stdClass Object ( [id] => 1257839 [title] => Plenković je stranku poznatog splitskog zaštitara proglasio ‘političkom sitneži‘, ima li Sanader žetončić za vlast? [alias] => plenkovic-je-stranku-poznatog-splitskog-zastitara-proglasio-politickom-sitnezi-ima-li-sanader-zetoncic-za-vlast [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Epitet "politička sitnež" koju je premijer Andrej Plenković, predsjednik vladajućeg HDZ-a, prije nekoliko dana na skupu u Splitu "zalijepio" stranci Domovinski pokret (DP), itekako je odzvonio na političkoj sceni.

Poglavito zato što upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji taj i takav DP "drži" ljestve HDZ-ovcima da i nakon tri desetljeća vladavine u prostorno najvećoj hrvatskoj regiji zadrže vlast. Svi se sjećaju političke krize iz ljeta 2021. godine kada je tek iz tri pokušaja konstituirana Županijska skupština, predstavničko tijelo kao podrška izvršnoj vlasti i HDZ-ovu županu Blaženku Bobanu, u njegovu drugom mandatu.

Tek iz trećeg pokušaja detektirano je tko je na kojoj strani, tko je oporba, a tko su vladajući, te smo prvi put dobili i "nesvrstane". Naime, tri dotadašnja DP-ova vijećnika koji su dobili povjerenje građana upravo na kritiziranju rada HDZ-a tijekom izborne kampanje, otišli su svaki na svoju stranu.

Nikola Grabovac vidjevši kako će njegove dojučerašnje kolege biti podrška HDZ-u za "slaganje" vladajuće većine, izišao je iz DP-a i ostao nezavisni vijećnik, Mate Šimundić koji je sam sebe predložio i glasao za sebe da bude predsjednik Skupštine, jedno vrijeme je bio član "domovinaca", no sada djeluje kao nezavisni vijećnik izuzetno blizak HDZ-u, dok je Marko Žaja, bivši dugogodišnji HDZ-ovac, nakon godinu i pol rada u regionalnom parlamentu jedini ostao predstavnik Domovinskog pokreta!

I važna ruka za stabilnu većinu, presudni 24. vijećnik kako bi HDZ s koalicijskim partnerima HSP-om i Kerumovim HGS-om, zadržao vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji. No, uoči prvog ovogodišnjeg zasjedanja Skupštine, u veljači, nakon Plenkovićeve prozivke, počela su šuškanja kako u Skupštini koalicija s "domovincima" – pada!

---

image

Marko Žaja ostao je jedini vijećnik Domovinskog pokreta u Županijskoj skupštini

Saša Burić/Cropix
---

Budući da se očekuju dodatne pretumbacije među vijećnicima, spekulira se kako je moćni HDZ već osigurao "žetončiće" iz reda oporbenih vijećnika (oporbu inače čine Most, SDP, Koalicija Za, Centar, te dvojica nezavisnih - Grabovac i Ivica Kukavica), te kako će Marka Žaju, jedinog DP-ovca u regionalnom parlamentu izbaciti iz igre.

Čovjeka koji je do izbora sredinom 2021. godine, bio član upravo HDZ-a, a netom pred izlazak građana pred biračke kutije stao pod "bandiru" Domovinskog pokreta i u neformalnoj koaliciji je sa svojom bivšom strankom, čiji čelnik sada proziva njegovu stranku. Andrej Plenković protiv Ivana Penave, no gdje je tu Žaja?

To pitanje postavili smo Anti Sanaderu, prvom čovjeku splitsko-dalmatinskog HDZ-a i političkom tajniku te stranke na nacionalnoj razini.

- Ostajemo i dalje u koaliciji s Domovinskim pokretom, odnosno vijećnikom Markom Žajom, jer smo partneri od početka ovog mandata u Skupštini, kao vladajući. Imamo odgovornost prema građanima naše županije da većina bude stabilna, i kao skupštinari budemo podrška izvršnoj vlasti u županiji.

Uostalom, primjedbi imamo jedni na druge, to je i normalno u političkom radu, jer nismo jedna već dvije stranke. To je normalno u svakodnevnom životu, pa i u političkom - ističe Sanader.

Još dvojicu Dalmatinaca pitali smo je li njihov član prelazi u sivu zonu političkih "žetončića", kao podrška vladajućih? Obojica su iz kvote Mosta - Miro Bulj, županijski vijećnik i predsjednik Mostova kluba u Skupštini, te Ante Kujundžić, politički tajnik stranke.

- Prvi put čujem takvu konstrukciju, stvarno nemam informaciju o tome, no u startu nam je to neprihvatljivo da netko od naših bude uz HDZ! Pa mi smo oporba u Skupštini. Imali smo u početku sedam vijećnika, od kojih je kandidat za župana na našoj listi Ivica Kukavica sada nezavisni vijećnik, a naših šest članova su i dalje dio Mosta – kategorično će Bulj, odbacujući spekulacije kako jedan vijećnik iz njihovih redova prelazi kao podrška vladajućem HDZ-u.

Podsjećaju nas mostovci kako je to nemoguće i pravno, budući da je to izvorni mandat Ivane Ljulj Cvitanić, aktualne gradske vijećnice u Splitu, koja će se po svemu sudeći pridružiti radu kao vijećnica i u Županijskoj skupštini. Sve to potvrđuje i Ante Kujundžić, dodajući i ovo:

- Most postoji zbog lošeg rada HDZ-a, lopovluka, klijentelizma... Ovo je još jedan PR-a napad na nas preko Domovinskog pokreta. Pa DP drži ljestve HDZ-ovcima u županiji, sve je jasno. Znamo da je car gol, ovo je samo još jednom bacanje dimne bombe.

U istom ritmu zbori nam i predstavnik druge najjače oporbene stranke u Skupštini, SDP-ov Mate Martinić, referirajući se i na ulogu Mate Šimundića u cijeloj priči, te njegovu dolasku na stranački skup HDZ-a:

- Koliko sam čuo, i Žaja je dao izjavu kako suradnja Domovinskog pokreta sa HDZ-om na županijskoj razini nije upitna. Drugi "držač" većine, 24. ruka je Šimundić, neće vam biti novog raspleta. Šimundić je neupitan za suradnju, pa HDZ ostaje i dalje vladajući, ništa vam se neće promijeniti u Skupštini.

Mi SDP-ovci nastavljamo rad kao oporba u suradnji sa drugim oporbenim strankama i nezavisnim vijećnicima, uz jednu moju poruku imenjaku Mati. Bio je u DP-u, sada je nezavisni, no ako se pojavljuje na skupovima HDZ-a, neka učini ono što mora učiniti, nitko mu neće zamjeriti ako postane član HDZ-a.

Koji je Šimundićev komentar na cijelu priču?

- Ne želim ništa komentirati! A što se tiče sudjelovanja na 33. proslavi rođendana splitskog HDZ-a, pozvan sam kao gost, nezavisni vijećnik i predsjednik županijske Skupštine, a odazvao sam se radi korektne suradnje u županiji i elementarne političke pristojnosti. Građani od nas očekuju da zajednički radimo za opće dobro. To će i dalje biti moj motiv. Ostalo ne bih htio komentirati – koncizno će prvi čovjek regionalnog parlamenta.

Na cijelu situaciju zanimljiv odgovor imaju vijećnici Centra, koji prvi put sudjeluju u radu Skupštine.

- Očito HDZ-u trebaju novi žetončići i, vjerujte mi, oni će ih vrlo brzo i pronaći među vijećnicima. Već su neki i detektirani! A koalicija sa DP-om je od početka nasađena krivo, te je bilo i očekivano da dođe do raskola

Pratit ćemo sve dalje, uz jednu poruku – među vijećnicima Centra nema žetončića - rezolutno će Gorana Rosandić, predsjednica kluba Centra, dok u sličnom smjeru zbori Daša Dragnić, još jedna žena na čelu stranačkog kluba, onog Koalicije Za (Pametno za Split i Dalmaciju, Nezavisna lista mladih i HSLS).

- Krajem tjedna imamo dogovoreni koalicijski sastanak za definiranje godišnjeg plana rada u Skupštini, kao aktivna oporba, sve kako smo građanima i komunicirali tijekom izborne kampanje.

Djelovat ćemo u istom smjeru za dobrobit svih, te stoga imamo i nova vijećnička pojačanja u Skupštini – navodi Dragnić, dok se na prepirke između HDZ-a i DP-a, niti ne želi osvrtati:

- Nisam nikada bila voajer, pa me ni sada ne zanima ljubav između HDZ-a i DP-a. Nikada se nisam miješala u tuđe ljubavne odnosne, pa ni sada nemam o čemu raspravljati...

I tako se opet svi slažu u jednom - ako i dođe do raskola između HDZ-a i DP-a u Županijskoj skupštini, o(p)stanak vladajućih na liderskoj poziciji zbog jedne ruke, neće biti ugrožen! Već su, po svim komentarima, oni sebi osigurali još jedan dodatni "žetončić".

Jedni kažu iz redova Mosta, drugi iz Koalicije Za, dok treći najviše vjeruju raspletu situacije, a to je povratak Marka Žaje u svoje domicilno, HDZ-ovo jato.

---

Žaja povukao (pre)dugi odgovor


Marko Žaja nam je poslao odgovore na naša pitanja i to u suradnji sa središnjicom Domovinskog pokreta. Bili su dugi kao polovina glavnog teksta o ovoj temi, ali i - općeniti. Budući da smo ih zbog raspoloživog prostora morali kratiti, vijećnik Žaja se s tim nije složio, zahtijevajući objavu svih njegovih navoda bez - kraćenja. To nismo u mogućnosti.

---

---

Kukavica u Županiji daje ruku HDZ-u, a u Imotskom je HDZ-u - oporba


Budući da je Marko Žaja istaknuo da DP u Skupštini djeluje u koordinaciji s Nezavisnom listom Ivice Kukavice i time imaju snagu dvojice vijećnika, a ne jednog, zatražili smo odgovor i od Kukavice, je li to znači kako je on ta 24. ruka koja će HDZ održati na vlasti ako se vladajuća stranka odrekne DP-ovca:

- Idemo to napokon razjasniti! U Županiji sam potpora DP-u i njegovu vijećniku Žaji s kojim ravnopravno dogovaram sve odluke. S HDZ-om nemam za sad nikakav sporazum u Županiji. Dalje, župan Boban mi je ponudio mogućnost suradnje u interesu moga grada, županije i braniteljske populacije, što sam i prihvatio. Što se Imotskog tiče, u šest godina djelovanja u Gradskom vijeću Imotskog, nikada nisam dobio mogućnost suradnje od imotskog HDZ-a.

Pojašnjava to Kukavica, umirovljeni pripadnik Četvrte gardijske brigade, na minulim lokalnim izborima Mostov nestranački kandidat za župana i nezavisni vijećnik u Skupštini, s nedavno potpisanim sporazumom o strateškom partnerstvu s Domovinskim pokretom. Na pitanje koji će njegov potez biti ako se HDZ u Skupštini odrekne DP-ovca Žaje, Kukavica je jasan:

- Neću prevariti nikoga s kim imam sporazum, a to je u ovom trenutku Domovinski pokret. A u slučaju da vladajući, a to je HDZ-HSP s 18 vijećnika i njihov partner HGS sa četiri vijećnika, koje kao 23. ruka podržava sada nezavisni Šimundić, zahvale se na suradnji Žaji i DP-u, kao odlučujućem 24. glasu, time će izgubiti mogućnost suradnje i sa mnom. S tim da ako sutra oporba (Most, SDP, Koalicija Za i Centar) imaju 23 glasa, ja ću im biti 24. vijećnik kako bi mogla Skupština nastaviti s radom.

Tražeći pojašnjenje kako je moguće da u Imotskom bude s DP-om kontra HDZ-a, a u Županiji s istom strankom podrška vladajućem HDZ-u, Kukavica ima spreman odgovor:

- Podržavam, kao legalist, ono što je izabrao hrvatski narod! Oni su dali podršku HDZ-u u županiji.

No, dali su i HDZ-u u Imotskom, gdje je Kukavica oporba...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUMBANJE ŽUPANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TUMBANJE ŽUPANIJE 2 0 7187 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-18 13:15:09 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-19 10:51:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-19 10:51:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 144 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Plenković je stranku poznatog splitskog zaštitara proglasio 'političkom sitneži', ima li Sanader žetončić za vlast? [metakey] => Županijska skupština splitsko-dalmatinska, Domovinski pokret HDZ, mARKO žaJA, ante sanader [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/18\/24133149.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/22558392.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/19028594.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/23450850.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/24133150.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/23884982.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/22330464.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/19526836.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/23592242.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/23937220.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/21635136.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/23658947.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/18593912.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/24024271.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/23937203.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/18\/23937204.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Braco \u0106osi\u0107","Duje Klaric\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Srdjan Vrancic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ante Sanader dugogodi\u0161nji je \u010delnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a i politi\u010dki tajnik stranke na nacionalnoj razini<\/p>","

Marko \u017daja ostao je jedini vije\u0107nik Domovinskog pokreta u \u017dupanijskoj skup\u0161tini<\/p>","

Split, 290321.
\nNa Marjanu je stranka Domovinskog pokreta predstavila Marka Zaju za dozupana Splitsko - dalmatinske zupanije na predstojecim lokalnim izborima. PO\u010cETNI TRIO DOMOVINSKOG POKRETA
\nNa fotografiji: Marko Zaja, Mate Simundic i Nikola Grabovac.<\/strong>
","

Sportazum o suradnji potpisali su <\/strong>Ivica Kukavica, nositelj Nezavisne liste, i Ivan Penava, predsjednik DP-a, pod budnim okom jedinog DP-ova \u017eupanijskog vije\u0107nika Marka \u017daje, ina\u010de doju\u010dera\u0161njeg HDZ-ovca<\/p>","","

Zagreb, 281122.
\nTrg svetog Marka.
\nNastavak 13. sjednice Hrvatskog sabora.
\nNa fotografiji: Miro Bulj.<\/strong>
","

Split, 080622.
\nRedovita sjednica Zupanijske skupstine<\/strong> Splitsko-dalmatinske zupanije.
\nNa fotografiji Milan Perisic, Milija Baldic Luksic i Miro Bulj.<\/strong>
","

Zagreb, 211220.
\nU prostorijama Mosta predstavljeno je vodstvo te stranke izabrano na unutarstranackim izborima, odrzanim online 20. prosinca.
\nNovinarima su se obratili: Bozo Petrov, Ante Kujundzic<\/strong>, Marin Miletic i Filip Fisic.
\nNa fotografiji: Ante Kujundzic.
","

Zagreb, 141022.
\nTrg svetog Marka.
\nNastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora.
\nNa fotografiji: Ante Kujundzic.<\/strong>
","

Split, 051222.
\nZupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
\nNa fotografiji: Gorana Rosandic.<\/strong>
","

Split, 110422.
\nOdrzana 9. sjednica Skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
\nNa fotografiji: Gorana Rosandic.<\/strong>
","

Split, 241022.
\n14. sjednica Zupanijske skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
\nNa fotografiji: Dasa Dragnic<\/strong> iz Koalicija ZA.
","

Split,160721
\nDruga konstituirajuca sjednica Zupanijske skupstine Splitsko dalmatinske zupanije.
\nNa fotografiji: Dasa Dragnic.<\/strong>
","

Split, 191222
\nZupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu.
\nNa fotografiji: predsjenik Skupstine SDZ, Mate Simundic.<\/strong>
","

Split, 051222.
\nZupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
\nNa fotografiji: Mate Simundic.<\/strong>
","

Split, 051222.
\nZupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
\nNa fotografiji: Luka Roguljic i Mate Simundic.<\/strong>
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1263","hd_24133149_1920.jpg":"1920x1080","k_24133149_1280.jpg":"1280x1280","k_24133149_1024.jpg":"1024x1024","k_24133149_640.jpg":"640x640","k_24133149_480.jpg":"480x480","k_24133149_340.jpg":"340x340","k_24133149_220.jpg":"220x220","o_24133149_1280.jpg":"1280x842","o_24133149_1024.jpg":"1024x673","o_24133149_640.jpg":"640x421","o_24133149_480.jpg":"480x315","o_24133149_340.jpg":"340x223","o_24133149_220.jpg":"220x144","h_24133149_1280.jpg":"1280x854","h_24133149_1024.jpg":"1024x683","h_24133149_640.jpg":"640x427","h_24133149_480.jpg":"480x320","h_24133149_340.jpg":"340x227","h_24133149_220.jpg":"220x147","pp_24133149_1280.jpg":"1280x1628","pp_24133149_1024.jpg":"1024x1303","pp_24133149_640.jpg":"640x814","pp_24133149_480.jpg":"480x611","pp_24133149_340.jpg":"340x432","pp_24133149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1745x1799","hd_22558392_1920.jpg":"1920x1080","k_22558392_1280.jpg":"1280x1280","k_22558392_1024.jpg":"1024x1024","k_22558392_640.jpg":"640x640","k_22558392_480.jpg":"480x480","k_22558392_340.jpg":"340x340","k_22558392_220.jpg":"220x220","o_22558392_1280.jpg":"1280x1319","o_22558392_1024.jpg":"1024x1055","o_22558392_640.jpg":"640x659","o_22558392_480.jpg":"480x494","o_22558392_340.jpg":"340x350","o_22558392_220.jpg":"220x226","h_22558392_1280.jpg":"1280x854","h_22558392_1024.jpg":"1024x683","h_22558392_640.jpg":"640x427","h_22558392_480.jpg":"480x320","h_22558392_340.jpg":"340x227","h_22558392_220.jpg":"220x147","pp_22558392_1280.jpg":"1280x1628","pp_22558392_1024.jpg":"1024x1303","pp_22558392_640.jpg":"640x814","pp_22558392_480.jpg":"480x611","pp_22558392_340.jpg":"340x432","pp_22558392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_19028594_1920.jpg":"1920x1080","k_19028594_1280.jpg":"1280x1280","k_19028594_1024.jpg":"1024x1024","k_19028594_640.jpg":"640x640","k_19028594_480.jpg":"480x480","k_19028594_340.jpg":"340x340","k_19028594_220.jpg":"220x220","o_19028594_1280.jpg":"1280x870","o_19028594_1024.jpg":"1024x696","o_19028594_640.jpg":"640x435","o_19028594_480.jpg":"480x326","o_19028594_340.jpg":"340x231","o_19028594_220.jpg":"220x149","h_19028594_1280.jpg":"1280x854","h_19028594_1024.jpg":"1024x683","h_19028594_640.jpg":"640x427","h_19028594_480.jpg":"480x320","h_19028594_340.jpg":"340x227","h_19028594_220.jpg":"220x147","pp_19028594_1280.jpg":"1280x1628","pp_19028594_1024.jpg":"1024x1303","pp_19028594_640.jpg":"640x814","pp_19028594_480.jpg":"480x611","pp_19028594_340.jpg":"340x432","pp_19028594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23450850_1920.jpg":"1920x1080","k_23450850_1280.jpg":"1280x1280","k_23450850_1024.jpg":"1024x1024","k_23450850_640.jpg":"640x640","k_23450850_480.jpg":"480x480","k_23450850_340.jpg":"340x340","k_23450850_220.jpg":"220x220","o_23450850_1280.jpg":"1280x853","o_23450850_1024.jpg":"1024x682","o_23450850_640.jpg":"640x426","o_23450850_480.jpg":"480x320","o_23450850_340.jpg":"340x226","o_23450850_220.jpg":"220x146","h_23450850_1280.jpg":"1280x854","h_23450850_1024.jpg":"1024x683","h_23450850_640.jpg":"640x427","h_23450850_480.jpg":"480x320","h_23450850_340.jpg":"340x227","h_23450850_220.jpg":"220x147","pp_23450850_1280.jpg":"1280x1628","pp_23450850_1024.jpg":"1024x1303","pp_23450850_640.jpg":"640x814","pp_23450850_480.jpg":"480x611","pp_23450850_340.jpg":"340x432","pp_23450850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24133150_1920.jpg":"1920x1080","k_24133150_1280.jpg":"1280x1280","k_24133150_1024.jpg":"1024x1024","k_24133150_640.jpg":"640x640","k_24133150_480.jpg":"480x480","k_24133150_340.jpg":"340x340","k_24133150_220.jpg":"220x220","o_24133150_1280.jpg":"1280x853","o_24133150_1024.jpg":"1024x682","o_24133150_640.jpg":"640x426","o_24133150_480.jpg":"480x320","o_24133150_340.jpg":"340x226","o_24133150_220.jpg":"220x146","h_24133150_1280.jpg":"1280x854","h_24133150_1024.jpg":"1024x683","h_24133150_640.jpg":"640x427","h_24133150_480.jpg":"480x320","h_24133150_340.jpg":"340x227","h_24133150_220.jpg":"220x147","pp_24133150_1280.jpg":"1280x1628","pp_24133150_1024.jpg":"1024x1303","pp_24133150_640.jpg":"640x814","pp_24133150_480.jpg":"480x611","pp_24133150_340.jpg":"340x432","pp_24133150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23884982_1920.jpg":"1920x1080","k_23884982_1280.jpg":"1280x1280","k_23884982_1024.jpg":"1024x1024","k_23884982_640.jpg":"640x640","k_23884982_480.jpg":"480x480","k_23884982_340.jpg":"340x340","k_23884982_220.jpg":"220x220","o_23884982_1280.jpg":"1280x853","o_23884982_1024.jpg":"1024x682","o_23884982_640.jpg":"640x426","o_23884982_480.jpg":"480x320","o_23884982_340.jpg":"340x226","o_23884982_220.jpg":"220x146","h_23884982_1280.jpg":"1280x854","h_23884982_1024.jpg":"1024x683","h_23884982_640.jpg":"640x427","h_23884982_480.jpg":"480x320","h_23884982_340.jpg":"340x227","h_23884982_220.jpg":"220x147","pp_23884982_1280.jpg":"1280x1628","pp_23884982_1024.jpg":"1024x1303","pp_23884982_640.jpg":"640x814","pp_23884982_480.jpg":"480x611","pp_23884982_340.jpg":"340x432","pp_23884982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22330464_1920.jpg":"1920x1080","k_22330464_1280.jpg":"1280x1280","k_22330464_1024.jpg":"1024x1024","k_22330464_640.jpg":"640x640","k_22330464_480.jpg":"480x480","k_22330464_340.jpg":"340x340","k_22330464_220.jpg":"220x220","o_22330464_1280.jpg":"1280x853","o_22330464_1024.jpg":"1024x682","o_22330464_640.jpg":"640x426","o_22330464_480.jpg":"480x320","o_22330464_340.jpg":"340x226","o_22330464_220.jpg":"220x146","h_22330464_1280.jpg":"1280x854","h_22330464_1024.jpg":"1024x683","h_22330464_640.jpg":"640x427","h_22330464_480.jpg":"480x320","h_22330464_340.jpg":"340x227","h_22330464_220.jpg":"220x147","pp_22330464_1280.jpg":"1280x1628","pp_22330464_1024.jpg":"1024x1303","pp_22330464_640.jpg":"640x814","pp_22330464_480.jpg":"480x611","pp_22330464_340.jpg":"340x432","pp_22330464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_19526836_1920.jpg":"1920x1080","k_19526836_1280.jpg":"1280x1280","k_19526836_1024.jpg":"1024x1024","k_19526836_640.jpg":"640x640","k_19526836_480.jpg":"480x480","k_19526836_340.jpg":"340x340","k_19526836_220.jpg":"220x220","o_19526836_1280.jpg":"1280x830","o_19526836_1024.jpg":"1024x664","o_19526836_640.jpg":"640x415","o_19526836_480.jpg":"480x311","o_19526836_340.jpg":"340x220","o_19526836_220.jpg":"220x142","h_19526836_1280.jpg":"1280x854","h_19526836_1024.jpg":"1024x683","h_19526836_640.jpg":"640x427","h_19526836_480.jpg":"480x320","h_19526836_340.jpg":"340x227","h_19526836_220.jpg":"220x147","pp_19526836_1280.jpg":"1280x1628","pp_19526836_1024.jpg":"1024x1303","pp_19526836_640.jpg":"640x814","pp_19526836_480.jpg":"480x611","pp_19526836_340.jpg":"340x432","pp_19526836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1366","hd_23592242_1920.jpg":"1920x1080","k_23592242_1280.jpg":"1280x1280","k_23592242_1024.jpg":"1024x1024","k_23592242_640.jpg":"640x640","k_23592242_480.jpg":"480x480","k_23592242_340.jpg":"340x340","k_23592242_220.jpg":"220x220","o_23592242_1280.jpg":"1280x910","o_23592242_1024.jpg":"1024x728","o_23592242_640.jpg":"640x455","o_23592242_480.jpg":"480x341","o_23592242_340.jpg":"340x241","o_23592242_220.jpg":"220x156","h_23592242_1280.jpg":"1280x854","h_23592242_1024.jpg":"1024x683","h_23592242_640.jpg":"640x427","h_23592242_480.jpg":"480x320","h_23592242_340.jpg":"340x227","h_23592242_220.jpg":"220x147","pp_23592242_1280.jpg":"1280x1628","pp_23592242_1024.jpg":"1024x1303","pp_23592242_640.jpg":"640x814","pp_23592242_480.jpg":"480x611","pp_23592242_340.jpg":"340x432","pp_23592242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23937220_1920.jpg":"1920x1080","k_23937220_1280.jpg":"1280x1280","k_23937220_1024.jpg":"1024x1024","k_23937220_640.jpg":"640x640","k_23937220_480.jpg":"480x480","k_23937220_340.jpg":"340x340","k_23937220_220.jpg":"220x220","o_23937220_1280.jpg":"1280x853","o_23937220_1024.jpg":"1024x682","o_23937220_640.jpg":"640x426","o_23937220_480.jpg":"480x320","o_23937220_340.jpg":"340x226","o_23937220_220.jpg":"220x146","h_23937220_1280.jpg":"1280x854","h_23937220_1024.jpg":"1024x683","h_23937220_640.jpg":"640x427","h_23937220_480.jpg":"480x320","h_23937220_340.jpg":"340x227","h_23937220_220.jpg":"220x147","pp_23937220_1280.jpg":"1280x1628","pp_23937220_1024.jpg":"1024x1303","pp_23937220_640.jpg":"640x814","pp_23937220_480.jpg":"480x611","pp_23937220_340.jpg":"340x432","pp_23937220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_21635136_1920.jpg":"1920x1080","k_21635136_1280.jpg":"1280x1280","k_21635136_1024.jpg":"1024x1024","k_21635136_640.jpg":"640x640","k_21635136_480.jpg":"480x480","k_21635136_340.jpg":"340x340","k_21635136_220.jpg":"220x220","o_21635136_1280.jpg":"1280x790","o_21635136_1024.jpg":"1024x632","o_21635136_640.jpg":"640x395","o_21635136_480.jpg":"480x296","o_21635136_340.jpg":"340x209","o_21635136_220.jpg":"220x135","h_21635136_1280.jpg":"1280x854","h_21635136_1024.jpg":"1024x683","h_21635136_640.jpg":"640x427","h_21635136_480.jpg":"480x320","h_21635136_340.jpg":"340x227","h_21635136_220.jpg":"220x147","pp_21635136_1280.jpg":"1280x1628","pp_21635136_1024.jpg":"1024x1303","pp_21635136_640.jpg":"640x814","pp_21635136_480.jpg":"480x611","pp_21635136_340.jpg":"340x432","pp_21635136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_23658947_1920.jpg":"1920x1080","k_23658947_1280.jpg":"1280x1280","k_23658947_1024.jpg":"1024x1024","k_23658947_640.jpg":"640x640","k_23658947_480.jpg":"480x480","k_23658947_340.jpg":"340x340","k_23658947_220.jpg":"220x220","o_23658947_1280.jpg":"1280x905","o_23658947_1024.jpg":"1024x724","o_23658947_640.jpg":"640x452","o_23658947_480.jpg":"480x339","o_23658947_340.jpg":"340x240","o_23658947_220.jpg":"220x155","h_23658947_1280.jpg":"1280x854","h_23658947_1024.jpg":"1024x683","h_23658947_640.jpg":"640x427","h_23658947_480.jpg":"480x320","h_23658947_340.jpg":"340x227","h_23658947_220.jpg":"220x147","pp_23658947_1280.jpg":"1280x1628","pp_23658947_1024.jpg":"1024x1303","pp_23658947_640.jpg":"640x814","pp_23658947_480.jpg":"480x611","pp_23658947_340.jpg":"340x432","pp_23658947_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18593912_1920.jpg":"1920x1080","k_18593912_1280.jpg":"1280x1280","k_18593912_1024.jpg":"1024x1024","k_18593912_640.jpg":"640x640","k_18593912_480.jpg":"480x480","k_18593912_340.jpg":"340x340","k_18593912_220.jpg":"220x220","o_18593912_1280.jpg":"1280x853","o_18593912_1024.jpg":"1024x682","o_18593912_640.jpg":"640x426","o_18593912_480.jpg":"480x320","o_18593912_340.jpg":"340x226","o_18593912_220.jpg":"220x146","h_18593912_1280.jpg":"1280x854","h_18593912_1024.jpg":"1024x683","h_18593912_640.jpg":"640x427","h_18593912_480.jpg":"480x320","h_18593912_340.jpg":"340x227","h_18593912_220.jpg":"220x147","pp_18593912_1280.jpg":"1280x1628","pp_18593912_1024.jpg":"1024x1303","pp_18593912_640.jpg":"640x814","pp_18593912_480.jpg":"480x611","pp_18593912_340.jpg":"340x432","pp_18593912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24024271_1920.jpg":"1920x1080","k_24024271_1280.jpg":"1280x1280","k_24024271_1024.jpg":"1024x1024","k_24024271_640.jpg":"640x640","k_24024271_480.jpg":"480x480","k_24024271_340.jpg":"340x340","k_24024271_220.jpg":"220x220","o_24024271_1280.jpg":"1280x853","o_24024271_1024.jpg":"1024x682","o_24024271_640.jpg":"640x426","o_24024271_480.jpg":"480x320","o_24024271_340.jpg":"340x226","o_24024271_220.jpg":"220x146","h_24024271_1280.jpg":"1280x854","h_24024271_1024.jpg":"1024x683","h_24024271_640.jpg":"640x427","h_24024271_480.jpg":"480x320","h_24024271_340.jpg":"340x227","h_24024271_220.jpg":"220x147","pp_24024271_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024271_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024271_640.jpg":"640x814","pp_24024271_480.jpg":"480x611","pp_24024271_340.jpg":"340x432","pp_24024271_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23937203_1920.jpg":"1920x1080","k_23937203_1280.jpg":"1280x1280","k_23937203_1024.jpg":"1024x1024","k_23937203_640.jpg":"640x640","k_23937203_480.jpg":"480x480","k_23937203_340.jpg":"340x340","k_23937203_220.jpg":"220x220","o_23937203_1280.jpg":"1280x853","o_23937203_1024.jpg":"1024x682","o_23937203_640.jpg":"640x426","o_23937203_480.jpg":"480x320","o_23937203_340.jpg":"340x226","o_23937203_220.jpg":"220x146","h_23937203_1280.jpg":"1280x854","h_23937203_1024.jpg":"1024x683","h_23937203_640.jpg":"640x427","h_23937203_480.jpg":"480x320","h_23937203_340.jpg":"340x227","h_23937203_220.jpg":"220x147","pp_23937203_1280.jpg":"1280x1628","pp_23937203_1024.jpg":"1024x1303","pp_23937203_640.jpg":"640x814","pp_23937203_480.jpg":"480x611","pp_23937203_340.jpg":"340x432","pp_23937203_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23937204_1920.jpg":"1920x1080","k_23937204_1280.jpg":"1280x1280","k_23937204_1024.jpg":"1024x1024","k_23937204_640.jpg":"640x640","k_23937204_480.jpg":"480x480","k_23937204_340.jpg":"340x340","k_23937204_220.jpg":"220x220","o_23937204_1280.jpg":"1280x853","o_23937204_1024.jpg":"1024x682","o_23937204_640.jpg":"640x426","o_23937204_480.jpg":"480x320","o_23937204_340.jpg":"340x226","o_23937204_220.jpg":"220x146","h_23937204_1280.jpg":"1280x854","h_23937204_1024.jpg":"1024x683","h_23937204_640.jpg":"640x427","h_23937204_480.jpg":"480x320","h_23937204_340.jpg":"340x227","h_23937204_220.jpg":"220x147","pp_23937204_1280.jpg":"1280x1628","pp_23937204_1024.jpg":"1024x1303","pp_23937204_640.jpg":"640x814","pp_23937204_480.jpg":"480x611","pp_23937204_340.jpg":"340x432","pp_23937204_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4519932 Threads: 6 Questions: 147421794 Slow queries: 62703 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4387825 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/plenkovic-je-stranku-poznatog-splitskog-zastitara-proglasio-politickom-sitnezi-ima-li-sanader-zetoncic-za-vlast-1257839 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/plenkovic-je-stranku-poznatog-splitskog-zastitara-proglasio-politickom-sitnezi-ima-li-sanader-zetoncic-za-vlast-1257839?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698464 [name] => Županijska skupština splitsko-dalmatinska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-28 15:54:34 [main_article_id] => 0 [alias] => zupanijska-skupstina-splitsko-dalmatinska [link] => /tag/zupanijska-skupstina-splitsko-dalmatinska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703345 [name] => Domovinski pokret HDZ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-19 11:52:22 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-pokret-hdz-0 [link] => /tag/domovinski-pokret-hdz-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640782 [name] => mARKO žaJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-09 16:01:47 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-zaja [link] => /tag/marko-zaja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679130 [name] => ante sanader [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-sanader [link] => /tag/ante-sanader ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUMBANJE ŽUPANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plenković je stranku poznatog splitskog zaštitara proglasio ‘političkom sitneži‘, ima li Sanader žetončić za vlast? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/24133149.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ante Sanader dugogodišnji je čelnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a i politički tajnik stranke na nacionalnoj razini

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/24133149.jpg [title] =>

Ante Sanader dugogodišnji je čelnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a i politički tajnik stranke na nacionalnoj razini

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/22558392.jpg [title] =>

Marko Žaja ostao je jedini vijećnik Domovinskog pokreta u Županijskoj skupštini

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/19028594.jpg [title] =>

Split, 290321.
Na Marjanu je stranka Domovinskog pokreta predstavila Marka Zaju za dozupana Splitsko - dalmatinske zupanije na predstojecim lokalnim izborima. POČETNI TRIO DOMOVINSKOG POKRETA
Na fotografiji: Marko Zaja, Mate Simundic i Nikola Grabovac.

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/23450850.jpg [title] =>

Sportazum o suradnji potpisali su Ivica Kukavica, nositelj Nezavisne liste, i Ivan Penava, predsjednik DP-a, pod budnim okom jedinog DP-ova županijskog vijećnika Marka Žaje, inače dojučerašnjeg HDZ-ovca

Braco Ćosić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/24133150.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/23884982.jpg [title] =>

Zagreb, 281122.
Trg svetog Marka.
Nastavak 13. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Miro Bulj.
Damjan Tadic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/22330464.jpg [title] =>

Split, 080622.
Redovita sjednica Zupanijske skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
Na fotografiji Milan Perisic, Milija Baldic Luksic i Miro Bulj.
Josko Ponos/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/19526836.jpg [title] =>

Zagreb, 211220.
U prostorijama Mosta predstavljeno je vodstvo te stranke izabrano na unutarstranackim izborima, odrzanim online 20. prosinca.
Novinarima su se obratili: Bozo Petrov, Ante Kujundzic, Marin Miletic i Filip Fisic.
Na fotografiji: Ante Kujundzic.
Srdjan Vrancic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/23592242.jpg [title] =>

Zagreb, 141022.
Trg svetog Marka.
Nastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Ante Kujundzic.
Damjan Tadic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/23937220.jpg [title] =>

Split, 051222.
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
Na fotografiji: Gorana Rosandic.
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/21635136.jpg [title] =>

Split, 110422.
Odrzana 9. sjednica Skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
Na fotografiji: Gorana Rosandic.
Ante Cizmic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/23658947.jpg [title] =>

Split, 241022.
14. sjednica Zupanijske skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
Na fotografiji: Dasa Dragnic iz Koalicija ZA.
Duje Klaric/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/18593912.jpg [title] =>

Split,160721
Druga konstituirajuca sjednica Zupanijske skupstine Splitsko dalmatinske zupanije.
Na fotografiji: Dasa Dragnic.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/24024271.jpg [title] =>

Split, 191222
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu.
Na fotografiji: predsjenik Skupstine SDZ, Mate Simundic.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/23937203.jpg [title] =>

Split, 051222.
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
Na fotografiji: Mate Simundic.
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/18/23937204.jpg [title] =>

Split, 051222.
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
Na fotografiji: Luka Roguljic i Mate Simundic.
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Epitet "politička sitnež" koju je premijer Andrej Plenković, predsjednik vladajućeg HDZ-a, prije nekoliko dana na skupu u Splitu "zalijepio" stranci Domovinski pokret (DP), itekako je odzvonio na političkoj sceni.

Poglavito zato što upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji taj i takav DP "drži" ljestve HDZ-ovcima da i nakon tri desetljeća vladavine u prostorno najvećoj hrvatskoj regiji zadrže vlast. Svi se sjećaju političke krize iz ljeta 2021. godine kada je tek iz tri pokušaja konstituirana Županijska skupština, predstavničko tijelo kao podrška izvršnoj vlasti i HDZ-ovu županu Blaženku Bobanu, u njegovu drugom mandatu.

Tek iz trećeg pokušaja detektirano je tko je na kojoj strani, tko je oporba, a tko su vladajući, te smo prvi put dobili i "nesvrstane". Naime, tri dotadašnja DP-ova vijećnika koji su dobili povjerenje građana upravo na kritiziranju rada HDZ-a tijekom izborne kampanje, otišli su svaki na svoju stranu.

Nikola Grabovac vidjevši kako će njegove dojučerašnje kolege biti podrška HDZ-u za "slaganje" vladajuće većine, izišao je iz DP-a i ostao nezavisni vijećnik, Mate Šimundić koji je sam sebe predložio i glasao za sebe da bude predsjednik Skupštine, jedno vrijeme je bio član "domovinaca", no sada djeluje kao nezavisni vijećnik izuzetno blizak HDZ-u, dok je Marko Žaja, bivši dugogodišnji HDZ-ovac, nakon godinu i pol rada u regionalnom parlamentu jedini ostao predstavnik Domovinskog pokreta!

I važna ruka za stabilnu većinu, presudni 24. vijećnik kako bi HDZ s koalicijskim partnerima HSP-om i Kerumovim HGS-om, zadržao vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji. No, uoči prvog ovogodišnjeg zasjedanja Skupštine, u veljači, nakon Plenkovićeve prozivke, počela su šuškanja kako u Skupštini koalicija s "domovincima" – pada!

---

image

Marko Žaja ostao je jedini vijećnik Domovinskog pokreta u Županijskoj skupštini

Saša Burić/Cropix
---

Budući da se očekuju dodatne pretumbacije među vijećnicima, spekulira se kako je moćni HDZ već osigurao "žetončiće" iz reda oporbenih vijećnika (oporbu inače čine Most, SDP, Koalicija Za, Centar, te dvojica nezavisnih - Grabovac i Ivica Kukavica), te kako će Marka Žaju, jedinog DP-ovca u regionalnom parlamentu izbaciti iz igre.

Čovjeka koji je do izbora sredinom 2021. godine, bio član upravo HDZ-a, a netom pred izlazak građana pred biračke kutije stao pod "bandiru" Domovinskog pokreta i u neformalnoj koaliciji je sa svojom bivšom strankom, čiji čelnik sada proziva njegovu stranku. Andrej Plenković protiv Ivana Penave, no gdje je tu Žaja?

To pitanje postavili smo Anti Sanaderu, prvom čovjeku splitsko-dalmatinskog HDZ-a i političkom tajniku te stranke na nacionalnoj razini.

- Ostajemo i dalje u koaliciji s Domovinskim pokretom, odnosno vijećnikom Markom Žajom, jer smo partneri od početka ovog mandata u Skupštini, kao vladajući. Imamo odgovornost prema građanima naše županije da većina bude stabilna, i kao skupštinari budemo podrška izvršnoj vlasti u županiji.

Uostalom, primjedbi imamo jedni na druge, to je i normalno u političkom radu, jer nismo jedna već dvije stranke. To je normalno u svakodnevnom životu, pa i u političkom - ističe Sanader.

Još dvojicu Dalmatinaca pitali smo je li njihov član prelazi u sivu zonu političkih "žetončića", kao podrška vladajućih? Obojica su iz kvote Mosta - Miro Bulj, županijski vijećnik i predsjednik Mostova kluba u Skupštini, te Ante Kujundžić, politički tajnik stranke.

- Prvi put čujem takvu konstrukciju, stvarno nemam informaciju o tome, no u startu nam je to neprihvatljivo da netko od naših bude uz HDZ! Pa mi smo oporba u Skupštini. Imali smo u početku sedam vijećnika, od kojih je kandidat za župana na našoj listi Ivica Kukavica sada nezavisni vijećnik, a naših šest članova su i dalje dio Mosta – kategorično će Bulj, odbacujući spekulacije kako jedan vijećnik iz njihovih redova prelazi kao podrška vladajućem HDZ-u.

Podsjećaju nas mostovci kako je to nemoguće i pravno, budući da je to izvorni mandat Ivane Ljulj Cvitanić, aktualne gradske vijećnice u Splitu, koja će se po svemu sudeći pridružiti radu kao vijećnica i u Županijskoj skupštini. Sve to potvrđuje i Ante Kujundžić, dodajući i ovo:

- Most postoji zbog lošeg rada HDZ-a, lopovluka, klijentelizma... Ovo je još jedan PR-a napad na nas preko Domovinskog pokreta. Pa DP drži ljestve HDZ-ovcima u županiji, sve je jasno. Znamo da je car gol, ovo je samo još jednom bacanje dimne bombe.

U istom ritmu zbori nam i predstavnik druge najjače oporbene stranke u Skupštini, SDP-ov Mate Martinić, referirajući se i na ulogu Mate Šimundića u cijeloj priči, te njegovu dolasku na stranački skup HDZ-a:

- Koliko sam čuo, i Žaja je dao izjavu kako suradnja Domovinskog pokreta sa HDZ-om na županijskoj razini nije upitna. Drugi "držač" većine, 24. ruka je Šimundić, neće vam biti novog raspleta. Šimundić je neupitan za suradnju, pa HDZ ostaje i dalje vladajući, ništa vam se neće promijeniti u Skupštini.

Mi SDP-ovci nastavljamo rad kao oporba u suradnji sa drugim oporbenim strankama i nezavisnim vijećnicima, uz jednu moju poruku imenjaku Mati. Bio je u DP-u, sada je nezavisni, no ako se pojavljuje na skupovima HDZ-a, neka učini ono što mora učiniti, nitko mu neće zamjeriti ako postane član HDZ-a.

Koji je Šimundićev komentar na cijelu priču?

- Ne želim ništa komentirati! A što se tiče sudjelovanja na 33. proslavi rođendana splitskog HDZ-a, pozvan sam kao gost, nezavisni vijećnik i predsjednik županijske Skupštine, a odazvao sam se radi korektne suradnje u županiji i elementarne političke pristojnosti. Građani od nas očekuju da zajednički radimo za opće dobro. To će i dalje biti moj motiv. Ostalo ne bih htio komentirati – koncizno će prvi čovjek regionalnog parlamenta.

Na cijelu situaciju zanimljiv odgovor imaju vijećnici Centra, koji prvi put sudjeluju u radu Skupštine.

- Očito HDZ-u trebaju novi žetončići i, vjerujte mi, oni će ih vrlo brzo i pronaći među vijećnicima. Već su neki i detektirani! A koalicija sa DP-om je od početka nasađena krivo, te je bilo i očekivano da dođe do raskola

Pratit ćemo sve dalje, uz jednu poruku – među vijećnicima Centra nema žetončića - rezolutno će Gorana Rosandić, predsjednica kluba Centra, dok u sličnom smjeru zbori Daša Dragnić, još jedna žena na čelu stranačkog kluba, onog Koalicije Za (Pametno za Split i Dalmaciju, Nezavisna lista mladih i HSLS).

- Krajem tjedna imamo dogovoreni koalicijski sastanak za definiranje godišnjeg plana rada u Skupštini, kao aktivna oporba, sve kako smo građanima i komunicirali tijekom izborne kampanje.

Djelovat ćemo u istom smjeru za dobrobit svih, te stoga imamo i nova vijećnička pojačanja u Skupštini – navodi Dragnić, dok se na prepirke između HDZ-a i DP-a, niti ne želi osvrtati:

- Nisam nikada bila voajer, pa me ni sada ne zanima ljubav između HDZ-a i DP-a. Nikada se nisam miješala u tuđe ljubavne odnosne, pa ni sada nemam o čemu raspravljati...

I tako se opet svi slažu u jednom - ako i dođe do raskola između HDZ-a i DP-a u Županijskoj skupštini, o(p)stanak vladajućih na liderskoj poziciji zbog jedne ruke, neće biti ugrožen! Već su, po svim komentarima, oni sebi osigurali još jedan dodatni "žetončić".

Jedni kažu iz redova Mosta, drugi iz Koalicije Za, dok treći najviše vjeruju raspletu situacije, a to je povratak Marka Žaje u svoje domicilno, HDZ-ovo jato.

---

Žaja povukao (pre)dugi odgovor


Marko Žaja nam je poslao odgovore na naša pitanja i to u suradnji sa središnjicom Domovinskog pokreta. Bili su dugi kao polovina glavnog teksta o ovoj temi, ali i - općeniti. Budući da smo ih zbog raspoloživog prostora morali kratiti, vijećnik Žaja se s tim nije složio, zahtijevajući objavu svih njegovih navoda bez - kraćenja. To nismo u mogućnosti.

---

---

Kukavica u Županiji daje ruku HDZ-u, a u Imotskom je HDZ-u - oporba


Budući da je Marko Žaja istaknuo da DP u Skupštini djeluje u koordinaciji s Nezavisnom listom Ivice Kukavice i time imaju snagu dvojice vijećnika, a ne jednog, zatražili smo odgovor i od Kukavice, je li to znači kako je on ta 24. ruka koja će HDZ održati na vlasti ako se vladajuća stranka odrekne DP-ovca:

- Idemo to napokon razjasniti! U Županiji sam potpora DP-u i njegovu vijećniku Žaji s kojim ravnopravno dogovaram sve odluke. S HDZ-om nemam za sad nikakav sporazum u Županiji. Dalje, župan Boban mi je ponudio mogućnost suradnje u interesu moga grada, županije i braniteljske populacije, što sam i prihvatio. Što se Imotskog tiče, u šest godina djelovanja u Gradskom vijeću Imotskog, nikada nisam dobio mogućnost suradnje od imotskog HDZ-a.

Pojašnjava to Kukavica, umirovljeni pripadnik Četvrte gardijske brigade, na minulim lokalnim izborima Mostov nestranački kandidat za župana i nezavisni vijećnik u Skupštini, s nedavno potpisanim sporazumom o strateškom partnerstvu s Domovinskim pokretom. Na pitanje koji će njegov potez biti ako se HDZ u Skupštini odrekne DP-ovca Žaje, Kukavica je jasan:

- Neću prevariti nikoga s kim imam sporazum, a to je u ovom trenutku Domovinski pokret. A u slučaju da vladajući, a to je HDZ-HSP s 18 vijećnika i njihov partner HGS sa četiri vijećnika, koje kao 23. ruka podržava sada nezavisni Šimundić, zahvale se na suradnji Žaji i DP-u, kao odlučujućem 24. glasu, time će izgubiti mogućnost suradnje i sa mnom. S tim da ako sutra oporba (Most, SDP, Koalicija Za i Centar) imaju 23 glasa, ja ću im biti 24. vijećnik kako bi mogla Skupština nastaviti s radom.

Tražeći pojašnjenje kako je moguće da u Imotskom bude s DP-om kontra HDZ-a, a u Županiji s istom strankom podrška vladajućem HDZ-u, Kukavica ima spreman odgovor:

- Podržavam, kao legalist, ono što je izabrao hrvatski narod! Oni su dali podršku HDZ-u u županiji.

No, dali su i HDZ-u u Imotskom, gdje je Kukavica oporba...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Saša Burić/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Braco Ćosić Duje Klaric/Cropix Damjan Tadic/Cropix Josko Ponos/Cropix Srdjan Vrancic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Ante Cizmic/Cropix Duje Klaric/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Ante Sanader dugogodišnji je čelnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a i politički tajnik stranke na nacionalnoj razini

Saša Burić/Cropix

Marko Žaja ostao je jedini vijećnik Domovinskog pokreta u Županijskoj skupštini

Vladimir Dugandzic/Cropix

Split, 290321.
Na Marjanu je stranka Domovinskog pokreta predstavila Marka Zaju za dozupana Splitsko - dalmatinske zupanije na predstojecim lokalnim izborima. POČETNI TRIO DOMOVINSKOG POKRETA
Na fotografiji: Marko Zaja, Mate Simundic i Nikola Grabovac.

Braco Ćosić

Sportazum o suradnji potpisali su Ivica Kukavica, nositelj Nezavisne liste, i Ivan Penava, predsjednik DP-a, pod budnim okom jedinog DP-ova županijskog vijećnika Marka Žaje, inače dojučerašnjeg HDZ-ovca

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 281122.
Trg svetog Marka.
Nastavak 13. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Miro Bulj.

Josko Ponos/Cropix

Split, 080622.
Redovita sjednica Zupanijske skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
Na fotografiji Milan Perisic, Milija Baldic Luksic i Miro Bulj.

Srdjan Vrancic/Cropix

Zagreb, 211220.
U prostorijama Mosta predstavljeno je vodstvo te stranke izabrano na unutarstranackim izborima, odrzanim online 20. prosinca.
Novinarima su se obratili: Bozo Petrov, Ante Kujundzic, Marin Miletic i Filip Fisic.
Na fotografiji: Ante Kujundzic.

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 141022.
Trg svetog Marka.
Nastavak 12. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Ante Kujundzic.

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Split, 051222.
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
Na fotografiji: Gorana Rosandic.

Ante Cizmic/Cropix

Split, 110422.
Odrzana 9. sjednica Skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
Na fotografiji: Gorana Rosandic.

Duje Klaric/Cropix

Split, 241022.
14. sjednica Zupanijske skupstine Splitsko-dalmatinske zupanije.
Na fotografiji: Dasa Dragnic iz Koalicija ZA.

Vladimir Dugandzic/Cropix

Split,160721
Druga konstituirajuca sjednica Zupanijske skupstine Splitsko dalmatinske zupanije.
Na fotografiji: Dasa Dragnic.

Vladimir Dugandzic/Cropix

Split, 191222
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu.
Na fotografiji: predsjenik Skupstine SDZ, Mate Simundic.

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Split, 051222.
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
Na fotografiji: Mate Simundic.

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Split, 051222.
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu a vecina skupstinara i sami ambijent je bio u znaku crveno bijelih kvadrata i utakimice Svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Japana..
Na fotografiji: Luka Roguljic i Mate Simundic.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/plenkovic-je-stranku-poznatog-splitskog-zastitara-proglasio-politickom-sitnezi-ima-li-sanader-zetoncic-za-vlast-1257839 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b2784e58befe29891069c25e15963198da6ecc33 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plenkovi%C4%87+je+stranku+poznatog+splitskog+za%C5%A1titara+proglasio+%E2%80%98politi%C4%8Dkom+sitne%C5%BEi%E2%80%98%2C+ima+li+Sanader+%C5%BEeton%C4%8Di%C4%87+za+vlast%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fplenkovic-je-stranku-poznatog-splitskog-zastitara-proglasio-politickom-sitnezi-ima-li-sanader-zetoncic-za-vlast-1257839 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fplenkovic-je-stranku-poznatog-splitskog-zastitara-proglasio-politickom-sitnezi-ima-li-sanader-zetoncic-za-vlast-1257839 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUMBANJE ŽUPANIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaTUMBANJE ŽUPANIJE

Plenković je stranku poznatog splitskog zaštitara proglasio ‘političkom sitneži‘, ima li Sanader žetončić za vlast?

Piše Sandra Barčot
19. siječnja 2023. - 11:51
Ante Sanader dugogodišnji je čelnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a i politički tajnik stranke na nacionalnoj raziniDuje Klarić/Cropix

Epitet "politička sitnež" koju je premijer Andrej Plenković, predsjednik vladajućeg HDZ-a, prije nekoliko dana na skupu u Splitu "zalijepio" stranci Domovinski pokret (DP), itekako je odzvonio na političkoj sceni.

Poglavito zato što upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji taj i takav DP "drži" ljestve HDZ-ovcima da i nakon tri desetljeća vladavine u prostorno najvećoj hrvatskoj regiji zadrže vlast. Svi se sjećaju političke krize iz ljeta 2021. godine kada je tek iz tri pokušaja konstituirana Županijska skupština, predstavničko tijelo kao podrška izvršnoj vlasti i HDZ-ovu županu Blaženku Bobanu, u njegovu drugom mandatu.

Tek iz trećeg pokušaja detektirano je tko je na kojoj strani, tko je oporba, a tko su vladajući, te smo prvi put dobili i "nesvrstane". Naime, tri dot...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:00