StoryEditorOCM
Dalmacijaprotiv naplate

Prosvjedi pred tunelom Sveti Ilija: Ukoliko ne ukinete tunelarinu, nastavit ćemo s neposluhom; HAC: Evo kako ćete uštedjeti

Piše PSD.
9. srpnja 2013. - 20:33
Već danima najavljeni prosvjed mještana Zagvozda, ali i stanovnika Imotske krajine i Makarskog primorja, održan je unatoč kiši ,koja je počela padati pred sami početak službenog dijela prosvjeda. U blizini naplatne postaje Biokovo okupilo se oko tisuću prosvjednika. Došli su mnogi iz Baške Vode, Brela, bilo je nešto i Makarana.Došli su i čelni ljudi imotskih općina,gradonačelnik Ante Đuzel, načelnik Baške Vode Joško Roščić, te župan Zlatko Ževrnja i dožupan Ante Šošić.

-Ovdje nismo ni iz kakvih političkih pobuda, ovdje nismo nikakvi stranački dužnosnici, ovdje smo građani Zabiokovlja i Podbiokovlja, koji žele samo bolji život i razumijevanje sadašnje Vlade. Vidjeli smo u ponedjeljak što se dogodilo. Otvoren je tunel za kojega smo uvijek govorili da ćemo u njemu vidjeti svjetlo, a vidjeli ste da svjetla nema, a da ćemo i taj mrak plaćati. Naša traženja,argumentirana da se ne naplaćuje tunelarina,nisu htjeli uvažiti.

Jasno je da se tunel mora održavati,ali održavaju se i drugi tuneli širom Hrvatske,pa se opet ne naplaćuje tunelarina.

Ali ovdje,gdje je srce Hrvatske,što smo i pokazali u Domovinskom ratu. Mi smo za njih građani drugog reda.Imamo perspektivu imamo je u poslovnoj zoni, pas molim Vladu RH da preispita svoju odluku o tunelarini i pruži šansu imotskom čovjeku, a ovdje molim i župnika don Jakova Cikojevića da blagoslovi ovaj tunel, jer se oni koji su ga otvarali ni to nisu sjetili, riječi su Ante Đuzela, gradonačelnika Imotskog.

Na zboru su govorili i načelnik općine Runovići Josip Lešina istakavši da je tunel gospodarski objekt bitan za Imotsku krajinu i Makarsko primorje. Nama ne trebaju zamračeni tajne, mi smo demokratska zemlja i onakvo otvaranje tunela je sramotno, reče Lešina, uz gromoglasni pljesak nazočnih.

-Pozdravljam naše branitelje koji su nam se pridružili. Nismo došli rušiti Vladu,već želimo da i predsjednik Vlade i predsjednik države koji je moj sumještanin.Želim da minutom šutnje poručimo vladajućim,da je šutnja naroda najveće oružje, reče Joško Rošćić.

-Očekivali smo mi,ne samo u Zabiokovlju i Makarskom primorju,ne samo u županiji već i šire da će tunel biti objekt koji će spajati ljude, gospodarstvenike.Imamo mi mnogo skupljih prometnih objekata po Hrvatskoj,pa se ne naplaćuje prometovanje. Desetak milijuna koji bi se dobilo od naplate,moglo se oplemeniti u razvoj ovoga devastiranog kraja.Pozivamo Vladu da sjednemo za zajednički stol i nađemo rješenje za ovaj problem, izjavio je Zlatko Ževrnja. Blagoslov tunela i okupljenih prosvjednika podario je don Jakov Cikojević

Na prosvjedu su bili i predstavnici udruge policijskih branitelja, 115. brigade HV ,Treće Imotske bojne,mještani Brela, Baške Vode, nešto i Makarana, među kojima i bivši gradonačelnik Ante Novak, koji je pokazivao fotografije sa prvog skupa 2004. godine kada je i ispaljena prva mina na tunelu.

Bilo je i na desetke Imoćana koji žive i rade u inozemstvu,a sada su na odmoru kod svo0jih kuća.Prosvjedu se pridružio i Norvežanin Kjetill Bjarne iz grada Bergena,zajedno sa svojim prijateljem Matom iz Omiša. Norvežanin je govorio o0kupljenima da se u Norveškoj za ovakve objekte ne naplaćuje tunelarina.

Prosvjed je prošao u redu i miru,bez i jednog incidenta,a skup je osiguravalo više od dvadeset policajaca PP Imotski. Za vrijeme prosvjeda promet preko naplatne postaje i tunela odvijao se nesmetano,ali s vrlo malim intenzitetom, tako da je naplatna postaja zjapila prazna. Grad Imotski osigurao je i prijevoz autobusima za svoje građane.

Braco Ćosić

HAC: Evo kako ćete uštedjeti

Uoči prosvjeda zbog naplate tunelarine za Sv. Iliju HAC je uputio Slobodnoj Dalmaciji izračun plaćanja povoljan za stanovništvo.  Korisnici IA, I i II skupine vozila ostvaruju 60 % popusta s pre-paid ENC-om!

Primjerice, korisnik osobnog vozila (I skupina) s pre paid ENC-om će cestarinu od 20 kuna platiti 7,83 kune. 

Objašnjenje:

Korisnik pre paid ENC-a prvo ostvaruje popust od 21,74 posto na uplaćeni iznos, a potom nakon svakog prolaska tunelom Sv. Ilija korisnik na svoj ENC račun dobiva povrat od 50 % iznosa plaćene tunelarine, što u našem primjeru korisnika osobnog vozila iznosi 10 kuna, stoga ga cestarina košta 10 kuna koji se skidaju sa ENC računa. Da bi korisnik ostvario 10 kuna na ENC računu, mora uplatiti 7,83 kune, jer inicijalno ostvaruje popust od 21,74 % na pre paid ECN. Dakle cestarina za osobno vozilo prve skupine košta ga realno 7,83 kune.

Prema važećem cjeniku Hrvatskih autocesta d.o.o. kod svakog prolaska na naplatnoj postaji na svim monitorima prikazuje se cijena cestarine korištene dionice bez prikaza popusta, a popust se obračunava u sustavu, pa zbog toga popust od 50% neće biti vidljiv na display-u, nego na korisničkom računu u roku 30 minuta, navodi HAC koji je u tu svrhu izradio grafikon prikaza troskova.

Ana Dragičević



HDZ o otvaranju tunela: Zašto se boje naroda?

Predsjedništvo Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Splitsko-dalmatinske županije oglasilo se priopćenjem kojega potpisuje predsjednik Ante Sanader. U njemu piše sljedeće:

“Predsjedništvo Županijskoga odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije oštro osuđuje postupak Vlade i resornog Ministra, koji su pustili u promet tunel “Sv. Ilija”, ne pozivajući pokretača projekta, Splitsko-dalmatinsku županiju, gradove, općine i građane na tom području naše Županije. Pitamo se zašto se boje naroda i zašto jedan takav važan projekt za našu Županiju otvaraju potajice i kriomice?

Puštanjem u promet tunela, bez znanja župana Zlatka Ževrnje, pokazali su neuljuđenost, neciviliziranost i strah od naroda.

Ovo Predsjedništvo Županjijskoga odbora HDZ-a oštro se usprotivilo naplati tunelarine, naglašavajući značenje gospodarskog razvoja ovoga dijela naše Županije, povezujući Makarsko primorje i Imotsku krajinu ovim tunelom.

U ovom trenutku krize i recesije, kada bi sve trebali podrediti razvoju gospodarstva, turizma, eko turizma i stvarati bolju poduzetničku klimu u Imotskoj krajini i Makarskom primorju, Predsjedništvo ŽO HDZ-a razočarano je odlukom Vlade i ponašanjem resornog ministra, odnosom prema lokalnom stanovništvu. Jedini razlog za tako uskogrudno ponašanje nalazimo u činjenici što je to područje, s obje strane tunela “Sv. Ilija”, dugogodišnja utvrda HDZ-a.

Predsjedništvo Županijskoga odbora HDZ-a podržava puštanje u promet tunela “Sv. Ilija” i oštro se protivi uvođenju naplate tunelarine, a način na koji je pušten dovoljno govori o odnosu ove Vlade prema stanovnicima Imotske krajine i Makarskog primorja”, stoji u priopćenju ŽO HDZ-a.

SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 06:41