StoryEditorOCM
ObalaZEMLJA-VJETAR-VODA

Španjolka i Francuz autori su velikoga dalmatinskog projekta, domaći su oduševljeni, ali sve može lako pasti u vodu!

23. travnja 2024. - 19:51
Autori pobjedničkog rada Elisabeth Terrisse de Botton iz Španjolske i Matthieu Brasebin iz FrancuskeIvo Ravlić/Cropix

Makarska bi za dvije godine trebala dobiti izvrsno uređenu tržnicu, ribarnicu i gastro centar, odnosno cjelinu prema prvonagrađenom radu ‘‘Earth, Wind and Water‘‘ (zemlja-vjetar-voda) koji je pobijedio na međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom natječaju Europan 17, raspisanom prije godinu dana u režiji Grada Makarska i provedbi Europana Hrvatska.

U Galeriji Antun Gojak Makaranima je prezentiran prvonagrađeni i drugonagrađeni rad, a 1. nagrada i 12 tisuća eura dodijeljena je radu ‘‘Earth, Wind and Water‘‘ autorskog tima Elisabeth Terrisse de Botton iz Španjolske i Matthieua Brasebina iz Francuske.

image

Maketa nove makarske tržnice

Ivo Ravlić/Cropix

Druga nagrada i 6 tisuća eura pripala je timu hrvatskih arhitekata koji su činili Antea Divić, Ria Tursan, Jana Horvat, Sara Blekić i Hana Dašić.

Vrijedni javni prostor

Na Europanovom međunarodnom natječaju pravo sudjelovanja imali su multidisciplinarni timovi sudionika mlađih od 40 godina, predvođeni arhitektom ovlaštenim u jednoj od zemalja Europe.

Tako je na natječaju sudjelovalo 20 natjecateljskih timova sa ukupno 67 natjecatelja iz 13 zemalja - Hrvatske, Španjolske, Italije, Francuske, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Poljske, Makedonije, Norveške, Turske, Libanona i Bolivije, a hrvatskih natjecatelja bilo je 24 i činili su više od trećine ukupnog broja.

image

Makarani su pokazali veliki interes za izložbu radova

Ivo Ravlić/Cropix

Prema riječima makarskog gradonačelnika Zorana Paunovića, na Europanov natječaj Grad Makarska se prijavio kako bi ostvario puni potencijal tržnice, ribarnice i susjednih Žbara ili ‘‘češke pijace‘‘ gdje se sada nalazi parking, a što je vrijedni javni prostor koji se treba razviti u moderan eno-gastro centar.

- Na ovaj način smo uštedjeli vrijeme i novac jer umjesto da sami provodimo natječaj, dobili smo izravan pristup najambicioznijim i najangažiranijim mladim stručnjacima na međunarodnoj sceni.

Ovo nas stavlja uz bok Helsinkija, Barcelone, Grenobla, Berlina koji su ove godine također na Europanovom natječaju sudjelovali sa svojim lokacijama.

Dobili smo kvalitetna i inovativna rješenja koja su prvenstveno orijentirana na naše OPG-ove, ribare i ugostitelje, ali u suštini i na dobrobit svih građana - kazao je Zoran Paunović, kojeg smo upitali kada je planirana realizacija ovog projekta uređenja tržnice, ribarnice i gastro centra.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako kazuje, gradnja bi mogla započeti za dvije godine.

- Ako dobijemo drugi mandat, idemo u realizaciju ovog projekta, a onda nam je sljedeći korak pregovarački postupak koji može trajati i više od godinu dana kao kod svih urbanističko-arhitektonskih natječaja, a javnom nabavom se ugovara idejni, glavni i izvedbeni projekt i onda se treba ishodovati građevinska dozvola nakon čega kreće realizacija projekta.

Najoptimističnija varijanta početka realizacije je jesen 2026. godine, a cijena projekta nije poznata jer je potrebno sagledati još puno detalja - istaknuo je Paunović, kojeg smo upitali i što će biti s projektom ako dogodine dođe do smjene vlasti jer je poznato da je propao također izvrstan projekt ‘‘Burolina‘‘ za koji je idejno rješenje izradio arhitekt Nikola Bašić za vrijeme bivšeg SDP-ova makarskog gradonačelnika Tončija Bilića.

Kako je kazao, ako u Makarskoj na vlasti bude neka druga politička opcija, a ne SDP, na to se ne može utjecati, ali bi se ovakvi projekti trebali realizirati.

- Mislim da se Makarskoj ne smije dogoditi nova sportska dvorana. Tadašnja vlast je 1999. i 2000. godine također raspisala javni natječaj u kojem su imali prvonagrađeni rad po kojem se dvorana trebala graditi u ‘‘rupi‘‘, ali nakon toga je pod pritiskom javnosti, nova vlast naručila novi projekt gradske dvorane koja je bačen novac.

Danas imamo nefunkcionalnu dvoranu koja je u katastrofalnom stanju u kojem je zapravo bila već druge godine nakon gradnje kada je počela prokišnjavati.

Potrošeno je više od 100 milijuna kuna, a mi smo 2021. godine kada smo došli na vlast, platili zadnju ratu tog kredita za koji su samo kamate plaćene 10 milijuna kuna - istaknuo je Paunović nakon kojeg su arhitekti izložili moguću opciju osiguranja projekta tržnice i ribarnice apliciranjem na EU fondove.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako je kazala Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska koji provodi 17. ciklus baš u Makarskoj, vidljivo je da je Makarska željna rješavanja nekih situacija koje nisu svakodnevne, a velika vrijednost je želja za rješavanjem tri centralne lokacije koje će u budućnosti vratiti stanovništvo u grad jer neće biti namijenjene samo turistima.

Povezane tri lokacije

- Sve tri lokacije su povezane u jednu koja treba djelovati cjelogodišnje, a ne samo u sezoni - navela je Knifić Schaps.

Više o projektu građani su mogli doznati na prezentaciji prvonagrađenog rada pa će tako tržnica biti natkrivena kupolama te će biti mjesto okupljanja domaćih, ribarnica ostaje na svom mjestu za prodaju ribe, gastro centar će biti poluzatvorenog tipa s terasom, a parking može biti na etažama.

S krova vinarije bit će moguć pogled na okolinu, a unutrašnjost bi služila i za kulinarsku školu i promociju lokalnih proizvoda, posebno ljeti.

Na krovu tržnice koja će biti posebno hortikulturno uređena, prikupljat će se kišnica koja će služiti za navodnjavanje i pranje, a na Žbarama će se nalaziti intimni park kao otvorena cjelina sa solarnim panelima, a u kojem će se održavati različita događanja.

Nakon prezentacije su Makarani zaključili kako je prvonagrađeni projekt uistinu savršen, a posebno se svidio trgovcima tržnice kojih je došlo troje.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image

Izložba radova za idejno rješenje makarske tržnice i ribarnice

Ivo Ravlić/Cropix
image

S prezentacije radova u Galeriji Gojak

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:54