stdClass Object ( [id] => 1337495 [title] => Obojica uzurpirali pomorsko dobro i betonirali ga, no jedan će morati rušiti, a drugi neće. Na potezu su lokalne vlasti [alias] => obojica-uzurpirali-pomorsko-dobro-i-betonirali-ga-no-jedan-ce-morati-rusiti-a-drugi-nece-na-potezu-su-lokalne-vlasti [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Novi Zakon o pomorskom dobru usvojen je u srpnju ove godine. U fazi donošenja izazvao je brojne kontroverze, velika buka stvorila se oko ograđivanja i naplate plaža, međutim znalci, koji već desetljećima prate stravičnu devastaciju najvrjednijeg hrvatskog prostora, smatrali su da je to tek zamagljivanje istinskih zakonskih nedostataka i problema ovisno o tome na kojoj si strani: onog krupnog kapitala ili građana.

Jedan od problema je pogodovanje velikim investitorima u turizmu koji mogu dobiti koncesiju i na višestruko zaštićeno područje bez javnog natječaja, dok su manji poduzetnici upozoravali da se kod javnih koncesijskih natječaja zanemaruje prijašnje ulaganje.

Mi ćemo se osvrnuti na potpuno nelegalnu uzurpaciju i devastaciju javnog pomorskog dobra bez koncesijih odobrenja, bez dozvola i bez gospodarskog učinka na lokalnu sredinu i na državni proračun. To je ono kokošarenje kad nemilice naspeš more i betoniraš takozvani privatni mulo ili plato i to proglasiš vlastitim teritorijem na koji ni jedan drugi smrtnik ne može nogom pristupiti.

Uklanjanje nasipa

U Zakonu o pomorskom dobru piše da je nasip koji nije vidljiv na DOF-u 5/2011 nezakonit i ne može se zadržati u prostoru. Nasip iz stavka 1. ovoga članka ne smatra se prirastom kopnenog dijela pomorskog dobra i ne može se evidentirati kao kopneni dio pomorskog dobra, već se u cijelosti smatra morem.

---

image

Album bespravne gradnje na pomorskom dobru na rogozničkom području - privatno odmorište

Privatni album
---

Nasip iz stavka 1. ovoga članka uklonit će se na temelju izvršnog rješenja kojim se nalaže uklanjanje nasipa iz mora, na teret osobe koja je obavila nasipavanje, a ako se ta osoba ne može utvrditi, tada solidarno o trošku jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave na čijem se području nasip nalazi.

Do 2011. godine samo oni koji striktno ispunjavaju kriterije koji su propisani u članku 14. Zakona o pomorskom dobru, ako se takvi objekti stave unutar prostornog plana u roku od četiri godine su mogli pod određenim uvjetima ostati u prostoru. Dakle, to su i primjerice objekti za koje bi bila puno veća ekološka šteta ako ih se ukloni. U prostoru ih dakle mogu zadržati ako ni na koji način ne ugrožavaju sigurnost plovidbe na moru.

Takve odredbe su doista neprihvatljive za državu, općine i gradove, a posebno za građane. I oni do 2011. godine potpuno nezakonito su ispred svojih vikendica i vila napali more i betonom zalijevali sike, uništili podmorska staništa, devastirali na najružnji način obalnu crtu i sada bi njihov zločin trebalo nekom nebuloznom odredbom ozakoniti.

Primjera je na tisuće diljem čitave obale od Istre do Dubrovnika. U početku su cjelokupna javnost, posebno nadležne inspekcijske službe, na taj problem gledali benevolentno. Rijetki su se mediji bavili tim problemom, s ponosom mogu istaknuti da su se Slobodna Dalmacija i njena ostala izdanja: tjednici ili specijalizirana publikacija kao što je Otvoreno more, sustavno bavili tom problematikom i upozoravali na silnu okolišnu štetu.

---

image

Betonom na kamen

Privatni album
---

U svojim posljednjim tekstovima na temu pisala sam o slovenskom državljaninu koji je u naselju naselju Zatoglav smještenom istočno od Rogoznice na najgrublji način uzurpirao more, šetnicu uz more i izgradio suhozid u moru zbog kojega duž obale nema prolaza za nikoga. U informacijskom sustavu prostornog uređenja, iza kojeg stoji Ministarstvo graditeljstva, nema zabilježbe traženja ikakvih dozvola ili dokumenata vezanih uz bilo kakav građevinski zahvat.

U općini Rogoznica u naselju Stupin-Čelina priča o uzurpaciji javnog dobra traje već godinama. Stolove, ležaljke i suncobrane na javnoj šetnici i na betoniranom mulu slikali smo već nekoliko puta, i prije više od desetak godina. Ove godine, kaže nam rogoznička načelnica Anita Živković, komunalni redari intervenirali su nekoliko puta. Ujutro kad znaju da je komunalno redarstvo u obilasku, rekviziti nestaju, ali čim se oni udalje instalacija je opet na broju. I tako u nedogled.

Prema novom Zakonu o pomorskom dobru Slovenac će svoje suhozide i ostale bespravno objekte morati ukloniti, a uzurpatori u Stupin-Čelini neće, a jedni i drugi su bespravni.

Postoji niz izuzetaka

Pomorsko dobro je u općoj uporabi i mora biti dostupno svima, međutim u novom Zakonu ima niz izuzetaka gdje je opća uporaba ograničena, pa i za uzurpatore prije famozne 2011. godine što je suludo jer to nema nikakvog učinka za uspješniji gospodarski razvitak Republike Hrvatske kao pomorske zemlje, naprotiv ima silne štete za okoliš i turizam jer na tim nelegalno privatiziranim morskim površinama mogu se kupati samo gosti uzurpatora, a na ostale se bacaju kamenja i huškaju domobrani kao u Kanici.

---

image

Prava mala zelena oaza

Privatni album
---

Pomorsko dobro je izvan pravnog prometa i na njemu se ne može steći pravo vlasništva niti druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi. U zakonu još piše: “Pomorsko dobro ne može biti predmet ugovora o zakupu niti ugovora o najmu, a ekološka šteta na pomorskom dobru je svaka šteta na okolišu i prirodi prouzročena onečišćenjem ili uništenjem obale i podmorja odnosno mora i biljnog i životinjskog svijeta u moru i na morskoj obali, te svako naruženje krajolika, kao i svako uništenje izvorne strukture mora i morske obale te ekosustava koje ima značenje protupravnog prekidanja biološkog ciklusa koji bi, da nije prekinut, rezultirao rastom, razvojem i umnažanjem prirodnog bogatstva kao općeg dobra.

Ne smatra se ekološkom štetom imovinska šteta uzrokovana troškovima nastalim zbog uklanjanja onečišćenja, olupina, nasipa i sl., koja se uobičajeno popravlja i nadoknađuje po pravilima obveznog prava... “

I čemu onda stavljanje u povlašteni položaj onih koji su napravili ekološku štetu i uništili krajolik do 2011. godine?

I sada dolazimo da je lokalna samouprava dužna prilikom izrade planova uređenja prostora ugraditi detalje uređenja pomorskog dobra sukladno posebnom propisu uz poštovanje svih odredbi novog Zakona, kao i uvjeta propisanih uredbom iz stavka 4. točke 11. članka te drugih posebnih propisa i to u roku od 18 mjeseci. I tu nadležno Ministarstvo ponovno kasni, Zakon je donesen, donesen je pravilnik, ali nije Uredba i lokalnim zajednicama su još vezane ruke iako ih je većina kao Općina Rogoznica napravila Plan upravljanja pomorskim dobrom, ali bez Uredbe ugrađene u taj Plan ruke su im vezane. Unutar Plana imenovan je i pomorski redar i samo čekaju raspisivanje Odluke.

---

image

Betonizacija s potpisom

Privatni album
---

Zakon propisuje da se planiranje i građenje zgrada i drugih građevina, kao i drugi zahvati na pomorskom dobru koji se ne smatraju građenjem moraju provoditi tako da se osigura prolaz uz more i do mora. Građenje i zahvati ako već moraju tu biti, moraju zadovoljiti najviše oblikovne i tehničke standarde i skladu s prirodnim i kulturnim obilježjima toga područja i da nikako ne zadiru u morska područja na kojima se nalaze staništa i vrste visoke vrijednosti očuvanja, neovisno o tome je li to područje zaštićeno zakonom.

Brojne obveze

U najvećoj mogućoj mjeri moraju se čuvati obalne šume i zelenilo na morskoj obali uz more autohtono drveće, autentične prirodne i kulturne vrijednosti obalnog krajobraza, neovisno je li to područje zaštićeno zakonom...

Dakle lokalne samouprave imaju pune ruke posla, njihovi prostorni planovi uređenja moraju i te kako paziti da se građevinsko područje ne širi u pomorsko dobro ili uz njegov sam rub, obvezno mora biti udaljeno najmanje pet metara od granice pomorskog dobra. Nema betonizacije obale uz more u području koje je široko najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda.

Nezakonito izgrađene građevine dužan je ukloniti graditelj odnosno investitor gradnje o svom trošku na temelju rješenja inspektora pomorskog dobra, ako se graditelj odnosno investitor gradnje ne može utvrditi, nezakonito izgrađenu građevinu dužna je ukloniti jedinica lokalne samouprave.

---

image

Zločin nad prirodom

Privatni album
---

Dakle općine i gradovi o svom trošku moraju rušiti i uklanjati sve nelegalno izgrađeno, vaditi nasuti šut i zemlju iz mora, uklanjati odložen građevinski i ini materijal s pomorskog dobra.

Kazne za pomorske prekršaje nisu male, pravne osobe plaćaju u iznosu od 6000 do 33.000 eura, obrtnici od 4000 do 10.000 eura, fizičke osobe od 1000 do 6000 eura. Međutim, ako se prekršitelj ne nađe, sve trošak pada na leđa lokalne samouprave koja je očito ovim zakonom dobila brojne obveze, ali ne prava i koristi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMOGUĆA MISIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NEMOGUĆA MISIJA? 2 0 8340 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-09 13:10:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Vedrana Stočić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-10 09:21:39 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-10 09:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nezakonito izgrađene građevine dužan je ukloniti graditelj odnosno investitor gradnje o svom trošku na temelju rješenja inspektora pomorskog dobra, ali ako se graditelj odnosno investitor gradnje ne može utvrditi, nezakonito izgrađenu građevinu dužna [metadata] => robots= author= title=Obojica uzurpirali pomorsko dobro i betonirali ga, no jedan će morati rušiti, a drugi neće. Na potezu su lokalne vlasti page_title=Obojica uzurpirali pomorsko dobro i betonirali ga, no jedan će morati rušiti, a drugi neće. Na potezu su lokalne vlasti [metakey] => betonizacija obale, uzurpacija obale, bespravna gradnja, zakon o pomorskom dobru, Rogoznica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26022438.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010692.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010693.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010691.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010690.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010689.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010688.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010687.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010686.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010685.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010684.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010683.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010679.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/09\/26010678.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ono kad nemilice naspe\u0161 more i betonira\u0161 takozvani privatni mulo ili plato i to proglasi\u0161 vlastitim teritorijem<\/p>","

Album bespravne gradnje na pomorskom dobru na rogozni\u010dkom podru\u010dju - privatno odmori\u0161te<\/p>","

Betonom na kamen<\/p>","

Izbetonirane stepenice do mora<\/p>","

U gomili betona ostavljen je prostor i za ovaj \u2018vrti\u0107\u2018<\/p>","

Svi putevi vode prema moru<\/p>","

Betonizacija s potpisom<\/p>","

Prava mala zelena oaza<\/p>","

Nema centimetra koji nije pod betonom<\/p>","

Tu su i suncobrani, nadstre\u0161nica, cijeli komod...<\/p>","

Izbacite uljeza<\/p>","

Sve vodi u more<\/p>","

Zlo\u010din nad prirodom<\/p>","

Malo im je bilo \u0161to su sve izbetonirali, trebalo je postaviti i klupu da u\u017eivaju u prizoru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26022438_1920.jpg":"1920x1080","k_26022438_1280.jpg":"1280x1280","k_26022438_1024.jpg":"1024x1024","k_26022438_640.jpg":"640x640","k_26022438_480.jpg":"480x480","k_26022438_340.jpg":"340x340","k_26022438_220.jpg":"220x220","o_26022438_1280.jpg":"1280x853","o_26022438_1024.jpg":"1024x682","o_26022438_640.jpg":"640x426","o_26022438_480.jpg":"480x320","o_26022438_340.jpg":"340x226","o_26022438_220.jpg":"220x146","h_26022438_1280.jpg":"1280x854","h_26022438_1024.jpg":"1024x683","h_26022438_640.jpg":"640x427","h_26022438_480.jpg":"480x320","h_26022438_340.jpg":"340x227","h_26022438_220.jpg":"220x147","pp_26022438_1280.jpg":"1280x1628","pp_26022438_1024.jpg":"1024x1303","pp_26022438_640.jpg":"640x814","pp_26022438_480.jpg":"480x611","pp_26022438_340.jpg":"340x432","pp_26022438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x720","hd_26010692_1920.jpg":"1920x1080","k_26010692_1280.jpg":"1280x1280","k_26010692_1024.jpg":"1024x1024","k_26010692_640.jpg":"640x640","k_26010692_480.jpg":"480x480","k_26010692_340.jpg":"340x340","k_26010692_220.jpg":"220x220","o_26010692_1280.jpg":"1280x960","o_26010692_1024.jpg":"1024x768","o_26010692_640.jpg":"640x480","o_26010692_480.jpg":"480x360","o_26010692_340.jpg":"340x255","o_26010692_220.jpg":"220x165","h_26010692_1280.jpg":"1280x854","h_26010692_1024.jpg":"1024x683","h_26010692_640.jpg":"640x427","h_26010692_480.jpg":"480x320","h_26010692_340.jpg":"340x227","h_26010692_220.jpg":"220x147","pp_26010692_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010692_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010692_640.jpg":"640x814","pp_26010692_480.jpg":"480x611","pp_26010692_340.jpg":"340x432","pp_26010692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010693_1920.jpg":"1920x1080","k_26010693_1280.jpg":"1280x1280","k_26010693_1024.jpg":"1024x1024","k_26010693_640.jpg":"640x640","k_26010693_480.jpg":"480x480","k_26010693_340.jpg":"340x340","k_26010693_220.jpg":"220x220","o_26010693_1280.jpg":"1280x1706","o_26010693_1024.jpg":"1024x1365","o_26010693_640.jpg":"640x853","o_26010693_480.jpg":"480x640","o_26010693_340.jpg":"340x453","o_26010693_220.jpg":"220x293","h_26010693_1280.jpg":"1280x854","h_26010693_1024.jpg":"1024x683","h_26010693_640.jpg":"640x427","h_26010693_480.jpg":"480x320","h_26010693_340.jpg":"340x227","h_26010693_220.jpg":"220x147","pp_26010693_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010693_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010693_640.jpg":"640x814","pp_26010693_480.jpg":"480x611","pp_26010693_340.jpg":"340x432","pp_26010693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010691_1920.jpg":"1920x1080","k_26010691_1280.jpg":"1280x1280","k_26010691_1024.jpg":"1024x1024","k_26010691_640.jpg":"640x640","k_26010691_480.jpg":"480x480","k_26010691_340.jpg":"340x340","k_26010691_220.jpg":"220x220","o_26010691_1280.jpg":"1280x1706","o_26010691_1024.jpg":"1024x1365","o_26010691_640.jpg":"640x853","o_26010691_480.jpg":"480x640","o_26010691_340.jpg":"340x453","o_26010691_220.jpg":"220x293","h_26010691_1280.jpg":"1280x854","h_26010691_1024.jpg":"1024x683","h_26010691_640.jpg":"640x427","h_26010691_480.jpg":"480x320","h_26010691_340.jpg":"340x227","h_26010691_220.jpg":"220x147","pp_26010691_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010691_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010691_640.jpg":"640x814","pp_26010691_480.jpg":"480x611","pp_26010691_340.jpg":"340x432","pp_26010691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010690_1920.jpg":"1920x1080","k_26010690_1280.jpg":"1280x1280","k_26010690_1024.jpg":"1024x1024","k_26010690_640.jpg":"640x640","k_26010690_480.jpg":"480x480","k_26010690_340.jpg":"340x340","k_26010690_220.jpg":"220x220","o_26010690_1280.jpg":"1280x1706","o_26010690_1024.jpg":"1024x1365","o_26010690_640.jpg":"640x853","o_26010690_480.jpg":"480x640","o_26010690_340.jpg":"340x453","o_26010690_220.jpg":"220x293","h_26010690_1280.jpg":"1280x854","h_26010690_1024.jpg":"1024x683","h_26010690_640.jpg":"640x427","h_26010690_480.jpg":"480x320","h_26010690_340.jpg":"340x227","h_26010690_220.jpg":"220x147","pp_26010690_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010690_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010690_640.jpg":"640x814","pp_26010690_480.jpg":"480x611","pp_26010690_340.jpg":"340x432","pp_26010690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010689_1920.jpg":"1920x1080","k_26010689_1280.jpg":"1280x1280","k_26010689_1024.jpg":"1024x1024","k_26010689_640.jpg":"640x640","k_26010689_480.jpg":"480x480","k_26010689_340.jpg":"340x340","k_26010689_220.jpg":"220x220","o_26010689_1280.jpg":"1280x1706","o_26010689_1024.jpg":"1024x1365","o_26010689_640.jpg":"640x853","o_26010689_480.jpg":"480x640","o_26010689_340.jpg":"340x453","o_26010689_220.jpg":"220x293","h_26010689_1280.jpg":"1280x854","h_26010689_1024.jpg":"1024x683","h_26010689_640.jpg":"640x427","h_26010689_480.jpg":"480x320","h_26010689_340.jpg":"340x227","h_26010689_220.jpg":"220x147","pp_26010689_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010689_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010689_640.jpg":"640x814","pp_26010689_480.jpg":"480x611","pp_26010689_340.jpg":"340x432","pp_26010689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010688_1920.jpg":"1920x1080","k_26010688_1280.jpg":"1280x1280","k_26010688_1024.jpg":"1024x1024","k_26010688_640.jpg":"640x640","k_26010688_480.jpg":"480x480","k_26010688_340.jpg":"340x340","k_26010688_220.jpg":"220x220","o_26010688_1280.jpg":"1280x1706","o_26010688_1024.jpg":"1024x1365","o_26010688_640.jpg":"640x853","o_26010688_480.jpg":"480x640","o_26010688_340.jpg":"340x453","o_26010688_220.jpg":"220x293","h_26010688_1280.jpg":"1280x854","h_26010688_1024.jpg":"1024x683","h_26010688_640.jpg":"640x427","h_26010688_480.jpg":"480x320","h_26010688_340.jpg":"340x227","h_26010688_220.jpg":"220x147","pp_26010688_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010688_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010688_640.jpg":"640x814","pp_26010688_480.jpg":"480x611","pp_26010688_340.jpg":"340x432","pp_26010688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010687_1920.jpg":"1920x1080","k_26010687_1280.jpg":"1280x1280","k_26010687_1024.jpg":"1024x1024","k_26010687_640.jpg":"640x640","k_26010687_480.jpg":"480x480","k_26010687_340.jpg":"340x340","k_26010687_220.jpg":"220x220","o_26010687_1280.jpg":"1280x1706","o_26010687_1024.jpg":"1024x1365","o_26010687_640.jpg":"640x853","o_26010687_480.jpg":"480x640","o_26010687_340.jpg":"340x453","o_26010687_220.jpg":"220x293","h_26010687_1280.jpg":"1280x854","h_26010687_1024.jpg":"1024x683","h_26010687_640.jpg":"640x427","h_26010687_480.jpg":"480x320","h_26010687_340.jpg":"340x227","h_26010687_220.jpg":"220x147","pp_26010687_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010687_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010687_640.jpg":"640x814","pp_26010687_480.jpg":"480x611","pp_26010687_340.jpg":"340x432","pp_26010687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010686_1920.jpg":"1920x1080","k_26010686_1280.jpg":"1280x1280","k_26010686_1024.jpg":"1024x1024","k_26010686_640.jpg":"640x640","k_26010686_480.jpg":"480x480","k_26010686_340.jpg":"340x340","k_26010686_220.jpg":"220x220","o_26010686_1280.jpg":"1280x1706","o_26010686_1024.jpg":"1024x1365","o_26010686_640.jpg":"640x853","o_26010686_480.jpg":"480x640","o_26010686_340.jpg":"340x453","o_26010686_220.jpg":"220x293","h_26010686_1280.jpg":"1280x854","h_26010686_1024.jpg":"1024x683","h_26010686_640.jpg":"640x427","h_26010686_480.jpg":"480x320","h_26010686_340.jpg":"340x227","h_26010686_220.jpg":"220x147","pp_26010686_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010686_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010686_640.jpg":"640x814","pp_26010686_480.jpg":"480x611","pp_26010686_340.jpg":"340x432","pp_26010686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010685_1920.jpg":"1920x1080","k_26010685_1280.jpg":"1280x1280","k_26010685_1024.jpg":"1024x1024","k_26010685_640.jpg":"640x640","k_26010685_480.jpg":"480x480","k_26010685_340.jpg":"340x340","k_26010685_220.jpg":"220x220","o_26010685_1280.jpg":"1280x1706","o_26010685_1024.jpg":"1024x1365","o_26010685_640.jpg":"640x853","o_26010685_480.jpg":"480x640","o_26010685_340.jpg":"340x453","o_26010685_220.jpg":"220x293","h_26010685_1280.jpg":"1280x854","h_26010685_1024.jpg":"1024x683","h_26010685_640.jpg":"640x427","h_26010685_480.jpg":"480x320","h_26010685_340.jpg":"340x227","h_26010685_220.jpg":"220x147","pp_26010685_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010685_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010685_640.jpg":"640x814","pp_26010685_480.jpg":"480x611","pp_26010685_340.jpg":"340x432","pp_26010685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010684_1920.jpg":"1920x1080","k_26010684_1280.jpg":"1280x1280","k_26010684_1024.jpg":"1024x1024","k_26010684_640.jpg":"640x640","k_26010684_480.jpg":"480x480","k_26010684_340.jpg":"340x340","k_26010684_220.jpg":"220x220","o_26010684_1280.jpg":"1280x1706","o_26010684_1024.jpg":"1024x1365","o_26010684_640.jpg":"640x853","o_26010684_480.jpg":"480x640","o_26010684_340.jpg":"340x453","o_26010684_220.jpg":"220x293","h_26010684_1280.jpg":"1280x854","h_26010684_1024.jpg":"1024x683","h_26010684_640.jpg":"640x427","h_26010684_480.jpg":"480x320","h_26010684_340.jpg":"340x227","h_26010684_220.jpg":"220x147","pp_26010684_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010684_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010684_640.jpg":"640x814","pp_26010684_480.jpg":"480x611","pp_26010684_340.jpg":"340x432","pp_26010684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010683_1920.jpg":"1920x1080","k_26010683_1280.jpg":"1280x1280","k_26010683_1024.jpg":"1024x1024","k_26010683_640.jpg":"640x640","k_26010683_480.jpg":"480x480","k_26010683_340.jpg":"340x340","k_26010683_220.jpg":"220x220","o_26010683_1280.jpg":"1280x1706","o_26010683_1024.jpg":"1024x1365","o_26010683_640.jpg":"640x853","o_26010683_480.jpg":"480x640","o_26010683_340.jpg":"340x453","o_26010683_220.jpg":"220x293","h_26010683_1280.jpg":"1280x854","h_26010683_1024.jpg":"1024x683","h_26010683_640.jpg":"640x427","h_26010683_480.jpg":"480x320","h_26010683_340.jpg":"340x227","h_26010683_220.jpg":"220x147","pp_26010683_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010683_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010683_640.jpg":"640x814","pp_26010683_480.jpg":"480x611","pp_26010683_340.jpg":"340x432","pp_26010683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010679_1920.jpg":"1920x1080","k_26010679_1280.jpg":"1280x1280","k_26010679_1024.jpg":"1024x1024","k_26010679_640.jpg":"640x640","k_26010679_480.jpg":"480x480","k_26010679_340.jpg":"340x340","k_26010679_220.jpg":"220x220","o_26010679_1280.jpg":"1280x1706","o_26010679_1024.jpg":"1024x1365","o_26010679_640.jpg":"640x853","o_26010679_480.jpg":"480x640","o_26010679_340.jpg":"340x453","o_26010679_220.jpg":"220x293","h_26010679_1280.jpg":"1280x854","h_26010679_1024.jpg":"1024x683","h_26010679_640.jpg":"640x427","h_26010679_480.jpg":"480x320","h_26010679_340.jpg":"340x227","h_26010679_220.jpg":"220x147","pp_26010679_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010679_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010679_640.jpg":"640x814","pp_26010679_480.jpg":"480x611","pp_26010679_340.jpg":"340x432","pp_26010679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x960","hd_26010678_1920.jpg":"1920x1080","k_26010678_1280.jpg":"1280x1280","k_26010678_1024.jpg":"1024x1024","k_26010678_640.jpg":"640x640","k_26010678_480.jpg":"480x480","k_26010678_340.jpg":"340x340","k_26010678_220.jpg":"220x220","o_26010678_1280.jpg":"1280x1706","o_26010678_1024.jpg":"1024x1365","o_26010678_640.jpg":"640x853","o_26010678_480.jpg":"480x640","o_26010678_340.jpg":"340x453","o_26010678_220.jpg":"220x293","h_26010678_1280.jpg":"1280x854","h_26010678_1024.jpg":"1024x683","h_26010678_640.jpg":"640x427","h_26010678_480.jpg":"480x320","h_26010678_340.jpg":"340x227","h_26010678_220.jpg":"220x147","pp_26010678_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010678_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010678_640.jpg":"640x814","pp_26010678_480.jpg":"480x611","pp_26010678_340.jpg":"340x432","pp_26010678_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8183652 Threads: 1 Questions: 1690105103 Slow queries: 5040484 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112669629 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/obojica-uzurpirali-pomorsko-dobro-i-betonirali-ga-no-jedan-ce-morati-rusiti-a-drugi-nece-na-potezu-su-lokalne-vlasti-1337495 [printLink] => /dalmacija/obala/obojica-uzurpirali-pomorsko-dobro-i-betonirali-ga-no-jedan-ce-morati-rusiti-a-drugi-nece-na-potezu-su-lokalne-vlasti-1337495?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 483480 [name] => betonizacija obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => betonizacija-obale [link] => /tag/betonizacija-obale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492773 [name] => uzurpacija obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uzurpacija-obale [link] => /tag/uzurpacija-obale ) [2] => stdClass Object ( [id] => 422801 [name] => bespravna gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bespravna-gradnja [link] => /tag/bespravna-gradnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688231 [name] => zakon o pomorskom dobru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-19 07:59:49 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-pomorskom-dobru [link] => /tag/zakon-o-pomorskom-dobru ) [4] => stdClass Object ( [id] => 458879 [name] => rogoznica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rogoznica [link] => /tag/rogoznica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMOGUĆA MISIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obojica uzurpirali pomorsko dobro i betonirali ga, no jedan će morati rušiti, a drugi neće. Na potezu su lokalne vlasti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-01-04-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26022438.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Ono kad nemilice naspeš more i betoniraš takozvani privatni mulo ili plato i to proglasiš vlastitim teritorijem

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26022438.jpg [title] =>

Ono kad nemilice naspeš more i betoniraš takozvani privatni mulo ili plato i to proglasiš vlastitim teritorijem

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010692.jpg [title] =>

Album bespravne gradnje na pomorskom dobru na rogozničkom području - privatno odmorište

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010693.jpg [title] =>

Betonom na kamen

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010691.jpg [title] =>

Izbetonirane stepenice do mora

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010690.jpg [title] =>

U gomili betona ostavljen je prostor i za ovaj ‘vrtić‘

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010689.jpg [title] =>

Svi putevi vode prema moru

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010688.jpg [title] =>

Betonizacija s potpisom

Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010687.jpg [title] =>

Prava mala zelena oaza

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010686.jpg [title] =>

Nema centimetra koji nije pod betonom

Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010685.jpg [title] =>

Tu su i suncobrani, nadstrešnica, cijeli komod...

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010684.jpg [title] =>

Izbacite uljeza

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010683.jpg [title] =>

Sve vodi u more

Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010679.jpg [title] =>

Zločin nad prirodom

Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/09/26010678.jpg [title] =>

Malo im je bilo što su sve izbetonirali, trebalo je postaviti i klupu da uživaju u prizoru

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Novi Zakon o pomorskom dobru usvojen je u srpnju ove godine. U fazi donošenja izazvao je brojne kontroverze, velika buka stvorila se oko ograđivanja i naplate plaža, međutim znalci, koji već desetljećima prate stravičnu devastaciju najvrjednijeg hrvatskog prostora, smatrali su da je to tek zamagljivanje istinskih zakonskih nedostataka i problema ovisno o tome na kojoj si strani: onog krupnog kapitala ili građana.

Jedan od problema je pogodovanje velikim investitorima u turizmu koji mogu dobiti koncesiju i na višestruko zaštićeno područje bez javnog natječaja, dok su manji poduzetnici upozoravali da se kod javnih koncesijskih natječaja zanemaruje prijašnje ulaganje.

Mi ćemo se osvrnuti na potpuno nelegalnu uzurpaciju i devastaciju javnog pomorskog dobra bez koncesijih odobrenja, bez dozvola i bez gospodarskog učinka na lokalnu sredinu i na državni proračun. To je ono kokošarenje kad nemilice naspeš more i betoniraš takozvani privatni mulo ili plato i to proglasiš vlastitim teritorijem na koji ni jedan drugi smrtnik ne može nogom pristupiti.

Uklanjanje nasipa

U Zakonu o pomorskom dobru piše da je nasip koji nije vidljiv na DOF-u 5/2011 nezakonit i ne može se zadržati u prostoru. Nasip iz stavka 1. ovoga članka ne smatra se prirastom kopnenog dijela pomorskog dobra i ne može se evidentirati kao kopneni dio pomorskog dobra, već se u cijelosti smatra morem.

---

image

Album bespravne gradnje na pomorskom dobru na rogozničkom području - privatno odmorište

Privatni album
---

Nasip iz stavka 1. ovoga članka uklonit će se na temelju izvršnog rješenja kojim se nalaže uklanjanje nasipa iz mora, na teret osobe koja je obavila nasipavanje, a ako se ta osoba ne može utvrditi, tada solidarno o trošku jedinice lokalne samouprave i jedinice područne (regionalne) samouprave na čijem se području nasip nalazi.

Do 2011. godine samo oni koji striktno ispunjavaju kriterije koji su propisani u članku 14. Zakona o pomorskom dobru, ako se takvi objekti stave unutar prostornog plana u roku od četiri godine su mogli pod određenim uvjetima ostati u prostoru. Dakle, to su i primjerice objekti za koje bi bila puno veća ekološka šteta ako ih se ukloni. U prostoru ih dakle mogu zadržati ako ni na koji način ne ugrožavaju sigurnost plovidbe na moru.

Takve odredbe su doista neprihvatljive za državu, općine i gradove, a posebno za građane. I oni do 2011. godine potpuno nezakonito su ispred svojih vikendica i vila napali more i betonom zalijevali sike, uništili podmorska staništa, devastirali na najružnji način obalnu crtu i sada bi njihov zločin trebalo nekom nebuloznom odredbom ozakoniti.

Primjera je na tisuće diljem čitave obale od Istre do Dubrovnika. U početku su cjelokupna javnost, posebno nadležne inspekcijske službe, na taj problem gledali benevolentno. Rijetki su se mediji bavili tim problemom, s ponosom mogu istaknuti da su se Slobodna Dalmacija i njena ostala izdanja: tjednici ili specijalizirana publikacija kao što je Otvoreno more, sustavno bavili tom problematikom i upozoravali na silnu okolišnu štetu.

---

image

Betonom na kamen

Privatni album
---

U svojim posljednjim tekstovima na temu pisala sam o slovenskom državljaninu koji je u naselju naselju Zatoglav smještenom istočno od Rogoznice na najgrublji način uzurpirao more, šetnicu uz more i izgradio suhozid u moru zbog kojega duž obale nema prolaza za nikoga. U informacijskom sustavu prostornog uređenja, iza kojeg stoji Ministarstvo graditeljstva, nema zabilježbe traženja ikakvih dozvola ili dokumenata vezanih uz bilo kakav građevinski zahvat.

U općini Rogoznica u naselju Stupin-Čelina priča o uzurpaciji javnog dobra traje već godinama. Stolove, ležaljke i suncobrane na javnoj šetnici i na betoniranom mulu slikali smo već nekoliko puta, i prije više od desetak godina. Ove godine, kaže nam rogoznička načelnica Anita Živković, komunalni redari intervenirali su nekoliko puta. Ujutro kad znaju da je komunalno redarstvo u obilasku, rekviziti nestaju, ali čim se oni udalje instalacija je opet na broju. I tako u nedogled.

Prema novom Zakonu o pomorskom dobru Slovenac će svoje suhozide i ostale bespravno objekte morati ukloniti, a uzurpatori u Stupin-Čelini neće, a jedni i drugi su bespravni.

Postoji niz izuzetaka

Pomorsko dobro je u općoj uporabi i mora biti dostupno svima, međutim u novom Zakonu ima niz izuzetaka gdje je opća uporaba ograničena, pa i za uzurpatore prije famozne 2011. godine što je suludo jer to nema nikakvog učinka za uspješniji gospodarski razvitak Republike Hrvatske kao pomorske zemlje, naprotiv ima silne štete za okoliš i turizam jer na tim nelegalno privatiziranim morskim površinama mogu se kupati samo gosti uzurpatora, a na ostale se bacaju kamenja i huškaju domobrani kao u Kanici.

---

image

Prava mala zelena oaza

Privatni album
---

Pomorsko dobro je izvan pravnog prometa i na njemu se ne može steći pravo vlasništva niti druga stvarna prava po bilo kojoj osnovi. U zakonu još piše: “Pomorsko dobro ne može biti predmet ugovora o zakupu niti ugovora o najmu, a ekološka šteta na pomorskom dobru je svaka šteta na okolišu i prirodi prouzročena onečišćenjem ili uništenjem obale i podmorja odnosno mora i biljnog i životinjskog svijeta u moru i na morskoj obali, te svako naruženje krajolika, kao i svako uništenje izvorne strukture mora i morske obale te ekosustava koje ima značenje protupravnog prekidanja biološkog ciklusa koji bi, da nije prekinut, rezultirao rastom, razvojem i umnažanjem prirodnog bogatstva kao općeg dobra.

Ne smatra se ekološkom štetom imovinska šteta uzrokovana troškovima nastalim zbog uklanjanja onečišćenja, olupina, nasipa i sl., koja se uobičajeno popravlja i nadoknađuje po pravilima obveznog prava... “

I čemu onda stavljanje u povlašteni položaj onih koji su napravili ekološku štetu i uništili krajolik do 2011. godine?

I sada dolazimo da je lokalna samouprava dužna prilikom izrade planova uređenja prostora ugraditi detalje uređenja pomorskog dobra sukladno posebnom propisu uz poštovanje svih odredbi novog Zakona, kao i uvjeta propisanih uredbom iz stavka 4. točke 11. članka te drugih posebnih propisa i to u roku od 18 mjeseci. I tu nadležno Ministarstvo ponovno kasni, Zakon je donesen, donesen je pravilnik, ali nije Uredba i lokalnim zajednicama su još vezane ruke iako ih je većina kao Općina Rogoznica napravila Plan upravljanja pomorskim dobrom, ali bez Uredbe ugrađene u taj Plan ruke su im vezane. Unutar Plana imenovan je i pomorski redar i samo čekaju raspisivanje Odluke.

---

image

Betonizacija s potpisom

Privatni album
---

Zakon propisuje da se planiranje i građenje zgrada i drugih građevina, kao i drugi zahvati na pomorskom dobru koji se ne smatraju građenjem moraju provoditi tako da se osigura prolaz uz more i do mora. Građenje i zahvati ako već moraju tu biti, moraju zadovoljiti najviše oblikovne i tehničke standarde i skladu s prirodnim i kulturnim obilježjima toga područja i da nikako ne zadiru u morska područja na kojima se nalaze staništa i vrste visoke vrijednosti očuvanja, neovisno o tome je li to područje zaštićeno zakonom.

Brojne obveze

U najvećoj mogućoj mjeri moraju se čuvati obalne šume i zelenilo na morskoj obali uz more autohtono drveće, autentične prirodne i kulturne vrijednosti obalnog krajobraza, neovisno je li to područje zaštićeno zakonom...

Dakle lokalne samouprave imaju pune ruke posla, njihovi prostorni planovi uređenja moraju i te kako paziti da se građevinsko područje ne širi u pomorsko dobro ili uz njegov sam rub, obvezno mora biti udaljeno najmanje pet metara od granice pomorskog dobra. Nema betonizacije obale uz more u području koje je široko najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda.

Nezakonito izgrađene građevine dužan je ukloniti graditelj odnosno investitor gradnje o svom trošku na temelju rješenja inspektora pomorskog dobra, ako se graditelj odnosno investitor gradnje ne može utvrditi, nezakonito izgrađenu građevinu dužna je ukloniti jedinica lokalne samouprave.

---

image

Zločin nad prirodom

Privatni album
---

Dakle općine i gradovi o svom trošku moraju rušiti i uklanjati sve nelegalno izgrađeno, vaditi nasuti šut i zemlju iz mora, uklanjati odložen građevinski i ini materijal s pomorskog dobra.

Kazne za pomorske prekršaje nisu male, pravne osobe plaćaju u iznosu od 6000 do 33.000 eura, obrtnici od 4000 do 10.000 eura, fizičke osobe od 1000 do 6000 eura. Međutim, ako se prekršitelj ne nađe, sve trošak pada na leđa lokalne samouprave koja je očito ovim zakonom dobila brojne obveze, ali ne prava i koristi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Ono kad nemilice naspeš more i betoniraš takozvani privatni mulo ili plato i to proglasiš vlastitim teritorijem

Privatni album

Album bespravne gradnje na pomorskom dobru na rogozničkom području - privatno odmorište

Privatni album

Betonom na kamen

Privatni album

Izbetonirane stepenice do mora

Privatni album

U gomili betona ostavljen je prostor i za ovaj ‘vrtić‘

Privatni album

Svi putevi vode prema moru

Privatni album

Betonizacija s potpisom

Privatni album

Prava mala zelena oaza

Privatni album

Nema centimetra koji nije pod betonom

Privatni album

Tu su i suncobrani, nadstrešnica, cijeli komod...

Privatni album

Izbacite uljeza

Privatni album

Sve vodi u more

Privatni album

Zločin nad prirodom

Privatni album

Malo im je bilo što su sve izbetonirali, trebalo je postaviti i klupu da uživaju u prizoru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/obojica-uzurpirali-pomorsko-dobro-i-betonirali-ga-no-jedan-ce-morati-rusiti-a-drugi-nece-na-potezu-su-lokalne-vlasti-1337495 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ae5ca5ce46787cfc5108aa9192aca6c4d08cb0e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obojica+uzurpirali+pomorsko+dobro+i+betonirali+ga%2C+no+jedan+%C4%87e+morati+ru%C5%A1iti%2C+a+drugi+ne%C4%87e.+Na+potezu+su+lokalne+vlasti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fobojica-uzurpirali-pomorsko-dobro-i-betonirali-ga-no-jedan-ce-morati-rusiti-a-drugi-nece-na-potezu-su-lokalne-vlasti-1337495 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fobojica-uzurpirali-pomorsko-dobro-i-betonirali-ga-no-jedan-ce-morati-rusiti-a-drugi-nece-na-potezu-su-lokalne-vlasti-1337495 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMOGUĆA MISIJA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaNEMOGUĆA MISIJA?

Obojica uzurpirali pomorsko dobro i betonirali ga, no jedan će morati rušiti, a drugi neće. Na potezu su lokalne vlasti

Piše Vedrana Stočić
10. studenog 2023. - 10:21
Ono kad nemilice naspeš more i betoniraš takozvani privatni mulo ili plato i to proglasiš vlastitim teritorijemPrivatni album

Novi Zakon o pomorskom dobru usvojen je u srpnju ove godine. U fazi donošenja izazvao je brojne kontroverze, velika buka stvorila se oko ograđivanja i naplate plaža, međutim znalci, koji već desetljećima prate stravičnu devastaciju najvrjednijeg hrvatskog prostora, smatrali su da je to tek zamagljivanje istinskih zakonskih nedostataka i problema ovisno o tome na kojoj si strani: onog krupnog kapitala ili građana.

Jedan od problema je pogodovanje velikim investitorima u turizmu koji mogu dobiti koncesiju i na višestruko zaštićeno područje bez javnog natječaja, dok su manji poduzetnici upozoravali da se kod javnih koncesijskih natječaja zanemaruje prijašnje ulaganje.

Mi ćemo se osvrnuti na potpuno nelegalnu uzurpaciju i devastaciju javnog pomorskog dobra bez koncesijih odobre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:04