim u švicarcima, bit će dovedeno u neravnopravan položaj - upozorio je Ozren Matijašević predsjednik HURS-a na konferenciji za medije održanoj ovog ponedjeljka u Splitu. Uz pitanje ustavnosti Vladine mjere po kojom svi nisu jednaki, treba uzeti u obzir i socijalne činke jer što će biti s radnikom i njegovom obitelji ako firma u kojoj radi ne bude mogla isplaćivati plaće jer nije uključena u rasterećenje kreditnog jarma, pitaju se sindikalisti.

Sa željom da zajednički krenu prema resornim ministarstvima s ciljem proširenja Vladine mjere, HURS-u se obratilo dvadesetak tvrtki s područja Dalmacije, ali i Istre. Među njima je i šef dalmatinskog HUP-a i vlasnik NCP-a Goran Prgin koji je kazao kako je očekuje da će Vlada pozitivno reagirati na njihovu inicijativu da se u Vladinu mjeru uključe i mali, te srednji poduzetnici. Njegova firma je primjerice imala 17 milijuna kuna gubitka zbog švicaraca, a negativan trend bi se mogao nastaviti ukoliko Vlada ne bude reagirala.

- Očekujemo brzi odgovor od ministara na naše prijedloge, a ukoliko ne budu imali sluham organizirat ćemo prosvjede radnika koji su zaposleni kod malih i srednjih poduzetnika opterećenih kreditima u švicarskim francima- najavio je Matijašević.

M. ILIĆ
FOTO: ARHIVA/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:56