StoryEditorOCM
DalmacijaSLUČAJ S PATOLOGIJE SPLITSKOG KBC-A

Obitelji identificirale i preuzele svoje bebe; Marko Botica: Duša mi je sada mirnija

Piše PSD.
9. lipnja 2012. - 21:20
Na Kliničkom zavodu za sudsku medicinu, patologiju i citologiju KBC-a Split, u petak je napokon obavljena identifikacija tijela dviju preminulih djevojčica, obitelji Botica iz Rude i obitelji Šeperica-Kotoraš iz Vrboske na otoku Hvaru.

Kako smo već nekoliko puta pisali, nenamjernom pogreškom djelatnika Kliničkog zavoda za sudsku medicinu, patologiju i citologiju, obitelj Botica je još 10. svibnja ove godine na ukop dobila mrtvorođeno dijete obitelji Šeperica-Kotoraš.

Gotovo je mjesec dana bilo potrebno kako bi se, uza sve ispunjene zakonske preduvjete, obavila ekshumacija pogrešno ukopane djevojčice na groblju u Rudi i zatim identifikacija obiju djevojčica. Jučerašnjoj identifikaciji, osim stručnog tima Kliničkog zavoda, bili su nazočni i roditelji obiju djevojčica.

- Identifikacija je obavljena klasičnim putem, bez DNK analize. Preminulo dijete obitelji Botica prepoznato je po dječjoj odjeći, koju je prije same identifikacije opisala majka, te po brojevima i narukvicama na djeci. Zapisnik o identifikaciji Oba oca su vidjela tijela svoje djece te je nakon toga napravljen zapisnik o identifikaciji, koji su, osim stručnog tima, potpisali i roditelji. Nakon toga izdana je sva potrebna dokumentacija za ukop - rekao je dr. Antonio Alujević, pročelnik Odjela za sudsku medicinu.

Olakšanje se osjetilo i u glasu Marka Botice, koji je posljednjih mjesec dana sa svojom obitelji proživljavao pravu agoniju, obilazeći razne institucije kako bi mu se pomoglo u rješavanju cijelog slučaja.

- Duša mi je sada mirnija, iako bol i žal za mojim djetetom nikako ne prestaje. Još uvijek nemam odgovore na mnoga pitanja, a najviše me muči to što mi nitko još uvijek nije rekao zašto je moja djevojčica dva sata nakon rođenja preminula. Pogreb našeg djeteta bit će u subotu u Rudi, na mjesnom groblju. Svu dokumentaciju, koju sam imao vezanu uz ovaj slučaj, predao sam svome odvjetniku i sada je na njemu da poduzme pravne korake - kratko je komentirao Marko Botica.

Pokop djeteta obitelji Šeperica-Kotoraš održan je danas na mjesnom groblju u Vrboskoj, na otoku Hvaru.

Ivica MARKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:19