StoryEditorOCM
Dalmacijavrgorac

Radnici "Građevnog": Da nije "Slobodne", još bismo gladovali

Piše PSD.
20. kolovoza 2014. - 10:18
Kao grom iz vedra neba odjeknuo je nedavno članak u “Slobodnoj” kako je crnogorski poduzetnik s vrgoračkom adresom Vojo Purlija, dao izvanredni otkaz dvanaestorici radnika, koji su tražili svoje krvavo zarađene plaće. Digla se Vrgoračka krajina na noge, neki su predlagali i radikalnija rješenja od pravne borbe koju su izabrali potjerani radnici.

Odmah nakon što je članak izašao u našim novinama, HRT je angažirao jednu ekipu da snimi prilog o obespravljenim radnicima. Kad je Purlija vidio da je vrag odnio šalu, malo je otupio oštricu i počeo zvati radnike kako bi im isplatio zaostala potraživanja, te je dijelu radnika i nudio da se vrate na posao.

Međutim, potjerani radnici, čije su obitelji i djeca praktički bačeni na ulicu, uz riječi zahvale našoj novini, sada čekaju odluke nadležnih tijela o svojoj sudbini, odnosno je li otkaz bio pravno utemeljen. U međuvremenu su najavili podnošenje nekoliko kaznenih prijava DORH-u protiv Purlije, no u čiji ishod sumnjaju.

Naime, kažu da je “ovaj poduzetnik dobro uvezan s mnogim strukturama”. Ni vrgorački političari nisu ostali ravnodušni na dosad nezapamćen način “rješavanja radničkih problema”. Dio gradskih vijećnika iz HDZ-a i HSP-a AS razmišljao je o sazivanju tematske sjednice Vijeća u vezi s problemima u “Građevnom“.

Iako se radi o privatnoj firmi, u njoj je zaposleno oko stotinu Vrgorčana, pa stoga političari s posebnom pozornošću prate razvoj događaja. Pitanje je kako će vijećnicima HDZ-a i HSP-a AS proći ta zamisao, kad se zna da su vrgorački gradonačelnik Boris Matković i predsjednik lokalnog HDZ-a Ivica Pandžić u odličnim odnosima s Purlijom, a ta je “ljubav” posebno “planula” nakon što je Purlijina tvrtka asfaltirala brojne kilometre cesta na vrgoračkom području.

Inače, osim Vrgorca, Purlija je praktički imao monopol na asfaltiranje brojnih cesta na imotskom području, te po Makarskoj. Kako se to radilo, najbolje znaju radnici, a možda nam to uskoro i otkriju...

Mate Primorac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:51