stdClass Object ( [id] => 1387630 [title] => Divlji zapad u dolini Neretve: ‘Pogledajte što rade, u jednom sam danu ostao bez 100.000 eura zarade! Tuga i žalost‘ [alias] => divlji-zapad-u-dolini-neretve-pogledajte-sto-rade-u-jednom-sam-danu-ostao-bez-100-000-eura-zarade-tuga-i-zalost [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Divlji zapad u dolini Neretve, tako bi se ukratko mogla opisati "bitka" za državnu zemlju, koje se mnogi žele dokopati neki da bi je obrađivali, a neki da bi s njom mešetarili i davali je u podzakupe.

Utrka za zgrabiti državno poljoprivredno zemljište traje skoro trideset godina. Krenula je nedugo nakon propasti bivšeg poljoprivrednog giganta PIK-a Neretve. Najgore stanje je u pločanskom dijelu doline Neretve, gdje zakup državnih parcela nikada nije proveden pa se državna zemlja obrađuje na divlje. Jedni zaposjednu parcelu, dođu drugi jači s boljim traktorima pa ih otjeraju. Počupaju ono što je posađeno. Tako imamo brojne primjer uništavanja poljoprivrednih kultura nedaleko od ušća Neretve. Svaki dan je na rubu incidenta, samo je pitanje kada će doći do fizičkih obračuna širih razmjera. Vode se i brojni sudski postupci, jedni druge tuže zbog zaposjedanja tuđega-državnog poljoprivrednog zemljišta. Dok se dvojica tuku treći strada u pravilu onaj najmanji u lancu koji se istinski bavi poljoprivredom.

Država je nemoćna ili se pravi nemoćna u zaštiti svoga vlasništva. Grad Ploče isto tako. Prošle jeseni neslavno je završio pokušaj davanja u zakup tog državnog zemljišta. Gradsko vijeće Ploča poništilo je natječaj za zakup i program raspolaganja državnim zemljištem. Nered na terenu po principu "tko više zaposjedne" se nastavio. Mnogi polažu pravo na državne parcele koje su "svačije", a što je svačije to je ničije.

Najnovije, nedaleko od ušća Neretve (administrativno područje grada Ploča) uništen je nasad lubenica, koje je na državnoj zemlji zasadio Marino Babić. Od njega nije ostalo ništa samo gola zemlja. Nisu počinitelji nepoznati već poznati i to na temelju ovršnog rješenja Općinskog suda u Metkoviću. Naime, sudskom odlukom ta parcela je pripala drugom čovjeku koji ju je također obrađivao ilegalno godinama prije Marina, točnije do 2003, godine. Kasnije se zemljište nije obrađivalo da bi unatrag nekoliko godina Marin krenuo saditi kupus i lubenice.

---

image

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

---

I tako je bilo sve do prošlog vikenda kada je 19 tisuća sadnica lubenica počupano, skinuta je agril folija i sustav za navodnjavanje. Šteta je velika, premašuje 40 tisuća €. Marino s ocem ima registriran OPG, žive od poljoprivrede i obrade zemlje. Ima suprugu i troje male djece. Kaže da ne mešetari sa zemljom nego da je obrađuje, što svi znaju u dolini Neretve. Nije siguran što će biti s ovom parcelom od pet hektara i hoće li "novi gazda" išta saditi ili će je dati nekome u podzakup, jer mu je OPG godinama u blokadi.

Marinova šteta je prevelika. Lubenice su bile za poznatog kupca koji ih je trebao distribuirati po velikim trgovačkim lancima. Nažalost, od nasada je ostala samo gola zemlja.

---

image

Počupan nasad lubenica

---

- Tražio sam da me puste do 15. kolovoza da mogu obrati lubenice, ali to nije prihvaćeno - kaže nam Marino, koji je u samoj jednom danu ostao bez 100 tisuća € zarade od prodanih lubenica, a država je ostala "kratka" za 20 tisuća € neplaćenog PDV-a.

Kako će se i hoće li se oporaviti od ovoga što mu se dogodilo ne zna ni on sam. Još uvijek je u šoku, i on i čitava obitelj. Nekoliko je godina obrađivao ovu državnu parcelu, koja administrativno pripada gradu Pločama. Nije on kriv što grad i Ministarstvo poljoprivrede nikada nisu proveli podjelu državne zemlje. I to je izvor svih problema na terenu. Bilo je nekoliko pokušaja, ali od toga ništa.

Prošle je godine Marin dobio državnu zemlju, ali na drugoj lokaciji. Međutim, program raspolaganja zemljištem pod različitim pritiscima nije prošao na Gradskom vijeću Ploča, pa su se anarhija i nered nastavili.

Prema najnovijim informacijama u pripremi je novi natječaj za zakup tih državnih parcela, zato je i ovakva ovršna odluka, koja se slobodno može nazvati presedanom, jer do sada nije viđena u dolini Neretve, mnoge iznenadila.

Zakon je propisao da državno zemljište daje u zakup jedinica lokalne uprave, grad ili općina na temelju programa raspolaganja državnim zemljištem uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Otkud sada da sud uvodi u posjed nekoga tko je bespravno obrađivao državno zemljište prije dvadeset godina.

---

image

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje

Vojko Basic/Cropix
---

- Što će nam program raspolaganja državnim zemljištem, i što će nam Ministarstvo poljoprivrede kada sudovi svojom odlukom uvode u posjed ilegalne posjednike - kaže nam Marino Babić, koji je svjestan da je i on ilegalno obrađivao državnu zemlju.

Koji to zakon dopušta da se u posjed uvede čovjek čiji je OPG u blokadi godinama i koji je to isto zemljište davao u podzakupe drugim ljudima i tako će činiti i u buduće, pita se Marino, koji smatra da su ga trebali pustiti da obere lubenice pa onda krenuti u postupak uklanjanja nasada.

Sud nije uvažio njegove prigovore, već je tražio isključivi dokaz vlasništva kako bi se obustavio ovršni postupak i uklanjanje nasada lubenica. Kako on to nije imao odlučeno je da je on ilegalno u posjedu i pokrenuta je ovrha u korist drugog čovjeka koji je također u ilegalnom posjedu jer ni on nema vlasnički list za zemljište.

Tako dolazimo do presedana. Sud je faktički odlučivao tko je u ilegalnijem posjedu na državnom zemljištu. Naš sugovornik Marino Babić zapravo je bio treća strana u postupku jer se njegova imovina, nasad lubenica nalazila na predmetnoj nekretnini dok su se oko zemljišta sporili drugi. Naime, on je duže od tri godine bio u stalnom posjedu predmetne nekretnine nad kojom se provodi ovršni postupak radi predaje u posjed i na kojoj je kontinuirano sadio i uzgajao različite poljoprivredne kulture što je općepoznato svim stanovnicima koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost na području doline Neretve, no to mu ništa nije pomoglo da odgodi ovršni postupak barem do berbe lubenica.

---

image

Zk izvadak koji dokazuje da je zemljište državno vlasništvo

---

Država je mogla naplatiti zakup za nasad na svom vlasništvu, a ne provesti ovrhu u korist drugog ilegalnom posjednika. Ali država očito ne štiti dovoljno svoje vlasništvo niti zna cijeniti vrijednost poljoprivrednog zemljišta.

Jer da nije tako, država ne bi uvela u posjed svog zemljišta bez ikakvog natječaja "težaka" koji je više od 10 godina u blokadi-rezolutan je Marino.

Posljednjih tridesetak godina u Neretvi je veliki nered po tom pitanju. Osim što gubi novac od zakupnine koji se sliva u privatne džepove onih koji su zauzeli državno zemljište da bi njime mešetarili, državni proračun je ostao bez milijuna neplaćenog PDV-a.

Ako Marino ne može raditi državnu zemlju i za državne institucije i sud je u ilegalnom posjedu onda ne može raditi ni stotine drugih koji također ilegalno obrađuju ili daju u podzakupe 673 hektara na području Komina. Pravo i pravda ne idu zajedno, jedino je što se za kraj može zaključiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podjela zemlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => podjela zemlje 2 0 6639 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-10 09:12:53 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => Stanislav Soldo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-10 14:28:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-10 14:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Divlji zapad u dolini Neretve: 'Pogledajte što rade, u jednom sam danu ostao bez 100.000 eura zarade! Tuga i žalost' page_title=Divlji zapad u dolini Neretve: 'Pogledajte što rade, u jednom sam danu ostao bez 100.000 eura zarade! Tuga i žalost' [metakey] => Dolina Neretve, Poljoprivrednici, Ploče, mešetarenje zemljom, nasadi lubenica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27069328.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27069323.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27069326.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27069330.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/25326046.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/25326044.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/24980226.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27069442.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/10\/27069444.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Poljoprivrednik, Marino Babi\u0107 ostao je bez nasada lubenica na dr\u017eavnoj zemlji na podru\u010dju Komina<\/p>","

Poljoprivrednik, Marino Babi\u0107 ostao je bez nasada lubenica na dr\u017eavnoj zemlji na podru\u010dju Komina<\/p>","

Poljoprivrednik, Marino Babi\u0107 ostao je bez nasada lubenica na dr\u017eavnoj zemlji na podru\u010dju Komina<\/p>","

Poljoprivrednik, Marino Babi\u0107 ostao je bez nasada lubenica na dr\u017eavnoj zemlji na podru\u010dju Komina<\/p>","

Poljoprivredno zemlji\u0161te\u00a0na podru\u010dju grada Plo\u010da se ilegalno obra\u0111uje<\/p>","

Poljoprivredno zemlji\u0161te\u00a0na podru\u010dju grada Plo\u010da se ilegalno obra\u0111uje<\/p>","

Poljoprivredno zemlji\u0161te\u00a0na podru\u010dju grada Plo\u010da se ilegalno obra\u0111uje<\/p>","

Po\u010dupan nasad lubenica<\/p>","

Zk izvadak koji dokazuje da je zemlji\u0161te dr\u017eavno vlasni\u0161tvo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1156x933","hd_27069328_1920.jpg":"1920x1080","k_27069328_1280.jpg":"1280x1280","k_27069328_1024.jpg":"1024x1024","k_27069328_640.jpg":"640x640","k_27069328_480.jpg":"480x480","k_27069328_340.jpg":"340x340","k_27069328_220.jpg":"220x220","o_27069328_1280.jpg":"1280x1033","o_27069328_1024.jpg":"1024x826","o_27069328_640.jpg":"640x516","o_27069328_480.jpg":"480x387","o_27069328_340.jpg":"340x274","o_27069328_220.jpg":"220x177","h_27069328_1280.jpg":"1280x854","h_27069328_1024.jpg":"1024x683","h_27069328_640.jpg":"640x427","h_27069328_480.jpg":"480x320","h_27069328_340.jpg":"340x227","h_27069328_220.jpg":"220x147","pp_27069328_1280.jpg":"1280x1628","pp_27069328_1024.jpg":"1024x1303","pp_27069328_640.jpg":"640x814","pp_27069328_480.jpg":"480x611","pp_27069328_340.jpg":"340x432","pp_27069328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27069323_1920.jpg":"1920x1080","k_27069323_1280.jpg":"1280x1280","k_27069323_1024.jpg":"1024x1024","k_27069323_640.jpg":"640x640","k_27069323_480.jpg":"480x480","k_27069323_340.jpg":"340x340","k_27069323_220.jpg":"220x220","o_27069323_1280.jpg":"1280x960","o_27069323_1024.jpg":"1024x768","o_27069323_640.jpg":"640x480","o_27069323_480.jpg":"480x360","o_27069323_340.jpg":"340x255","o_27069323_220.jpg":"220x165","h_27069323_1280.jpg":"1280x854","h_27069323_1024.jpg":"1024x683","h_27069323_640.jpg":"640x427","h_27069323_480.jpg":"480x320","h_27069323_340.jpg":"340x227","h_27069323_220.jpg":"220x147","pp_27069323_1280.jpg":"1280x1628","pp_27069323_1024.jpg":"1024x1303","pp_27069323_640.jpg":"640x814","pp_27069323_480.jpg":"480x611","pp_27069323_340.jpg":"340x432","pp_27069323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"530x970","hd_27069326_1920.jpg":"1920x1080","k_27069326_1280.jpg":"1280x1280","k_27069326_1024.jpg":"1024x1024","k_27069326_640.jpg":"640x640","k_27069326_480.jpg":"480x480","k_27069326_340.jpg":"340x340","k_27069326_220.jpg":"220x220","o_27069326_1280.jpg":"1280x2342","o_27069326_1024.jpg":"1024x1874","o_27069326_640.jpg":"640x1171","o_27069326_480.jpg":"480x878","o_27069326_340.jpg":"340x622","o_27069326_220.jpg":"220x402","h_27069326_1280.jpg":"1280x854","h_27069326_1024.jpg":"1024x683","h_27069326_640.jpg":"640x427","h_27069326_480.jpg":"480x320","h_27069326_340.jpg":"340x227","h_27069326_220.jpg":"220x147","pp_27069326_1280.jpg":"1280x1628","pp_27069326_1024.jpg":"1024x1303","pp_27069326_640.jpg":"640x814","pp_27069326_480.jpg":"480x611","pp_27069326_340.jpg":"340x432","pp_27069326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27069330_1920.jpg":"1920x1080","k_27069330_1280.jpg":"1280x1280","k_27069330_1024.jpg":"1024x1024","k_27069330_640.jpg":"640x640","k_27069330_480.jpg":"480x480","k_27069330_340.jpg":"340x340","k_27069330_220.jpg":"220x220","o_27069330_1280.jpg":"1280x960","o_27069330_1024.jpg":"1024x768","o_27069330_640.jpg":"640x480","o_27069330_480.jpg":"480x360","o_27069330_340.jpg":"340x255","o_27069330_220.jpg":"220x165","h_27069330_1280.jpg":"1280x854","h_27069330_1024.jpg":"1024x683","h_27069330_640.jpg":"640x427","h_27069330_480.jpg":"480x320","h_27069330_340.jpg":"340x227","h_27069330_220.jpg":"220x147","pp_27069330_1280.jpg":"1280x1628","pp_27069330_1024.jpg":"1024x1303","pp_27069330_640.jpg":"640x814","pp_27069330_480.jpg":"480x611","pp_27069330_340.jpg":"340x432","pp_27069330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25326046_1920.jpg":"1920x1080","k_25326046_1280.jpg":"1280x1280","k_25326046_1024.jpg":"1024x1024","k_25326046_640.jpg":"640x640","k_25326046_480.jpg":"480x480","k_25326046_340.jpg":"340x340","k_25326046_220.jpg":"220x220","o_25326046_1280.jpg":"1280x852","o_25326046_1024.jpg":"1024x682","o_25326046_640.jpg":"640x426","o_25326046_480.jpg":"480x319","o_25326046_340.jpg":"340x226","o_25326046_220.jpg":"220x146","h_25326046_1280.jpg":"1280x854","h_25326046_1024.jpg":"1024x683","h_25326046_640.jpg":"640x427","h_25326046_480.jpg":"480x320","h_25326046_340.jpg":"340x227","h_25326046_220.jpg":"220x147","pp_25326046_1280.jpg":"1280x1628","pp_25326046_1024.jpg":"1024x1303","pp_25326046_640.jpg":"640x814","pp_25326046_480.jpg":"480x611","pp_25326046_340.jpg":"340x432","pp_25326046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25326044_1920.jpg":"1920x1080","k_25326044_1280.jpg":"1280x1280","k_25326044_1024.jpg":"1024x1024","k_25326044_640.jpg":"640x640","k_25326044_480.jpg":"480x480","k_25326044_340.jpg":"340x340","k_25326044_220.jpg":"220x220","o_25326044_1280.jpg":"1280x852","o_25326044_1024.jpg":"1024x682","o_25326044_640.jpg":"640x426","o_25326044_480.jpg":"480x319","o_25326044_340.jpg":"340x226","o_25326044_220.jpg":"220x146","h_25326044_1280.jpg":"1280x854","h_25326044_1024.jpg":"1024x683","h_25326044_640.jpg":"640x427","h_25326044_480.jpg":"480x320","h_25326044_340.jpg":"340x227","h_25326044_220.jpg":"220x147","pp_25326044_1280.jpg":"1280x1628","pp_25326044_1024.jpg":"1024x1303","pp_25326044_640.jpg":"640x814","pp_25326044_480.jpg":"480x611","pp_25326044_340.jpg":"340x432","pp_25326044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1150","hd_24980226_1920.jpg":"1920x1080","k_24980226_1280.jpg":"1280x1280","k_24980226_1024.jpg":"1024x1024","k_24980226_640.jpg":"640x640","k_24980226_480.jpg":"480x480","k_24980226_340.jpg":"340x340","k_24980226_220.jpg":"220x220","o_24980226_1280.jpg":"1280x766","o_24980226_1024.jpg":"1024x613","o_24980226_640.jpg":"640x383","o_24980226_480.jpg":"480x287","o_24980226_340.jpg":"340x203","o_24980226_220.jpg":"220x131","h_24980226_1280.jpg":"1280x854","h_24980226_1024.jpg":"1024x683","h_24980226_640.jpg":"640x427","h_24980226_480.jpg":"480x320","h_24980226_340.jpg":"340x227","h_24980226_220.jpg":"220x147","pp_24980226_1280.jpg":"1280x1628","pp_24980226_1024.jpg":"1024x1303","pp_24980226_640.jpg":"640x814","pp_24980226_480.jpg":"480x611","pp_24980226_340.jpg":"340x432","pp_24980226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_27069442_1920.jpg":"1920x1080","k_27069442_1280.jpg":"1280x1280","k_27069442_1024.jpg":"1024x1024","k_27069442_640.jpg":"640x640","k_27069442_480.jpg":"480x480","k_27069442_340.jpg":"340x340","k_27069442_220.jpg":"220x220","o_27069442_1280.jpg":"1280x1706","o_27069442_1024.jpg":"1024x1365","o_27069442_640.jpg":"640x853","o_27069442_480.jpg":"480x640","o_27069442_340.jpg":"340x453","o_27069442_220.jpg":"220x293","h_27069442_1280.jpg":"1280x854","h_27069442_1024.jpg":"1024x683","h_27069442_640.jpg":"640x427","h_27069442_480.jpg":"480x320","h_27069442_340.jpg":"340x227","h_27069442_220.jpg":"220x147","pp_27069442_1280.jpg":"1280x1628","pp_27069442_1024.jpg":"1024x1303","pp_27069442_640.jpg":"640x814","pp_27069442_480.jpg":"480x611","pp_27069442_340.jpg":"340x432","pp_27069442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1060x1600","hd_27069444_1920.jpg":"1920x1080","k_27069444_1280.jpg":"1280x1280","k_27069444_1024.jpg":"1024x1024","k_27069444_640.jpg":"640x640","k_27069444_480.jpg":"480x480","k_27069444_340.jpg":"340x340","k_27069444_220.jpg":"220x220","o_27069444_1280.jpg":"1280x1932","o_27069444_1024.jpg":"1024x1545","o_27069444_640.jpg":"640x966","o_27069444_480.jpg":"480x724","o_27069444_340.jpg":"340x513","o_27069444_220.jpg":"220x332","h_27069444_1280.jpg":"1280x854","h_27069444_1024.jpg":"1024x683","h_27069444_640.jpg":"640x427","h_27069444_480.jpg":"480x320","h_27069444_340.jpg":"340x227","h_27069444_220.jpg":"220x147","pp_27069444_1280.jpg":"1280x1628","pp_27069444_1024.jpg":"1024x1303","pp_27069444_640.jpg":"640x814","pp_27069444_480.jpg":"480x611","pp_27069444_340.jpg":"340x432","pp_27069444_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6113975 Threads: 87 Questions: 1105953822 Slow queries: 0 Opens: 204584 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.889 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9907131 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/divlji-zapad-u-dolini-neretve-pogledajte-sto-rade-u-jednom-sam-danu-ostao-bez-100-000-eura-zarade-tuga-i-zalost-1387630 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/divlji-zapad-u-dolini-neretve-pogledajte-sto-rade-u-jednom-sam-danu-ostao-bez-100-000-eura-zarade-tuga-i-zalost-1387630?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 467135 [name] => Dolina Neretve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dolina-neretve [link] => /tag/dolina-neretve ) [1] => stdClass Object ( [id] => 315688 [name] => Poljoprivrednici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljoprivrednici [link] => /tag/poljoprivrednici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 529184 [name] => Ploče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ploce [link] => /tag/ploce ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758654 [name] => mešetarenje zemljom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-10 16:28:53 [main_article_id] => 0 [alias] => mesetarenje-zemljom [link] => /tag/mesetarenje-zemljom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 758655 [name] => nasadi lubenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-10 16:28:53 [main_article_id] => 0 [alias] => nasadi-lubenica [link] => /tag/nasadi-lubenica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podjela zemlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Divlji zapad u dolini Neretve: ‘Pogledajte što rade, u jednom sam danu ostao bez 100.000 eura zarade! Tuga i žalost‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27069328.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27069328.jpg [title] =>

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27069323.jpg [title] =>

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27069326.jpg [title] =>

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27069330.jpg [title] =>

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/25326046.jpg [title] =>

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje

Vojko Basic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/25326044.jpg [title] =>

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje

Vojko Basic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/24980226.jpg [title] =>

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje

Vojko Basic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27069442.jpg [title] =>

Počupan nasad lubenica

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/10/27069444.jpg [title] =>

Zk izvadak koji dokazuje da je zemljište državno vlasništvo

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Divlji zapad u dolini Neretve, tako bi se ukratko mogla opisati "bitka" za državnu zemlju, koje se mnogi žele dokopati neki da bi je obrađivali, a neki da bi s njom mešetarili i davali je u podzakupe.

Utrka za zgrabiti državno poljoprivredno zemljište traje skoro trideset godina. Krenula je nedugo nakon propasti bivšeg poljoprivrednog giganta PIK-a Neretve. Najgore stanje je u pločanskom dijelu doline Neretve, gdje zakup državnih parcela nikada nije proveden pa se državna zemlja obrađuje na divlje. Jedni zaposjednu parcelu, dođu drugi jači s boljim traktorima pa ih otjeraju. Počupaju ono što je posađeno. Tako imamo brojne primjer uništavanja poljoprivrednih kultura nedaleko od ušća Neretve. Svaki dan je na rubu incidenta, samo je pitanje kada će doći do fizičkih obračuna širih razmjera. Vode se i brojni sudski postupci, jedni druge tuže zbog zaposjedanja tuđega-državnog poljoprivrednog zemljišta. Dok se dvojica tuku treći strada u pravilu onaj najmanji u lancu koji se istinski bavi poljoprivredom.

Država je nemoćna ili se pravi nemoćna u zaštiti svoga vlasništva. Grad Ploče isto tako. Prošle jeseni neslavno je završio pokušaj davanja u zakup tog državnog zemljišta. Gradsko vijeće Ploča poništilo je natječaj za zakup i program raspolaganja državnim zemljištem. Nered na terenu po principu "tko više zaposjedne" se nastavio. Mnogi polažu pravo na državne parcele koje su "svačije", a što je svačije to je ničije.

Najnovije, nedaleko od ušća Neretve (administrativno područje grada Ploča) uništen je nasad lubenica, koje je na državnoj zemlji zasadio Marino Babić. Od njega nije ostalo ništa samo gola zemlja. Nisu počinitelji nepoznati već poznati i to na temelju ovršnog rješenja Općinskog suda u Metkoviću. Naime, sudskom odlukom ta parcela je pripala drugom čovjeku koji ju je također obrađivao ilegalno godinama prije Marina, točnije do 2003, godine. Kasnije se zemljište nije obrađivalo da bi unatrag nekoliko godina Marin krenuo saditi kupus i lubenice.

---

image

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

---

I tako je bilo sve do prošlog vikenda kada je 19 tisuća sadnica lubenica počupano, skinuta je agril folija i sustav za navodnjavanje. Šteta je velika, premašuje 40 tisuća €. Marino s ocem ima registriran OPG, žive od poljoprivrede i obrade zemlje. Ima suprugu i troje male djece. Kaže da ne mešetari sa zemljom nego da je obrađuje, što svi znaju u dolini Neretve. Nije siguran što će biti s ovom parcelom od pet hektara i hoće li "novi gazda" išta saditi ili će je dati nekome u podzakup, jer mu je OPG godinama u blokadi.

Marinova šteta je prevelika. Lubenice su bile za poznatog kupca koji ih je trebao distribuirati po velikim trgovačkim lancima. Nažalost, od nasada je ostala samo gola zemlja.

---

image

Počupan nasad lubenica

---

- Tražio sam da me puste do 15. kolovoza da mogu obrati lubenice, ali to nije prihvaćeno - kaže nam Marino, koji je u samoj jednom danu ostao bez 100 tisuća € zarade od prodanih lubenica, a država je ostala "kratka" za 20 tisuća € neplaćenog PDV-a.

Kako će se i hoće li se oporaviti od ovoga što mu se dogodilo ne zna ni on sam. Još uvijek je u šoku, i on i čitava obitelj. Nekoliko je godina obrađivao ovu državnu parcelu, koja administrativno pripada gradu Pločama. Nije on kriv što grad i Ministarstvo poljoprivrede nikada nisu proveli podjelu državne zemlje. I to je izvor svih problema na terenu. Bilo je nekoliko pokušaja, ali od toga ništa.

Prošle je godine Marin dobio državnu zemlju, ali na drugoj lokaciji. Međutim, program raspolaganja zemljištem pod različitim pritiscima nije prošao na Gradskom vijeću Ploča, pa su se anarhija i nered nastavili.

Prema najnovijim informacijama u pripremi je novi natječaj za zakup tih državnih parcela, zato je i ovakva ovršna odluka, koja se slobodno može nazvati presedanom, jer do sada nije viđena u dolini Neretve, mnoge iznenadila.

Zakon je propisao da državno zemljište daje u zakup jedinica lokalne uprave, grad ili općina na temelju programa raspolaganja državnim zemljištem uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Otkud sada da sud uvodi u posjed nekoga tko je bespravno obrađivao državno zemljište prije dvadeset godina.

---

image

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje

Vojko Basic/Cropix
---

- Što će nam program raspolaganja državnim zemljištem, i što će nam Ministarstvo poljoprivrede kada sudovi svojom odlukom uvode u posjed ilegalne posjednike - kaže nam Marino Babić, koji je svjestan da je i on ilegalno obrađivao državnu zemlju.

Koji to zakon dopušta da se u posjed uvede čovjek čiji je OPG u blokadi godinama i koji je to isto zemljište davao u podzakupe drugim ljudima i tako će činiti i u buduće, pita se Marino, koji smatra da su ga trebali pustiti da obere lubenice pa onda krenuti u postupak uklanjanja nasada.

Sud nije uvažio njegove prigovore, već je tražio isključivi dokaz vlasništva kako bi se obustavio ovršni postupak i uklanjanje nasada lubenica. Kako on to nije imao odlučeno je da je on ilegalno u posjedu i pokrenuta je ovrha u korist drugog čovjeka koji je također u ilegalnom posjedu jer ni on nema vlasnički list za zemljište.

Tako dolazimo do presedana. Sud je faktički odlučivao tko je u ilegalnijem posjedu na državnom zemljištu. Naš sugovornik Marino Babić zapravo je bio treća strana u postupku jer se njegova imovina, nasad lubenica nalazila na predmetnoj nekretnini dok su se oko zemljišta sporili drugi. Naime, on je duže od tri godine bio u stalnom posjedu predmetne nekretnine nad kojom se provodi ovršni postupak radi predaje u posjed i na kojoj je kontinuirano sadio i uzgajao različite poljoprivredne kulture što je općepoznato svim stanovnicima koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost na području doline Neretve, no to mu ništa nije pomoglo da odgodi ovršni postupak barem do berbe lubenica.

---

image

Zk izvadak koji dokazuje da je zemljište državno vlasništvo

---

Država je mogla naplatiti zakup za nasad na svom vlasništvu, a ne provesti ovrhu u korist drugog ilegalnom posjednika. Ali država očito ne štiti dovoljno svoje vlasništvo niti zna cijeniti vrijednost poljoprivrednog zemljišta.

Jer da nije tako, država ne bi uvela u posjed svog zemljišta bez ikakvog natječaja "težaka" koji je više od 10 godina u blokadi-rezolutan je Marino.

Posljednjih tridesetak godina u Neretvi je veliki nered po tom pitanju. Osim što gubi novac od zakupnine koji se sliva u privatne džepove onih koji su zauzeli državno zemljište da bi njime mešetarili, državni proračun je ostao bez milijuna neplaćenog PDV-a.

Ako Marino ne može raditi državnu zemlju i za državne institucije i sud je u ilegalnom posjedu onda ne može raditi ni stotine drugih koji također ilegalno obrađuju ili daju u podzakupe 673 hektara na području Komina. Pravo i pravda ne idu zajedno, jedino je što se za kraj može zaključiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix

Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina


Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina


Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina


Poljoprivrednik, Marino Babić ostao je bez nasada lubenica na državnoj zemlji na području Komina

Vojko Basic/Cropix

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje

Vojko Basic/Cropix

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje

Vojko Basic/Cropix

Poljoprivredno zemljište na području grada Ploča se ilegalno obrađuje


Počupan nasad lubenica


Zk izvadak koji dokazuje da je zemljište državno vlasništvo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/divlji-zapad-u-dolini-neretve-pogledajte-sto-rade-u-jednom-sam-danu-ostao-bez-100-000-eura-zarade-tuga-i-zalost-1387630 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=51d0aa1de11f6f0287062d41bdb8e7acacdfdc21 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Divlji+zapad+u+dolini+Neretve%3A+%E2%80%98Pogledajte+%C5%A1to+rade%2C+u+jednom+sam+danu+ostao+bez+100.000+eura+zarade%21+Tuga+i+%C5%BEalost%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fdivlji-zapad-u-dolini-neretve-pogledajte-sto-rade-u-jednom-sam-danu-ostao-bez-100-000-eura-zarade-tuga-i-zalost-1387630 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fdivlji-zapad-u-dolini-neretve-pogledajte-sto-rade-u-jednom-sam-danu-ostao-bez-100-000-eura-zarade-tuga-i-zalost-1387630 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podjela zemlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajapodjela zemlje

Divlji zapad u dolini Neretve: ‘Pogledajte što rade, u jednom sam danu ostao bez 100.000 eura zarade! Tuga i žalost‘

Piše Stanislav Soldo
10. svibnja 2024. - 16:28

Divlji zapad u dolini Neretve, tako bi se ukratko mogla opisati "bitka" za državnu zemlju, koje se mnogi žele dokopati neki da bi je obrađivali, a neki da bi s njom mešetarili i davali je u podzakupe.

Utrka za zgrabiti državno poljoprivredno zemljište traje skoro trideset godina. Krenula je nedugo nakon propasti bivšeg poljoprivrednog giganta PIK-a Neretve. Najgore stanje je u pločanskom dijelu doline Neretve, gdje zakup državnih parcela nikada nije proveden pa se državna zemlja obrađuje na divlje. Jedni zaposjednu parcelu, dođu drugi jači s boljim traktorima pa ih otjeraju. Počupaju ono što je posađeno. Tako imamo brojne primjer uništavanja poljoprivrednih kultura nedaleko od ušća Neretve. Svaki dan je na rubu incidenta, samo je pitanje kada će doći do fizičkih obračuna širih razmje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:24