StoryEditorOCM
ObalaDUGI RAT

Tonči Bauk: Dobra je godina iza nas, a još bolja je ispred nas

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
19. ožujka 2024. - 08:45

Uspješna je godina iza njih, godina od projekata i povlačenja novca, ali i “križaljke” kako još poboljšati život svojih sumještana, kako provesti onu egidu – brige za najmlađe, projekti za sve...

Pa će Dan općine Dugi Rat i proslavu nebeskog zaštitnika svetog Josipa, utorak 19. ožujka, obilježiti s velikim plusom, zadovoljni svim učinjenim u minulih 365 dana.

– No, kako se uvijek kaže, nije to sve! Dobra je godina iza nas, no još bolja je ispred nas! Godina realizacije svega onoga što smo pripremali za gradnju, budući da se rad na sveobuhvatnoj papirologiji ne vidi, tek kada bageri dođu na teren – slikovito nas u priču o tome što se prošle, 2023. godine gradilo u njegovoj općini uvodi Tonči Bauk, načelnik jedinice lokalne samouprave koja se prostire na 11 kilometara četvornih, na potezu uz more pa gore na padinama Mosora, odnosno brda Perun, te obuhvaća tri naselja – Duće, Dugi Rat i Jesenice – sa sedam tisuća stanovnika.

Uz jednu važnu opasku – prihodi poslovanja, nešto više od pet milijuna eura, realizirani su u 94-postotnom iznosu, dok su rashodi od 4,1 milijun eura provedeni u 82 posto od planiranog.

A u općinsku blagajnu slilo se, zahvaljujući projektnoj dokumentaciji, više od dva milijuna eura!

image
Ante Cizmic/Cropix

Projektna dokumentacija

Što sredstava EU fondova, odnosno ITU mehanizma, te iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), uz novac kroz natječaje iz blagajne Splitsko-dalmatinske županije, kao i resornog ministarstva.

– Okončana je gradnja nove zgrade Vatrogasnog doma za naše momke, koji su ponos mjesta! Uredili smo sportska i dječja igrališta, kao i nogostup uz invalidske rampe, te postavili javnu rasvjetu na potezu Orij – Mali Rat. Naravno, nastavili smo s održavanjem objekata i infrastrukture, uz sanaciju ilegalnih deponija, te nadohranu plaža i sanaciju šetnica – niže nam prvi čovjek Dugog Rata što se sve “šminkalo” u njegovoj općini, pa dodaje ono i što će se realizirati.

Naime, zahuktalo se i s projektnom dokumentacijom, onih prvim korakom da bi uopće sutra nešto i moglo biti izgrađeno!

– Izmjene postojeće prostornoplanske dokumentacije, tržnica u Dugom Ratu, groblje i kapelice na Dućama, uređenje ulica, promet i naplata parkinga, rekonstrukcija luke Bajnica i lučice Dugi Rat, uz rekonstrukciju starog objekta “Blagajna” u starom selu Jesenice.

No ono što je najvažnije, a radovi su počeli koncem veljače, jest gradnja, odnosno rekonstrukcija stare školske zgrade u Krilu Jesenicama, koja će uskoro postati dječji vrtić, mjesto predškolskog odgoja za 84 dugoratskih mališana.

– Dugo smo rješavali pitanje vlasništva zemljišta i dokumentacije za građevinsku dozvolu i sada se startalo s rekonstrukcijom bivše škole u Krilu za potrebe vrtića. Realizacija gradnje je godinu dana, ukupna investicija projekta iznosi 1,3 milijuna eura; precizno, iz NPOO-a je 573 tisuća eura, a 727 tisuća eura su naša vlastita proračunska sredstva. Izvođač radova je tvrtka “Prolić gradnja” – pokazuje nam gradilište načelnik Bauk, ruševnu zgradu uz Jadransku magistralu, iznad luke Krilo, koja će uskoro biti moderan, funkcionalan smještaj za djecu.

Dok se ispod ceste također svi nadaju što skorijem formiranju gradilišta budući da je Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije dobila građevinsku dozvolu za izgradnju luke za male brodare, za flotu koja je ponos, tradicija i život mnogih dugoratskih obitelji.

image
Ante Cizmic/Cropix

Novi projekt šetnice

A kad smo već uz more, nastavlja se i s radovima na šetnici, lungomare koje će u konačnici povezivati Omiš, Dugi Rat i Podstranu!

– Radovi na prvoj dionici šetnice u predjelu Duća počeli su 2021. godine s intencijom da se šetnica završi na dužini od 2880 metara od kampa Omiš do područja bivše tvornice u Dugom Ratu. No radovi su zaustavljeni budući da tadašnja garnitura u Općini nije ishodila građevinsku dozvolu, pa smo pokrenuli proceduru revidiranja projekta šetnice za građevinsku dozvolu i time osigurali EU sredstva unutar ITU mehanizma. U novom projektu šetnice za pješake i bicikliste, na dionici kamp Omiš – Dugi Rat, predviđeni su i solarna rasvjeta, hortikultura, dječja igrališta te drugi popratni sadržaji – detalje o projektu koji nudi mnogo benefita za domicilno stanovništvo, ali i goste, iznosi nam Bauk, pa dodaje:

– U tijeku je izrada projekta na preostalom dijelu općine od Dugog Rata do Bajnica. Dio od Bajnica do Krila je pri kraju, a ostatak projekta bit će završen do drugog kvartala 2024. godine. Sredstva za izgradnju prijavili smo na ITU fondove unutar Aglomeracije Split kao zajednički projekt Općine Dugi Rat i Grada Omiša, a ukupna gradnja našeg dijela šetnice iznosi 1,5 milijuna eura.

A uskoro će središte Dugog Rata dobiti i prostor nove Narodne knjižnice!

Radovi su u tijeku, te će, osim unutrašnjeg prostora za smještaj građe, biti uređen i dodatni dio za izložbe, promocije..., sve ono što čini kulturni “štih” urbane sredine.

– Još u vrijeme rada tvornice postojala je čitaonica-knjižnica, koja je bila glavni centar okupljanja svih generacija Dugoraćana i okolnih mještana. A 2003. godine osnovana je nova Narodna knjižnica, koja je smještena u centru Dugog Rata, te je prigodno otvorena za Sv. Josipa i Dan općine 2004. godine.

Početni knjižni fond sadržavao je 2073 knjige, dok danas raspolaže s više od 12.700 knjiga, za koje je postojeći prostor neadekvatan i pretijesan. Stoga smo se odlučili na ulaganje, kako bi se mogla smjestiti cijela paleta knjiga, te kako bismo imali prostor za organizirana okupljanja i prezentacije. Krenuli smo u rekonstrukciju prostora koji se koristio u ugostiteljstvu, obavljamo njegovu prenamjenu u sklopu projekta vrijednog 88 tisuća eura, od čega smo 40 tisuća eura dobili na natječaju Ministarstva kulture i medija – značajnu investiciju koja je u tijeku – navodi nam naš sugovornik, pa naglašava još važnije ulaganje, a to je zdravlje Dugoraćana!

image
Ante Cizmic/Cropix

Nova ambulanta

Gradnja nove zgrade Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije!

– Postojeća ambulanta u Dugom Ratu ne zadovoljava potrebe stanovnika, već je potreban novi prostor u kojem će biti sve neophodne službe i u kojem će zaposlenici imati adekvatne uvjete za rad. U suradnji s Domom zdravlja i Splitsko-dalmatinskom županijom dogovoreno je da se ide na izradu projektne dokumentacije za ambulantu.

Općina Dugi Rat osigurala je zemljište, a Dom zdravlja financijska sredstva kako bi se ambulanta i realizirala u sljedećih nekoliko godina. Zgrada ambulante imala bi prizemlje i dva kata sa svim potrebnim službama, od ambulante za doktore opće prakse, pedijatrije, do zubne ordinacije, fizikalne terapije – ističe načelnik Dugog Rata.

Ovu priču o realiziranom i planiranom u Dugom Ratu završit ćemo – kanalizacijom!

– Izgradnja kanalizacijskog sustava na preostalom području općine Dugi Rat naš je strateški projekt. Riječ je o ulaganju vrijednom više od 30 milijuna eura, a za koje smo ishodili građevinsku dozvolu i prijavili ga na pretpoziv za financiranje projekta iz EU fondova.

Iako se radi o velikoj investiciji, nadamo se pozitivnom ishodu – rezimira Tonči Bauk, želeći provesti i ovu investiciju. Kako i zaslužuju njegovi mještani jer odavno je on najavio – briga za najmlađe, projekti za sve!

LAUREATI

Ovogodišnji dobitnici općinskih nagrada, kao zahvala za njihov trud, zalaganje i unapređenje društvenog života u općini Dugi Rat, su:

– osobna nagrada: Noa Šaban i Stipe Tomić

– skupna nagrada: Udruga "Zagrljaj" i RNK Hrvatski dragovoljac

– vatrogasac godine: Krešimir Čopac.

OPASNA TROSKA

Dugi Rat, koji je omiljeno mjesto za život mladih obitelji, mještana koji su vezani uz turizam kroz pružanje usluga u privatnom smještaju ili na floti brodova, i dalje ima onu crnu "maću" koju ne može tako lako otkloniti.

Ni figurativno ni realno!

A to je crno brdo troske na prostoru stare tvornice "Dalmacija – Dugi Rat", koje je odavno trebalo biti sanirano!

– Od 2011. godine, kada je napravljena ilegalna eksploatacija troske ferokroma na području bivše tvornice u Dugom Ratu, i dalje stoji otpad u količini od 250 tisuća tona. U razgovoru s resornim ministarstvom i DORH-om nastojimo dogovoriti da se sanacija prebaci na našu općinu, na jedinicu lokalne samouprave. Mislim kako mi možemo ubrzati cijeli slučaj jer znamo kako to tehnički odraditi. S obzirom na analizu, konstatirano je da se materijal može vratiti u iskope i poravnanje zemljišta, ali prema odredbama iz sanacijskog plana. Odvoz materijala s prostora bio bi najbezbolniji, ali i dugotrajniji postupak. U cijeloj priči i konačnom rješenju nužna je zainteresiranost DORH-a s aspekta eksploatacije i imovinskog interesa države, te potrebe zaštite okoliša i zaštite zdravlja stanovnika općine Dugi Rat. Nadamo se uskoro pozitivnom rješenju – i dalje je načelnik Tonči Bauk optimist kad je u pitanju rješenje sanacije opasnog brda, koje strani vlasnik zemljišta bezobrazno ignorira.

Dok čestice "otpada" prijete zdravlju Dugoraćana.

Koji bi rado na tom mjestu sutra željeli imati marinu, turističko-ugostiteljske objekte, uređen prostor, a ne brdo opasne troske!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:00