StoryEditorOCM
DalmacijaSIGURNIJE ‘BUŠTE’

Potpisan novi kolektivni ugovor za 5000 pomoraca nacionalne plovidbe

Piše PSD.
23. lipnja 2015. - 00:36

Kap. Predrag Brazzoduro, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), i čelnik “Tankerske plovidbe” Mario Pavić u svojstvu zamjenika predsjednika Skupštine udruge brodara “Mare Nostrum”, potpisali su novi nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

Dokument bi trebao štititi prava i obveze više od 5000 članova posada brodova sedam aktivnih domaćih kompanija, ali i posrnule “Splitske plovidbe”.

Kolektivni ugovor stupa na snagu 1. srpnja i vrijedit će 24 mjeseca odnosno sve do kraja lipnja 2017. godine, a primjenjivat će se na pomorce “Atlantske plovidbe” iz Dubrovnika, “Tankerske plovidbe” iz Zadra, splitskih tvrtki “Jadroplov”, “Brodospas” i “Splitska plovidba”, pulske “Uljanik plovidbe”, te dviju kompanija s riječkim sjedištem - “Jadrolinije” i “Jadranskog pomorskog servisa”.

- Odredbe nacionalnog kolektivnog ugovora u potpunosti su usuglašene s Pomorskim zakonikom i međunarodnom Konvencijom o radu pomoraca MLC 2006. - naglasili su potpisnici.

Udruga “Mare Nostrum” trenutačno okuplja 10 najjačih domaćih brodarskih tvrtki koje u svojim flotama imaju 141 brod, ukupne nosivosti 1,7 milijuna tona.

Pridruženi član te organizacije je Hrvatski registar brodova kao prepoznatljiva klasifikacijska ustanova pod čijim je nadzorom i niz brodova čiji vlasnici imaju sjedišta izvan Lijepe naše.

PIŠE: Gordan Zubčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:25