StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Stiže najavljena promjena vremena, sve detalje zna naš Ivan Šolić: ‘U Zagori će se ponovno dimiti iz dimnjaka...‘

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
16. travnja 2024. - 16:07

TEMPERATURE ZRAKA ZA POVIJEST

Bili smo u pravu kad smo rekli da će vrijeme ponovno biti jedna od glavnih tema u medijima i društvu. Naime, danima se već ne možemo načuditi temperaturama koje su primjerenije srpnju negoli travnju, a ako već niste čuli u informativnom programu, za vikend se ispisala meteorološka povijest, oboreni su temperaturni rekordi stariji od pet desetljeća! Koliko su vrijednosti temperature zraka za vikend bile senzacionalne, govori i službeni podatak koji je iznio DHMZ: na meteorološkoj postaji Osijek posljednji "vrući dan" (maksimalna temperatura zraka veća od 30 °C) zabilježen je prije 104 godine! Zaštitni faktor ovog vikenda trebao je brojnim građanima na kontinentu, kao, na primjer, u Karlovcu i Sisku (31,6 °C), Velikoj Gorici (30,6 °C), Požegi (30,5 °C)... Napominjemo, riječ je o vrijednostima u meteorološkom zaklonu (hladu)!

image

Odzvonilo je travanjskom ljetu /Meteociel

image

Prodiranje hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta /Meteociel

SPEKTAKULARNA PROMJENA VREMENA

Dok klimatolozi marljivo analiziraju rekordne temperature, sinoptičari imaju "pune ruke posla", sve vrvi od upozorenja (i priopćenja). Ma kako i neće!? Dok budete čitali ovaj tekst, na sjever domovine će sa sjeveroistoka već prodrijeti fronta, a temperatura zraka će spektakularno pasti (urednik neće imati lak posao za izabrati pravu riječ za naslov teksta, kojom će dočarati ovu senzacionalnu promjenu vremena), gotovo za 25 °C u odnosu na isto vrijeme jučer! U prethodnim najavama nadolazeće (spektakularne) promjene vremena istaknuli smo kako snijeg i zimski uvjeti nisu nešto što je neuobičajeno za ranu fazu travnja (osobito u gorju), ali ono čemu upravo svjedočimo ne samo da nije uobičajeno, već je riječ o jednom od povijesnih meteoroloških trenutaka gdje u manje od 48 sati imamo oborene toplinske rekorde i snijeg!?

image

Dnevne temperature na izborni dan /METEOADRIATIC

image

Dnevne temperature na izborni dan /METEOADRIATIC

Ekstrem za ekstremom, neobična pojavnost "afričkih anticiklona" u srcu zime, čest transport čestica pustinjskog pijeska na naše područje, najtoplija veljača, najtopliji ožujak, godina... Činjenica je da smo živi svjedoci velikih anomalija u atmosferi i sve fatalnijih posljedica za ekosustav i kvalitetu našeg života (zdravstvenim djelatnicima ostavljamo na komentar kako ekstremna promjena temperature zraka u tako kratkom razdoblju djeluje na ljudsko zdravlje). DHMZ je izdao upozorenje na snijeg u gorju (>5 cm), a dobra je vijest da je podloga zbog visokih temperatura posljednjih dana još uvijek zagrijana pa bi to mogao biti faktor koji će malo usporiti akumulaciju. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena predviđa i do 15-ak centimetara snijega u višem gorju.

image

Temperaturni šok u unutrašnjosti - od toplinskih rekorda do minusa u samo nekoliko sati/METEOADRAITIC

image

Ukupna količina oborina do četvrtka /VMETEOADRIATIC

VRIJEME U DALMACIJI NA IZBORNI DAN

Zbog utjecaja mora kao termoregulatora, uz obalu i na otocima promjena temperature zraka, srećom, neće biti toliko ekstremna kao u unutrašnjosti, ali promjena vremena itekako će se osjetiti i u Dalmaciji, osobito u Zagori, koja će nakon dugo vremena ponovno bilježiti jednoznamenkaste temperature zraka. Dnevna temperatura zraka će uz obalu pasti za desetak, a u Zagori čak i petnaestak Celzijevih stupnjeva. Uz jaku i vrlo jaku buru s olujnim udarima, a na burnim područjima sjevernog Jadrana noćas na udare čak i orkansku buru, osjet temperature zraka na tijelu će biti niži nego što će pokazivati živa u termometru u meteorološkom zaklonu, pa će Dalmatinkama i Dalmatincima za izlazak na birališta trebati nešto toplija odjeća, a onima koji će svoju građansku dužnost obaviti ranom zorom moguće i kišobran.

image

Vrlo jaka i olujna travanjska bura/METEOADRIATIC

Iako prognostički modeli ne signaliziraju obilnije oborine na splitskom području, atmosfera je vrlo nestabilna i noćas, kad hladan zrak stigne na prethodnih dana zagrijanu podlogu, lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, kao i bujične i urbane poplave, o čemu je, među ostalim, DHMZ izdao upozorenje na svojim službenim stranicama. S padom temperature zraka vrhovi dalmatinskih planina bi se mogli i zabijeljeti. Prema prognostičkim modelima, najnepovoljnije vrijeme nas čeka u Zagori i na krajnjem jugu zemlje, i to u noći na srijedu i ranim jutarnjim satima na izborni dan, a onda će biti sve povoljnije, u znaku bure. Trebalo bi se pojaviti i sunce pa će izborni dan u Dalmaciji većim dijelom biti suh i svjež s burom.

Prema večernjim satima u Zagori će se ponovno dimiti iz dimnjaka, budući da će temperatura zraka pasti na zimske vrijednosti (tek pokoji stupanj iznad nule).

image

Ukupan snijeg 16. i 17. travnja /METEOADRAITIC

DUGOROČNA PROGNOZA - ADIO (TRAVANJSKO) LITO

I u idućim danima će se prema našim prostorima nastaviti pritjecanje hladnijeg zraka od višegodišnjeg prosjeka, pa slobodno možemo reći kako je s današnjim danom definitivno odzvonilo ljetu u travnju. Jutra će uz obalu biti svježa, a u Zagori prohladna. Dnevne temperature zraka niže od višegodišnjeg prosjeka i "miljama daleko" od ovih kojima smo svjedočili prethodnih dana. Zadnji izlazi ECMWF modela "crtaju" sinoptičku situaciju primjereniju zimi negoli proljeću, a krajem tjedna i ciklonu s kojom bi se zabijeljele dalmatinske planine, ali i popularna zimska odredišta u BiH. Da vam je to netko pričao u nedjelju, uz ljetne temperature zraka, biste li mu vjerovali?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:06