StoryEditorOCM

RUŠI SVE PRED SOBOM Bura poharala plastenike, čupala stabla, rušila prometne znakove...

Piše PSD.
7. siječnja 2012. - 22:38
Olujna bura, koja je na mahove puhala i brzinom većom od 150 km na sat, u noći s petka na subotu pričinila je velike materijalne štete u nekoliko mjesta diljem Imotske krajine.

U zaseoku Zovke na Berinovcu u općini Lokvičići tako snažne i razorne udare bure ne pamte ni najstariji mještani.

- Stvarno, pitao sam naše stare i ne pamte ovako jaku buru. Naš zaselak je na otvorenom i kada bura puhne s kanjona Badnjevice preko Prološkog blata, jedina joj je prepreka brežuljak gdje se smjestio naš zaselak. Upravo na tome mjestu bura je iščupala iz korijena nekoliko velikih stabala, polomljeni su nam stupovi za javnu rasvjetu, a podosta krovova je također oštećeno - govori nam Ante Zovko, poštar iz Berinovca.

Upravo na dijelu državne prometnice D-60, koja prolazi kroz samo mjesto Berinovac, bura je jednostavno pomela prometne znakove, koji su se našli i desetke metara ispod prometnice. Na lokalnoj prometnici Berinovac – Lokvičići ima podosta odrona.

Ipak, najveća šteta zabilježena je na nekoliko stambenih objekata u zaseoku Grbavci u Prološcu Gornjem. Udari bure odnijeli su krovove s nekoliko kuća a iščupana su i stabla. Cijelo prije podne u subotu mještani su jedni drugima pomagali u saniranju štete, u izmjeni novih krovišta. U tom zaseoku nastradali su i neki automobili.

U subotu ujutro i radnici HEP-ova pogona iz Imotskog imali su pune ruke posla, jer bura je uništavala i električne instalacije. Nekoliko puta bez električne energije ostali su stanovnici na području Lovreća i Ciste te zapadni dio Imotske krajine, a ispada i smanjenja napona osjetilo se i u samom gradu Imotskom te susjednim mjestima.

Braco Ćosić

Bura u Opuzenu poharala plastenike

Zbog olujne bure koja je nanijela milijunsku matarijalnu štetu na plastenicima u donjem Poneretvlju gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević zatražit će proglašenje elementarne nepogode. Prema prvim nepotpunim procjenama, olujno nevrijeme koje je u noći između petka i subote zahvatilo područje ušća Neretve nanijelo je desetak milijuna kuna štete na poljoprivrednim kulturama. Najviše su stradali plastenici u kojima je bila zasađena mlada salata.

Olujni vjetar trgao je najlonsku foliju, pa takvi plastenici više nisu za proizvodnju povrća, ili je pak lomio kompletnu metalnu konstrukciju. Područje stradalo nevremenom obišao je gradonačelnik Ivo Mihaljević, koji je zatražio je hitan sastanak Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i obilazak terena.

Nakon obilaska terena utvrđeno je da ima elemenata za proglašenje elementarne nepogode - za područje grada Opuzena. Stoga će gradonačelnik zatražiti od župana Nikole Dobroslavića da donese odluku o proglašenju elementarne nepogode.

S. SOLDO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:03