StoryEditorOCM

RADNICI KOD JOSIPOVIĆA ‘Za naša prava spremni smo RH tužiti sudu u Strasbourgu’

Piše PSD.
7. ožujka 2012. - 14:50

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović u utorak je primio bivše radnike sinjske “Dalmatinke” Jagodu Bogdan i Nevena Poljaka s kojima je bio i gradonačelnik Ivica Glavan.

- Na sastanku koji je trajao 40-ak minuta predsjednika Josipovića detaljno smo upoznali sa stečajem “Dalmatinke” 2001. godine koji je dočekalo 860 zaposlenih. Sud nam je u stečaju priznao potraživanja s osnova neisplaćenih plaća i otpremnina u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna. Od prodaje imovine tijekom stečaja namireni smo s tek oko 5 posto. Predsjedniku nikako nije bilo jasno da je stečaj trajao desetak godina i da od prodaje nismo dobili više – kazala nam je Jagoda Bogdan.

Glavna tema razgovora s predsjednikom Josipovićem bila je namjera radnika da Republiku Hrvatsku tuže Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Osim što smatraju da ih je država prevarila radnici su se na taj korak opredijelili zbog grube socijalne situacije u kojoj se nalaze. Samo malobrojni od nekadašnjih radnika uspjeli su se zaposliti, dio je otišao u prijevremenu mirovinu i svakog mjeseca prima mižeriju, a najveći broj su socijalni slučajevi.

Država dužna radnicima

- Upoznali smo Predsjednika da je “Dalmatinka” prije stečaja bila u gotovo 100-postotnom državnom vlasništvu te da je otvaranje stečaja predložila Porezna uprava. Država je, rekli smo mu, predložila sudu da nad državnom tvrtkom otvori stečaj. Pritom je država kao poslodavac ostala dužna radnicima. Vjerujemo da su takvom praksom povrijeđena naša temeljna ljudska prava i zato smo spremni ići tužbom protiv RH sudu u Strasbourgu. Pripomenuli smo da su naša 2001. godine priznata potraživanja s kamatama narasla na preko 100 milijuna kuna. Predsjednik Josipović izrazio je sumnju da ćemo uspjeti u takvom zahtjevu – kazala nam je Bogdan.

Neslužbeno smo doznali da je Josipović informiran i o najnovijoj inicijativi vraćanja braće Ladini u Sinj i njihova ponovnog preuzimanja “Dalmatinke”, koja je danas kao “Dalmatinka nova” u stečaju u nadležnosti Trgovačkog suda.

t. paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 08:58