StoryEditorOCM
Obalapriča koja osvaja

U društvu 36 zemalja svijeta: najmlađa šibenska osnovna škola domaćin manifestacije ‘Noć geografije‘

Piše K. G.
16. travnja 2024. - 11:24

Manifestacija ‘Noć Geografije‘, koja se diljem svijeta održava od 2017. godine, ove je godine, po prvi put, organizirana u Osnovnoj školi Meterize. Odaziv je u petak, 12. travnja u poslijepodnevnim satima bio vrlo dobar, a svi oni učenici i roditelji koji su prisustvovali ovom jedinstvenom događaju su uživali – kažu u najmlađoj šibenskoj školi.

Među 282 događaja u 36 zemalja svijeta sa svih kontinenata koji su obilježili ‘Noć Geografije 2024.‘ bilo je i događanje u OŠ Meterize. Ugostili su tom prilikom Alana Šimunovića, snimatelja HTV-a, planinara, člana HGSS-a koji je svojim predavanjem o planinarstvu općenito, ali i Usponu na Kilimanjaro 2018. godine u potpunosti zaokupio pažnju učenika.

image

Alan Šimunović

OŠ Meterize

Pričao je iskusni planinar o planinarenju, demonstrirao planinarsku opremu, spremno odgovarao na učenička pitanja za vrijeme i nakon predavanja. Upoznao je prisutne učenike i što je to sve potrebno napraviti prilikom jedne tako opsežne ekspedicije kao što je bio uspon na afričku planinu, pokazao je i dijelove filma koji je snimio tom prilikom, iznio je svoje dojmove i zapažanja o životu na afričkom kontinentu. Poseban doživljaj za učenike je bila demonstracija spuštanja i podizanja po konopu koju je Šimunović pokazao na kraju predavanja.

‘Noć Geografije‘ u OŠ Meterize pokrenuta je na inicijativu profesorice Geografije Ivane Jurica, te uz veliku podršku i pomoć učiteljice razredne nastave Silvije Mikulandra i učiteljice Hrvatskog jezika Hamide Šarić. A OŠ Meterize bila je jedina u Šibensko-kninskoj županiji koja se prijavila za obilježavanje ovog događaja koji za cilj ima promociju geografije.

image

S manifestacije ‘Noć geografije‘ u OŠ Meterize

OŠ Meterize

Inače, ‘Noć Geografije‘ projekt je koji se diljem svijeta održava od 2017. godine, a na inicijativu Francuskog nacionalnog geografskog odbora. Od 2018. godine ta se inicijativa proširila u ostale dijelove Europe, a potom i svijeta. Na ovogodišnjem izdanju Noći geografije prijavljeno je nešto manje od 300 događanja u preko 30 država na svim kontinentima svijeta, a održali su se u isto vrijeme s ciljem promicanja geografskih znanja i važnosti geografije u svakodnevnom životu.

Predavač na prvom izdanju ‘Noći Geografije‘ u OŠ Meterize - Alan Šimunović -  dugogodišnji je planinar, član Hrvatske gorske službe spašavanja, snimatelj Hrvatske radio televizije koji je 2018. godine bio dio ekspedicije na Kilimanjaro. S članovima Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica Dubrovnik popeo se na Kilimanjaro o čemu je snimljen film, a upravo je Šimunović bio scenarist, režiser i snimatelj filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:50