StoryEditorOCM
Dalmacijaposlovna suradnja

Partnerstvo s Nijemcima: 8,5 milijuna eura za ubrzan razvoj Adria čelika

Piše PSD.
31. svibnja 2012. - 18:47
Tvrtka Adria čelik i njemačka grupa Techcom potpisali su danas ugovor o ulaganju u iznosu 8,5 milijuna eura koji će omogućiti ubrzani razvoj i dodatno zapošljavanje radnika bivše Željezare Split, izvijestili su danas iz Adria čelika.

Ulaganjem se, kako se navodi, planira brzi prijenos suvremenog tehnološkog znanja i opreme za pogon čeličane, svježi investicijski kapital, pristup novim tržištima i skraćenje roka do uspostavljanja punog kapaciteta proizvodnje i maksimalno mogućeg zapošljavanja.

Već sada u obnovljenoj proizvodnji radi 61 radnik, a do jeseni se očekuje da će ih u Željezari Split biti oko 200.

"Uspostavljanje ovog strateškog partnerstva izuzetno je važno zbog toga što će višestruko povećati efikasnost tehnološkog procesa, budući da najbolje proizvodne i prodajne rezultate daje komplementarna čeličanska i valjaonička proizvodnja", ističe u ime vlasnika Adria čelika Petar Pripuz.

Smanjuju se, naglašava, troškovi nabave čeličnih gredica koje su ulazna sirovina za valjaonicu, smanjuju se i transportni troškovi, pa se tako mogu proizvoditi finalni proizvodi cjelokupnog postrojenja puno veće dodane vrijednosti,

"Izuzetno smo zadovoljni uspostavljanjem poslovne suradnje i uvjereni smo da ćemo s Techcomom kao strateškim partnerom osigurati ostvarenje najviših tehnoloških, poslovnih i ekoloških standarda u Adria čeliku", kaže Pripuz.

U priopćenju se prenosi i izjava vlasnika i direktora Techcoma Edgara Schumachera koji ističe da će investicija u Adria čelik biti uspješan europski primjer implementacije naprednih tehnoloških rješenja i procesa, što jamče svojim dugogodišnjim iskustvom uz stečeni "know-how" u povećanju efikasnosti proizvodnje čelika.

Techcom je osnovan 1990. za potporu metalurškim proizvođačima, napose čeličanama, u svim segmentima i komponentama modernizacije postrojenja, procesa i uvođenja inovativnih tehnologija.

Iz Adria čelika podsjećaju da je u splitskoj Željezari pripremljen pogon valjaonice koji je uspješno započeo s probnom proizvodnjom, nakon provedenog remonta strojeva i opreme te investiranjem u nove strojeve. Osim toga potpuno su renovirani krov pogona valjaonice, garderobe, tuševi i blagovaonica, a okoliš temeljito očišćen.

U tijeku su pripremne aktivnosti za početak proizvodnje u čeličani, koje uključuju i instaliranje novog sustava otprašivanja, navodi se u priopćenju.

HINA, FOTO: CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 15:05