StoryEditorOCM

Velika tuga u hajdučkoj obitelji, preminuo legendarni autor stihova klupske himne: ‘Nemoguće je biti ljut na Hajduka‘

Piše Ante Šunjić
23. studenog 2023. - 11:06

Preminuo je Mijo Medak (89) iz Komina, čovjek koji je oduvijek bio bezrezervno prožet iskrenom i fanatičnom vjernošću biloj, Hajdukovoj, boji, a svoju ljubav prema Majstoru s mora pokazao je na originalan način.

Taj je Neretvanin bio autor stihova kultne pjesme "Bili su bili vrhovi planina", kojom generacije navijača s Poljuda i danas nose svoje ljubimce u pobjede. Pjesma je, kako nam je pričao u intervuju za Slobodnu Dalmaciju, bila dar voljenome klubu nastajala je postupno, u dugim plovidbama brodovima "Hvar" i "Kostrena" na utakmice u Split, na Stari plac, u neprospavanim noćima nakon bolnih poraza, a nasušnoj potrebi da se pomogne Hajduku.

Mijo nam je pričao da se pjesma u Kominu i Neretvi pjevušila već početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, istodobno s dolaskom na scenu zlatne Hajdukove generacije, a 1976. godine, nakon povratka iz Beograda s utakmice protiv Partizana (1:1), na željezničkom kolodvoru u Sarajevu čuli su je i igrači, koji su se vraćali istim vlakom.

Oduševljeno su je prihvatili i od tada je ona postala svojevrsnom himnom Hajduka, u izvedbi jednako proslavljenih Dubrovačkih trubadura. Iako nije pozivan na proslave Hajdukovih obljetnica, niti mu je itko ponudio besplatnu kartu, ovoga dobrodušnoga Kominjanina nije nagrizla gorčina.

- Nemoguće je biti ljut na Hajduka, jer je on dio mene, priuštio mi je nezaboravne trenutke radosti, ponosim se bolom koji sam zbog njega proživio i sretan sam što sam upoznao najbolje igrače - kazivao je barba Mijo, koji se s radošću prisjećao Broketina gola Crvenoj Zvezdi s 40 metara, pješačenja s prijateljima iz Kaštel Kambelovca, gdje je jedno vrijeme radio, na utakmice u Split, odlazaka u Mostar na utakmicu Velež-Zvezda, gdje je "izdajnika" Vladimira Bearu gađao sitnim novčićima i mnogih drugih događaja, koji su obilježili njegovu navijačku karijeru.

Mijo Medak posjedovao je i člansku iskaznicu Dinama! Mnogi bili i plavi navijači to ne mogu shvatiti, ali Kominjanin je imao odgovor:

- Nas Hrvata je ionako premalo. Što će tek ostati od nas, ako se međusobno uništavamo. Moja ljubav prema Hajduku teško je usporediva bilo s čime, ali kao kršćanin i čovjek koji voli svoju domovinu, apeliram na navijače da se ne tuku i da pruže ruku pomirenja jedni drugima.

Neka moj primjer pokaže kako se uz ljubav za svoj vječni Hajduk, može voljeti i naš sportski suparnik Dinamo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:34