StoryEditorOCM
S mora i krajaBORAC DO KRAJA

Poznati hajdukovac iz generacije Rapaića i Mornara postaje kandidat za Sabor, ruke će mu dati i ljevica i desnica

Piše Sandra Barčot
21. ožujka 2024. - 14:22

Petak je dan predstavljanja novog koalicijskog sporazuma za predstojeće izbore, a to je trio – Most i Suverenisti kojima se pridružuje i Nezavisna lista mladih (NLM).

Točno u 11.30 sati nedaleko splitskog sveučilišnoga grada - Kampusa, čelnici stranaka promovirat će svoje liste i planove za izbornu kampanju.

Kako saznajemo, fokus je na 9. i 10. izbornu jedinicu, gdje "mladi" imaju svoje gradonačelnike (Mile Herceg, Vrgorac) i načelnicu (Petra Radić, Podgora) te u 9. jedinici načelnika (Petar Maretić, Dicmo), te dojučerašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Solina Ivana Andabaka, uz dvoje splitsko-dalmatinskih županijskih vijećnika Dašu Dragnić i Matejasa Jozipovića.

Za razliku od Mosta koji je kao opcija desno od centra redom oporba HDZ-u tamo gdje je ta stranka na vlasti, NLM-ov dio buduće koalicije djeluje u politički vrlo različitim sredinama. U Vrgorcu su "usisali" gotovo cijelu ljevicu predvođenu SDP-om koji je do tada uvijek imao svoje tradicionalno jako biračko tijelo, kao i dio Podgore.

S druge strane, NLM je nakon lokalnih izbora prije tri godine pobijedio HDZ u Dicmu, tradicionalno naklonjenijem desnim opcijama.

image

Petar Maretić, dicmanski načelnik

Joško Šupić/Cropix

Inače, upravo je Jozipović, nekadašnji Hajdukov igrač iz generacije Ivice Mornara i Milana Rapaića, ona "udarna igla" koju uz svoj bok želi imati Most. Dosadašnja suradnja sa Jozipovićem, koji je uz vijećničku ulogu u regionalnom parlamentu i zastupšnik u parlamentu Baške Vode, rezultirala je otkrivanjem brojnih afera.

Njegova borba protiv "vječnog" općinskog načelnika Joska Roščića (HDZ) već odavno je prepoznata, te su mostovci jedini i imali snage sve to javno prezentirati u Saboru, kao što je bila kupnja turističkog kompleksa Baške Polje.

Do javnog predstavljanje kandidacijske liste, saznajemo kako su ugovori o financiranju kampanje, smjeru djelovanja i detalji suradnje - potpisani. Što se tiče mjesta na zajedničkoj listi za izbore 17. travnja, dogovor je da NLM ima predposljednje i posljednje mjesto.

U 10. izbornoj jedinici su to Dragnić i Jozipović, dok će na tim pozicijama u 9. jedinici biti Andabak i Maretić. Svima su dvije najvažnije teme u ovoj kampanji, a zatim i u nastavku političkog djelovanja - demografija i korupcija.

S nadom i željom daljnje suradnje i nakon prvog od triju ovogodišnjih izbornih ciklusa. I na 2025. godinu kada su lokalni izbori, a trio Most-Suverenisti-NLM žele promjene i na funkcijama u regionalnim i lokalnim jedinicama samouprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:26