StoryEditorOCM
DalmacijaBAUKOVA LEKCIJA GRADSKOJ UPRAVI

Poništeni otkazi redarima koji su prijavili svoje šefove

Piše PSD.
4. studenog 2015. - 09:42
Upravna inspekcija Ministarstva uprave, nakon provedenog nadzora u Gradu Makarskoj, poništila je rješenje o otkazima koje su u ožujku dobila dvojica komunalnih redara – Pero Gazilj i Zdenko Roso.

Redari su, podsjetimo, otkaze dobili četiri i pol mjeseca nakon što su USKOK-u podnijeli kaznenu prijavu protiv svoga tadašnjeg voditelja Tonija Skake i Lori Veličković, SDP-ove zamjenice makarskoga gradonačelnika Tončija Bilića i kandidata za Sabor na predstojećim izborima, optužujući ih za više kaznenih djela krivotvorenja, zloporabe položaja i ovlasti, prijevare, nezakonitog pogodovanja, trgovanja utjecajem, pa čak i zlostavljanja na radu. Ta istraga, koliko se zna, još nije završena iako su policijski izvidi navodno obavljeni.

Tehnološki višak

Gazilj i Roso proglašeni su tehnološkim viškom, i to na osnovi sistematizacije, odnosno pravilnika o unutarnjem redu Gradske uprave Makarske od 19. prosinca 2014., kojim se broj komunalnih redara sa šest smanjuje na dva, te se za mjesto komunalnog redara uvodi, umjesto potrebne dosadašnje srednje, viša stručna sprema.

No, zato je inspekcija ministarstva Arsena Bauka utvrdila da je “zbog procesne pogreške u rješenjima o stavljanju na raspolaganje, odnosno pogrešnog utvrđivanja početka roka raspolaganja, a time i pogrešnog utvrđivanja dana prestanka službe (istekom roka raspolaganja) bilo potrebno narediti poništavanje rješenja o stavljanju na raspolaganje i prestanku službe”.

Inspekcija je također utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u radu gradske uprave te je naredila Gradu Makarskoj da, kao prvo, uskladi Pravilnik o unutarnjem redu Gradske uprave s odredbama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi i odredbama Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Nadopunit ću prijavu


Potom je utvrđeno da je samo 2006. godine bilo provedeno ocjenjivanje službenika te je gradskoj vlasti naloženo i da se poduzmu radnje kako bi se donio opći akt kojim se propisuju kriteriji za ocjenjivanje službenika i namještenika i način provođenja ocjenjivanja.

Također, inspekcija je naredila da se ubuduće, za svaku godinu, provodi ocjenjivanje pročelnika upravnih tijela Grada te da se poduzmu radnje kojima će se osigurati da pročelnici zaista i provode ocjenjivanje svojih podređenih.

– Kad ja to dobijem službeno, proslijedit ću rješenje inspekcije Državnom odvjetništvu kao nadopunu kaznene prijave koju sam zbog nezakonitog otkaza podnio protiv v.d. pročelnika Siniše Srzića i gradonačelnika Bilića. To je dokaz da je sve bilo nezakonito. I dalje smatram da smo kolega i ja dobili otkaze zato jer smo upozorili na korupciju – kazao nam je jučer Gazilj, koji se nada skorom povratku na posao.

V. Urukalo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:57