StoryEditorOCM

Radnicima Dalmatinke iz Uprave telefonirali da ne dolaze na posao

Piše PSD.
28. listopada 2008. - 12:20

Kasno u ponedjeljak navečer iz uprave Dalmatinke nove obavještavali su proizvodne radnike da od utorka ne trebaju dolaziti na posao, dok ih se ponovno ne pozove.

- Vjerujem da je to reakcija uprave na zahtjev našega sindikata splitskom Područnom uredu Državnog inspektorata za radne odnose da provede inspekcijski nadzor. Taj sam zahtjev uputila na traženje velikog broja proizvodnih radnika jer su se žalili da vrijeme provode u prostorijama bez ikakvog grijanja i boje se za svoje zdravlje. Uz to kažu da rade potpuno beskorisne poslove jer u tvornici nikakve proizvodnje nema – ističe Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmatinke nove.

Na pitanje novinara što se to događa, iz Uprave Dalmatinke nove su poručili da se ne događa ništa posebno.

Radnici, međutim, pripremaju događanja. Ako poslodavac do petka, 31. listopada, ne isplati plaću za rujan oni će, vele, svoga pravnog zastupnika ovlastiti da Trgovačkom sudu u Splitu ponovno predloži otvaranje stečaja.

- Plaća za rujan trebala je biti isplaćena do 15. listopada. Ako isplata izostane do kraja mjeseca očekujemo da će poslodavac radnicima podijeliti obračunske liste koje su ovršne isprave. U svakom slučaju ako ne dobijemo plaću kroz ova tri dana ponovno idemo s prijedlogom za stečaj jer sudska prisila je jedini jezik kojega braća Ladini razume – kaže Radonja.

Javnosti nije poznato što će biti s realizacijom najavljenog restrukturiranja posrnule sinjske tvornice. Program zbrinjavanja viška 111 od ukupno 320 radnika je u zastoju i ne provodi se.

Isto tako u zastoju je uvođenje strateškog partnera, talijanske grupacije Petrolvilla. Predstavnik te grupacije prošloga ljeta je najavio da će već do početka rujna pripremiti ponovno pokretanje proizvodnje, uglavnom konca za kukičanje i vezenje, te da će preuzimanjem većinskog vlasništva zamijeniti braću Ladini iz Nadzornog odbora i uprave.

Koliko je poznato, ništa od toga nije učinjeno, Ladiniji su i dalje u Dalmatinci novoj glavni, a jedina je promjena da su za očito već potrošenih 4,5 milijuna eura tvrtki Petrolvilla & Bilić, hrvatskoj tvrtki-kćeri grupacije Petrolvilla, prodali 38.000 metara kvadratnih Dalmatinkinog zemljišta.

Toni Paštar / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 09:05