StoryEditorOCM
DalmacijaUPITNA SEZONA

Predstečajna nagodba "Sunčanog Hvara" neće proći!

Piše PSD.
28. svibnja 2014. - 23:24
Pokretanje predstečajne nagodbe za “Sunčani Hvar” jest spašavanje ove sezone, no sudeći prema stavovima glavnih dioničara, nesporazumi između države i Orco grupe i dalje se nastavljaju. Naime, radi se o tome da je Gordana Tomičić, predsjednica Uprave “Sunčanog Hvara”, predložila predstečajnu nagodbu u kojoj se državna tijela i državne tvrtke (osim HBOR-a) odriču 70 posto potraživanja, dok se Privredna banka Zagreb i tvrtka Orco Germany koja je otkupila dvije trećine bankarskog duga, odriču uglavnom samo zateznih kamata, uz reprogram duga.

“Predstečajna nagodba je bio način da se tvrtka spasi od stečaja, da se sačuva destinacija, a i više se nije mogla tolerirati situacija s neplaćanjem poreza i pristajanje na situaciju da firma posluje a da ne poštuje svoje osnovne obveze. Nakon iskustva s tvrtkom OLT u Osijeku to se više ne može tolerirati.

No, kada je u pitanju sadržaj predstečajne nagodbe koji je predložila Uprava, odnosno Orco grupa, tada moramo jasno kazati kako mi ne možemo pristati da se država odriče 70 posto duga, a ostali vjerovnici mnogo manje. To tako ne može proći i inzistirat ćemo na tome da svi vjerovnici podjednako sudjeluju u otpisu duga”, kazao nam je tim povodom Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), u utorak.

Prema njegovim riječima, zajedno s Darkom Lorencinom, ministrom turizma, predložio je Orco grupi, odnosno njenom najvećem dioničaru Radovanu Viteku da se tijekom lipnja održi sastanak kako bi pokušali dogovoriti predstečajni model.

Neka odustanu od arbitraže

- Drugi glavni uvjet će svakako biti da Orco odustane od arbitraže. Predložili smo četiri datuma u lipnju i nadam se da će razgovori biti konstruktivni kako bi “Sunčani Hvar” nastavio poslovati - rekao nam je Pejnović.

Rino Budrović
, SDP-ov gradonačelnik Hvara, ustvrdio je kako je opstanak “Sunčanog Hvara” strateški interes Hvara i da se nada kako će glavni vjerovnici uspjeti postići dogovor oko predstečajne nagodbe.

- Još jednom bih podsjetio da se probleme “Sunčanog Hvara”, od kojih su ponajveći oni vezani uz imovinske sporove, ne može riješiti bez dogovora s lokalnom upravom, tako da će vlasnici opet morati sjesti za stol s nama. A podsjećam, naša glavna preokupacija jest opstanak “Sunčanog Hvara” i zadržavanje zaposlenih, tako da ovim putem želim poslati poruku građanima Hvara da ćemo napraviti sve što možemo da se to i ostvari - istaknuo je Budrović.

Tomislav Dujmović
, povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske u “Sunčanom Hvaru”, rekao nam je kako će radnici odraditi ovu sezonu na dobrobit tvrtke, te da se nada da će država i češka Orco grupa pronaćni zajednički jezik i spasiti tvrtku. Dakle, kako sada stoje stvari, sindikati i lokalna uprava čekaju da vide kako će se razvijati situacija, a nema dvojbe da će u slučaju “loših vijesti” reagirati vrlo burno.

No, nema sumnje da će vrlo burni biti i pregovori države i Orco grupe, što će samo biti nastavak dosadašnjeg “stanja stvari” u kojem su dvije strane bile u stalnim i teškim konfliktima. Brojke govore kako je ukupan dug Sunčanog Hvara dosegnuo 622 milijuna kuna, od čega na državu i njena društva otpada 72,7 milijuna kuna.

frenki laušić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 04:59