StoryEditorOCM
Dalmacijau humanitarnu akciju ‘slobodne’ uključili su se brojni

Prikupljen novac za liječenje, Josip Žure ide u Njemačku

Piše PSD.
12. ožujka 2013. - 16:25
Osiguran je novac za odlazak sedmogodišnjeg Josipa Žure iz Košuta na liječenje u specijaliziranu ortopedsku kliniku u njemačkom gradu Aschau pokraj Muenchena, i to u puno većem iznosu od potrebnog.

U humanitarnu akciju koju je pričom o Josipu 20. veljače na svojim stranicama pokrenula Slobodna Dalmacija aktivno su se uključili Hit radio i web portal Ferata iz Sinja, Gradsko društvo Crvenog križa Sinj, Udruga tjelesnih invalida Sinja, Mjesni odbor Košute, sportske udruge, Klub Sinjana u Zagrebu, košarkaški klubovi “Alkar” iz Sinja i “Cetina” iz Trilja, rukometni klub “Pršut Voštane” iz Trilja te na desetke tvrtki i pojedinaca s područja cijele Hrvatske. U dvadesetak dana trajanja akcije za Josipovo liječenje prikupljeno je nešto manje od 60 tisuća kuna, a pojedinačni prilozi kretali su se od 20 do 7550 kuna.

Podsjetimo, Josip je rođen s oštećenjem neuralne cijevi i odmah po rođenju nad njim je obavljen operativni zahvat kojim mu je zatvorena kralježnica. Nakon 20-ak dana došlo je do razvoja hidrocefalusa. Uslijedio je novi operativni zahvat pri kojem mu je ugrađena pumpica, pa se likvor prestao skupljati u glavi te je nastavio normalno cirkulirati uz leđnu moždinu i mozak.

Sretni roditelji

Kad je imao godinu i pol, kod Josipa se razvio ACM (Arnold Chiarijeva II malformacija), teška bolest od koje je nedavno u Americi uspješno operirana Stefani Milda. Josipa su uspješno operirali hrvatski liječnici u Zagrebu. Uza sve to Josip ima neurogeni mjehur. Nema prirodni nagona, već 4-5 puta dnevno prazni mjehur uz pomoć katetera. Unatoč svemu, Josip je nevjerojatno vedar dječak, stalno nasmijan, duhovit, sklon dosjetkama... On tri dana u tjednu pohađa dječji vrtić u Trilju, a dva dana je kod logopeda i na fizikalnim terapijama. U jesen će Josip postati učenik prvog razreda OŠ “Trilj”. Uza sve navedene bolesti kod Josipa je prisutna deformacija u koljenima, zbog čega ne može hodati.


- Svi naši pokušaji liječenja koljena u Hrvatskoj bili su bez rezultata. Na kraju smo Josipa odveli u Aschau, specijaliziranu dječju ortopedsku kliniku u Njemačkoj. Ostali smo dva tjedna za koje vrijeme je Josip prošao sve potrebne preglede, svakodnevno je imao specijalnu fizikalnu terapiju, a iz Njemačke je došao s ortozama uz pomoć kojih uspijeva hodati, samostalno s hodalicom ili uz lagano pridržavanje. To nas je stajalo oko 8 tisuća eura. Josip treba ponovno u Aschau 15. travnja i opet će ostati dva tjedna. Uz nove preglede i fizikalnu terapiju rekonstruirat će mu ortoze. Nismo imali potrebnih 5 tisuća eura, pa nam je dobrodošla svaka pomoć. Ugodno smo iznenađeni rezultatima humanitarne akcije koju je pokrenula Slobodna Dalmacija. Prezadovoljni smo. Liječnici u Aschau odlučit će hoće li operirati Josipova koljena ili će ih moći ispraviti ortozama – priča Josipova majka Marina.

Otkako je “Slobodna” “otvorila” humanitarnu akciju za Josipa, u njihovoj obiteljskoj kući je, kaže Marina, kao u košnici. A Josip, veli, voli kad je kuća puna. Zna da mora u Njemačku i to mu teško pada. Posebno što će biti odvojen od svoje bake kao i Marine i Ane, prijateljica iz vrtića. Nedostajat će mu i Jakov, Ante, Ruža, Barbara, Maja, Milana i drugi prijatelji iz Udruge tjelesnih invalida Trilja. Kao i novi prijatelji iz košarkaškog kluba “Alkar”. Josip je bio njihov glavni gost na subotnjoj prvenstvenoj utakmici i u srazu s “Đurom Đakovićem” bio im je dodatni motiv. Kako su upravo na toj utakmici Sinjani pobjedom slavili plasman u ligu za prvaka, čini se da je Josip stigao u goste u društvu s božicom Fortunom.

JAKOV ŽARKO




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:31