stdClass Object ( [id] => 1311719 [title] => Pero Pašalić: ‘Kad mi je supruga Australka došla u Podpeć nije tila razgovarat samnom. A nakon par dana mi je rekla...‘ [alias] => pero-pasalic-kad-mi-je-supruga-australka-dosla-u-podpec-nije-tila-razgovarat-samnom-a-nakon-par-dana-mi-je-rekla [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Podpeć je tučepsko selo koje je dalo istinske težake i upitne plemiće, no falša plemstva su, kao i danas, uvijek bila cjenjenija od žuljevitih ruku. Pet-šest stalnih stanovnika rasporedilo se u tri zaseoka, a Pero Pašalić pola godine provodi u Australiji, a pola u Podpeći. Ne pitajte ga gdje mu je bolje.

- Ako u Australiji tražiš Podpeć, nećeš je nikad nać. Čin dođen u selo, nakon po ure ko da nikad nisan nigdi ni iša - govori Pero režući pršut koji mu, kako čujemo, traje najviše dvadeset dana. Jasno nam je i zašto.

- Otac mi je ima 61 godinu kad san se rodio, a mater je bila 26 godina mlađa od njega. Nije znala čitat ni pisat, ali je znala izmislit dva obroka dnevno. Ćaća mi je čita priče o Kraljeviću Marku, a kad san posli otvorio tu knjigu, u njoj nije bilo ništa osin prazne karte.

Niko me posebno nije čuva, nego je na mene i moje dvi sestre pazilo cilo selo. Jedna bi ti žena otrala kolina, druga bi ti dala kruva, a treća bi te udrila ako si štogod sagrišijo.

---

image

Petar Pašalić s pršutom koji ne potraje dugo

Ivo Ravlić/Cropix
---

S 15 godina posta glava kuće

S 15 godina san posta glava kuće i mora san brzo odrast. Imali smo krave i koze, iša san na planinu kopat, a nisan ima kila ni za motiku držat. Jedan dan san klonio, a teta Kate mi je dala komad kruva i čikaricu vina. Nakon toga san letio po polju, a kad san sljedeći dan doša pomoć Kati, iznenadila se što me vidi. Doša san za čikaru trnka - reka san joj. Iz Podpeći san otiša nakon potresa 1962. kad mi je bilo 20 godina. Nisan tio ić, ali mora san. Ćaća me ispratio s ričima da je najslađi kruv na svome kominu. Umro je 40 dana nakon mog odlaska. Nisan mislio da ću se ikad više vratit u Tučepi, a danas spavan u istoj sobi u kojoj san se i rodio.

Kad ste se prvi put iz Australije vratili u Podpeć?

- Krajen osandesetih. Pokojna supruga mi je tad bila živa, a kad je došla ovde nije tila razgovarat sa mnon. Čudio san se šta joj je, a nakon par dana je rekla - Vodio si me na Havaje, na Bali, svugdje si me vodio, a tek sad si me doveo na najlipše misto na svitu!

Bila je rođena Australka, ali učila je hrvatski i sporazumijevala se sa susjedama i rodbinon. Sin također ponešto razumi hrvatski. Nisan ga ima kad učit, radio san po cile dane. Kad mi se sestra razbolila od srca, pita san je ima li neku želju i rekla je da želi vidit mog sina. Vidila ga je, a sin je nakon toga otiša u Podpeć. Dogovorili smo se obnovit staru kuću, pod uvjetom da se nikad ne proda. Sve radove je nadgleda Mate Pašalić, otac Mije Apfela.

---

image

Obnovljene stare kamene kuće

Ivo Ravlic/Cropix
---

Što će vam kapije?!

Kad san doša, vidio san nešto čega prije nije bilo po selu - kapije i ograde prid svakon kućon. Ne znan od koga se ograđujemo, ja ni u Australiji ne zatvaran kuću. U mene kapije nema, a čini mi se da su kuće počele ličit na svoje vlasnike. Kad san ko dite prolazio kroz tuđi vinogad, mater mi je uvik pelila da pazin i da ne oštetin kakav pup. Ćaća bi, di god da je iša, donio po jedan kamen na leđima, za kuću, pa kad san obnavlja zid zapisa san di je koji kamen bio i vratio san svaki na svoje misto. Popravlja san kuću cili život, malo po malo i pitan vas - koja je cijena jedne kuće?

Nismo znali, ali odgovor na to pitanje skliznuo je iz Perinog oka na obraz.

Kakva je Podpeć danas?

- Mladi su, kako u Podpeći tako i općenito, drukčiji. Stasavaju generacije bez odgovornosti, dica koja ne znaju za odricanja i obvezu. Iznajmljuje ležaljke tri miseca, pa ga ćaća za to nagradi motoron. Mali se za ništa nije mučio, ništa nije steka, pa sebe ko takvoga ne može ni cijenit, a motor razbije prije zime.

Nije to dobro niti su to vrijednosti koje triba poštivat. Podpećani su uvik pomagali jedni drugima i uvik su pivali. Ako nisu međusobno govorili, a tribalo je pomoć “neprijateju”, oni bi pomogli. Kad bi posal bio gotov, napili bi se i pivali skupa, a sutra opet ne bi govorili - kaže Pero.

---

image

Kamena oaza i mir za dušu

Ivo Ravlic/Cropix
---

Zina Pašalić se slaže s rečenim i dodaje da su se vrimena prominila kao i ljudi.

- Niti znaš čiji je ko, niti oni znaju ko si ti, što je prije bilo nezamislivo. Svak je prije svakoga zna i svak se svakome javlja. Nisu se svi slagali, ali se zna red. Nas je bilo pet sestara i živili smo relativno dobro. Otac je radio, a mater je upravljala kućanstvon i radila po polju. Nismo imali ni babe ni dida i bili smo upućeni sami na same.

Kad bi mater ošla u polje, ostavila bi dicu doma. Starije sestre su imale dvi i četiri godine, a ja san se taman rodila. Znajući da smo same, mater je uvik žurila di god da išla. Ko mala se i ne sićan njenoga lica jer je ritko kad bila s nama. Nediljon bi se muškarci šišali i brijali, a popodne igrali na briškulu i trešete u nas doma. Ćaća je 1954. kupio prvo radio u selu, još ga iman u kući.

Kad bi se ubilo gudana, znalo se da će svaka udovica, ili žena koja je sama živila, dobit bokun na pjatu jer se gledalo pomoć onome ko nema. Moj otac se kasno rodio. Razlika između njega i najstarijega brata bila je 30 godina, a brat mu je tad već otiša u Novi Zeland. Kad je moj otac krenio u školu i naučio pisat, međusobno su se dopisivali, no nikad u životu se nisu vidili. Drugi očev brat je otiša u Novi Zeland kad je ocu bilo osam godina, nakon čega ni njega više nikad nije vidio.

---

image
Ivo Ravlic/Cropix
---Iz Podpeći smo svi otišli 1962. nakon potresa, meni je tad bilo 12 godina. To smatran i osobnon i društvenon prekretnicon jer se mi nakon potresa više nikad nismo vratili živit u Podpeć. Počele su se gradit kuće bliže moru, a nakon toga se razvio i turizam - veli Zina. Njezina kćer Stela je prvo dijete od pet sestara i sjeća se ranih sedamdesetih kad je u selu još uvijek živjelo nekoliko starijih žena.

Vile s bazenom

- Dolazeći u Podpeć uvijek sam znala tko će me dočekat na oboru. Dide je često iša obrađivat vrtle, pa bi i mene vodio sa sobom. Prije se nije puno imalo, ali su se ljudi pomagali. Danas imaju, ali uvijek traže još. Pitam se čiji je život lipši i sritniji?

Iako nema više onih starijih žena koje su me dočekivale, i danas rado dolazim u selo. Obnovili smo staru kuću, pa u njoj ponekad prespavam, a tetina i naša konoba uvijek je otvorena za kulturne manifestacije (kKutz). Ugostili smo razne poznate osobe, među njima su bili Vili Matula, Daria Lorenzi - kaže Stela.

Većina kuća u Podpeći je obnovljena, a ima i nekoliko vila s bazenom. Perina želja je da se sve obnove, a da se ne naruši autentičnost sela.

- Jedino što je ostalo kako je i bilo su Crvene stine. U ona vrimena stari su želi travu za živinu i ostavljali je u spiljama, odnosno u Crvenin stinama. Svak u selu je ima svoju spilju, pa se i danas znade čija je koja. Podpeć je po tim pećinama i dobila ime jer se selo smistilo ispod i između njih - kaže Zina.

- Neke stvari su se prominile nabolje - dodaje Pero. - Ko dite san mrzio ić na planinu jer san silne muke vidio gori, a sad ne more proć sedam dana, a da nisan bar dva puta oša. Ko mladić san proba posadit bukvu kraj “stana” jer se nismo imali di sklonit od sunca, a mater bi mi govorila: “Šta će ti, ali ćeš sidit pod njon?” Danas sidin pod bukvon i mislin se:

- Majko, jel’ gledaš?

U Perinome dvoru jedna je ležaljka privezana za dvi murve. Gleda Pero svoje Tučepi i spontano izusti:

- Ako sutra umren, ne triba me žalit!

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

---

3 plusa

+ obnovljene kuće

+ infrastruktura

+ Crvene stine

3 minusa

- otuđenje

- kapije

- iseljavanje

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠE MALO MISTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NAŠE MALO MISTO 2 0 7223 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-31 13:07:31 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Dada Batinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-03 11:23:20 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-08-02 11:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pokojna supruga Australka mi je krajem osamdesetih godina još bila živa, a kad je došla ovde nije tila razgovarat sa mnon. Čudio san se šta joj je, a nakon par dana je rekla - Vodio si me na Havaje, na Bali, svugdje si me vodio, a tek sad si me doveo [metadata] => robots= author= title=Pero Pašalić: 'Kad mi je supruga Australka došla u Podpeć nije tila razgovarat samnom. A nakon par dana mi je rekla...' [metakey] => podpeć, Tučepi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364779.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364786.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364785.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364783.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364782.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364781.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364780.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364779.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364778.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364769.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364771.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364772.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364774.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364776.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364777.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/31\/25364775.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

U Perinome dvoru jedna je le\u017ealjka privezana za dvi murve<\/p>","","

Obnovljene stare kamene ku\u0107e<\/p>","","","","","","

Kamena oaza i mir za du\u0161u<\/p>","","","

Petar Pa\u0161ali\u0107 s pr\u0161utom koji ne potraje dugo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"0x0","hd_25364779_1920.jpg":"1920x1080","k_25364779_1280.jpg":"1280x1280","k_25364779_1024.jpg":"1024x1024","k_25364779_640.jpg":"640x640","k_25364779_480.jpg":"480x480","k_25364779_340.jpg":"340x340","k_25364779_220.jpg":"220x220","o_25364779_1280.jpg":"1280x0","o_25364779_1024.jpg":"1024x0","o_25364779_640.jpg":"640x0","o_25364779_480.jpg":"480x0","o_25364779_340.jpg":"340x0","o_25364779_220.jpg":"220x0","h_25364779_1280.jpg":"1280x854","h_25364779_1024.jpg":"1024x683","h_25364779_640.jpg":"640x427","h_25364779_480.jpg":"480x320","h_25364779_340.jpg":"340x227","h_25364779_220.jpg":"220x147","pp_25364779_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364779_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364779_640.jpg":"640x814","pp_25364779_480.jpg":"480x611","pp_25364779_340.jpg":"340x432","pp_25364779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364786_1920.jpg":"1920x1080","k_25364786_1280.jpg":"1280x1280","k_25364786_1024.jpg":"1024x1024","k_25364786_640.jpg":"640x640","k_25364786_480.jpg":"480x480","k_25364786_340.jpg":"340x340","k_25364786_220.jpg":"220x220","o_25364786_1280.jpg":"1280x853","o_25364786_1024.jpg":"1024x682","o_25364786_640.jpg":"640x426","o_25364786_480.jpg":"480x320","o_25364786_340.jpg":"340x226","o_25364786_220.jpg":"220x146","h_25364786_1280.jpg":"1280x854","h_25364786_1024.jpg":"1024x683","h_25364786_640.jpg":"640x427","h_25364786_480.jpg":"480x320","h_25364786_340.jpg":"340x227","h_25364786_220.jpg":"220x147","pp_25364786_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364786_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364786_640.jpg":"640x814","pp_25364786_480.jpg":"480x611","pp_25364786_340.jpg":"340x432","pp_25364786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364785_1920.jpg":"1920x1080","k_25364785_1280.jpg":"1280x1280","k_25364785_1024.jpg":"1024x1024","k_25364785_640.jpg":"640x640","k_25364785_480.jpg":"480x480","k_25364785_340.jpg":"340x340","k_25364785_220.jpg":"220x220","o_25364785_1280.jpg":"1280x853","o_25364785_1024.jpg":"1024x682","o_25364785_640.jpg":"640x426","o_25364785_480.jpg":"480x320","o_25364785_340.jpg":"340x226","o_25364785_220.jpg":"220x146","h_25364785_1280.jpg":"1280x854","h_25364785_1024.jpg":"1024x683","h_25364785_640.jpg":"640x427","h_25364785_480.jpg":"480x320","h_25364785_340.jpg":"340x227","h_25364785_220.jpg":"220x147","pp_25364785_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364785_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364785_640.jpg":"640x814","pp_25364785_480.jpg":"480x611","pp_25364785_340.jpg":"340x432","pp_25364785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364783_1920.jpg":"1920x1080","k_25364783_1280.jpg":"1280x1280","k_25364783_1024.jpg":"1024x1024","k_25364783_640.jpg":"640x640","k_25364783_480.jpg":"480x480","k_25364783_340.jpg":"340x340","k_25364783_220.jpg":"220x220","o_25364783_1280.jpg":"1280x853","o_25364783_1024.jpg":"1024x682","o_25364783_640.jpg":"640x426","o_25364783_480.jpg":"480x320","o_25364783_340.jpg":"340x226","o_25364783_220.jpg":"220x146","h_25364783_1280.jpg":"1280x854","h_25364783_1024.jpg":"1024x683","h_25364783_640.jpg":"640x427","h_25364783_480.jpg":"480x320","h_25364783_340.jpg":"340x227","h_25364783_220.jpg":"220x147","pp_25364783_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364783_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364783_640.jpg":"640x814","pp_25364783_480.jpg":"480x611","pp_25364783_340.jpg":"340x432","pp_25364783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364782_1920.jpg":"1920x1080","k_25364782_1280.jpg":"1280x1280","k_25364782_1024.jpg":"1024x1024","k_25364782_640.jpg":"640x640","k_25364782_480.jpg":"480x480","k_25364782_340.jpg":"340x340","k_25364782_220.jpg":"220x220","o_25364782_1280.jpg":"1280x853","o_25364782_1024.jpg":"1024x682","o_25364782_640.jpg":"640x426","o_25364782_480.jpg":"480x320","o_25364782_340.jpg":"340x226","o_25364782_220.jpg":"220x146","h_25364782_1280.jpg":"1280x854","h_25364782_1024.jpg":"1024x683","h_25364782_640.jpg":"640x427","h_25364782_480.jpg":"480x320","h_25364782_340.jpg":"340x227","h_25364782_220.jpg":"220x147","pp_25364782_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364782_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364782_640.jpg":"640x814","pp_25364782_480.jpg":"480x611","pp_25364782_340.jpg":"340x432","pp_25364782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364781_1920.jpg":"1920x1080","k_25364781_1280.jpg":"1280x1280","k_25364781_1024.jpg":"1024x1024","k_25364781_640.jpg":"640x640","k_25364781_480.jpg":"480x480","k_25364781_340.jpg":"340x340","k_25364781_220.jpg":"220x220","o_25364781_1280.jpg":"1280x853","o_25364781_1024.jpg":"1024x682","o_25364781_640.jpg":"640x426","o_25364781_480.jpg":"480x320","o_25364781_340.jpg":"340x226","o_25364781_220.jpg":"220x146","h_25364781_1280.jpg":"1280x854","h_25364781_1024.jpg":"1024x683","h_25364781_640.jpg":"640x427","h_25364781_480.jpg":"480x320","h_25364781_340.jpg":"340x227","h_25364781_220.jpg":"220x147","pp_25364781_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364781_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364781_640.jpg":"640x814","pp_25364781_480.jpg":"480x611","pp_25364781_340.jpg":"340x432","pp_25364781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25364780_1920.jpg":"1920x1080","k_25364780_1280.jpg":"1280x1280","k_25364780_1024.jpg":"1024x1024","k_25364780_640.jpg":"640x640","k_25364780_480.jpg":"480x480","k_25364780_340.jpg":"340x340","k_25364780_220.jpg":"220x220","o_25364780_1280.jpg":"1280x1920","o_25364780_1024.jpg":"1024x1536","o_25364780_640.jpg":"640x960","o_25364780_480.jpg":"480x720","o_25364780_340.jpg":"340x510","o_25364780_220.jpg":"220x330","h_25364780_1280.jpg":"1280x854","h_25364780_1024.jpg":"1024x683","h_25364780_640.jpg":"640x427","h_25364780_480.jpg":"480x320","h_25364780_340.jpg":"340x227","h_25364780_220.jpg":"220x147","pp_25364780_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364780_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364780_640.jpg":"640x814","pp_25364780_480.jpg":"480x611","pp_25364780_340.jpg":"340x432","pp_25364780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"0x0","hd_25364779_1920.jpg":"1920x1080","k_25364779_1280.jpg":"1280x1280","k_25364779_1024.jpg":"1024x1024","k_25364779_640.jpg":"640x640","k_25364779_480.jpg":"480x480","k_25364779_340.jpg":"340x340","k_25364779_220.jpg":"220x220","o_25364779_1280.jpg":"1280x0","o_25364779_1024.jpg":"1024x0","o_25364779_640.jpg":"640x0","o_25364779_480.jpg":"480x0","o_25364779_340.jpg":"340x0","o_25364779_220.jpg":"220x0","h_25364779_1280.jpg":"1280x854","h_25364779_1024.jpg":"1024x683","h_25364779_640.jpg":"640x427","h_25364779_480.jpg":"480x320","h_25364779_340.jpg":"340x227","h_25364779_220.jpg":"220x147","pp_25364779_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364779_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364779_640.jpg":"640x814","pp_25364779_480.jpg":"480x611","pp_25364779_340.jpg":"340x432","pp_25364779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364778_1920.jpg":"1920x1080","k_25364778_1280.jpg":"1280x1280","k_25364778_1024.jpg":"1024x1024","k_25364778_640.jpg":"640x640","k_25364778_480.jpg":"480x480","k_25364778_340.jpg":"340x340","k_25364778_220.jpg":"220x220","o_25364778_1280.jpg":"1280x853","o_25364778_1024.jpg":"1024x682","o_25364778_640.jpg":"640x426","o_25364778_480.jpg":"480x320","o_25364778_340.jpg":"340x226","o_25364778_220.jpg":"220x146","h_25364778_1280.jpg":"1280x854","h_25364778_1024.jpg":"1024x683","h_25364778_640.jpg":"640x427","h_25364778_480.jpg":"480x320","h_25364778_340.jpg":"340x227","h_25364778_220.jpg":"220x147","pp_25364778_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364778_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364778_640.jpg":"640x814","pp_25364778_480.jpg":"480x611","pp_25364778_340.jpg":"340x432","pp_25364778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25364769_1920.jpg":"1920x1080","k_25364769_1280.jpg":"1280x1280","k_25364769_1024.jpg":"1024x1024","k_25364769_640.jpg":"640x640","k_25364769_480.jpg":"480x480","k_25364769_340.jpg":"340x340","k_25364769_220.jpg":"220x220","o_25364769_1280.jpg":"1280x960","o_25364769_1024.jpg":"1024x768","o_25364769_640.jpg":"640x480","o_25364769_480.jpg":"480x360","o_25364769_340.jpg":"340x255","o_25364769_220.jpg":"220x165","h_25364769_1280.jpg":"1280x854","h_25364769_1024.jpg":"1024x683","h_25364769_640.jpg":"640x427","h_25364769_480.jpg":"480x320","h_25364769_340.jpg":"340x227","h_25364769_220.jpg":"220x147","pp_25364769_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364769_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364769_640.jpg":"640x814","pp_25364769_480.jpg":"480x611","pp_25364769_340.jpg":"340x432","pp_25364769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25364771_1920.jpg":"1920x1080","k_25364771_1280.jpg":"1280x1280","k_25364771_1024.jpg":"1024x1024","k_25364771_640.jpg":"640x640","k_25364771_480.jpg":"480x480","k_25364771_340.jpg":"340x340","k_25364771_220.jpg":"220x220","o_25364771_1280.jpg":"1280x1920","o_25364771_1024.jpg":"1024x1536","o_25364771_640.jpg":"640x960","o_25364771_480.jpg":"480x720","o_25364771_340.jpg":"340x510","o_25364771_220.jpg":"220x330","h_25364771_1280.jpg":"1280x854","h_25364771_1024.jpg":"1024x683","h_25364771_640.jpg":"640x427","h_25364771_480.jpg":"480x320","h_25364771_340.jpg":"340x227","h_25364771_220.jpg":"220x147","pp_25364771_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364771_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364771_640.jpg":"640x814","pp_25364771_480.jpg":"480x611","pp_25364771_340.jpg":"340x432","pp_25364771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364772_1920.jpg":"1920x1080","k_25364772_1280.jpg":"1280x1280","k_25364772_1024.jpg":"1024x1024","k_25364772_640.jpg":"640x640","k_25364772_480.jpg":"480x480","k_25364772_340.jpg":"340x340","k_25364772_220.jpg":"220x220","o_25364772_1280.jpg":"1280x853","o_25364772_1024.jpg":"1024x682","o_25364772_640.jpg":"640x426","o_25364772_480.jpg":"480x320","o_25364772_340.jpg":"340x226","o_25364772_220.jpg":"220x146","h_25364772_1280.jpg":"1280x854","h_25364772_1024.jpg":"1024x683","h_25364772_640.jpg":"640x427","h_25364772_480.jpg":"480x320","h_25364772_340.jpg":"340x227","h_25364772_220.jpg":"220x147","pp_25364772_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364772_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364772_640.jpg":"640x814","pp_25364772_480.jpg":"480x611","pp_25364772_340.jpg":"340x432","pp_25364772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364774_1920.jpg":"1920x1080","k_25364774_1280.jpg":"1280x1280","k_25364774_1024.jpg":"1024x1024","k_25364774_640.jpg":"640x640","k_25364774_480.jpg":"480x480","k_25364774_340.jpg":"340x340","k_25364774_220.jpg":"220x220","o_25364774_1280.jpg":"1280x853","o_25364774_1024.jpg":"1024x682","o_25364774_640.jpg":"640x426","o_25364774_480.jpg":"480x320","o_25364774_340.jpg":"340x226","o_25364774_220.jpg":"220x146","h_25364774_1280.jpg":"1280x854","h_25364774_1024.jpg":"1024x683","h_25364774_640.jpg":"640x427","h_25364774_480.jpg":"480x320","h_25364774_340.jpg":"340x227","h_25364774_220.jpg":"220x147","pp_25364774_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364774_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364774_640.jpg":"640x814","pp_25364774_480.jpg":"480x611","pp_25364774_340.jpg":"340x432","pp_25364774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25364776_1920.jpg":"1920x1080","k_25364776_1280.jpg":"1280x1280","k_25364776_1024.jpg":"1024x1024","k_25364776_640.jpg":"640x640","k_25364776_480.jpg":"480x480","k_25364776_340.jpg":"340x340","k_25364776_220.jpg":"220x220","o_25364776_1280.jpg":"1280x1920","o_25364776_1024.jpg":"1024x1536","o_25364776_640.jpg":"640x960","o_25364776_480.jpg":"480x720","o_25364776_340.jpg":"340x510","o_25364776_220.jpg":"220x330","h_25364776_1280.jpg":"1280x854","h_25364776_1024.jpg":"1024x683","h_25364776_640.jpg":"640x427","h_25364776_480.jpg":"480x320","h_25364776_340.jpg":"340x227","h_25364776_220.jpg":"220x147","pp_25364776_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364776_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364776_640.jpg":"640x814","pp_25364776_480.jpg":"480x611","pp_25364776_340.jpg":"340x432","pp_25364776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25364777_1920.jpg":"1920x1080","k_25364777_1280.jpg":"1280x1280","k_25364777_1024.jpg":"1024x1024","k_25364777_640.jpg":"640x640","k_25364777_480.jpg":"480x480","k_25364777_340.jpg":"340x340","k_25364777_220.jpg":"220x220","o_25364777_1280.jpg":"1280x853","o_25364777_1024.jpg":"1024x682","o_25364777_640.jpg":"640x426","o_25364777_480.jpg":"480x320","o_25364777_340.jpg":"340x226","o_25364777_220.jpg":"220x146","h_25364777_1280.jpg":"1280x854","h_25364777_1024.jpg":"1024x683","h_25364777_640.jpg":"640x427","h_25364777_480.jpg":"480x320","h_25364777_340.jpg":"340x227","h_25364777_220.jpg":"220x147","pp_25364777_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364777_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364777_640.jpg":"640x814","pp_25364777_480.jpg":"480x611","pp_25364777_340.jpg":"340x432","pp_25364777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"0x0","hd_25364775_1920.jpg":"1920x1080","k_25364775_1280.jpg":"1280x1280","k_25364775_1024.jpg":"1024x1024","k_25364775_640.jpg":"640x640","k_25364775_480.jpg":"480x480","k_25364775_340.jpg":"340x340","k_25364775_220.jpg":"220x220","o_25364775_1280.jpg":"1280x0","o_25364775_1024.jpg":"1024x0","o_25364775_640.jpg":"640x0","o_25364775_480.jpg":"480x0","o_25364775_340.jpg":"340x0","o_25364775_220.jpg":"220x0","h_25364775_1280.jpg":"1280x854","h_25364775_1024.jpg":"1024x683","h_25364775_640.jpg":"640x427","h_25364775_480.jpg":"480x320","h_25364775_340.jpg":"340x227","h_25364775_220.jpg":"220x147","pp_25364775_1280.jpg":"1280x1628","pp_25364775_1024.jpg":"1024x1303","pp_25364775_640.jpg":"640x814","pp_25364775_480.jpg":"480x611","pp_25364775_340.jpg":"340x432","pp_25364775_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7575607 Threads: 1 Questions: 1613407162 Slow queries: 4789029 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110847532 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/pero-pasalic-kad-mi-je-supruga-australka-dosla-u-podpec-nije-tila-razgovarat-samnom-a-nakon-par-dana-mi-je-rekla-1311719 [printLink] => /dalmacija/obala/pero-pasalic-kad-mi-je-supruga-australka-dosla-u-podpec-nije-tila-razgovarat-samnom-a-nakon-par-dana-mi-je-rekla-1311719?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 725284 [name] => podpeć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-02 13:53:35 [main_article_id] => 0 [alias] => podpec [link] => /tag/podpec ) [1] => stdClass Object ( [id] => 481035 [name] => Tučepi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tucepi [link] => /tag/tucepi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠE MALO MISTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pero Pašalić: ‘Kad mi je supruga Australka došla u Podpeć nije tila razgovarat samnom. A nakon par dana mi je rekla...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-00-10-44-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364779.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364779.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364786.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364785.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364783.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364782.jpg [title] =>

U Perinome dvoru jedna je ležaljka privezana za dvi murve

Ivo Ravlic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364781.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364780.jpg [title] =>

Obnovljene stare kamene kuće

Ivo Ravlic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364779.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364778.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364769.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364771.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364772.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364774.jpg [title] =>

Kamena oaza i mir za dušu

Ivo Ravlic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364776.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364777.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/31/25364775.jpg [title] =>

Petar Pašalić s pršutom koji ne potraje dugo

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Podpeć je tučepsko selo koje je dalo istinske težake i upitne plemiće, no falša plemstva su, kao i danas, uvijek bila cjenjenija od žuljevitih ruku. Pet-šest stalnih stanovnika rasporedilo se u tri zaseoka, a Pero Pašalić pola godine provodi u Australiji, a pola u Podpeći. Ne pitajte ga gdje mu je bolje.

- Ako u Australiji tražiš Podpeć, nećeš je nikad nać. Čin dođen u selo, nakon po ure ko da nikad nisan nigdi ni iša - govori Pero režući pršut koji mu, kako čujemo, traje najviše dvadeset dana. Jasno nam je i zašto.

- Otac mi je ima 61 godinu kad san se rodio, a mater je bila 26 godina mlađa od njega. Nije znala čitat ni pisat, ali je znala izmislit dva obroka dnevno. Ćaća mi je čita priče o Kraljeviću Marku, a kad san posli otvorio tu knjigu, u njoj nije bilo ništa osin prazne karte.

Niko me posebno nije čuva, nego je na mene i moje dvi sestre pazilo cilo selo. Jedna bi ti žena otrala kolina, druga bi ti dala kruva, a treća bi te udrila ako si štogod sagrišijo.

---

image

Petar Pašalić s pršutom koji ne potraje dugo

Ivo Ravlić/Cropix
---

S 15 godina posta glava kuće

S 15 godina san posta glava kuće i mora san brzo odrast. Imali smo krave i koze, iša san na planinu kopat, a nisan ima kila ni za motiku držat. Jedan dan san klonio, a teta Kate mi je dala komad kruva i čikaricu vina. Nakon toga san letio po polju, a kad san sljedeći dan doša pomoć Kati, iznenadila se što me vidi. Doša san za čikaru trnka - reka san joj. Iz Podpeći san otiša nakon potresa 1962. kad mi je bilo 20 godina. Nisan tio ić, ali mora san. Ćaća me ispratio s ričima da je najslađi kruv na svome kominu. Umro je 40 dana nakon mog odlaska. Nisan mislio da ću se ikad više vratit u Tučepi, a danas spavan u istoj sobi u kojoj san se i rodio.

Kad ste se prvi put iz Australije vratili u Podpeć?

- Krajen osandesetih. Pokojna supruga mi je tad bila živa, a kad je došla ovde nije tila razgovarat sa mnon. Čudio san se šta joj je, a nakon par dana je rekla - Vodio si me na Havaje, na Bali, svugdje si me vodio, a tek sad si me doveo na najlipše misto na svitu!

Bila je rođena Australka, ali učila je hrvatski i sporazumijevala se sa susjedama i rodbinon. Sin također ponešto razumi hrvatski. Nisan ga ima kad učit, radio san po cile dane. Kad mi se sestra razbolila od srca, pita san je ima li neku želju i rekla je da želi vidit mog sina. Vidila ga je, a sin je nakon toga otiša u Podpeć. Dogovorili smo se obnovit staru kuću, pod uvjetom da se nikad ne proda. Sve radove je nadgleda Mate Pašalić, otac Mije Apfela.

---

image

Obnovljene stare kamene kuće

Ivo Ravlic/Cropix
---

Što će vam kapije?!

Kad san doša, vidio san nešto čega prije nije bilo po selu - kapije i ograde prid svakon kućon. Ne znan od koga se ograđujemo, ja ni u Australiji ne zatvaran kuću. U mene kapije nema, a čini mi se da su kuće počele ličit na svoje vlasnike. Kad san ko dite prolazio kroz tuđi vinogad, mater mi je uvik pelila da pazin i da ne oštetin kakav pup. Ćaća bi, di god da je iša, donio po jedan kamen na leđima, za kuću, pa kad san obnavlja zid zapisa san di je koji kamen bio i vratio san svaki na svoje misto. Popravlja san kuću cili život, malo po malo i pitan vas - koja je cijena jedne kuće?

Nismo znali, ali odgovor na to pitanje skliznuo je iz Perinog oka na obraz.

Kakva je Podpeć danas?

- Mladi su, kako u Podpeći tako i općenito, drukčiji. Stasavaju generacije bez odgovornosti, dica koja ne znaju za odricanja i obvezu. Iznajmljuje ležaljke tri miseca, pa ga ćaća za to nagradi motoron. Mali se za ništa nije mučio, ništa nije steka, pa sebe ko takvoga ne može ni cijenit, a motor razbije prije zime.

Nije to dobro niti su to vrijednosti koje triba poštivat. Podpećani su uvik pomagali jedni drugima i uvik su pivali. Ako nisu međusobno govorili, a tribalo je pomoć “neprijateju”, oni bi pomogli. Kad bi posal bio gotov, napili bi se i pivali skupa, a sutra opet ne bi govorili - kaže Pero.

---

image

Kamena oaza i mir za dušu

Ivo Ravlic/Cropix
---

Zina Pašalić se slaže s rečenim i dodaje da su se vrimena prominila kao i ljudi.

- Niti znaš čiji je ko, niti oni znaju ko si ti, što je prije bilo nezamislivo. Svak je prije svakoga zna i svak se svakome javlja. Nisu se svi slagali, ali se zna red. Nas je bilo pet sestara i živili smo relativno dobro. Otac je radio, a mater je upravljala kućanstvon i radila po polju. Nismo imali ni babe ni dida i bili smo upućeni sami na same.

Kad bi mater ošla u polje, ostavila bi dicu doma. Starije sestre su imale dvi i četiri godine, a ja san se taman rodila. Znajući da smo same, mater je uvik žurila di god da išla. Ko mala se i ne sićan njenoga lica jer je ritko kad bila s nama. Nediljon bi se muškarci šišali i brijali, a popodne igrali na briškulu i trešete u nas doma. Ćaća je 1954. kupio prvo radio u selu, još ga iman u kući.

Kad bi se ubilo gudana, znalo se da će svaka udovica, ili žena koja je sama živila, dobit bokun na pjatu jer se gledalo pomoć onome ko nema. Moj otac se kasno rodio. Razlika između njega i najstarijega brata bila je 30 godina, a brat mu je tad već otiša u Novi Zeland. Kad je moj otac krenio u školu i naučio pisat, međusobno su se dopisivali, no nikad u životu se nisu vidili. Drugi očev brat je otiša u Novi Zeland kad je ocu bilo osam godina, nakon čega ni njega više nikad nije vidio.

---

image
Ivo Ravlic/Cropix
---Iz Podpeći smo svi otišli 1962. nakon potresa, meni je tad bilo 12 godina. To smatran i osobnon i društvenon prekretnicon jer se mi nakon potresa više nikad nismo vratili živit u Podpeć. Počele su se gradit kuće bliže moru, a nakon toga se razvio i turizam - veli Zina. Njezina kćer Stela je prvo dijete od pet sestara i sjeća se ranih sedamdesetih kad je u selu još uvijek živjelo nekoliko starijih žena.

Vile s bazenom

- Dolazeći u Podpeć uvijek sam znala tko će me dočekat na oboru. Dide je često iša obrađivat vrtle, pa bi i mene vodio sa sobom. Prije se nije puno imalo, ali su se ljudi pomagali. Danas imaju, ali uvijek traže još. Pitam se čiji je život lipši i sritniji?

Iako nema više onih starijih žena koje su me dočekivale, i danas rado dolazim u selo. Obnovili smo staru kuću, pa u njoj ponekad prespavam, a tetina i naša konoba uvijek je otvorena za kulturne manifestacije (kKutz). Ugostili smo razne poznate osobe, među njima su bili Vili Matula, Daria Lorenzi - kaže Stela.

Većina kuća u Podpeći je obnovljena, a ima i nekoliko vila s bazenom. Perina želja je da se sve obnove, a da se ne naruši autentičnost sela.

- Jedino što je ostalo kako je i bilo su Crvene stine. U ona vrimena stari su želi travu za živinu i ostavljali je u spiljama, odnosno u Crvenin stinama. Svak u selu je ima svoju spilju, pa se i danas znade čija je koja. Podpeć je po tim pećinama i dobila ime jer se selo smistilo ispod i između njih - kaže Zina.

- Neke stvari su se prominile nabolje - dodaje Pero. - Ko dite san mrzio ić na planinu jer san silne muke vidio gori, a sad ne more proć sedam dana, a da nisan bar dva puta oša. Ko mladić san proba posadit bukvu kraj “stana” jer se nismo imali di sklonit od sunca, a mater bi mi govorila: “Šta će ti, ali ćeš sidit pod njon?” Danas sidin pod bukvon i mislin se:

- Majko, jel’ gledaš?

U Perinome dvoru jedna je ležaljka privezana za dvi murve. Gleda Pero svoje Tučepi i spontano izusti:

- Ako sutra umren, ne triba me žalit!

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

---

3 plusa

+ obnovljene kuće

+ infrastruktura

+ Crvene stine

3 minusa

- otuđenje

- kapije

- iseljavanje

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlic/Cropix

U Perinome dvoru jedna je ležaljka privezana za dvi murve

Ivo Ravlic/Cropix

Obnovljene stare kamene kuće

Ivo Ravlic/Cropix

Kamena oaza i mir za dušu

Ivo Ravlić/Cropix

Petar Pašalić s pršutom koji ne potraje dugo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/pero-pasalic-kad-mi-je-supruga-australka-dosla-u-podpec-nije-tila-razgovarat-samnom-a-nakon-par-dana-mi-je-rekla-1311719 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3cfe9524a179e29354b292e6878fcbace5ac329e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pero+Pa%C5%A1ali%C4%87%3A+%E2%80%98Kad+mi+je+supruga+Australka+do%C5%A1la+u+Podpe%C4%87+nije+tila+razgovarat+samnom.+A+nakon+par+dana+mi+je+rekla...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpero-pasalic-kad-mi-je-supruga-australka-dosla-u-podpec-nije-tila-razgovarat-samnom-a-nakon-par-dana-mi-je-rekla-1311719 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpero-pasalic-kad-mi-je-supruga-australka-dosla-u-podpec-nije-tila-razgovarat-samnom-a-nakon-par-dana-mi-je-rekla-1311719 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠE MALO MISTO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaNAŠE MALO MISTO

Pero Pašalić: ‘Kad mi je supruga Australka došla u Podpeć nije tila razgovarat samnom. A nakon par dana mi je rekla...‘

Piše Dada Batinić
2. kolovoza 2023. - 13:53

Podpeć je tučepsko selo koje je dalo istinske težake i upitne plemiće, no falša plemstva su, kao i danas, uvijek bila cjenjenija od žuljevitih ruku. Pet-šest stalnih stanovnika rasporedilo se u tri zaseoka, a Pero Pašalić pola godine provodi u Australiji, a pola u Podpeći. Ne pitajte ga gdje mu je bolje.

- Ako u Australiji tražiš Podpeć, nećeš je nikad nać. Čin dođen u selo, nakon po ure ko da nikad nisan nigdi ni iša - govori Pero režući pršut koji mu, kako čujemo, traje najviše dvadeset dana. Jasno nam je i zašto.

- Otac mi je ima 61 godinu kad san se rodio, a mater je bila 26 godina mlađa od njega. Nije znala čitat ni pisat, ali je znala izmislit dva obroka dnevno. Ćaća mi je čita priče o Kraljeviću Marku, a kad san posli otvorio tu knjigu, u njoj nije bilo niš...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:10