stdClass Object ( [id] => 1303917 [title] => Otvaranje omiške obilaznice opet će kasniti. A tek onda kreće ono pravo - radovi na starom mostu preko Cetine [alias] => otvaranje-omiske-obilaznice-opet-ce-kasniti-a-tek-onda-krece-ono-pravo-radovi-na-starom-mostu-preko-cetine [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lagali smo. Nismo namjerno, ali ipak. Omiška obilaznica, odnosno onaj njezin krnji krak o kojemu se naveliko već mjesecima piše – e most, e tuneli, e čudo neviđeno – neće biti puštena u promet do kraja godine, kako nam je to u nekoliko navrata u Hrvatskim cestama rečeno.

Službene obavijesti još nema, a neće je sigurno još neko vrijeme ni biti, no iz krugova bliskih graditeljima saznajemo kako će batrljak te obilaznice, koji se gradi već gotovo dvadeset godina, biti gotov tek dogodine. Točnije, pred iduću sezonu. Ili, da budemo sasvim precizni, pred iduće parlamentarne izbore.

Prilika je to koju premijer Andrej Plenković ne želi propustiti. Nikome, naravno, nije izričito rečeno da uspori s radovima, ali kad radovi već kasne, a kasne dosta jer je "Strabag" prema prvom ugovoru cestu u ruke HC-a trebao predati ovoga lipnja, onda nije naodmet da se još malo otegnu. I da se vrpca – eto, tako se namjestilo – presiječe taman usred sezone presijecanja vrpci.

Uostalom, kad su Omišani tolike godine mogli čekati na novu cestu, što će im biti da sačekaju još malo. Ionako, kako smo već u više navrata na ovom istom mjestu objasnili, glede prometnih gužvi, zbog kojih se, jelte, sve ovo i radi, ona ništa neće riješiti.

Bit će tek zabavno promatrati turiste kako s velebne obilaznice silaze na cestuljak koji, ovisno idu li lijevo ili desno, vijuga preko Tugara i Gata.

---

image

Radovi na zapadnoj omiškoj obilaznici koja se spaja s novoizgrađenim mostom iznad Cetine

Duje Klarić/Cropix
---

Na pitanje kada će obilaznica točno biti otvorena, iz HC-a su nam prije nekoliko dana dali neodređen odgovor. Rekoše, do kraja godine. Naš izvor uvjerava kako će i taj rok, ako ga uopće možemo tako nazvati, biti probijen. Posla, naime, još ima dosta. Naizgled, za laike, cesta je pri kraju, most je spojen, tuneli su završeni, i bojenje je završeno, novi asfalt se crni kao đavolja duša, ali tehnikalija, a da o papirologiji i ne govorimo, ima još dovoljno da se čitav posao produlji do... kad već bude trebalo. A trebat će.

A kad premijerova kolona zamakne za prvi zavoj – baš nas zanima hoće li ići autocestom preko Srinjina ili Jadranskom magistralom – kreće ono pravo. Novi radovi. Na starom mostu preko Cetine. Onom pokretnom. Koji je nepokretan već godinama. I koji hitno treba sanaciju.

Kad smo prije četiri godine pisali o ovom problemu, iz Hrvatskih cesta su nam odgovorili kako će remont staroga mosta biti obavljen nakon što bude zgotovljen novi most. A kako je taj novi gotov, više nema razloga za čekanje. Pogotovo jer onaj stari sve teže podnosi silan promet koji njime prolazi. Opće je mjesto da je riječ o jednom od tri najprometnija "čvora" u zemlji.

Prva ideja, još dok se nisu znali točni rokovi dovršetka obilaznice, bio je ponton. No, od te se ideje brzo odustalo. Ondašnjim čelnicima HC-a objašnjeno je kako u Hrvatskoj nema pontona koji bi Cetinu na zadovoljavajući način premostio. Preostalo im je stoga samo čekanje. I, evo, dočekali su. Nova cesta, pa kakva god, dobro će doći dok se stara obnavlja.

A ta obnova, ponovimo, odnosi se isključivo na most. Koji će, čujemo, biti rastavljen te komad po komad pregledan, drican i podmazan na obližnjem parkiralištu. Tamo gdje je sada lunapark. A radovi će trajati mjesecima. Za to vrijeme promet će biti preusmjeren na obilaznicu. Pješacima će, pak, na raspolaganju biti privremeni pješački most. Kako će izgledati, još se razmatra, no nesumnjivo će biti, jer u suprotnom bi život u gradu stao. Doslovno.

---

image

Potpuno je ludilo to što se most godinama nije propisno održavao

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Omišani dobro znaju da se most nekoć otvarao "svako malo", otprilike dvaput godišnje, i da se tada detaljno pregledavao svaki njegov dio. Radovi bi se odvijali noću kako bi promet manje patio, tako da velika većina stanovnika otvaranje mosta ne bi ni osjetila.

Isto tako, Omišani dobro znaju da se most ne otvara već petnaestak godina. Otkako su u mirovinu otišli ljudi zaduženi za njegovo otvaranje. A od tada je mehanizam zahrđao. Učinivši pokretni most nepokretnim.

Prije četiri godine razgovarali smo s Ivom Jerčićem i Dominkom Vežom, stručnjacima koji su imali tu čast da zadnji otvore stari omiški most. Prvo bi, rekoše, sa splavi sve pregledali, do u detalje, a onda bi se poslije ponoći dali na posao tako da do jutra most ponovno bude u funkciji. Sve bi pregledali i podmazali te stavili antikorozivnu zaštitu.

"To vam je isto kao i s automobilom, ako ga ne održavaš, propast će. Otvarali bismo ga jednom u šest mjeseci i sve je štimalo", kazali su.

Sigurnost, po njihovu mišljenju, ne bi smjela biti upitna jer je to dobar most, izgrađen od pravih materijala, ali je, dodali su, nedopustivo da se njime nitko ozbiljno nije bavio.

"Blato, prašina, vlaga, sol..., sve to utječe na ubrzanu koroziju čelika i nosive konstrukcije, da su samo svaka dva ili tri mjeseca šmrkovima to polijevali i čistili, ne bi bilo problema. A ovako.... Potpuno je ludilo to što se most godinama nije propisno održavao. Za to nema nikakva opravdanja", naglasali su.

Most, Jerčić i Veža tu nikakvu dilemu nisu ostavili, ne treba veliku rekonstrukciju, za njih su to besmislice, jer to nije most koji se otvara svakih uru vremena. Ovo što se iz Hrvatskih cesta najavljuje, a detalje ćete čuti za koji trenutak, za njih je bacanje novca.

"Most treba samo popravak, servis, a ne rekonstrukciju. Nužno je opjeskariti donju čeličnu konstrukciju i gore na kolniku obaviti sve što treba. Samo to. U donji dio još davno su ugrađeni reduktori iz sisačke željezare, nema tu straha. Sve ostalo je glupost", zaključili su.

---

image

Kad su Omišani tolike godine mogli čekati na novu cestu, što će im biti da sačekaju još malo

Duje Klarić/Cropix
---

U Hrvatskim cestama glupostima se ne bave. Oni tvrde kako je cjelovita obnova mosta nužnost. U dopisu poslanom na našu adresu kažu kako je projektnom dokumentacijom, koju je izradio Institut IGH, predviđena sanacija kompletne betonske konstrukcije (upornjaci, stupovi, temelji) omiškog mosta, ali i kompletna sanacija kamenih površina u nadmorskom i podmorskom dijelu. Predviđena je i sanacija čelične rasponske konstrukcije te zamjena hidroizolacija i asfaltnog zastora, prijelaznih naprava, odvodnje i rasvjete.

"Također je planirana zamjena postojećih elektroinstalacija kao i cjelovita sanacija strojarske opreme i pogona za dizanje i spuštanje pokretnog dijela mosta. Procijenjena vrijednost planiranih radova iznosi cca dva milijuna eura, dok je procijenjeni rok izvođenja radova šest mjeseci", stoji u dopisu koji je potpisala glasnogovornica HC-a Tamara Đurijanček.

Ne navode kada će radovi početi, čekaju da prođu izbori i da novi most profunkcionira, no naglašavaju kako će se svakako odvijati izvan turističke sezone, uz privremenu regulaciju prometa.

"Planirano odvijanje prometa u pojedinim fazama radova odvijat će se uz semaforsku regulaciju i naizmjenično propuštanje vozila preko mosta. Kada isto ne bude moguće, to jest dok most bude zatvoren za promet vozila, kao obilazni pravac koristit će se novoizgrađena dionica omiške obilaznice. Za cijelo vrijeme trajanja radova omogućit će se pješačka komunikacija za lokalno stanovništvo. Budući će se kao obilazni pravac koristiti omiška obilaznica, radovi na cjelovitoj obnovi ‘starog‘ mosta u Omišu izvodit će se nakon završetka radova na izgradnji dijela omiške obilaznice i novog mosta u kanjonu rijeke Cetine i puštanje iste u promet", zaključuju u Hrvatskim cestama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kad će... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kad će... 2 0 7160 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-04 11:06:47 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-05 11:01:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-05 11:01:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Otvaranje omiške obilaznice opet će kasniti. A tek onda kreće ono pravo - radovi na starom mostu preko Cetine [metakey] => omiška obilaznica, Omiš, stari most preko cetine, most preko Cetine [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25213003.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25165439.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25165402.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25165409.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25213002.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Staro most preko Cetine jedan je od tri najprometnija \u2018\u010dvora\u2018 u zemlji<\/p>","","

Radovi na zapadnoj omi\u0161koj obilaznici koja se spaja s novoizgra\u0111enim mostom iznad Cetine<\/p>","

Kad su Omi\u0161ani tolike godine mogli \u010dekati na novu cestu, \u0161to \u0107e im biti da sa\u010dekaju jo\u0161 malo<\/p>","

Potpuno je ludilo to \u0161to se most godinama nije propisno odr\u017eavao<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1298","hd_25213003_1920.jpg":"1920x1080","k_25213003_1280.jpg":"1280x1280","k_25213003_1024.jpg":"1024x1024","k_25213003_640.jpg":"640x640","k_25213003_480.jpg":"480x480","k_25213003_340.jpg":"340x340","k_25213003_220.jpg":"220x220","o_25213003_1280.jpg":"1280x865","o_25213003_1024.jpg":"1024x692","o_25213003_640.jpg":"640x432","o_25213003_480.jpg":"480x324","o_25213003_340.jpg":"340x229","o_25213003_220.jpg":"220x148","h_25213003_1280.jpg":"1280x854","h_25213003_1024.jpg":"1024x683","h_25213003_640.jpg":"640x427","h_25213003_480.jpg":"480x320","h_25213003_340.jpg":"340x227","h_25213003_220.jpg":"220x147","pp_25213003_1280.jpg":"1280x1628","pp_25213003_1024.jpg":"1024x1303","pp_25213003_640.jpg":"640x814","pp_25213003_480.jpg":"480x611","pp_25213003_340.jpg":"340x432","pp_25213003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_25165439_1920.jpg":"1920x1080","k_25165439_1280.jpg":"1280x1280","k_25165439_1024.jpg":"1024x1024","k_25165439_640.jpg":"640x640","k_25165439_480.jpg":"480x480","k_25165439_340.jpg":"340x340","k_25165439_220.jpg":"220x220","o_25165439_1280.jpg":"1280x783","o_25165439_1024.jpg":"1024x626","o_25165439_640.jpg":"640x391","o_25165439_480.jpg":"480x293","o_25165439_340.jpg":"340x208","o_25165439_220.jpg":"220x134","h_25165439_1280.jpg":"1280x854","h_25165439_1024.jpg":"1024x683","h_25165439_640.jpg":"640x427","h_25165439_480.jpg":"480x320","h_25165439_340.jpg":"340x227","h_25165439_220.jpg":"220x147","pp_25165439_1280.jpg":"1280x1628","pp_25165439_1024.jpg":"1024x1303","pp_25165439_640.jpg":"640x814","pp_25165439_480.jpg":"480x611","pp_25165439_340.jpg":"340x432","pp_25165439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1113","hd_25165402_1920.jpg":"1920x1080","k_25165402_1280.jpg":"1280x1280","k_25165402_1024.jpg":"1024x1024","k_25165402_640.jpg":"640x640","k_25165402_480.jpg":"480x480","k_25165402_340.jpg":"340x340","k_25165402_220.jpg":"220x220","o_25165402_1280.jpg":"1280x742","o_25165402_1024.jpg":"1024x593","o_25165402_640.jpg":"640x371","o_25165402_480.jpg":"480x278","o_25165402_340.jpg":"340x197","o_25165402_220.jpg":"220x127","h_25165402_1280.jpg":"1280x854","h_25165402_1024.jpg":"1024x683","h_25165402_640.jpg":"640x427","h_25165402_480.jpg":"480x320","h_25165402_340.jpg":"340x227","h_25165402_220.jpg":"220x147","pp_25165402_1280.jpg":"1280x1628","pp_25165402_1024.jpg":"1024x1303","pp_25165402_640.jpg":"640x814","pp_25165402_480.jpg":"480x611","pp_25165402_340.jpg":"340x432","pp_25165402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1129","hd_25165409_1920.jpg":"1920x1080","k_25165409_1280.jpg":"1280x1280","k_25165409_1024.jpg":"1024x1024","k_25165409_640.jpg":"640x640","k_25165409_480.jpg":"480x480","k_25165409_340.jpg":"340x340","k_25165409_220.jpg":"220x220","o_25165409_1280.jpg":"1280x752","o_25165409_1024.jpg":"1024x602","o_25165409_640.jpg":"640x376","o_25165409_480.jpg":"480x282","o_25165409_340.jpg":"340x199","o_25165409_220.jpg":"220x129","h_25165409_1280.jpg":"1280x854","h_25165409_1024.jpg":"1024x683","h_25165409_640.jpg":"640x427","h_25165409_480.jpg":"480x320","h_25165409_340.jpg":"340x227","h_25165409_220.jpg":"220x147","pp_25165409_1280.jpg":"1280x1628","pp_25165409_1024.jpg":"1024x1303","pp_25165409_640.jpg":"640x814","pp_25165409_480.jpg":"480x611","pp_25165409_340.jpg":"340x432","pp_25165409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25213002_1920.jpg":"1920x1080","k_25213002_1280.jpg":"1280x1280","k_25213002_1024.jpg":"1024x1024","k_25213002_640.jpg":"640x640","k_25213002_480.jpg":"480x480","k_25213002_340.jpg":"340x340","k_25213002_220.jpg":"220x220","o_25213002_1280.jpg":"1280x853","o_25213002_1024.jpg":"1024x682","o_25213002_640.jpg":"640x426","o_25213002_480.jpg":"480x320","o_25213002_340.jpg":"340x226","o_25213002_220.jpg":"220x146","h_25213002_1280.jpg":"1280x854","h_25213002_1024.jpg":"1024x683","h_25213002_640.jpg":"640x427","h_25213002_480.jpg":"480x320","h_25213002_340.jpg":"340x227","h_25213002_220.jpg":"220x147","pp_25213002_1280.jpg":"1280x1628","pp_25213002_1024.jpg":"1024x1303","pp_25213002_640.jpg":"640x814","pp_25213002_480.jpg":"480x611","pp_25213002_340.jpg":"340x432","pp_25213002_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","0","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7961124 Threads: 2 Questions: 1656196961 Slow queries: 4923953 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111910995 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/otvaranje-omiske-obilaznice-opet-ce-kasniti-a-tek-onda-krece-ono-pravo-radovi-na-starom-mostu-preko-cetine-1303917 [printLink] => /dalmacija/obala/otvaranje-omiske-obilaznice-opet-ce-kasniti-a-tek-onda-krece-ono-pravo-radovi-na-starom-mostu-preko-cetine-1303917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314258 [name] => omiška obilaznica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omiska-obilaznica [link] => /tag/omiska-obilaznica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 303494 [name] => omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omis [link] => /tag/omis ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722204 [name] => stari most preko cetine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-05 13:01:52 [main_article_id] => 0 [alias] => stari-most-preko-cetine [link] => /tag/stari-most-preko-cetine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 619290 [name] => most preko Cetine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-01 22:16:25 [main_article_id] => 0 [alias] => most-preko-cetine [link] => /tag/most-preko-cetine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kad će... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otvaranje omiške obilaznice opet će kasniti. A tek onda kreće ono pravo - radovi na starom mostu preko Cetine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25213003.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Staro most preko Cetine jedan je od tri najprometnija ‘čvora‘ u zemlji

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25213003.jpg [title] =>

Staro most preko Cetine jedan je od tri najprometnija ‘čvora‘ u zemlji

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25165439.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25165402.jpg [title] =>

Radovi na zapadnoj omiškoj obilaznici koja se spaja s novoizgrađenim mostom iznad Cetine

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25165409.jpg [title] =>

Kad su Omišani tolike godine mogli čekati na novu cestu, što će im biti da sačekaju još malo

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25213002.jpg [title] =>

Potpuno je ludilo to što se most godinama nije propisno održavao

Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lagali smo. Nismo namjerno, ali ipak. Omiška obilaznica, odnosno onaj njezin krnji krak o kojemu se naveliko već mjesecima piše – e most, e tuneli, e čudo neviđeno – neće biti puštena u promet do kraja godine, kako nam je to u nekoliko navrata u Hrvatskim cestama rečeno.

Službene obavijesti još nema, a neće je sigurno još neko vrijeme ni biti, no iz krugova bliskih graditeljima saznajemo kako će batrljak te obilaznice, koji se gradi već gotovo dvadeset godina, biti gotov tek dogodine. Točnije, pred iduću sezonu. Ili, da budemo sasvim precizni, pred iduće parlamentarne izbore.

Prilika je to koju premijer Andrej Plenković ne želi propustiti. Nikome, naravno, nije izričito rečeno da uspori s radovima, ali kad radovi već kasne, a kasne dosta jer je "Strabag" prema prvom ugovoru cestu u ruke HC-a trebao predati ovoga lipnja, onda nije naodmet da se još malo otegnu. I da se vrpca – eto, tako se namjestilo – presiječe taman usred sezone presijecanja vrpci.

Uostalom, kad su Omišani tolike godine mogli čekati na novu cestu, što će im biti da sačekaju još malo. Ionako, kako smo već u više navrata na ovom istom mjestu objasnili, glede prometnih gužvi, zbog kojih se, jelte, sve ovo i radi, ona ništa neće riješiti.

Bit će tek zabavno promatrati turiste kako s velebne obilaznice silaze na cestuljak koji, ovisno idu li lijevo ili desno, vijuga preko Tugara i Gata.

---

image

Radovi na zapadnoj omiškoj obilaznici koja se spaja s novoizgrađenim mostom iznad Cetine

Duje Klarić/Cropix
---

Na pitanje kada će obilaznica točno biti otvorena, iz HC-a su nam prije nekoliko dana dali neodređen odgovor. Rekoše, do kraja godine. Naš izvor uvjerava kako će i taj rok, ako ga uopće možemo tako nazvati, biti probijen. Posla, naime, još ima dosta. Naizgled, za laike, cesta je pri kraju, most je spojen, tuneli su završeni, i bojenje je završeno, novi asfalt se crni kao đavolja duša, ali tehnikalija, a da o papirologiji i ne govorimo, ima još dovoljno da se čitav posao produlji do... kad već bude trebalo. A trebat će.

A kad premijerova kolona zamakne za prvi zavoj – baš nas zanima hoće li ići autocestom preko Srinjina ili Jadranskom magistralom – kreće ono pravo. Novi radovi. Na starom mostu preko Cetine. Onom pokretnom. Koji je nepokretan već godinama. I koji hitno treba sanaciju.

Kad smo prije četiri godine pisali o ovom problemu, iz Hrvatskih cesta su nam odgovorili kako će remont staroga mosta biti obavljen nakon što bude zgotovljen novi most. A kako je taj novi gotov, više nema razloga za čekanje. Pogotovo jer onaj stari sve teže podnosi silan promet koji njime prolazi. Opće je mjesto da je riječ o jednom od tri najprometnija "čvora" u zemlji.

Prva ideja, još dok se nisu znali točni rokovi dovršetka obilaznice, bio je ponton. No, od te se ideje brzo odustalo. Ondašnjim čelnicima HC-a objašnjeno je kako u Hrvatskoj nema pontona koji bi Cetinu na zadovoljavajući način premostio. Preostalo im je stoga samo čekanje. I, evo, dočekali su. Nova cesta, pa kakva god, dobro će doći dok se stara obnavlja.

A ta obnova, ponovimo, odnosi se isključivo na most. Koji će, čujemo, biti rastavljen te komad po komad pregledan, drican i podmazan na obližnjem parkiralištu. Tamo gdje je sada lunapark. A radovi će trajati mjesecima. Za to vrijeme promet će biti preusmjeren na obilaznicu. Pješacima će, pak, na raspolaganju biti privremeni pješački most. Kako će izgledati, još se razmatra, no nesumnjivo će biti, jer u suprotnom bi život u gradu stao. Doslovno.

---

image

Potpuno je ludilo to što se most godinama nije propisno održavao

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Omišani dobro znaju da se most nekoć otvarao "svako malo", otprilike dvaput godišnje, i da se tada detaljno pregledavao svaki njegov dio. Radovi bi se odvijali noću kako bi promet manje patio, tako da velika većina stanovnika otvaranje mosta ne bi ni osjetila.

Isto tako, Omišani dobro znaju da se most ne otvara već petnaestak godina. Otkako su u mirovinu otišli ljudi zaduženi za njegovo otvaranje. A od tada je mehanizam zahrđao. Učinivši pokretni most nepokretnim.

Prije četiri godine razgovarali smo s Ivom Jerčićem i Dominkom Vežom, stručnjacima koji su imali tu čast da zadnji otvore stari omiški most. Prvo bi, rekoše, sa splavi sve pregledali, do u detalje, a onda bi se poslije ponoći dali na posao tako da do jutra most ponovno bude u funkciji. Sve bi pregledali i podmazali te stavili antikorozivnu zaštitu.

"To vam je isto kao i s automobilom, ako ga ne održavaš, propast će. Otvarali bismo ga jednom u šest mjeseci i sve je štimalo", kazali su.

Sigurnost, po njihovu mišljenju, ne bi smjela biti upitna jer je to dobar most, izgrađen od pravih materijala, ali je, dodali su, nedopustivo da se njime nitko ozbiljno nije bavio.

"Blato, prašina, vlaga, sol..., sve to utječe na ubrzanu koroziju čelika i nosive konstrukcije, da su samo svaka dva ili tri mjeseca šmrkovima to polijevali i čistili, ne bi bilo problema. A ovako.... Potpuno je ludilo to što se most godinama nije propisno održavao. Za to nema nikakva opravdanja", naglasali su.

Most, Jerčić i Veža tu nikakvu dilemu nisu ostavili, ne treba veliku rekonstrukciju, za njih su to besmislice, jer to nije most koji se otvara svakih uru vremena. Ovo što se iz Hrvatskih cesta najavljuje, a detalje ćete čuti za koji trenutak, za njih je bacanje novca.

"Most treba samo popravak, servis, a ne rekonstrukciju. Nužno je opjeskariti donju čeličnu konstrukciju i gore na kolniku obaviti sve što treba. Samo to. U donji dio još davno su ugrađeni reduktori iz sisačke željezare, nema tu straha. Sve ostalo je glupost", zaključili su.

---

image

Kad su Omišani tolike godine mogli čekati na novu cestu, što će im biti da sačekaju još malo

Duje Klarić/Cropix
---

U Hrvatskim cestama glupostima se ne bave. Oni tvrde kako je cjelovita obnova mosta nužnost. U dopisu poslanom na našu adresu kažu kako je projektnom dokumentacijom, koju je izradio Institut IGH, predviđena sanacija kompletne betonske konstrukcije (upornjaci, stupovi, temelji) omiškog mosta, ali i kompletna sanacija kamenih površina u nadmorskom i podmorskom dijelu. Predviđena je i sanacija čelične rasponske konstrukcije te zamjena hidroizolacija i asfaltnog zastora, prijelaznih naprava, odvodnje i rasvjete.

"Također je planirana zamjena postojećih elektroinstalacija kao i cjelovita sanacija strojarske opreme i pogona za dizanje i spuštanje pokretnog dijela mosta. Procijenjena vrijednost planiranih radova iznosi cca dva milijuna eura, dok je procijenjeni rok izvođenja radova šest mjeseci", stoji u dopisu koji je potpisala glasnogovornica HC-a Tamara Đurijanček.

Ne navode kada će radovi početi, čekaju da prođu izbori i da novi most profunkcionira, no naglašavaju kako će se svakako odvijati izvan turističke sezone, uz privremenu regulaciju prometa.

"Planirano odvijanje prometa u pojedinim fazama radova odvijat će se uz semaforsku regulaciju i naizmjenično propuštanje vozila preko mosta. Kada isto ne bude moguće, to jest dok most bude zatvoren za promet vozila, kao obilazni pravac koristit će se novoizgrađena dionica omiške obilaznice. Za cijelo vrijeme trajanja radova omogućit će se pješačka komunikacija za lokalno stanovništvo. Budući će se kao obilazni pravac koristiti omiška obilaznica, radovi na cjelovitoj obnovi ‘starog‘ mosta u Omišu izvodit će se nakon završetka radova na izgradnji dijela omiške obilaznice i novog mosta u kanjonu rijeke Cetine i puštanje iste u promet", zaključuju u Hrvatskim cestama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Staro most preko Cetine jedan je od tri najprometnija ‘čvora‘ u zemlji

Duje Klarić/Cropix

Radovi na zapadnoj omiškoj obilaznici koja se spaja s novoizgrađenim mostom iznad Cetine

Duje Klarić/Cropix

Kad su Omišani tolike godine mogli čekati na novu cestu, što će im biti da sačekaju još malo

Vladimir Dugandžić/Cropix

Potpuno je ludilo to što se most godinama nije propisno održavao

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/otvaranje-omiske-obilaznice-opet-ce-kasniti-a-tek-onda-krece-ono-pravo-radovi-na-starom-mostu-preko-cetine-1303917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa5fa02f2ff353902887bb12b4a8c3a1d57d1fac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otvaranje+omi%C5%A1ke+obilaznice+opet+%C4%87e+kasniti.+A+tek+onda+kre%C4%87e+ono+pravo+-+radovi+na+starom+mostu+preko+Cetine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fotvaranje-omiske-obilaznice-opet-ce-kasniti-a-tek-onda-krece-ono-pravo-radovi-na-starom-mostu-preko-cetine-1303917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fotvaranje-omiske-obilaznice-opet-ce-kasniti-a-tek-onda-krece-ono-pravo-radovi-na-starom-mostu-preko-cetine-1303917 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kad će... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalakad će...

Otvaranje omiške obilaznice opet će kasniti. A tek onda kreće ono pravo - radovi na starom mostu preko Cetine

5. srpnja 2023. - 13:01

Lagali smo. Nismo namjerno, ali ipak. Omiška obilaznica, odnosno onaj njezin krnji krak o kojemu se naveliko već mjesecima piše – e most, e tuneli, e čudo neviđeno – neće biti puštena u promet do kraja godine, kako nam je to u nekoliko navrata u Hrvatskim cestama rečeno.

Službene obavijesti još nema, a neće je sigurno još neko vrijeme ni biti, no iz krugova bliskih graditeljima saznajemo kako će batrljak te obilaznice, koji se gradi već gotovo dvadeset godina, biti gotov tek dogodine. Točnije, pred iduću sezonu. Ili, da budemo sasvim precizni, pred iduće parlamentarne izbore.

Prilika je to koju premijer Andrej Plenković ne želi propustiti. Nikome, naravno, nije izričito rečeno da uspori s radovima, ali kad radovi već kasne, a kasne dosta jer je "Strabag" prema prvom u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:16