StoryEditorOCM
S mora i krajaPREKRAJANJE KARATA

Najmoćniji dalmatinski HDZ-ovac priznao da su izgubili brojne birače i mandat u okolici Splita: ‘Kriva je ova stvar‘

Piše Iva Ivanac
18. travnja 2024. - 22:01

Božidar Kalmeta, bivši dugogodišnji ministar, nekadašnji zadarski gradonačelnik i aktualni predsjednik HDZ-a Zadarske županije, u predizbornoj je noći rekao kako je HDZ ostvario svoja četiri cilja među kojima su i osam mandata osvojena u 9. Izbornoj jedinci.

Dan kasnije je, međutim, donio drugačiju priču pa je HDZ umjesto osam pao na sedam mandata na području većeg dijela Zadarske županije, cijele Šibensko-kninske i velikog dijela Splitsko-dalmatinske, sve zapadno od Splita. Taj mandat uzeo im je Most.

- Nedostajalo nam je par stotina glasova za osmi mandat - kaže Kalmeta u razgovoru za našu medijsku kuću, dodajući kako je u vrijeme održavanja konferencije za medije HDZ bio na osam mandata.

Ipak, ove je parlamentarne izbore, gledajući cijelu 9. Izbornu jedinicu, HDZ ostao kraći za malo manje od 5000 glasova jer je 2020. godine imao 85.075 glasova, a sada je dobio 80.547 glasova. Kalmeta za manjak glasova "krivi" novu preraspodjelu izbornih jedinica. 

- HDZ je u 9. Izbornoj jedinici novom preraspodjelom izgubio određen broj birača. Sjeverni dio županije pripao je 7. Izbornoj jedinci, a na tom je teritoriju bilo ukupno 28 tisuća birača od kojih je 15 tisuća bilo HDZ-ovaca.

Dio glasova HDZ-a smo kompenzirali sa sjevernim dijelom Splitsko-dalmatinske županije, ali nedovoljno jer smo dobili 4500 glasača, što znači da je HDZ u manjku u 9. Izbornoj jedinici za oko 11 tisuća glasača - tvrdi jedan od najjačih dalmatinskih HDZ-ovaca, dodajući kako su u svim gradovima i mjestima u Zadarskoj županiji podigli broj glasova u odnosu na prošle parlamentarne izbore. 

- S obzirom na zadnjih mjesec dana u kojima smo imali nenormalnu situaciju određenih političkih aktera, birači su se "nabrijali" što je rezultiralo velikom izlaznošću - ističe bivši zadarski gradonačelnik, a upravo takva napeta kampanja dovela je do veće homogenizacije i potaknula glasače da izađu na birališta.

- Da je bila uobičajena kampanja, izlaznost bi se dosta smanjila. U kampanji se u političkom prostoru stvorila napetost i svi su htjeli izaći na izbore i "dati gol" - kaže Kalmeta.

Pogled na preferencijske glasove "zadarskih" kandidata na HDZ-ovoj listi dokazuje da Šime Erlić, Josip Bilaver, Ante Babić, Nikolina Baradić i Jure Brižić zajedno nisu mogli dobiti glasova koliko je na prošlim parlamentarnim izborima skupio Kalmeta na zadnjem mjestu kandidacijske liste!

Naime, Kalmeta je prije četiri godine osvojio 16.002 glasa, dok je svih pet ovogodišnjih kandidata ukupno uspjelo skupiti 14.346 preferencijskih glasova. Najviše ih je "skupio" Erlić koji je osvojio dodatno povjerenje 8813 građana, no ne više od SDP-ovke Sabine Glasovac koja je imala 10.424 glasova. 

- Od početka sam podržavao sve kandidate, pogotovo Šimu Erlića. Iako nisam bio na listi, aktivno sam sudjelovao i doprinosio u kampanji i dao sve što samo mogao.

Moja je odluka bila da ne idem na listu. Glasovac je osvojila toliko glasova zato što je bila prva na listi, ali u srazu nje i Erlića, Sabina nema šanse. Da je Erlić bio na prvom mjestu, dobio bi više preferencija od nje.

Činjenica je da projekt Rijeke pravde nije uspio i da su gubitnici ovih izbora. Birači nisu honorirali neozbiljnost i neodgovornost, a siguran sam da će HDZ s partnerima voditi buduću Vladu - zaključuje prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:34