stdClass Object ( [id] => 1377704 [title] => Otokom vladaju žene, u najopjevanijoj vali 18 ih je na čelnim pozicijama. Tu je i šefica Hajduka: ‘Samo je jedan cilj‘ [alias] => otokom-vladaju-zene-u-najopjevanijoj-vali-18-ih-je-na-celnim-pozicijama-tu-je-i-sefica-hajduka-samo-je-jedan-cilj [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ženska energija vlada Korčulom, otokom šume. Korkyrom Melainom, odnosno Corcyra Nigrom, caruju dame!

Na istoku od gradonačelnice grada Korčule Nike Silić Maroević, te načelnice Lumbarde Marije Klisure, do na zapadu otoka Katarine Gugić, načelnice Vele Luke.

A upravo ta, u svijetu najopjevanija vala, ima čak 18 žena koje su na čelu bilo ustanove, bilo udruge, bilo kolektiva...

Te smo provjerili koje su to dame koje upravljaju praktički većinom aktivnosti koje se događaju u životu Lučanki i Lučana, a koje sve uglas imaju jednu jedinu poruku – mi žene odlično surađujemo međusobno, nemamo mi vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja!

Agilnije smo i mi vam rješavamo probleme, ispunjavamo zadatke, i to nam je jedini cilj – bolji život našim Lučanima!

S tom porukom su nas uvele, svaka iz svoje domene, u djeliće njihovih života, radnih aktivnosti, bilo profesionalnih, bilo volonterskih, i vjerujte nam – Velom Lukom stvarno vladaju žene.

Od načelnice Gugić, koja je prva razbila stereotip postavši 2017. godine prva načelnica u povijesti općine Vela Luka, a time i prva otočna načelnica. Sada 36-godišnjakinja, diplomirana ekonomistkinja – smjer turizam, pri kraju je svoga drugog mandata na čelu općine, te u izbornoj utrci za Sabor RH, iznimno ponosno nam zbori o svojim mještankama koje su na vodećim pozicijama i koje neumorno rade za dobrobit svih Lučana.

---

image

Načelnica Katarina Gugić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Ona nas je i upoznala sa svojim ženama lavicama, s kojima obožava surađivati, s kojima brzo pronalazi rješenja, s kojima lako dogovori projekte, ulaganja, provedbu svega zamišljenog.

Pa ćemo krenuti s prvom damom i, kako bi se reklo, najvažnijom sporednom stvari na svijetu – nogometom.

Kada spojite Splićanku, pa nogomet i Hajduka, eto i titule!

– Polako, nećemo o titulama, već o našem uspješnom radu u Nogometnom klubu Hajduk Vela Luka – oštro, ali kroz osmijeh započela je naš razgovor Sanja Oreb, 56-godišnjakinja koju je ljubav prema suprugu Marinku dovela u Velu Luku.

Kako su i muž, ali i sin Emil igrali nogomet, Sanja je godinama bila zadužena za pranje dresova, štucni, trenirki, no sada je ona glavna – od srpnja 2021. godine izabrana je za predsjednicu NK-a Hajduk, prva je ona žena u povijesti kolektiva koji je lani proslavio 90. rođendan! Prisutna je na svim utakmicama, svaki vikend je s ekipom ili na domaćem terenu ili na gostovanjima.

A nije lako jer je Sanja profesionalno vezana uz trgovinu u kojoj je već 37 godina, dok je zadnja dva desetljeća voditelj maloprodaje za Korčulu i Pelješac jednog prodajnog lanca, a to znači da je svaki dan na putu, u autu, kilometre i kilometre prođe dnevno. Zašto onda uz taj odgovoran i naporan posao sada i volonterska obveza?

– Rad s ljudima meni je izazov, a rad u klubu ima samo jedan cilj – opstanak našeg Hajduka! Muški su me predložili, ja prihvatila. Oduvijek mi je Hajduk u kući, dok je igrao suprug, sada aktivno i sin, pa kada sjednemo doma za obid, opet je Hajduk na tapetu, i nevjesta, sinova supruga, ne može pobjeći od naših nogometnih tema – veselo nam zbori Sanja, iznoseći nam osobnu kartu veloluškog Hajduka:

– Aktivnih imamo 92 člana, tri sekcije: U12, U15, odnosno kadeti i seniori, dok u školi nogometa imamo 40-ak djeca od 6 do 11 godina, čiji je trener Damir Gugić, a Neven Blažek U15, dok je seniorima Dražen Jurković, dugogodišnji igrač koji nam je sada došao pomoći volonterski. Dopredsjednik kluba je odvjetnik Rade Jurković, tajnik Luka Jurković, koji čine moj uži, odličan tim. Hvala im na podršci. Natječemo se u Drugoj županijskoj ligi, a najveći problem su nam igrači!

---

image

Sanja Oreb

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Kazuje nam predsjednica Oreb kako mladi nogometaši nakon srednje škole nastavljaju s fakultetom, odlaze s otoka i oni ih kao igrače gube.

– Klubovi su taj manjak rješavali dovođenjem igrača iz susjedne nam države, iz drugih gradova, koje, naravno, moraš platiti, no naša je politika da smo svi volonteri i da želimo klupske igrače. Jedini smo klub u županiji koji ima domaće igrače, 100 posto Velolučane! Prvenstvo je od listopada do travnja i svaki vikend nam dolaze dica iz Splita, Zagreba, Zadra s faksa na teren odigrati utakmicu. Hvala im od srca na tome – nastavlja "štoriju zvanu Hajduk" prva dama kluba, te dodaje:

– Drugi problem je dislociranost, što odmah znači i povećane troškove prijevoza – autobus, trajekt, i to ako nije nevrijeme. Najudaljenije nam je Popovo polje, dok u nebo gledamo kada idemo na Lastovo igrati susret, hoće li biti bure ili juga! Hoće li voziti trajekt ili ne!

Kazuje nam prva žena Hajduka kako Vela Luka ima dosta klubova, udruga, pa se budžet dijeli ravnomjerno, a kako je njihov san urediti još jedan teren uz stadion, s umjetnom travom, prijavljuju se na sve natječaje i resornog ministarstva, Županije, jer opet svi žele da njihov Hajduk igra u Prvoj županijskoj ligi.

– Moj cilj je razvoj djece kroz sport, druženje, timski rad... Klub je vođenje još jedne firme, ali volonterski, i da nemam podršku kod kuće, od moje obitelji, teško bih to sve uspjela. S ponosom kažem kako mi je srce htjelo iskočiti kada je lani u Veloj Luci bio predsjednik uprave "Konzuma", moje tvrtke, a meni djeca u parku viču: "Predsjednice, predsjednice..." Krasni su to mladi ljudi, lijepo je s njima raditi, i svi oni uz nogomet rade! Svi su dečki zaposleni, konobare, građevinari su, ronioci... Dolaze na trening četiri puta tjedno, bez vikenda kada su utakmice, i to bez kune, svi igraju bez naknade! Odriču se svoga slobodnog vremena i obitelji, onda mogu i ja svaki vikend na utakmice, pisati prijave na natječaje, osigurati im dresove, hranu, prijevoz za putovanja... – o izazovu koji živi minulih godina kazuje nam naša sugovornica, zahvaljujući na podršci još trima damama u upravi kluba: Nalta Padovan, Jelena Barčot i Tina Žabica!

Uštiman je rad kluba, organiziraju za svaki Božić malonogometni turnir između kvartova Vele Luke u školskoj dvorani, a zadnji dan ljeta imaju koncert na igralištu za sve hajdukovce.

Uz onu najvažniju sliku – imaju uvijek puno djece u školi nogometa, to je ono svjetlo na kraju tunela koje sve članove otočnog Hajduka gura naprijed – Sanju do kraja ovog mandata.

– Nema šanse da me nagovore za nove četiri godine! Klub uredno posluje, moj izazov je odrađen – kazuje nam žena koja zna i sva nogometna pravila, sve je naučila, te u šali često kaže kako i ona može sutra istrčati na teren...

Volonterskim radom u Veloj Luci se održava još jedna tradicija, a to je amatersko kazalište, koje u kontinuitetu djeluje punih 113 godina, od 1911. godine. A od 2007. godine je službeno Pučki teatar, dok je "friška" ravnateljica glumaca amatera sa zapadnog dijela otoka Korčule Ivana Prižmić. Profesorica povijesti, koja predaje i u osnovnoj i srednjoj školi, udana je i majka je dvoje djece, a uz svoj profesionalni put i obveze preuzela je i palicu vođenja "narodnog kazališta".

---

image

Ivana Prižmić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

– Od ove godine sam na čelu Pučkog teatra Vela Luka i još sam u uhodavanju što se ravnateljstva tiče. A na koje sam pristala kako bismo očuvali običaje, našu tradiciju – govori nam 38-godišnjakinja koja glumi od srednje škole i obožava sve uloge u kojima se našla na sceni.

– Mi smo lokalpatrioti zaljubljeni u glumu! Naravno da nam je problem manjak prostora za rad, scenografiju, kostime... Dvadesetak nas je članova, glumci, scenografi, inspicijenti, ton-majstori i rasvjeta, tehnika... Velolučki dramski amaterizam kontinuiran je u svom radu od 1911. godine, tek je kratki prekid bio u pandemiji, no opet smo u punom pogonu. Repertoar nam je uvijek u vezi s domaćim, aktualnim temama, parodija na stvarni život; ismijavamo sve, no bez vrijeđanja, sve u ironičnom tonu, kroz kvalitetan humor. U okviru Veloluškog ljeta imamo dosta predstava.

Kao i svakoj udruzi gdje caruje volonterizam, manjak sredstava uvijek je problem broj jedan koji glumci amateri "preskaču" na razne načine.

– Putem natječaja i općine i županije, pa budžet punimo ljeti od ulaznica za predstave, no ne bismo se žalili da je više novca. Uvijek nedostaje za kostime, scenografiju... Naša jedina želja je da se održimo; volonteri smo, drži nas prvenstveno ljubav prema sceni i publici i prema Veloj Luci! Mala smo obitelj, a solada (novca) uvijek će faliti. No zato imamo odličnu suradnju s lokalnom zajednicom i sa svim ženama koje vode ustanove, udruge... Lako se dogovorimo, i to vam je sindrom malog mista – uskačemo jedni drugima, pomažemo i zanemarimo sve razlike! – rezimira ravnateljica Prižmić, već u zahuktalim glumačkim projektima i za ovo ljeto. Treba i domicilno stanovništvo, ali i goste, nasmijati, zabaviti predstavama koje svake godine, poglavito ljeti, pripreme članovi Pučkog teatra Vela Luka.

Značenje u životu mještana svakako ima i još jedna udruga, na čijem je čelu Marija Vlašić. Sedam godina je predsjednica Lige za borbu protiv raka Korčula, Pelješac, Lastovo i Mljeta, preciznije voditeljica ogranka Vela Luka, u kojoj je volonterski angažirana više od desetljeća.

---

image

Marija Vlašić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

– Naš glavni zadatak je prevencija bolesti! Zato dovodimo na otok doktore specijaliste, od ginekologa, kardiologa, dermatologa... Nabavljamo opremu za dijagnozu bolesti, opremamo ambulante aparatima, kao što smo kupili dva mamografa, za Korčulu i Velu Luku, pa ultrazvuk, sonde; opremili smo gastroenterološku ambulantu u Veloj Luci, pomažemo oboljelim pacijentima tijekom putovanja do bolnica, na kopno, budemo im moralna potpora, uz financijsku pomoć... Kupovali smo bolesničke krevete, sve što je pacijentu potrebno za kućni oporavak... – tek dio onog što rade niže nam gospođa Vlašić, koja i sama ima tešku bolest u svojoj obitelji, no ne posustaje:

– Provodimo broje akcije prodaje artikala koje izrađujemo same, od suvenira, ručnih radova, do kolača. Sav novac od zarade i donacija ide za pomoć bolesnicima! Mi smo vam velika familija koja je čovjeku najpotrebnija u bolesti.

Doznajemo kako je Liga osnovana prije 22 godine, a pokretač cijele humanitarne priče bio je doktor Ante Komparak iz Korčule. Njegov rad nastavila je doktorica Nadja Golja Franulović, dok je aktualni predsjednik Niko Violić.

Marija Vlašić sa svojih 70 godina u životnom kalendaru na čelu je veloluškog ogranka, koji je prije nje vodila punih 18 godina Arminija Šeparović.

– Penzionerske dane provodim radeći u Ligi, brinući se o bolesnom suprugu koji je meni svih ovih godina pomagao i u radu u Ligi, kao i moj sin. Sada imam i dva zlatna unuka, nevjestu, i svi su mi oni podrška u mome volonterskom radu. Hvala im, kao i svim Lučanima koji se odazovu na sve naše akcije, svim ženama koje su nam uvijek podrška u našem cilju pomaganja ljudima – zbori nam Marija, otkrivajući i najveći problem u radu:

– Mladi! Ili su zauzeti, ili možda i ne žele raditi volonterski, no snalazimo se. Dodatni vjetar u leđa nam je i priznanje Europske unije, koja nam je i donirala sredstva za rad. Cijene svi što osiguravamo otočanima pregled doktora specijalista u lokalnim ambulantama, poglavito preventivne preglede, jer znate kako smo svi lijeni kada treba otići kod doktora na kopno, putovati trajektom, izgubiti radni dan, a ništa vas ne boli. Prevencija je stoga vrlo važna, jer kada počne boljeti, već je, nažalost, kasno. Zato mi pokušavamo svojim radom osigurati dolazak što većeg broja liječnika na naše otoke – zadovoljna je svojom misijom i svih članova Lige Marija Vlašić, već spremna i za nove akcije koje će pomoći – bolesnima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => korčulanska snaga 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => korčulanska snaga 1 2 0 11330 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-01 13:44:33 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-04 11:55:06 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2024-04-03 13:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Otokom vladaju žene, u najopjevanijoj vali 18 ih je na čelnim pozicijama. Tu je i šefica Hajduka: 'Samo je jedan cilj' page_title=Otokom vladaju žene, u najopjevanijoj vali 18 ih je na čelnim pozicijama. Tu je i šefica Hajduka: 'Samo je jedan cilj' [metakey] => Vela Luka, Korčula, Sanja Oreb, Marija Vlašić, katarina gugić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26909565.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26903329.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26898335.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26898353.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26898348.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26898358.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/01\/26898431.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Mi \u017eene odli\u010dno sura\u0111ujemo, nemamo vremena za sva\u0111e, prepirke, nadmudrivanja\u2018, poru\u010duju \u017eene koje upravljaju\u00a0ve\u0107inom aktivnosti u Veloj Luci<\/p>","

\u2018Mi \u017eene odli\u010dno sura\u0111ujemo, nemamo vremena za sva\u0111e, prepirke, nadmudrivanja\u2018, poru\u010duju \u017eene koje upravljaju\u00a0ve\u0107inom aktivnosti u Veloj Luci<\/p>","

Ivana Pri\u017emi\u0107<\/p>","

Na\u010delnica\u00a0Katarina Gugi\u0107<\/p>","

Na\u010delnica\u00a0Katarina Gugi\u0107<\/p>","

Marija Vla\u0161i\u0107<\/p>","

Sanja Oreb<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1516","hd_26909565_1920.jpg":"1920x1080","k_26909565_1280.jpg":"1280x1280","k_26909565_1024.jpg":"1024x1024","k_26909565_640.jpg":"640x640","k_26909565_480.jpg":"480x480","k_26909565_340.jpg":"340x340","k_26909565_220.jpg":"220x220","o_26909565_1280.jpg":"1280x1010","o_26909565_1024.jpg":"1024x808","o_26909565_640.jpg":"640x505","o_26909565_480.jpg":"480x379","o_26909565_340.jpg":"340x268","o_26909565_220.jpg":"220x173","h_26909565_1280.jpg":"1280x854","h_26909565_1024.jpg":"1024x683","h_26909565_640.jpg":"640x427","h_26909565_480.jpg":"480x320","h_26909565_340.jpg":"340x227","h_26909565_220.jpg":"220x147","pp_26909565_1280.jpg":"1280x1628","pp_26909565_1024.jpg":"1024x1303","pp_26909565_640.jpg":"640x814","pp_26909565_480.jpg":"480x611","pp_26909565_340.jpg":"340x432","pp_26909565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1566","hd_26903329_1920.jpg":"1920x1080","k_26903329_1280.jpg":"1280x1280","k_26903329_1024.jpg":"1024x1024","k_26903329_640.jpg":"640x640","k_26903329_480.jpg":"480x480","k_26903329_340.jpg":"340x340","k_26903329_220.jpg":"220x220","o_26903329_1280.jpg":"1280x1044","o_26903329_1024.jpg":"1024x835","o_26903329_640.jpg":"640x522","o_26903329_480.jpg":"480x391","o_26903329_340.jpg":"340x277","o_26903329_220.jpg":"220x179","h_26903329_1280.jpg":"1280x854","h_26903329_1024.jpg":"1024x683","h_26903329_640.jpg":"640x427","h_26903329_480.jpg":"480x320","h_26903329_340.jpg":"340x227","h_26903329_220.jpg":"220x147","pp_26903329_1280.jpg":"1280x1628","pp_26903329_1024.jpg":"1024x1303","pp_26903329_640.jpg":"640x814","pp_26903329_480.jpg":"480x611","pp_26903329_340.jpg":"340x432","pp_26903329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898335_1920.jpg":"1920x1080","k_26898335_1280.jpg":"1280x1280","k_26898335_1024.jpg":"1024x1024","k_26898335_640.jpg":"640x640","k_26898335_480.jpg":"480x480","k_26898335_340.jpg":"340x340","k_26898335_220.jpg":"220x220","o_26898335_1280.jpg":"1280x853","o_26898335_1024.jpg":"1024x682","o_26898335_640.jpg":"640x426","o_26898335_480.jpg":"480x320","o_26898335_340.jpg":"340x226","o_26898335_220.jpg":"220x146","h_26898335_1280.jpg":"1280x854","h_26898335_1024.jpg":"1024x683","h_26898335_640.jpg":"640x427","h_26898335_480.jpg":"480x320","h_26898335_340.jpg":"340x227","h_26898335_220.jpg":"220x147","pp_26898335_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898335_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898335_640.jpg":"640x814","pp_26898335_480.jpg":"480x611","pp_26898335_340.jpg":"340x432","pp_26898335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26898353_1920.jpg":"1920x1080","k_26898353_1280.jpg":"1280x1280","k_26898353_1024.jpg":"1024x1024","k_26898353_640.jpg":"640x640","k_26898353_480.jpg":"480x480","k_26898353_340.jpg":"340x340","k_26898353_220.jpg":"220x220","o_26898353_1280.jpg":"1280x853","o_26898353_1024.jpg":"1024x682","o_26898353_640.jpg":"640x426","o_26898353_480.jpg":"480x320","o_26898353_340.jpg":"340x226","o_26898353_220.jpg":"220x146","h_26898353_1280.jpg":"1280x854","h_26898353_1024.jpg":"1024x683","h_26898353_640.jpg":"640x427","h_26898353_480.jpg":"480x320","h_26898353_340.jpg":"340x227","h_26898353_220.jpg":"220x147","pp_26898353_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898353_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898353_640.jpg":"640x814","pp_26898353_480.jpg":"480x611","pp_26898353_340.jpg":"340x432","pp_26898353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26898348_1920.jpg":"1920x1080","k_26898348_1280.jpg":"1280x1280","k_26898348_1024.jpg":"1024x1024","k_26898348_640.jpg":"640x640","k_26898348_480.jpg":"480x480","k_26898348_340.jpg":"340x340","k_26898348_220.jpg":"220x220","o_26898348_1280.jpg":"1280x1920","o_26898348_1024.jpg":"1024x1536","o_26898348_640.jpg":"640x960","o_26898348_480.jpg":"480x720","o_26898348_340.jpg":"340x510","o_26898348_220.jpg":"220x330","h_26898348_1280.jpg":"1280x854","h_26898348_1024.jpg":"1024x683","h_26898348_640.jpg":"640x427","h_26898348_480.jpg":"480x320","h_26898348_340.jpg":"340x227","h_26898348_220.jpg":"220x147","pp_26898348_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898348_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898348_640.jpg":"640x814","pp_26898348_480.jpg":"480x611","pp_26898348_340.jpg":"340x432","pp_26898348_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26898358_1920.jpg":"1920x1080","k_26898358_1280.jpg":"1280x1280","k_26898358_1024.jpg":"1024x1024","k_26898358_640.jpg":"640x640","k_26898358_480.jpg":"480x480","k_26898358_340.jpg":"340x340","k_26898358_220.jpg":"220x220","o_26898358_1280.jpg":"1280x1920","o_26898358_1024.jpg":"1024x1536","o_26898358_640.jpg":"640x960","o_26898358_480.jpg":"480x720","o_26898358_340.jpg":"340x510","o_26898358_220.jpg":"220x330","h_26898358_1280.jpg":"1280x854","h_26898358_1024.jpg":"1024x683","h_26898358_640.jpg":"640x427","h_26898358_480.jpg":"480x320","h_26898358_340.jpg":"340x227","h_26898358_220.jpg":"220x147","pp_26898358_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898358_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898358_640.jpg":"640x814","pp_26898358_480.jpg":"480x611","pp_26898358_340.jpg":"340x432","pp_26898358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26898431_1920.jpg":"1920x1080","k_26898431_1280.jpg":"1280x1280","k_26898431_1024.jpg":"1024x1024","k_26898431_640.jpg":"640x640","k_26898431_480.jpg":"480x480","k_26898431_340.jpg":"340x340","k_26898431_220.jpg":"220x220","o_26898431_1280.jpg":"1280x1920","o_26898431_1024.jpg":"1024x1536","o_26898431_640.jpg":"640x960","o_26898431_480.jpg":"480x720","o_26898431_340.jpg":"340x510","o_26898431_220.jpg":"220x330","h_26898431_1280.jpg":"1280x854","h_26898431_1024.jpg":"1024x683","h_26898431_640.jpg":"640x427","h_26898431_480.jpg":"480x320","h_26898431_340.jpg":"340x227","h_26898431_220.jpg":"220x147","pp_26898431_1280.jpg":"1280x1628","pp_26898431_1024.jpg":"1024x1303","pp_26898431_640.jpg":"640x814","pp_26898431_480.jpg":"480x611","pp_26898431_340.jpg":"340x432","pp_26898431_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38230689 Threads: 5 Questions: 7087753766 Slow queries: 3298017 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608093604 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/otokom-vladaju-zene-u-najopjevanijoj-vali-18-ih-je-na-celnim-pozicijama-tu-je-i-sefica-hajduka-samo-je-jedan-cilj-1377704 [printLink] => /dalmacija/otoci/otokom-vladaju-zene-u-najopjevanijoj-vali-18-ih-je-na-celnim-pozicijama-tu-je-i-sefica-hajduka-samo-je-jedan-cilj-1377704?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 389173 [name] => VELA LUKA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vela-luka [link] => /tag/vela-luka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 422002 [name] => Korčula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => korcula [link] => /tag/korcula ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754249 [name] => Sanja Oreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-03 12:54:19 [main_article_id] => 0 [alias] => sanja-oreb [link] => /tag/sanja-oreb ) [3] => stdClass Object ( [id] => 754250 [name] => Marija Vlašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-03 12:54:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-vlasic [link] => /tag/marija-vlasic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 621304 [name] => katarina gugić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-24 22:07:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-gugic [link] => /tag/katarina-gugic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => korčulanska snaga 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otokom vladaju žene, u najopjevanijoj vali 18 ih je na čelnim pozicijama. Tu je i šefica Hajduka: ‘Samo je jedan cilj‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26909565.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Anđela Šćepanović/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Mi žene odlično surađujemo, nemamo vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja‘, poručuju žene koje upravljaju većinom aktivnosti u Veloj Luci

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26909565.jpg [title] =>

‘Mi žene odlično surađujemo, nemamo vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja‘, poručuju žene koje upravljaju većinom aktivnosti u Veloj Luci

Anđela Šćepanović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26903329.jpg [title] =>

‘Mi žene odlično surađujemo, nemamo vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja‘, poručuju žene koje upravljaju većinom aktivnosti u Veloj Luci

Anđela Šćepanović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26898335.jpg [title] =>

Ivana Prižmić

Anđela Šćepanović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26898353.jpg [title] =>

Načelnica Katarina Gugić

Anđela Šćepanović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26898348.jpg [title] =>

Načelnica Katarina Gugić

Anđela Šćepanović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26898358.jpg [title] =>

Marija Vlašić

Anđela Šćepanović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/01/26898431.jpg [title] =>

Sanja Oreb

Anđela Šćepanović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ženska energija vlada Korčulom, otokom šume. Korkyrom Melainom, odnosno Corcyra Nigrom, caruju dame!

Na istoku od gradonačelnice grada Korčule Nike Silić Maroević, te načelnice Lumbarde Marije Klisure, do na zapadu otoka Katarine Gugić, načelnice Vele Luke.

A upravo ta, u svijetu najopjevanija vala, ima čak 18 žena koje su na čelu bilo ustanove, bilo udruge, bilo kolektiva...

Te smo provjerili koje su to dame koje upravljaju praktički većinom aktivnosti koje se događaju u životu Lučanki i Lučana, a koje sve uglas imaju jednu jedinu poruku – mi žene odlično surađujemo međusobno, nemamo mi vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja!

Agilnije smo i mi vam rješavamo probleme, ispunjavamo zadatke, i to nam je jedini cilj – bolji život našim Lučanima!

S tom porukom su nas uvele, svaka iz svoje domene, u djeliće njihovih života, radnih aktivnosti, bilo profesionalnih, bilo volonterskih, i vjerujte nam – Velom Lukom stvarno vladaju žene.

Od načelnice Gugić, koja je prva razbila stereotip postavši 2017. godine prva načelnica u povijesti općine Vela Luka, a time i prva otočna načelnica. Sada 36-godišnjakinja, diplomirana ekonomistkinja – smjer turizam, pri kraju je svoga drugog mandata na čelu općine, te u izbornoj utrci za Sabor RH, iznimno ponosno nam zbori o svojim mještankama koje su na vodećim pozicijama i koje neumorno rade za dobrobit svih Lučana.

---

image

Načelnica Katarina Gugić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Ona nas je i upoznala sa svojim ženama lavicama, s kojima obožava surađivati, s kojima brzo pronalazi rješenja, s kojima lako dogovori projekte, ulaganja, provedbu svega zamišljenog.

Pa ćemo krenuti s prvom damom i, kako bi se reklo, najvažnijom sporednom stvari na svijetu – nogometom.

Kada spojite Splićanku, pa nogomet i Hajduka, eto i titule!

– Polako, nećemo o titulama, već o našem uspješnom radu u Nogometnom klubu Hajduk Vela Luka – oštro, ali kroz osmijeh započela je naš razgovor Sanja Oreb, 56-godišnjakinja koju je ljubav prema suprugu Marinku dovela u Velu Luku.

Kako su i muž, ali i sin Emil igrali nogomet, Sanja je godinama bila zadužena za pranje dresova, štucni, trenirki, no sada je ona glavna – od srpnja 2021. godine izabrana je za predsjednicu NK-a Hajduk, prva je ona žena u povijesti kolektiva koji je lani proslavio 90. rođendan! Prisutna je na svim utakmicama, svaki vikend je s ekipom ili na domaćem terenu ili na gostovanjima.

A nije lako jer je Sanja profesionalno vezana uz trgovinu u kojoj je već 37 godina, dok je zadnja dva desetljeća voditelj maloprodaje za Korčulu i Pelješac jednog prodajnog lanca, a to znači da je svaki dan na putu, u autu, kilometre i kilometre prođe dnevno. Zašto onda uz taj odgovoran i naporan posao sada i volonterska obveza?

– Rad s ljudima meni je izazov, a rad u klubu ima samo jedan cilj – opstanak našeg Hajduka! Muški su me predložili, ja prihvatila. Oduvijek mi je Hajduk u kući, dok je igrao suprug, sada aktivno i sin, pa kada sjednemo doma za obid, opet je Hajduk na tapetu, i nevjesta, sinova supruga, ne može pobjeći od naših nogometnih tema – veselo nam zbori Sanja, iznoseći nam osobnu kartu veloluškog Hajduka:

– Aktivnih imamo 92 člana, tri sekcije: U12, U15, odnosno kadeti i seniori, dok u školi nogometa imamo 40-ak djeca od 6 do 11 godina, čiji je trener Damir Gugić, a Neven Blažek U15, dok je seniorima Dražen Jurković, dugogodišnji igrač koji nam je sada došao pomoći volonterski. Dopredsjednik kluba je odvjetnik Rade Jurković, tajnik Luka Jurković, koji čine moj uži, odličan tim. Hvala im na podršci. Natječemo se u Drugoj županijskoj ligi, a najveći problem su nam igrači!

---

image

Sanja Oreb

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Kazuje nam predsjednica Oreb kako mladi nogometaši nakon srednje škole nastavljaju s fakultetom, odlaze s otoka i oni ih kao igrače gube.

– Klubovi su taj manjak rješavali dovođenjem igrača iz susjedne nam države, iz drugih gradova, koje, naravno, moraš platiti, no naša je politika da smo svi volonteri i da želimo klupske igrače. Jedini smo klub u županiji koji ima domaće igrače, 100 posto Velolučane! Prvenstvo je od listopada do travnja i svaki vikend nam dolaze dica iz Splita, Zagreba, Zadra s faksa na teren odigrati utakmicu. Hvala im od srca na tome – nastavlja "štoriju zvanu Hajduk" prva dama kluba, te dodaje:

– Drugi problem je dislociranost, što odmah znači i povećane troškove prijevoza – autobus, trajekt, i to ako nije nevrijeme. Najudaljenije nam je Popovo polje, dok u nebo gledamo kada idemo na Lastovo igrati susret, hoće li biti bure ili juga! Hoće li voziti trajekt ili ne!

Kazuje nam prva žena Hajduka kako Vela Luka ima dosta klubova, udruga, pa se budžet dijeli ravnomjerno, a kako je njihov san urediti još jedan teren uz stadion, s umjetnom travom, prijavljuju se na sve natječaje i resornog ministarstva, Županije, jer opet svi žele da njihov Hajduk igra u Prvoj županijskoj ligi.

– Moj cilj je razvoj djece kroz sport, druženje, timski rad... Klub je vođenje još jedne firme, ali volonterski, i da nemam podršku kod kuće, od moje obitelji, teško bih to sve uspjela. S ponosom kažem kako mi je srce htjelo iskočiti kada je lani u Veloj Luci bio predsjednik uprave "Konzuma", moje tvrtke, a meni djeca u parku viču: "Predsjednice, predsjednice..." Krasni su to mladi ljudi, lijepo je s njima raditi, i svi oni uz nogomet rade! Svi su dečki zaposleni, konobare, građevinari su, ronioci... Dolaze na trening četiri puta tjedno, bez vikenda kada su utakmice, i to bez kune, svi igraju bez naknade! Odriču se svoga slobodnog vremena i obitelji, onda mogu i ja svaki vikend na utakmice, pisati prijave na natječaje, osigurati im dresove, hranu, prijevoz za putovanja... – o izazovu koji živi minulih godina kazuje nam naša sugovornica, zahvaljujući na podršci još trima damama u upravi kluba: Nalta Padovan, Jelena Barčot i Tina Žabica!

Uštiman je rad kluba, organiziraju za svaki Božić malonogometni turnir između kvartova Vele Luke u školskoj dvorani, a zadnji dan ljeta imaju koncert na igralištu za sve hajdukovce.

Uz onu najvažniju sliku – imaju uvijek puno djece u školi nogometa, to je ono svjetlo na kraju tunela koje sve članove otočnog Hajduka gura naprijed – Sanju do kraja ovog mandata.

– Nema šanse da me nagovore za nove četiri godine! Klub uredno posluje, moj izazov je odrađen – kazuje nam žena koja zna i sva nogometna pravila, sve je naučila, te u šali često kaže kako i ona može sutra istrčati na teren...

Volonterskim radom u Veloj Luci se održava još jedna tradicija, a to je amatersko kazalište, koje u kontinuitetu djeluje punih 113 godina, od 1911. godine. A od 2007. godine je službeno Pučki teatar, dok je "friška" ravnateljica glumaca amatera sa zapadnog dijela otoka Korčule Ivana Prižmić. Profesorica povijesti, koja predaje i u osnovnoj i srednjoj školi, udana je i majka je dvoje djece, a uz svoj profesionalni put i obveze preuzela je i palicu vođenja "narodnog kazališta".

---

image

Ivana Prižmić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

– Od ove godine sam na čelu Pučkog teatra Vela Luka i još sam u uhodavanju što se ravnateljstva tiče. A na koje sam pristala kako bismo očuvali običaje, našu tradiciju – govori nam 38-godišnjakinja koja glumi od srednje škole i obožava sve uloge u kojima se našla na sceni.

– Mi smo lokalpatrioti zaljubljeni u glumu! Naravno da nam je problem manjak prostora za rad, scenografiju, kostime... Dvadesetak nas je članova, glumci, scenografi, inspicijenti, ton-majstori i rasvjeta, tehnika... Velolučki dramski amaterizam kontinuiran je u svom radu od 1911. godine, tek je kratki prekid bio u pandemiji, no opet smo u punom pogonu. Repertoar nam je uvijek u vezi s domaćim, aktualnim temama, parodija na stvarni život; ismijavamo sve, no bez vrijeđanja, sve u ironičnom tonu, kroz kvalitetan humor. U okviru Veloluškog ljeta imamo dosta predstava.

Kao i svakoj udruzi gdje caruje volonterizam, manjak sredstava uvijek je problem broj jedan koji glumci amateri "preskaču" na razne načine.

– Putem natječaja i općine i županije, pa budžet punimo ljeti od ulaznica za predstave, no ne bismo se žalili da je više novca. Uvijek nedostaje za kostime, scenografiju... Naša jedina želja je da se održimo; volonteri smo, drži nas prvenstveno ljubav prema sceni i publici i prema Veloj Luci! Mala smo obitelj, a solada (novca) uvijek će faliti. No zato imamo odličnu suradnju s lokalnom zajednicom i sa svim ženama koje vode ustanove, udruge... Lako se dogovorimo, i to vam je sindrom malog mista – uskačemo jedni drugima, pomažemo i zanemarimo sve razlike! – rezimira ravnateljica Prižmić, već u zahuktalim glumačkim projektima i za ovo ljeto. Treba i domicilno stanovništvo, ali i goste, nasmijati, zabaviti predstavama koje svake godine, poglavito ljeti, pripreme članovi Pučkog teatra Vela Luka.

Značenje u životu mještana svakako ima i još jedna udruga, na čijem je čelu Marija Vlašić. Sedam godina je predsjednica Lige za borbu protiv raka Korčula, Pelješac, Lastovo i Mljeta, preciznije voditeljica ogranka Vela Luka, u kojoj je volonterski angažirana više od desetljeća.

---

image

Marija Vlašić

Anđela Šćepanović/Cropix
---

– Naš glavni zadatak je prevencija bolesti! Zato dovodimo na otok doktore specijaliste, od ginekologa, kardiologa, dermatologa... Nabavljamo opremu za dijagnozu bolesti, opremamo ambulante aparatima, kao što smo kupili dva mamografa, za Korčulu i Velu Luku, pa ultrazvuk, sonde; opremili smo gastroenterološku ambulantu u Veloj Luci, pomažemo oboljelim pacijentima tijekom putovanja do bolnica, na kopno, budemo im moralna potpora, uz financijsku pomoć... Kupovali smo bolesničke krevete, sve što je pacijentu potrebno za kućni oporavak... – tek dio onog što rade niže nam gospođa Vlašić, koja i sama ima tešku bolest u svojoj obitelji, no ne posustaje:

– Provodimo broje akcije prodaje artikala koje izrađujemo same, od suvenira, ručnih radova, do kolača. Sav novac od zarade i donacija ide za pomoć bolesnicima! Mi smo vam velika familija koja je čovjeku najpotrebnija u bolesti.

Doznajemo kako je Liga osnovana prije 22 godine, a pokretač cijele humanitarne priče bio je doktor Ante Komparak iz Korčule. Njegov rad nastavila je doktorica Nadja Golja Franulović, dok je aktualni predsjednik Niko Violić.

Marija Vlašić sa svojih 70 godina u životnom kalendaru na čelu je veloluškog ogranka, koji je prije nje vodila punih 18 godina Arminija Šeparović.

– Penzionerske dane provodim radeći u Ligi, brinući se o bolesnom suprugu koji je meni svih ovih godina pomagao i u radu u Ligi, kao i moj sin. Sada imam i dva zlatna unuka, nevjestu, i svi su mi oni podrška u mome volonterskom radu. Hvala im, kao i svim Lučanima koji se odazovu na sve naše akcije, svim ženama koje su nam uvijek podrška u našem cilju pomaganja ljudima – zbori nam Marija, otkrivajući i najveći problem u radu:

– Mladi! Ili su zauzeti, ili možda i ne žele raditi volonterski, no snalazimo se. Dodatni vjetar u leđa nam je i priznanje Europske unije, koja nam je i donirala sredstva za rad. Cijene svi što osiguravamo otočanima pregled doktora specijalista u lokalnim ambulantama, poglavito preventivne preglede, jer znate kako smo svi lijeni kada treba otići kod doktora na kopno, putovati trajektom, izgubiti radni dan, a ništa vas ne boli. Prevencija je stoga vrlo važna, jer kada počne boljeti, već je, nažalost, kasno. Zato mi pokušavamo svojim radom osigurati dolazak što većeg broja liječnika na naše otoke – zadovoljna je svojom misijom i svih članova Lige Marija Vlašić, već spremna i za nove akcije koje će pomoći – bolesnima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix
Anđela Šćepanović/Cropix

‘Mi žene odlično surađujemo, nemamo vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja‘, poručuju žene koje upravljaju većinom aktivnosti u Veloj Luci

Anđela Šćepanović/Cropix

‘Mi žene odlično surađujemo, nemamo vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja‘, poručuju žene koje upravljaju većinom aktivnosti u Veloj Luci

Anđela Šćepanović/Cropix

Načelnica Katarina Gugić

Anđela Šćepanović/Cropix

Načelnica Katarina Gugić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/otokom-vladaju-zene-u-najopjevanijoj-vali-18-ih-je-na-celnim-pozicijama-tu-je-i-sefica-hajduka-samo-je-jedan-cilj-1377704 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34e55b54ecbcec678577e6adfc3f9d6b4fc4d739 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otokom+vladaju+%C5%BEene%2C+u+najopjevanijoj+vali+18+ih+je+na+%C4%8Delnim+pozicijama.+Tu+je+i+%C5%A1efica+Hajduka%3A+%E2%80%98Samo+je+jedan+cilj%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fotokom-vladaju-zene-u-najopjevanijoj-vali-18-ih-je-na-celnim-pozicijama-tu-je-i-sefica-hajduka-samo-je-jedan-cilj-1377704 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fotokom-vladaju-zene-u-najopjevanijoj-vali-18-ih-je-na-celnim-pozicijama-tu-je-i-sefica-hajduka-samo-je-jedan-cilj-1377704 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => korčulanska snaga 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Otocikorčulanska snaga 1

Otokom vladaju žene, u najopjevanijoj vali 18 ih je na čelnim pozicijama. Tu je i šefica Hajduka: ‘Samo je jedan cilj‘

Piše Sandra Barčot
3. travnja 2024. - 15:13
‘Mi žene odlično surađujemo, nemamo vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja‘, poručuju žene koje upravljaju većinom aktivnosti u Veloj LuciAnđela Šćepanović/Cropix

Ženska energija vlada Korčulom, otokom šume. Korkyrom Melainom, odnosno Corcyra Nigrom, caruju dame!

Na istoku od gradonačelnice grada Korčule Nike Silić Maroević, te načelnice Lumbarde Marije Klisure, do na zapadu otoka Katarine Gugić, načelnice Vele Luke.

A upravo ta, u svijetu najopjevanija vala, ima čak 18 žena koje su na čelu bilo ustanove, bilo udruge, bilo kolektiva...

Te smo provjerili koje su to dame koje upravljaju praktički većinom aktivnosti koje se događaju u životu Lučanki i Lučana, a koje sve uglas imaju jednu jedinu poruku – mi žene odlično surađujemo međusobno, nemamo mi vremena za svađe, prepirke, nadmudrivanja!

Agilnije smo i mi vam rješavamo probleme, ispunjavamo zadatke, i to nam je jedini cilj – bolji život našim Lučanima!

S tom porukom ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:10