StoryEditorOCM

Studenti ugostiteljstva učili u Trilju kako se proizvodi sir i ocjenjuje vino: ‘Ovo se radi dok ne dođe gostu na stol‘

Piše Toni Paštar
14. ožujka 2024. - 16:17

Ustanova za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ od četvrtka je i u praksi počela funkcionirati kao nastavna baza pojedinih studijskih programa Sveučilišta u Splitu.

Led je probila skupina studenata diplomskog studija hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj. Zajedno sa studentima bili su prof. dr. sc. Ivan Pavić, od utemeljenja pa sve do nedavno voditelj ovoga studija, koji je uspješno proveo ideju rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića o formiranju i razvoju toga studija u Makarskoj. Sa studentima su još bili izv. prof. dr. sc. Danijela Skroza i izv. prof. dr. sc. Marko Hell.

Snažni alati u školovanju

Studenti hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj usvajaju teoretska znanja. U četvrtak su u triljskom CEKOM-u 3LJ vidjeli kako teorija izgleda u praksi u dijelu kontrole kvalitete pojedinih proizvoda kao i ekstrahiranja aromatskog i ljekovitog bilja dio kojega se sve više primjenjuje i u gastronomiji.

image

Studenti uz CO2 ekstraktor, jedini takav uređaj u Hrvatskoj

Toni Paštar

Što sve radi CEKOM 3LJ i mala skupina njegovih zaposlenika studente je upoznao Ivan Šušnjara, vršitelj dužnosti ravnatelja te ustanove, sa suradnicima.

Studenti i njihovi profesori razgledali su laboratorij CEKOM-a 3LJ s vrhunskom opremom, a posebno su se zanimali za CO2 ekstraktor, jedini takav uređaj u Hrvatskoj i šire u kojemu se uz pomoć CO2 dobivaju najrazličitiji ekstrakti, poput onih iz lavande, smilja, bosiljka, vriska, kadulje i drugih vrsta samoniklog aromatskog i ljekovitog bilja i voća.

- Kada je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić sa suradnicima prvi put posjetio našu ustanovu odmah je uočio da se u našem laboratoriju nalaze uređaji kakve Sveučilište nema te je ocijenio da to mogu i trebaju biti snažni alati u školovanju studenata s većeg broja sveučilišnih sastavnica.

image

U prostorima CEKOM-a 3LJ

Toni Paštar

Odmah se govorilo o studijima hotelijerstva i gastronomije, mediteranske poljoprivrede, prehrambene tehnologije, ali i još nekima. Poslije obavljenih priprema danas smo doživjeli da je ta priča, zasnovana na obostranoj želji, Sveučilišta i Grada Trilja, potvrđena i u praksi - kazao nam je Ivan Šušnjara.

Od mlijeka do gotovog proizvoda

- Došli smo danas ovdje jer je nekada potrebno da studenti u praksi vide ono što su kao teorije slušali na predavanjima ili učili iz literature.

image

Makarski studenti s profesorom Ivanom Pavićem

Toni Paštar

Ovdje su danas vidjeli dio onoga s čim će se sutra, kada završe studij, susresti u stvarnom životu. Idealno je što smo ih doveli u siranu "Puđa" gdje su vidjeli i kroz objašnjenja tehnologa Mate Raića saznali kako se odvija proces proizvodnje sira od dopremanja mlijeka u siranu do otpreme gotovog proizvoda.

Zapravo su se upoznali s cijelim procesom nastanka sira kao prehrambenog proizvoda, kako s njim postupati prije nego stigne na stol pred gosta - kazala je prof. Danijela Skroza.

image

Kušanje i ocjenjivanje sira s dodacima aromatskog bilja

Toni Paštar

- Drago mi je da su upravo studenti hotelijerstva i gastronomije "probili led" i na neki način otvorili CEKOM 3LJ i siranu "Puđa" kao nastavnu bazu našega Sveučilišta.

S posebnom pažnjom gledao sam ih dok su kušali i ocjenjivali sir s dodacima pojedinih aromatskih i ljekovitih biljaka, a vidjeli su i kako se radi analiza kakvoće vina. Ovo što imaju u Trilju je vrhunska laboratorijska oprema pa se nadam da će je studenti naše i drugih sastavnica Sveučilišta u Splitu što više koristiti - kazao nam je prof. Ivan Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:24