stdClass Object ( [id] => 1323078 [title] => U ‘Oazi‘ je pio i pjesmama vino plaćao veliki Tin, ali i čađavi radnici iz ‘Crne kuće‘. Evo priče o kultnoj gostionici [alias] => u-oazi-je-pio-i-pjesmama-vino-placao-veliki-tin-ali-i-cadavi-radnici-iz-crne-kuce-evo-price-o-kultnoj-gostionici [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za vrijeme "velikog odmora", kad hrpa čađavih radnika iz obližnje "Crne kuće", kako su voljeli zvati ondašnji pogon dugoratske tvornice karbida i cijanamida, traži kapljicu spasa od užarenih tvorničkih peći i svuda prisutne prašine, u nekoliko metara udaljenoj "Oazi" usred te industrijske pustinje s početka 20. stoljeća, u polumraku te omanje gostionice, zasut bijelim pepelom cigareta, na željeznom stolcu tik do zamagljenog prozora s pogledom na tvornicu iz koje teškim, umornim korakom koračaju kolone trudbenika – sjedi on.

Veliki Tin Ujević, plaćajući pjesmama posljednji žmul vina i naizust, s čašom u ruci, glasno citira Jesenjina:

"Pij, ku**o noćas iz moje čaše, nek žudnja oko ti zamuti…"

Dio je to zanimljive dugoratske povijesti iz vremena austrougarske industrijalizacije, i kasnije, koja je oblikovala to nekada maleno naselje Plavine, s tek nekoliko kućica, do današnjeg turističkog odredišta po mjeri življenja modernog čovjeka.

Paralelno s gradnjom tvornice i njezinim puštanjem u rad, 1914. izgrađena je i obiteljska kuća Kadić. Respektabilno zdanje s krovom na dvanaest voda u kojem je ta imućna trgovačka obitelj otvorila prvu gostionicu u mjestu, koja i dandanas radi. Izuzmemo li proces nacionalizacije, odnosno otimanja imovine budzašto.

---

image

Obiteljska kuća Kadić izgrađena je 1914. godine

Ante Čizmić/Cropix
---

– Zahvaljujući Jeseničaninu don Frani Ivaniševiću, našem narodnom zastupniku pri Carskom vijeću u Beču, i njegovu nagovoru da prodaju svoje polje za izgradnju tvornice u kojoj će raditi njihova djeca, naši su stari prodali svoje nekretnine na predjelu Polje društvu "Sufid" i tim su novcem izgradili kuću preko puta nove tvornice, u kojoj je četiri godine kasnije, 1918., osnovan i NK "Orkan".

No nije sve išlo glatko. Pofalilo je novca za završetak radova pa je dio duga splitskim građevinarima Ivaniševićima isplatio djedov stric iz Jesenica – spominje se priča svojih starijih Mladen Kadić, jedan od nasljednika i danas impozantnog imanja smještenog tik uz Jadransku magistralu. A za širenje njegova dvorišta njegovi stari nisu mogli ishoditi dozvolu od austrougarske uprave s obrazloženjem da će se tu graditi magistrala, projekt realiziran za socijalističkog režima u razdoblju od 1959. do 1962. godine.

Od otvaranja gostionice do danas objekt je kontinuirano u najmu. Sve do 1958. godine, kad je nacionalizirana imovina obitelji Kadić dana na upravljanje lokalnom komunalnom poduzeću "Peovica". Umjesto da se brinu o njoj, kuća je s vremenom propadala, a vjetar je odnio dijelove krova.

Nakon osam godina tadašnja Općina Omiš vratila je obiteljsku kuću vlasnicima pod uvjetom da je moraju "skratiti" za jedan kat i izgraditi normalan krov na dvije vode. Sve u skladu s novim uvjetima gradnje.

– Otac je morao prodati dvije zemlje da bi napravio krov. Ipak, u trajno vlasništvo vraćena nam je tek 1990. godine, a do tada, odnosno do očeve smrti 1987. godine, otac je pokušavao na sudu u tko zna koliko navrata dokazati pravo vlasništva nad objektom – tvrdi Mladen.

---

image

Mladen Kadić  i Ivan Kadić Čapo

Ante Čizmić/Cropix
---

I njegov stariji brat Ivan Kadić Čapo sjeća se priča svojih starijih. U ono vrijeme kad je "Sufidu" istekla koncesija nad tvornicom, pa je tadašnja jugoslavenska kraljevska vlada koncesiju dala Francuzima i njihovoj tvrtki "La Dalmatienne", to je bio period kad je tvrtka napredovala.

Poboljšali su se i uvjeti u tvornici, pa radnici više nisu trebali ići po vodu na Kadićev bunar, kao dok je nije bilo u tvornici. U tom novom, preuređenom tvorničkom kompleksu s radom su počele bolnica, menza, pekara, mesnica, rimokatolička kapela, sportska dvorana. Vrijeme je to kad počinje cirkulirati i tvornički novac ili žetoni. Dio plaće radnici su primali u mesinganim novčićima kojima su mogli kupovati u netom izgrađenom kompleksu unutar tvornice, a preostali dio u kešu na ruke.

Istovremeno, nikada se nije zaboravilo na gostionicu preko ceste.

– U njoj je Tin Ujević svojim pjesmama plaćao vino. Na svojim putešestvijama često je, kažu, znao zaći u gostionicu i sjediti pored ovog prozora – veli Čapo, pokazujući nam otvor na zidu ojačan čeličnim rešetkama.

Nažalost, knjižicu s njegovim pjesmama Kadići su prilikom renoviranja objekta zapalili zajedno s ostalim "smećem", mada im je taj danas priznati hrvatski pjesnik znao govoriti: "Plaćam vam suhim zlatom."

Početkom devedesetih u trajni najam ulazi Stipan Bekavac i otvara gostionicu znamenita naziva "Oaza", koja i danas radi. Istina, manjim kapacitetom, ali s velikom dušom.

---

image

Početkom devedesetih u trajni najam ulazi Stipan Bekavac i otvara gostionicu

Ante Čizmić/Cropix
---

Upravo je ona svjedokom nove tvorničke ere i vremena kad je u tvorničkim pogonima radilo nešto malo manje od dvije tisuće radnika. Najviše od njezina otvaranja.

– Neko vrijeme sam navigavao, a deset godina sam radio kao mehaničar u Slobodnoj Dalmaciji. Sve što sam imao i uštedio uložio sam u ova četiri zida. I onda odjednom para ka pure. Radilo se tuta forca. U prvoj smjeni radila su četiri radnika, a u drugoj dva. Otvarali bi ujutro u 5.30 i radili do 11 navečer. Padali bi s nogu od umora, ali morao si raditi.

U cik zore već bi bio red ispred gostionice za prvu jutarnju kavicu. Kraće vrijeme spremali smo i marende. Oćeš tripice, oćeš gulaš, lešade, pečene teletine…, svega je bilo. Tada je Dugi Rat živio punim plućima, unatoč prašini ferolegura. Na sve strane šušur, smijeh, šala… svega. Živjelo se kako spada. I onda odjednom fijasko. Slobodnu i neovisnu Hrvatsku 1995. dočekala je samo jedna upaljena tvornička peć. To je bio prvi jasni signal da ne ide kao prije – sjeća se Bekavac zlatnog perioda kad su industrija i ugostiteljstvo išli ruku pod ruku.

Već početkom novog tisućljeća stečajna upraviteljica Blanka Tuđen-Mazuth, uz podršku lokalne vlasti, donijela je konačnu odluku: tvornica mora pasti.

Nekoliko mjeseci nakon toga fotoreporterski blicevi svjedočili su hrpi betona i željeza, a čitava općina riješila se, kako je to napisao Mladen Banović u povodu 100. godina od početka rada tvornice, jedne velike kočnice koja ih je sprječavala da se u potpunosti orijentiraju na monokulturu turizma, po kojoj bi se taj kraj u budućnosti trebao prepoznavati.

Unatoč svim problemima, pretvorbi i privatizaciji, Bekavac nije htio zatvoriti vrata svojeg objekta, a i ne namjerava.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Nada se pokretanju turističkog prosperiteta, očekivanog "Korent Point Resorta", turističkog raja s brojnim popratnim sadržajima, poput marine i trgovačkih lanaca. Svega onoga što se obećavalo, a nije se realiziralo. Možda i bi da nije svojedobno zavladala svjetska kriza, poharavši banke i institucije, koja je gadno zapljusnula i dugoratske obale. Pa od svog tog pompozno najavljivanog projekta – ostade samo brdo šljake.

– Opet se nadam. Vjerujem da bi možda nešto moglo i biti od svega toga. Živnulo bi cijelo mjesto, a i ugostiteljstvo. Danas je desetak objekata ugostiteljske namjene, pa nije više kao nekada. To ti je isto kad padne snijeg od dva metra. Pao on dubok koliko hoćeš, otopit će se. Tako ti je i s novcem – ako ne pada u blagajnu, a iz nje se stalno vadi, nema vajde.

Bilo bi u kasi više da mi je samo naplatiti ove tri teke dužnika. Živio bih kao kralj. Koliko bi se tek "ojasprili" Kadići da su sačuvali one Ujevićeve pjesme – smije se Stipan mašući tekama šarenih korica, svojevrsnim spomenarom s imenima, točkicama i križićima na čijoj bi količini pozavidio i zagrebački Badel. Teško je naplatiti i dio duga. Mnogi su pokojni, a ostali su tko zna gdje.

U bogatom je "opusu" zanimljivosti i stol za kojim je sjedio Tin Ujević, nacrti i tlocrti Dugog Rata, tvornice pod francuskom upravom i razglednice mjesta koje je nastalo zahvaljujući don Frani Ivaniševiću, talijanskom "Sufidu" i francuskom "La Dalmatinne".

A oni koji znaju više o Dugom Ratu i njegovim stanovnicima kažu – opstat će zbog Bekavčeve "Oaze". Jer on se pokazao kao tvrd orah i jezgra od koje je krenula nikad dovoljno detaljno napisana priča o Dugom Ratu i "Crnoj kući" iz koje se ne vraća.

---

image

Presimka fotografije iz 1970. godine

Ante Čizmić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radi i danas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => radi i danas 2 0 7876 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-14 10:57:57 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-15 18:38:23 [modified_by] => 3188 [publish_up] => 2023-09-15 18:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U 'Oazi' je pio i pjesmama vino plaćao veliki Tin, ali i čađavi radnici iz 'Crne kuće'. Evo priče o kultnoj gostionici [metakey] => Dugi rat, kuća kadić, gostiona oaza, mladen kadić, ivan kadić čapo, stipan bekavac, Tin Ujević, Dalmacija Dugi Rat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638341.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638343.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638342.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638340.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638338.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638337.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638336.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638335.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638333.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638332.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638331.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638330.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638329.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/14\/25638328.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Oni koji znaju vi\u0161e o Dugom Ratu i njegovim stanovnicima ka\u017eu \u2013 opstat \u0107e zbog \u2018Oaze\u2018<\/p>","

Mladen Kadi\u0107\u00a0 i Ivan Kadi\u0107 \u010capo<\/p>","

Obiteljska ku\u0107a Kadi\u0107 izgra\u0111ena je 1914. godine<\/p>","","","

Jo\u0161ko \u010cizmi\u0107 s novcem La Dalmatien<\/p>","

Novac La Dalmatien<\/p>","

Stipe Bekavac<\/p>","","","","","

Po\u010detkom devedesetih u trajni najam ulazi Stipan Bekavac i otvara gostionicu<\/p>","

Presimka fotografije iz 1970. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1237","hd_25638341_1920.jpg":"1920x1080","k_25638341_1280.jpg":"1280x1280","k_25638341_1024.jpg":"1024x1024","k_25638341_640.jpg":"640x640","k_25638341_480.jpg":"480x480","k_25638341_340.jpg":"340x340","k_25638341_220.jpg":"220x220","o_25638341_1280.jpg":"1280x824","o_25638341_1024.jpg":"1024x659","o_25638341_640.jpg":"640x412","o_25638341_480.jpg":"480x309","o_25638341_340.jpg":"340x219","o_25638341_220.jpg":"220x141","h_25638341_1280.jpg":"1280x854","h_25638341_1024.jpg":"1024x683","h_25638341_640.jpg":"640x427","h_25638341_480.jpg":"480x320","h_25638341_340.jpg":"340x227","h_25638341_220.jpg":"220x147","pp_25638341_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638341_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638341_640.jpg":"640x814","pp_25638341_480.jpg":"480x611","pp_25638341_340.jpg":"340x432","pp_25638341_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25638343_1920.jpg":"1920x1080","k_25638343_1280.jpg":"1280x1280","k_25638343_1024.jpg":"1024x1024","k_25638343_640.jpg":"640x640","k_25638343_480.jpg":"480x480","k_25638343_340.jpg":"340x340","k_25638343_220.jpg":"220x220","o_25638343_1280.jpg":"1280x859","o_25638343_1024.jpg":"1024x687","o_25638343_640.jpg":"640x429","o_25638343_480.jpg":"480x322","o_25638343_340.jpg":"340x228","o_25638343_220.jpg":"220x147","h_25638343_1280.jpg":"1280x854","h_25638343_1024.jpg":"1024x683","h_25638343_640.jpg":"640x427","h_25638343_480.jpg":"480x320","h_25638343_340.jpg":"340x227","h_25638343_220.jpg":"220x147","pp_25638343_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638343_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638343_640.jpg":"640x814","pp_25638343_480.jpg":"480x611","pp_25638343_340.jpg":"340x432","pp_25638343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_25638342_1920.jpg":"1920x1080","k_25638342_1280.jpg":"1280x1280","k_25638342_1024.jpg":"1024x1024","k_25638342_640.jpg":"640x640","k_25638342_480.jpg":"480x480","k_25638342_340.jpg":"340x340","k_25638342_220.jpg":"220x220","o_25638342_1280.jpg":"1280x832","o_25638342_1024.jpg":"1024x665","o_25638342_640.jpg":"640x416","o_25638342_480.jpg":"480x312","o_25638342_340.jpg":"340x221","o_25638342_220.jpg":"220x143","h_25638342_1280.jpg":"1280x854","h_25638342_1024.jpg":"1024x683","h_25638342_640.jpg":"640x427","h_25638342_480.jpg":"480x320","h_25638342_340.jpg":"340x227","h_25638342_220.jpg":"220x147","pp_25638342_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638342_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638342_640.jpg":"640x814","pp_25638342_480.jpg":"480x611","pp_25638342_340.jpg":"340x432","pp_25638342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_25638340_1920.jpg":"1920x1080","k_25638340_1280.jpg":"1280x1280","k_25638340_1024.jpg":"1024x1024","k_25638340_640.jpg":"640x640","k_25638340_480.jpg":"480x480","k_25638340_340.jpg":"340x340","k_25638340_220.jpg":"220x220","o_25638340_1280.jpg":"1280x836","o_25638340_1024.jpg":"1024x668","o_25638340_640.jpg":"640x418","o_25638340_480.jpg":"480x313","o_25638340_340.jpg":"340x222","o_25638340_220.jpg":"220x143","h_25638340_1280.jpg":"1280x854","h_25638340_1024.jpg":"1024x683","h_25638340_640.jpg":"640x427","h_25638340_480.jpg":"480x320","h_25638340_340.jpg":"340x227","h_25638340_220.jpg":"220x147","pp_25638340_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638340_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638340_640.jpg":"640x814","pp_25638340_480.jpg":"480x611","pp_25638340_340.jpg":"340x432","pp_25638340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25638338_1920.jpg":"1920x1080","k_25638338_1280.jpg":"1280x1280","k_25638338_1024.jpg":"1024x1024","k_25638338_640.jpg":"640x640","k_25638338_480.jpg":"480x480","k_25638338_340.jpg":"340x340","k_25638338_220.jpg":"220x220","o_25638338_1280.jpg":"1280x853","o_25638338_1024.jpg":"1024x682","o_25638338_640.jpg":"640x426","o_25638338_480.jpg":"480x320","o_25638338_340.jpg":"340x226","o_25638338_220.jpg":"220x146","h_25638338_1280.jpg":"1280x854","h_25638338_1024.jpg":"1024x683","h_25638338_640.jpg":"640x427","h_25638338_480.jpg":"480x320","h_25638338_340.jpg":"340x227","h_25638338_220.jpg":"220x147","pp_25638338_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638338_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638338_640.jpg":"640x814","pp_25638338_480.jpg":"480x611","pp_25638338_340.jpg":"340x432","pp_25638338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1337","hd_25638337_1920.jpg":"1920x1080","k_25638337_1280.jpg":"1280x1280","k_25638337_1024.jpg":"1024x1024","k_25638337_640.jpg":"640x640","k_25638337_480.jpg":"480x480","k_25638337_340.jpg":"340x340","k_25638337_220.jpg":"220x220","o_25638337_1280.jpg":"1280x891","o_25638337_1024.jpg":"1024x713","o_25638337_640.jpg":"640x445","o_25638337_480.jpg":"480x334","o_25638337_340.jpg":"340x236","o_25638337_220.jpg":"220x153","h_25638337_1280.jpg":"1280x854","h_25638337_1024.jpg":"1024x683","h_25638337_640.jpg":"640x427","h_25638337_480.jpg":"480x320","h_25638337_340.jpg":"340x227","h_25638337_220.jpg":"220x147","pp_25638337_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638337_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638337_640.jpg":"640x814","pp_25638337_480.jpg":"480x611","pp_25638337_340.jpg":"340x432","pp_25638337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1108","hd_25638336_1920.jpg":"1920x1080","k_25638336_1280.jpg":"1280x1280","k_25638336_1024.jpg":"1024x1024","k_25638336_640.jpg":"640x640","k_25638336_480.jpg":"480x480","k_25638336_340.jpg":"340x340","k_25638336_220.jpg":"220x220","o_25638336_1280.jpg":"1280x738","o_25638336_1024.jpg":"1024x590","o_25638336_640.jpg":"640x369","o_25638336_480.jpg":"480x277","o_25638336_340.jpg":"340x196","o_25638336_220.jpg":"220x126","h_25638336_1280.jpg":"1280x854","h_25638336_1024.jpg":"1024x683","h_25638336_640.jpg":"640x427","h_25638336_480.jpg":"480x320","h_25638336_340.jpg":"340x227","h_25638336_220.jpg":"220x147","pp_25638336_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638336_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638336_640.jpg":"640x814","pp_25638336_480.jpg":"480x611","pp_25638336_340.jpg":"340x432","pp_25638336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_25638335_1920.jpg":"1920x1080","k_25638335_1280.jpg":"1280x1280","k_25638335_1024.jpg":"1024x1024","k_25638335_640.jpg":"640x640","k_25638335_480.jpg":"480x480","k_25638335_340.jpg":"340x340","k_25638335_220.jpg":"220x220","o_25638335_1280.jpg":"1280x824","o_25638335_1024.jpg":"1024x659","o_25638335_640.jpg":"640x412","o_25638335_480.jpg":"480x309","o_25638335_340.jpg":"340x218","o_25638335_220.jpg":"220x141","h_25638335_1280.jpg":"1280x854","h_25638335_1024.jpg":"1024x683","h_25638335_640.jpg":"640x427","h_25638335_480.jpg":"480x320","h_25638335_340.jpg":"340x227","h_25638335_220.jpg":"220x147","pp_25638335_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638335_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638335_640.jpg":"640x814","pp_25638335_480.jpg":"480x611","pp_25638335_340.jpg":"340x432","pp_25638335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1211","hd_25638333_1920.jpg":"1920x1080","k_25638333_1280.jpg":"1280x1280","k_25638333_1024.jpg":"1024x1024","k_25638333_640.jpg":"640x640","k_25638333_480.jpg":"480x480","k_25638333_340.jpg":"340x340","k_25638333_220.jpg":"220x220","o_25638333_1280.jpg":"1280x807","o_25638333_1024.jpg":"1024x645","o_25638333_640.jpg":"640x403","o_25638333_480.jpg":"480x302","o_25638333_340.jpg":"340x214","o_25638333_220.jpg":"220x138","h_25638333_1280.jpg":"1280x854","h_25638333_1024.jpg":"1024x683","h_25638333_640.jpg":"640x427","h_25638333_480.jpg":"480x320","h_25638333_340.jpg":"340x227","h_25638333_220.jpg":"220x147","pp_25638333_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638333_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638333_640.jpg":"640x814","pp_25638333_480.jpg":"480x611","pp_25638333_340.jpg":"340x432","pp_25638333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25638332_1920.jpg":"1920x1080","k_25638332_1280.jpg":"1280x1280","k_25638332_1024.jpg":"1024x1024","k_25638332_640.jpg":"640x640","k_25638332_480.jpg":"480x480","k_25638332_340.jpg":"340x340","k_25638332_220.jpg":"220x220","o_25638332_1280.jpg":"1280x853","o_25638332_1024.jpg":"1024x682","o_25638332_640.jpg":"640x426","o_25638332_480.jpg":"480x320","o_25638332_340.jpg":"340x226","o_25638332_220.jpg":"220x146","h_25638332_1280.jpg":"1280x854","h_25638332_1024.jpg":"1024x683","h_25638332_640.jpg":"640x427","h_25638332_480.jpg":"480x320","h_25638332_340.jpg":"340x227","h_25638332_220.jpg":"220x147","pp_25638332_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638332_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638332_640.jpg":"640x814","pp_25638332_480.jpg":"480x611","pp_25638332_340.jpg":"340x432","pp_25638332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1328","hd_25638331_1920.jpg":"1920x1080","k_25638331_1280.jpg":"1280x1280","k_25638331_1024.jpg":"1024x1024","k_25638331_640.jpg":"640x640","k_25638331_480.jpg":"480x480","k_25638331_340.jpg":"340x340","k_25638331_220.jpg":"220x220","o_25638331_1280.jpg":"1280x885","o_25638331_1024.jpg":"1024x708","o_25638331_640.jpg":"640x442","o_25638331_480.jpg":"480x332","o_25638331_340.jpg":"340x235","o_25638331_220.jpg":"220x152","h_25638331_1280.jpg":"1280x854","h_25638331_1024.jpg":"1024x683","h_25638331_640.jpg":"640x427","h_25638331_480.jpg":"480x320","h_25638331_340.jpg":"340x227","h_25638331_220.jpg":"220x147","pp_25638331_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638331_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638331_640.jpg":"640x814","pp_25638331_480.jpg":"480x611","pp_25638331_340.jpg":"340x432","pp_25638331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_25638330_1920.jpg":"1920x1080","k_25638330_1280.jpg":"1280x1280","k_25638330_1024.jpg":"1024x1024","k_25638330_640.jpg":"640x640","k_25638330_480.jpg":"480x480","k_25638330_340.jpg":"340x340","k_25638330_220.jpg":"220x220","o_25638330_1280.jpg":"1280x872","o_25638330_1024.jpg":"1024x698","o_25638330_640.jpg":"640x436","o_25638330_480.jpg":"480x327","o_25638330_340.jpg":"340x231","o_25638330_220.jpg":"220x149","h_25638330_1280.jpg":"1280x854","h_25638330_1024.jpg":"1024x683","h_25638330_640.jpg":"640x427","h_25638330_480.jpg":"480x320","h_25638330_340.jpg":"340x227","h_25638330_220.jpg":"220x147","pp_25638330_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638330_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638330_640.jpg":"640x814","pp_25638330_480.jpg":"480x611","pp_25638330_340.jpg":"340x432","pp_25638330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25638329_1920.jpg":"1920x1080","k_25638329_1280.jpg":"1280x1280","k_25638329_1024.jpg":"1024x1024","k_25638329_640.jpg":"640x640","k_25638329_480.jpg":"480x480","k_25638329_340.jpg":"340x340","k_25638329_220.jpg":"220x220","o_25638329_1280.jpg":"1280x853","o_25638329_1024.jpg":"1024x682","o_25638329_640.jpg":"640x426","o_25638329_480.jpg":"480x320","o_25638329_340.jpg":"340x226","o_25638329_220.jpg":"220x146","h_25638329_1280.jpg":"1280x854","h_25638329_1024.jpg":"1024x683","h_25638329_640.jpg":"640x427","h_25638329_480.jpg":"480x320","h_25638329_340.jpg":"340x227","h_25638329_220.jpg":"220x147","pp_25638329_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638329_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638329_640.jpg":"640x814","pp_25638329_480.jpg":"480x611","pp_25638329_340.jpg":"340x432","pp_25638329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1380","hd_25638328_1920.jpg":"1920x1080","k_25638328_1280.jpg":"1280x1280","k_25638328_1024.jpg":"1024x1024","k_25638328_640.jpg":"640x640","k_25638328_480.jpg":"480x480","k_25638328_340.jpg":"340x340","k_25638328_220.jpg":"220x220","o_25638328_1280.jpg":"1280x920","o_25638328_1024.jpg":"1024x736","o_25638328_640.jpg":"640x460","o_25638328_480.jpg":"480x345","o_25638328_340.jpg":"340x244","o_25638328_220.jpg":"220x158","h_25638328_1280.jpg":"1280x854","h_25638328_1024.jpg":"1024x683","h_25638328_640.jpg":"640x427","h_25638328_480.jpg":"480x320","h_25638328_340.jpg":"340x227","h_25638328_220.jpg":"220x147","pp_25638328_1280.jpg":"1280x1628","pp_25638328_1024.jpg":"1024x1303","pp_25638328_640.jpg":"640x814","pp_25638328_480.jpg":"480x611","pp_25638328_340.jpg":"340x432","pp_25638328_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7521127 Threads: 8 Questions: 1540562272 Slow queries: 4687261 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110931361 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/u-oazi-je-pio-i-pjesmama-vino-placao-veliki-tin-ali-i-cadavi-radnici-iz-crne-kuce-evo-price-o-kultnoj-gostionici-1323078 [printLink] => /dalmacija/obala/u-oazi-je-pio-i-pjesmama-vino-placao-veliki-tin-ali-i-cadavi-radnici-iz-crne-kuce-evo-price-o-kultnoj-gostionici-1323078?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241405 [name] => dugi rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dugi-rat [link] => /tag/dugi-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730013 [name] => kuća kadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 14:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => kuca-kadic [link] => /tag/kuca-kadic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 730014 [name] => gostiona oaza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 14:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => gostiona-oaza [link] => /tag/gostiona-oaza ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730015 [name] => mladen kadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 14:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-kadic [link] => /tag/mladen-kadic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730016 [name] => ivan kadić čapo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 14:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-kadic-capo [link] => /tag/ivan-kadic-capo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 730017 [name] => stipan bekavac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-15 14:07:14 [main_article_id] => 0 [alias] => stipan-bekavac [link] => /tag/stipan-bekavac ) [6] => stdClass Object ( [id] => 472053 [name] => tin ujević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tin-ujevic [link] => /tag/tin-ujevic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 650867 [name] => Dalmacija Dugi Rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-27 10:04:51 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija-dugi-rat [link] => /tag/dalmacija-dugi-rat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radi i danas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U ‘Oazi‘ je pio i pjesmama vino plaćao veliki Tin, ali i čađavi radnici iz ‘Crne kuće‘. Evo priče o kultnoj gostionici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638341.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Oni koji znaju više o Dugom Ratu i njegovim stanovnicima kažu – opstat će zbog ‘Oaze‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638341.jpg [title] =>

Oni koji znaju više o Dugom Ratu i njegovim stanovnicima kažu – opstat će zbog ‘Oaze‘

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638343.jpg [title] =>

Mladen Kadić  i Ivan Kadić Čapo

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638342.jpg [title] =>

Obiteljska kuća Kadić izgrađena je 1914. godine

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638340.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638338.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638337.jpg [title] =>

Joško Čizmić s novcem La Dalmatien

Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638336.jpg [title] =>

Novac La Dalmatien

Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638335.jpg [title] =>

Stipe Bekavac

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638333.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638332.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638331.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638330.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638329.jpg [title] =>

Početkom devedesetih u trajni najam ulazi Stipan Bekavac i otvara gostionicu

Ante Čizmić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/14/25638328.jpg [title] =>

Presimka fotografije iz 1970. godine

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za vrijeme "velikog odmora", kad hrpa čađavih radnika iz obližnje "Crne kuće", kako su voljeli zvati ondašnji pogon dugoratske tvornice karbida i cijanamida, traži kapljicu spasa od užarenih tvorničkih peći i svuda prisutne prašine, u nekoliko metara udaljenoj "Oazi" usred te industrijske pustinje s početka 20. stoljeća, u polumraku te omanje gostionice, zasut bijelim pepelom cigareta, na željeznom stolcu tik do zamagljenog prozora s pogledom na tvornicu iz koje teškim, umornim korakom koračaju kolone trudbenika – sjedi on.

Veliki Tin Ujević, plaćajući pjesmama posljednji žmul vina i naizust, s čašom u ruci, glasno citira Jesenjina:

"Pij, ku**o noćas iz moje čaše, nek žudnja oko ti zamuti…"

Dio je to zanimljive dugoratske povijesti iz vremena austrougarske industrijalizacije, i kasnije, koja je oblikovala to nekada maleno naselje Plavine, s tek nekoliko kućica, do današnjeg turističkog odredišta po mjeri življenja modernog čovjeka.

Paralelno s gradnjom tvornice i njezinim puštanjem u rad, 1914. izgrađena je i obiteljska kuća Kadić. Respektabilno zdanje s krovom na dvanaest voda u kojem je ta imućna trgovačka obitelj otvorila prvu gostionicu u mjestu, koja i dandanas radi. Izuzmemo li proces nacionalizacije, odnosno otimanja imovine budzašto.

---

image

Obiteljska kuća Kadić izgrađena je 1914. godine

Ante Čizmić/Cropix
---

– Zahvaljujući Jeseničaninu don Frani Ivaniševiću, našem narodnom zastupniku pri Carskom vijeću u Beču, i njegovu nagovoru da prodaju svoje polje za izgradnju tvornice u kojoj će raditi njihova djeca, naši su stari prodali svoje nekretnine na predjelu Polje društvu "Sufid" i tim su novcem izgradili kuću preko puta nove tvornice, u kojoj je četiri godine kasnije, 1918., osnovan i NK "Orkan".

No nije sve išlo glatko. Pofalilo je novca za završetak radova pa je dio duga splitskim građevinarima Ivaniševićima isplatio djedov stric iz Jesenica – spominje se priča svojih starijih Mladen Kadić, jedan od nasljednika i danas impozantnog imanja smještenog tik uz Jadransku magistralu. A za širenje njegova dvorišta njegovi stari nisu mogli ishoditi dozvolu od austrougarske uprave s obrazloženjem da će se tu graditi magistrala, projekt realiziran za socijalističkog režima u razdoblju od 1959. do 1962. godine.

Od otvaranja gostionice do danas objekt je kontinuirano u najmu. Sve do 1958. godine, kad je nacionalizirana imovina obitelji Kadić dana na upravljanje lokalnom komunalnom poduzeću "Peovica". Umjesto da se brinu o njoj, kuća je s vremenom propadala, a vjetar je odnio dijelove krova.

Nakon osam godina tadašnja Općina Omiš vratila je obiteljsku kuću vlasnicima pod uvjetom da je moraju "skratiti" za jedan kat i izgraditi normalan krov na dvije vode. Sve u skladu s novim uvjetima gradnje.

– Otac je morao prodati dvije zemlje da bi napravio krov. Ipak, u trajno vlasništvo vraćena nam je tek 1990. godine, a do tada, odnosno do očeve smrti 1987. godine, otac je pokušavao na sudu u tko zna koliko navrata dokazati pravo vlasništva nad objektom – tvrdi Mladen.

---

image

Mladen Kadić  i Ivan Kadić Čapo

Ante Čizmić/Cropix
---

I njegov stariji brat Ivan Kadić Čapo sjeća se priča svojih starijih. U ono vrijeme kad je "Sufidu" istekla koncesija nad tvornicom, pa je tadašnja jugoslavenska kraljevska vlada koncesiju dala Francuzima i njihovoj tvrtki "La Dalmatienne", to je bio period kad je tvrtka napredovala.

Poboljšali su se i uvjeti u tvornici, pa radnici više nisu trebali ići po vodu na Kadićev bunar, kao dok je nije bilo u tvornici. U tom novom, preuređenom tvorničkom kompleksu s radom su počele bolnica, menza, pekara, mesnica, rimokatolička kapela, sportska dvorana. Vrijeme je to kad počinje cirkulirati i tvornički novac ili žetoni. Dio plaće radnici su primali u mesinganim novčićima kojima su mogli kupovati u netom izgrađenom kompleksu unutar tvornice, a preostali dio u kešu na ruke.

Istovremeno, nikada se nije zaboravilo na gostionicu preko ceste.

– U njoj je Tin Ujević svojim pjesmama plaćao vino. Na svojim putešestvijama često je, kažu, znao zaći u gostionicu i sjediti pored ovog prozora – veli Čapo, pokazujući nam otvor na zidu ojačan čeličnim rešetkama.

Nažalost, knjižicu s njegovim pjesmama Kadići su prilikom renoviranja objekta zapalili zajedno s ostalim "smećem", mada im je taj danas priznati hrvatski pjesnik znao govoriti: "Plaćam vam suhim zlatom."

Početkom devedesetih u trajni najam ulazi Stipan Bekavac i otvara gostionicu znamenita naziva "Oaza", koja i danas radi. Istina, manjim kapacitetom, ali s velikom dušom.

---

image

Početkom devedesetih u trajni najam ulazi Stipan Bekavac i otvara gostionicu

Ante Čizmić/Cropix
---

Upravo je ona svjedokom nove tvorničke ere i vremena kad je u tvorničkim pogonima radilo nešto malo manje od dvije tisuće radnika. Najviše od njezina otvaranja.

– Neko vrijeme sam navigavao, a deset godina sam radio kao mehaničar u Slobodnoj Dalmaciji. Sve što sam imao i uštedio uložio sam u ova četiri zida. I onda odjednom para ka pure. Radilo se tuta forca. U prvoj smjeni radila su četiri radnika, a u drugoj dva. Otvarali bi ujutro u 5.30 i radili do 11 navečer. Padali bi s nogu od umora, ali morao si raditi.

U cik zore već bi bio red ispred gostionice za prvu jutarnju kavicu. Kraće vrijeme spremali smo i marende. Oćeš tripice, oćeš gulaš, lešade, pečene teletine…, svega je bilo. Tada je Dugi Rat živio punim plućima, unatoč prašini ferolegura. Na sve strane šušur, smijeh, šala… svega. Živjelo se kako spada. I onda odjednom fijasko. Slobodnu i neovisnu Hrvatsku 1995. dočekala je samo jedna upaljena tvornička peć. To je bio prvi jasni signal da ne ide kao prije – sjeća se Bekavac zlatnog perioda kad su industrija i ugostiteljstvo išli ruku pod ruku.

Već početkom novog tisućljeća stečajna upraviteljica Blanka Tuđen-Mazuth, uz podršku lokalne vlasti, donijela je konačnu odluku: tvornica mora pasti.

Nekoliko mjeseci nakon toga fotoreporterski blicevi svjedočili su hrpi betona i željeza, a čitava općina riješila se, kako je to napisao Mladen Banović u povodu 100. godina od početka rada tvornice, jedne velike kočnice koja ih je sprječavala da se u potpunosti orijentiraju na monokulturu turizma, po kojoj bi se taj kraj u budućnosti trebao prepoznavati.

Unatoč svim problemima, pretvorbi i privatizaciji, Bekavac nije htio zatvoriti vrata svojeg objekta, a i ne namjerava.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Nada se pokretanju turističkog prosperiteta, očekivanog "Korent Point Resorta", turističkog raja s brojnim popratnim sadržajima, poput marine i trgovačkih lanaca. Svega onoga što se obećavalo, a nije se realiziralo. Možda i bi da nije svojedobno zavladala svjetska kriza, poharavši banke i institucije, koja je gadno zapljusnula i dugoratske obale. Pa od svog tog pompozno najavljivanog projekta – ostade samo brdo šljake.

– Opet se nadam. Vjerujem da bi možda nešto moglo i biti od svega toga. Živnulo bi cijelo mjesto, a i ugostiteljstvo. Danas je desetak objekata ugostiteljske namjene, pa nije više kao nekada. To ti je isto kad padne snijeg od dva metra. Pao on dubok koliko hoćeš, otopit će se. Tako ti je i s novcem – ako ne pada u blagajnu, a iz nje se stalno vadi, nema vajde.

Bilo bi u kasi više da mi je samo naplatiti ove tri teke dužnika. Živio bih kao kralj. Koliko bi se tek "ojasprili" Kadići da su sačuvali one Ujevićeve pjesme – smije se Stipan mašući tekama šarenih korica, svojevrsnim spomenarom s imenima, točkicama i križićima na čijoj bi količini pozavidio i zagrebački Badel. Teško je naplatiti i dio duga. Mnogi su pokojni, a ostali su tko zna gdje.

U bogatom je "opusu" zanimljivosti i stol za kojim je sjedio Tin Ujević, nacrti i tlocrti Dugog Rata, tvornice pod francuskom upravom i razglednice mjesta koje je nastalo zahvaljujući don Frani Ivaniševiću, talijanskom "Sufidu" i francuskom "La Dalmatinne".

A oni koji znaju više o Dugom Ratu i njegovim stanovnicima kažu – opstat će zbog Bekavčeve "Oaze". Jer on se pokazao kao tvrd orah i jezgra od koje je krenula nikad dovoljno detaljno napisana priča o Dugom Ratu i "Crnoj kući" iz koje se ne vraća.

---

image

Presimka fotografije iz 1970. godine

Ante Čizmić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Oni koji znaju više o Dugom Ratu i njegovim stanovnicima kažu – opstat će zbog ‘Oaze‘

Ante Čizmić/Cropix

Mladen Kadić  i Ivan Kadić Čapo

Ante Čizmić/Cropix

Obiteljska kuća Kadić izgrađena je 1914. godine

Ante Čizmić/Cropix

Joško Čizmić s novcem La Dalmatien

Ante Čizmić/Cropix

Novac La Dalmatien

Ante Čizmić/Cropix

Stipe Bekavac

Ante Čizmić/Cropix

Početkom devedesetih u trajni najam ulazi Stipan Bekavac i otvara gostionicu

Ante Čizmić/Cropix

Presimka fotografije iz 1970. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/u-oazi-je-pio-i-pjesmama-vino-placao-veliki-tin-ali-i-cadavi-radnici-iz-crne-kuce-evo-price-o-kultnoj-gostionici-1323078 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81a6426109ca1f326fed61a9c127cbfbf9fdf087 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%E2%80%98Oazi%E2%80%98+je+pio+i+pjesmama+vino+pla%C4%87ao+veliki+Tin%2C+ali+i+%C4%8Da%C4%91avi+radnici+iz+%E2%80%98Crne+ku%C4%87e%E2%80%98.+Evo+pri%C4%8De+o+kultnoj+gostionici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-oazi-je-pio-i-pjesmama-vino-placao-veliki-tin-ali-i-cadavi-radnici-iz-crne-kuce-evo-price-o-kultnoj-gostionici-1323078 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-oazi-je-pio-i-pjesmama-vino-placao-veliki-tin-ali-i-cadavi-radnici-iz-crne-kuce-evo-price-o-kultnoj-gostionici-1323078 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radi i danas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalaradi i danas

U ‘Oazi‘ je pio i pjesmama vino plaćao veliki Tin, ali i čađavi radnici iz ‘Crne kuće‘. Evo priče o kultnoj gostionici

15. rujna 2023. - 20:18

Za vrijeme "velikog odmora", kad hrpa čađavih radnika iz obližnje "Crne kuće", kako su voljeli zvati ondašnji pogon dugoratske tvornice karbida i cijanamida, traži kapljicu spasa od užarenih tvorničkih peći i svuda prisutne prašine, u nekoliko metara udaljenoj "Oazi" usred te industrijske pustinje s početka 20. stoljeća, u polumraku te omanje gostionice, zasut bijelim pepelom cigareta, na željeznom stolcu tik do zamagljenog prozora s pogledom na tvornicu iz koje teškim, umornim korakom koračaju kolone trudbenika – sjedi on.

Veliki Tin Ujević, plaćajući pjesmama posljednji žmul vina i naizust, s čašom u ruci, glasno citira Jesenjina:

"Pij, ku**o noćas iz moje čaše, nek žudnja oko ti zamuti…"

Dio je to zanimljive dugoratske povijesti iz vremena austrougarsk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:27