StoryEditorOCM
Dalmacijaoblaci nad "sunčanim hvarom"

ORCO tužio državu jer sprema raskid "zaruka"

Piše PSD.
25. siječnja 2013. - 21:22
Nema mira u turističkom Hvaru ni ove predsezone. Otkad je prije sedam godina država objavila kako će model javno-privatnog partnerstva najprije isprobati na upravljanju “Sunčanim Hvarom”, za kojega je kao partnera odabrala ORCO grupu, gotovo ni jedna predsezona nije prošla a da jedan od partnera nije poduzeo neku radikalnu mjeru prijetnje, najave raskida ugovora, tužbi...

Takav je i ovaj najnoviji zahtjev za pokretanjem arbitraže kojom ORCO od države traži 30 milijuna eura, koji je samo nova epizoda u toj privatizacijskoj trakavici.

Brak iz interesa

U osnovi svega jest sadržaj ugovora o javno-privatnom partnerstvu sklopljen između države i ORCO grupe 2005. godine, a koji nikada do kraja nije objelodanjen, pa se i ne zna točno što su (bile) čije obveze u tom braku iz interesa.

– Jasno je da je u traženju odštete ORCO-a od države riječ o pritisku koji su oni započeli kako bi izbjegli da država zapravo tuži njih i traži odštetu. To je klasičan primjer onoga “reci mi da ti ne reknem”, jer je ORCO doznao da država planira neke radikalne promjene u tom poslovnom odnosu s njima. Kako im to ne odgovara, krenuli su prvi s traženjem odštete, što je potpuno neutemeljeno jer oni su ti koji nisu ispunjavali ugovorne obveze, iako ni država nije bezgrešna u tome poslu s njima – kaže naš dobro upućeni izvor, koji želi ostati anoniman.

Riječ je, naime, o tome da je AUDIO - Agencija za upravljanje državnom imovinom - u proteklih mjesec dana planirao u Upravno vijeće “Sunčanog Hvara” postaviti svojega, odnosno državnog predstavnika, i uz njegovu pomoć bi se većinsko vlasništvo nad “Sunčanim Hvarom” prenijelo u tvrtku “Club Adriatic”.

To je, podsjetimo, turistička tvrtka u državnom vlasništvu koja upravlja imovinom bivših vojnih odmarališta, hotela i kampova. Takva točka dnevnog reda već je bila u pozivima za jednu od posljednjih sjednica AUDIO-a, ali je u posljednji trenutak povučena. To je, čini se, ORCO iskoristio za svoj najnoviji zahtjev za odštetu, kojim od države traži 30 milijuna eura.

Posao za DORH i USKOK

Međutim, javno-privatno partnerstvo u koje su država i ORCO ušli zajedničkim upravljanjem “Sunčanim Hvarom” 2005. godine, potpisano je na pet godina i isteklo je 2010. godine. U međuvremenu su građani i zaposleni zvali DORH i USKOK na Hvar, tvrtkom je neko vrijeme upravljao čak i sud... Ne treba zaboraviti ni da su se na čelnim pozicijama “obrane” državne imovine u HFP-u tada nalazili ljudi o kojima smo poslije slušali u aferama i suđenjima za gospodarski kriminal i zloupotrebu položaja.

Partnerstvo države i ORCO grupe predviđalo je niz ugovornih odnosa od kojih je trenutno najzanimljiviji onaj dio vezan uz raskid partnerstva. Kako malo tko zna na što se sve država obvezala u tom ugovoru, tek će se doznati što ORCO ima kao “izlaznu strategiju”.

Prije pet godina govorilo se kako će nakon isteka partnerstva biti moguće da privatni partner sam otkupi dionice, zatim da oba partnera pronađu trećeg kupca ili s dionicama iziđu na burzu, te mogućnost da se imovina “Sunčanog Hvara” podijeli među partnerima koji bi je onda pojedinačno prodavali. Sve to nije jamstvo mirnog ulaska u ovogodišnju sezonu za više od 200 djelatnika “Sunčanog Hvara”, ali i za potencijalne goste toga grada.

Ružica MIKAČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:09