StoryEditorOCM

PRODANO Pripuz kupio Željezaru Split u stečaju

Piše PSD.
28. listopada 2011. - 15:30

NAJNOVIJE Pripuz kupuje Željezaru

Imovina "Željezare Split" u Kaštel Sućurcu koja nije pod hipotekom i u postupku ovrhe, ponuđena na prodaju javnom dražbom po početnoj cijeni od 10.311.673 eura prodana je na današnjem nastavku ročišta novoosnovanoj tvrtki ADRIA ČELIK Petra Pripuza koja posluje u sastavu C.I.O.M.-a, za iznos od 10.312.000 eura.

Samo petnaest minuta trajao je nastavak ročišta jer je upravo toliko vremena bilo dovoljno da stečajni sudac Ivan Basić priopći da sud uskraćuje tvrtki FE MAGNETIT iz Splita koja je u 90-postotnom vlasništvu "Techcoma" njemačkog gospodarstvenika Edgara Schumachera, pravo sudjelovanja u javnoj dražbi, što je  vidno iznenadilo njezina direktora Antu Bekića.

Dražba je, međutim, odmah uslijedila jer je drugi ponuditelj ADRIA ČELIK želio sudjelovati. Punomoćnik tvrtke odvjetnik Ante Glamuzina, Petar Pripuz nije prisustvovao nastavku ročišta, ponudio je cijenu od 10.312.000 eura, i time su bili ispunjeni uvjeti da se ADRIA ČELIKU dosudi imovina koja je bila predmetom prodaje.


Tijekom četvrtka

Na danas održanom prvom ročištu za prodaju imovine "Željezare Split" u stečaju, na Trgovačkom sudu u Splitu, pojavila su se dva ponuditelja: tvrtka ADRIA ČELIK d.o.o. Iz Zagreba, koju je osnovao C.I.O.M. i koju je na ročištu zastupao direktor Petar Pripuz, te tvrtka FE MAGNETIT d.o.o. iz Splita koja je u 90-postotnom vlasništvu "Techcoma" njemačkog gospodarstvenika Edgara Schumachera, a na ročištu ju je zastupao direktor Anto Bekić.

Dražba, međutim, nije održana, ročište je prekinuto radi provjere bankarskog jamstva što ga je sudu priložila tvrtka FE MAGNETIT i nastavlja se u petak.

Početna vrijednost imovine "Željezare" u Kaštel Sućurcu ponuđene na prodaju procijenjena je na 10,3 milijuna eura pa je sukladno tome određeno da sudionici nadmetanja uplate osiguranje u iznosu od 7,5 milijuna kuna ili da na ročište donesu jamstvo banke u tom iznosu.

Tvrtka ADRIA ČELIK je na depozitni račun suda uplatila 7,5 milijuna kuna, dok je Anto Bekić sudu priložio ispravu-jamstvo strane banke HYPOVEREINSBANK iz Munchena iz Njemačke na iznos od 1,1 milijun eura.

Odvjetnik Ante Glamuzina, punomoćenik ADRIA ČELIKA, je nakon uvida u taj dokument ustvrdio da priloženo jamstvo ne udovoljava uvjetima propisanim u oglasu o prodaji imovine "Željezare".

Među ostalim, zbog toga što je izdano u korist "Željezare Split" u stečaju, a ne u korist depozita suda, što se na jamstvo primjenjuje njemačko pravo i nadležan je sud u Munchenu, što su ga potpisale osobe čije se funkcije u banci ne vide pa nije vidljivo je li jamstvo pravovaljano.

Stečajni sudac Ivan Basić odredio je polusatnu stanku kako bi sa stečajnim upraviteljem Vedranom Šeparovićem razmotrio prigovore odvjetnika Glamuzine.

Međutim, ni nakon jednostane pauze sud nije dobio odgovor od njemačke banke jesu li potpisi pravovaljani te je sudac Basić u dogovoru s ponuditeljima prekinuo ročište i zakazao nastavak za petak. Očekuje se da će u međuvremenu stići odgovor njemačke banke i da će u petak biti održana dražba.

Vlasnik imovine "Željezare Split" u Sućurcu, dijela koji nije pod hipotekom ni u postupku ovrhe, postat će ona tvrta koja ponudi najviši iznos. I jedan i drugi ponuditelj najavljuju da će ponovno pokrenuti proizvodnju u odavno napuštenim pogonima.

j. matić
Foto: Jakov Prkić / Cropix 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 09:06