StoryEditorOCM
ObalaBAŠKO POLJE

Očaj deložiranih Dalmatinaca: ‘Radije ćemo spavati na klupi nego biti socijala. Laž je da su nam nudili 100.000 eura!‘

Piše Sandra Barčot
8. travnja 2024. - 15:52

Nastavlja se agonija pet obitelji koji su radni vijek proveli u nekadašnjem vojnom odmaralištu Baško Polje, gdje su imali više od tri desetljeća i privremeni smještaj, no prelazak tog turističkog kompleksa u krug nekoć državne, a danas privatizirane tvrtke "Club Adriatic" rezultirao je - njihovom deložacijom.

Dvije obitelji su prošlog tjedna iseljene iz dvaju prostora pojedinačne površine 25 kvadrata, dok su preostalim trima već dani datumi za napuštanje stambenih prostora, a kako ne bi postali beskućnici, opet su došli na Županijski sud u Splitu, kod predsjednika Bruna Kleina, koji ih je danas i primio na savjetodavni razgovor.

- A što da vam kažem, drugi put u tjedan dana došli smo u Split, no nažalost nismo baš optimisti. Idemo dalje, valjda će nam Vrhovni sud pomoći. Mi smo i dalje beskućnici!

‘Gdje ću se prijaviti?‘

To je jedino što znam nakon toliko godina rada, truda. Evo vidite, osobna iskaznica mi je istekla 1. travnja, ne znam gdje se prijaviti, računi će stizati na Baško Polje, tko će ih preuzimati nemam pojma - očiju punih suza je svoj život pred novinarima i javnosti "ogolila" Smiljka Pejković, ponavljajući kako je ovo pogrešna deložacija:

- Mi smo nevini deložirani, a onaj tko je trebao biti deložiran, taj nije. Zna se tko je korumpiran, kako je to uzeto, ispod ruke... Nisam očekivala da ću s mojih 68 godina ići tražiti pravdu po svijetu, toliko se jadno osjećam, ne spavam, na rubu sam svega.

Trebala bi ići u Centar za socijalnu skrb Makarska, no radije ću spavati na klupi, nego biti socijala. Radila sam cijeli život, a sada sam bez doma.

Naša sugovornica ustvrdila je da "do ovoga nije trebalo doći".

- Barem s ljudske strane je trebao biti neki dogovor, mi smo tolike godine imali smještaj, a Baško Polje je samo mijenjalo vlasnike. Pa kako je to moguće da naš predsjednik Vlade nije znao što se radi?

Deset puta se preprodalo, a za nas nitko nije imao sluha - pita se Pejković, kao i svi koji su u trenu i, kako tvrde, bez prethodnog razgovora, ostali i bez tih 25 kvadrata u kompleksu odmarališta pod Biokovom, te dodaje:

- Moram demantirati glasine da su nam davali 100 tisuća eura, to je notorna laž, nitko nas nije pozvao. Dapače, gospodin koji je bio prekjučer u Baškom Polju, zaprijetio je mojoj kćerki da ne snima, jer da će odgovarati kazneno. Lako se tako ponašati prema nama sirotinji.

image

Ivo Antunović je našao smještaj kod vijećnika Matejasa Jozipovića

Božidar Vukičević/Cropix

U istom tonu, očaja, zborio je i Ivo Antunović, prvi koji je deložiran i kojeg je na privremeni smještaj primio Matejas Jozipović, općinski i županijski vijećnik Nezavisne liste mladih.

- Izbačen sam na ulicu! Hvala gospodinu Matejasu, a jučer su me zvali iz Socijalnog u Makarskoj, da će me stavit u starački dom. Pa nisam toliko star za dom! - snebiva se Antunović, koji hvali suca Kleina:

- Svaka mu čast što nas je primio. Mi smo laici, ne možemo razumjeti što on govori no pitali smo ga zašto naš predmet stoji u ladici u Makarskoj već tri-četiri godine, a nitko ne reagira na EU-ov zakon o pravu na dom. Sutkinja Visković je predmet proslijedila sucu Soči koji je sada otišao u - mirovinu.

Predmet čeka u ladici

Sudac u Imotskom je odgodio prvu deložaciju dok se ne riješi "pravo na dom", a sudac u Makarskoj je otišao na bolovanje i nije zakazao novo ročište i naravno da se deložacija u tom slučaju mogla izvršiti. Sad je on otišao u mirovinu, a naš predmet je i dalje u ladici - veli Antunović.

image

Ivo Antunović: Nitko ne reagira na EU-ov zakon o pravu na dom

Božidar Vukičević/Cropix

Slučaj prati i Gordana Šprajc, predstavnica udruge "Veronika Vera" za zaštitu žrtava pravosuđa:

- Prvo pitanje za USKOK i DORH je kako je imovina hrvatskog naroda, vrijedna nekretnina, postalo vlasništvo mirovinskog fonda, a onda i privatne grupacije? I pitanje svih pitanje je tko deložira ove ljude?

Optužila sam suce zbog cijele priče, no niti sam pozvana na razgovor niti tužena za klevetu, znači da institucije ne rade svoj posao!

Pitanja vezana uz ovaj slučaj poslali smo i glasnogovorniku grupacije "Club Adriatic", koja je vlasnik vrijednog zemljišta od 300 tisuća kvadrata i turističkog kompleksa. Ta je kompanija radi upravljanja Baškim Poljem, osnovala dvije tvrtke: "Adria Podbiokovlje" i "Adria Baško Polje". Odgovore čekamo.•

Sudac Klein: Razgovor je imao ljudsku komponentu

Odgovor smo dobili i od Bruna Kleina, predsjednika Županijskog suda, koji prenosimo u cijelosti:
- Jutros, na dan kada primam stranke, primio sam i dvoje predstavnika obitelji u svezi deložacije iz bivšeg vojnog odmarališta Baško Polje, i to Smiljku Pejković i Ivu Antunovića.

Bilo bi neprikladno da prenosim cijeli naš razgovor koji je svakako imao ljudsku komponentu, a strankama sam objasnio da kao predsjednik suda ne mogu utjecati na pravomoćnu odluku. Također, građanima je uručen dopis upućen od strane ovog suda prema sutkinji ovlaštenoj za obavljanje poslova sudske uprave Općinskog suda u Makarskoj, a glede očitovanja u svezi postupanja u predmetu pod brojem P-279/2020. To je sve što vam mogu kazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:18