StoryEditorOCM
DalmacijaSadrolom Stare stine

Prosvjed protiv deponiranja troske: "Želimo živjeti u cvijeću, a ne umrijeti u smeću"

Piše PSD.
26. srpnja 2014. - 20:40

Predstavnici 20-ak udruga civilnog društva, navijačkih skupina “Torcida cetinski kraj” i “Maligani”, te više od 200 građana Sinja i prigradskih naselja Suhač i Karakašica, u subotu su se na prosvjednom skupu kod sadroloma Slane stine još jednom odlučno suprotstavili namjeri da se ta kava sanira troskom iz bivše tvornice ferolegura “Dalmacija” iz Dugog Rata i “Željezare Split”. Iako su bili pozvani, na skupu se nije pojavio nitko od sinjskih gradskih vlasti.

Prosvjednicima su govorili organizator okupljanja Miro Bulj i Slaven Kardoš, poznati sinjski ljubitelj prirode i ekoaktivist. Skup, koji je osiguravala policija, prošao je bez ijednog incidenta, a građani su bili “naoružani” brojnim rekvizitima za proizvodnju buke i ukrasima, kao i transparentima na kojima su, uz ostale, stajale poruke: “Želim živjeti u cvijeću, a ne umrijeti u smeću”, “Oprosti im, Bože, ne znaju što čine”, “Nisam svoju sreću našao u smeću”, “Bez otrova i smeća zdravlja puna vreća”...

– Pod krinkom sanacije eksploatacijskog polja Slane stine, ovdje ispred naše kuće žele napraviti deponij opasnih tvari. Stručno je dokazano da u trosci iz Dugog Rata ima toksičnih i kancerogenih spojeva. Lopovska banda nas je opljačkala, ugasili su radna mjesta, a sada bi htjeli otrovati nas i našu djecu – kazao je Bulj, uz odobravanje okupljenih i njihovo skandiranje “Nećete, nećete...”.

Bulj je prozvao gradske i županijske vlasti, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te cijelu Vladu i ultimativno, uz nepodijeljenu podršku nazočnih, zatražio da se prekinu sve aktivnosti ovoga ekocida, te da se kava Slane stine sanira isključivo prirodnim materijalom, zemljom i kamenom. Ako im se ne udovolji, prosvjednici će, budu li na to prisiljeni, nastaviti sa svojim akcijama i na sam dan Alke. Bulj je prozvao i Općinsko državno odvjetništvo u Sinju, za koje je rekao da su od sveg kriminala u alkarskom gradu i kraju uspješno kazneno progonili jedino lovce grdelina, odnosno češljugara.

Prosvjednici su na kraju prošetali cestom D-1 od raskrižja za Suhač do ulaza u sadrolom Slane stine i natrag, uz obrazloženje da su hodali obećanim nogostupom.



TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 01:43