StoryEditorOCM
Dalmacijaotkupljena hipotekA

Pripuz kupuje Željezaru Split ‘u dijelovima’

Piše PSD.
8. srpnja 2011. - 12:24
Petar Pripuz, hrvatski kralj željeznog otpada, na najboljem je putu da preuzme “Željezaru Split”.

Naime, Odbor vjerovnika “Željezare Split” u stečaju donio je ovoga tjedna odluku o prodaji slobodnog dijela imovine poduzeća na Brižinama u Kaštel Sućurcu, dakle dijela koji nije pod hipotekom i u postupku ovrhe.

Stečajni upravitelj Vedran Šeparović dobio je zaduženje da definira imovinu raspoloživu za prodaju i stečajnom sucu Ivanu Basiću dade njezinu početnu vrijednost. Stečajni sudac će nakon toga donijeti rješenje o prodaji u ovršnom postupku.

To pak, prema riječima stečajnog upravitelja Šeparovića, znači da će se prodaja obaviti javnom dražbom, u roku od oko mjesec dana, i da će “Željezaru” u Sućurcu kupiti onaj tko ponudi najvišu cijenu.

Ovakva odluka Odbora znači da tri vjerovnika (Hypo Alpe Adria i OTP banka te “Jadran-metal” iz Pule) koji imaju hipoteke nad dijelovima nekretnina “Željezare”, koje su aktivirali i pokrenuli ovršne postupke prije stečaja pa imaju prednost nad svim ostalim vjerovnicima u naplati svojih potraživanja, nisu dali suglasnost za prodaju cjelokupne imovine u stečaju.

Pokretanje proizvodnje

Član Odbora vjerovnika bio je i predstavnik Hypo banke u ime razlučnih vjerovnika, no umjesto njega na sastanku se pojavio odvjetnik Ante Glamuzina iz Zagreba kao zastupnik C.I.O.M.-a Petra Pripuza. uz obrazloženje da je C.I.O.M. otkupio potraživanja Hypo banke, na osnovi kojih Hypo banka ima hipoteku nad 10.000 kvadrata u Sućurcu. C.I.O.M. također nije dao traženu suglasnost, nego će nastaviti postupak ovrhe.

Podsjetimo također da je C.I.O.M. zainteresiran za kupnju cijele “Željezare”, za koju se prijavio na oglas o prodaji i ponudio 105 milijuna kuna s pripadajućim PDV-om te istaknuo namjeru za ponovno pokretanje proizvodnje.

Budući da je i OTP banka umjesto suglasnosti izjavila da je u pregovorima sa zainteresiranima za otkup njezinih potraživanja, Odbor je odlučio ne čekati, nego donijeti odluku o prodaji slobodnog dijela imovine u Sućurcu.

Jadranka Matić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 13:53