StoryEditorOCM
Dalmacijaneizbježan scenarij

Sastanak kod trojice ministara: "Kaštelanski staklenici" idu u stečaj

Piše PSD.
3. travnja 2015. - 20:58
Odluka je donesena, "Kaštelanski staklenici" idu u stečaj. Rečeno je to na sastanku trojice ministara, financija Borisa Lalovca, rada Miranda Mrsića i poljoprivrede Tihomira Jakovine, održanog u Zagrebu s direktorom kaštelanske tvrtke Mariom Paladinom i predstavnicima Novog sindikata te sindikata PPDIV-a.

Na sastanku je, prema riječima Marija Paladina, konstatirano da "Kaštelanski staklenici" u ovome trenutku ne mogu poslovati na realnoj ekonomskoj osnovi i da je stečaj neizbježan.

Stečaj je zapravo logičan slijed nakon obustavljanja predstečajne nagodbe i neprihvaćanja financijskog restrukturiranja što ga je predlagala uprava.

"Staklenici" su, naime, u tijeku postupka predstečajne nagodbe Poreznoj upravi trebali isplatiti dug od 26 milijuna kuna, što se nije dogodilo. Konačnu odluku donijet će, ipak, Paško Bačić, stečajni sudac splitskoga Trgovačkog suda, koji je već zakazao i prvo ročište za 30. travnja ove godine.

Budući da postoje razlozi za otvaranje stečajnog postupka - nelikvidnost i insolventnost, prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad "Staklenicima", poduzećem u većinskom državnom vlasništvu, podnijela je 4. ožujka ove godine Financijska agencija (Regionalni centar Zagreb), odnosno Nagodbeno vijeće.

Premda su u staklenicima znali za ovaj prijedlog, malu nadu u izbjegavanje najgoreg donosila im je mogućnost žalbe na obustavu predstečajne nagodbe, koju su i iskoristili. Nada im je očigledno bila neutemeljena, a to im je postalo jasno na sastanku u Zagrebu.

Kaštelanski staklenici ovoga trenutka imaju 80 radnika, čija bi potraživanja trebala imati prioritet u isplati tijekom stečajnog postupka. Zadnja primanja imali su u siječnju ove godine - pola plaće za studeni 2014. godine.

JADRANKA MATIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 22:23