StoryEditorOCM
DalmacijaDRUGA OPTUŽNICA

Samardžiću zbog gradnje oko kule Cippico prijeti do pet godina zatvora

Piše PSD.
22. veljače 2014. - 11:41

Protiv Ante Samardžića (59) i tvrtke "Cippico", u kojoj je direktor, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je drugu optužnicu zbog bespravne gradnje u roku od pola godine. Najnoviji optužni akt tereti ga za nelegalni lukobran na obalnom pojasu istočno od kule Cippico, dok se prvi odnosio na gradnju na samom kulturnom dobru u Kaštel Novom.

Prema optužnici, Samardžić je od listopada 2011. do siječnja 2013. godine u Kaštel Novom, kao odgovorna osoba tvrtke "Cippico" iz Zagreba, izvodio radove na pomorskom dobru. Za navedene radove nije imao potvrdu glavnog projekta. Tereti ga se da je izgradio lukobran od armiranobetonskih zidova i nasipe od kamenog materijala istočno od kule Cippico u dužini od 45 metara i širini pola metra. Također je napravio jedan zid "L" oblika dužine 54 metra na udaljenosti od devet metara od navedene građevine i drugi zid dug 44 metra na udaljenosti od 14 metara od građevine. Kazneno djelo počinio je na području koje je proglašeno područjem od posebnog interesa za državu.

Paralelno s podizanjem optužnice, tužiteljstvo je predložilo da se ovaj kazneni postupak spoji s onim koji se već vodi pred Općinskim sudom u Splitu protiv Samardžića i njegove tvrtke. U tom je postupku optužen zbog izvođenja radova i rekonstrukcije na samoj kuli Cippico bez potvrde glavnog projekta i odobrenja Ministarstva kulture, iako je znao da se radi o zaštićenom kulturnom dobru. Prema optužnici, radove je izvodio 2012. godine, a nastavio ih je i kada mu je postavljen znak zabrane koji su postavili Građevinska inspekcija, Konzervatorski odjel u Trogiru i Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Optužen je tada za protupravnu gradnju te za skidanje i povredu službenog pečata i znaka.

Bespravna gradnja kažnjiva je novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, međutim ako se radi o području od posebnog interesa za državu, kazna može biti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Katarina MARIĆ BANJE


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:11