stdClass Object ( [id] => 1035498 [title] => Ni korona, ni online nastava i državna matura u ‘nemogućim‘ uvjetima nisu ih uspjeli pokolebati: oni su junaci Makarske i ponos grada [alias] => ni-korona-ni-online-nastava-i-drzavna-matura-u-nemogucim-uvjetima-nisu-ih-uspjeli-pokolebati-oni-su-junaci-makarske-i-ponos-grada [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ni korona ni štrajk nisu naštetili generaciji maturanata koja je 2020. godine izašla iz školskih klupa, a koji su unatoč svim poteškoćama, online nastavi, državnoj maturi u takvim uvjetima, a na koncu i stresnom periodu zbog same epidemije, uspjeli postići izvanredne rezultate. I glede općeg uspjeha, i uspjeha na državnoj maturi, i upisa na željene fakultete.

Tako je u generaciji čak 21 učenik sva četiri razreda prošao s odličnim, a dvije su učenice uspjele ono što se nama u gimnaziji doima kao "nemoguća misija" - sva četiri razreda postići prosjek 5.0. I pritom ostati vesela i nasmijana maturantica. Postizali su se sjajni rezultati na državnim natjecanjima, o čemu smo pisali i protekle godine.

Pisali bismo po svoj prilici i ove da se nije dogodilo zatvaranje škola zbog korone. To nas ne priječi da razgovaramo s junacima Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, mladim, uspješnim, vrijednim i inteligentnim ljudima koji ovoj ionako odličnoj generaciji dodatno dižu prosjek.

Ivan Nizić i ove bi godine sigurno briljirao na državnom natjecanju iz matematike, ali nije imao priliku. Zato je rasturio na državnoj maturi, riješivši odlično višu razinu. U prvom razredu gimnazije bio je 5. na državnom natjecanju, i dobio 3. nagradu, u drugom je razredu bio 2. te osvojio 2. nagradu, a u trećem razredu 3. mjesto i 3. nagrada. Što bi bilo ove godine? Ivan se smije...

- A valjda prvo mjesto, ili četvrto. Ostala sam pokrio - kaže Ivan koji upisuje Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Sad kad je sve završilo, kaže da mu je škola ipak dala dovoljno.

- Škola mi je pružila što je mogla, skroz dovoljno za ići dalje. Glavnina je ipak na nama, ne može se bez rada, a profesori su jako dobri - veli Nizić.

Korak po korak

Pitali smo ga cijeni li se znanje dovoljno, i planira li ostati u domovini.

- Mislim da je ipak dosta cijenjeno, ali da, ima mjesta za napredak. Vidim se u Hrvatskoj, ne bih volio ići vani - rezimira Ivan iz 4. a koji je sva četiri razreda prošao odličnim.

Marija Mustapić je iz 4. b, razreda s najviše odlikaša. Ona sama je sva četiri razreda prošla s 5.0!

- Ma ne mislim da je nemoguće ni toliko teško, najvažnija je organizacija, kao i za sve u životu. Jest nam bio malo šok kad smo u gimnaziju došli iz osnovne, ali sve se može uz dobru organizaciju učenja. I na kraju nije toliko teško - uvjerava nas Marija koju pitamo pati li društveni život.

- Ne, samo treba imati volje - odvraća Marija koja je upisala medicinu. Planira li kasnije neku specijalizaciju, vjerojatno da, kaže, ali još je to daleko...

- Sad sam sretna što sam se upisala i idem korak po korak. Vidjet ću gdje me put odvede - kaže Marija, koja se slaže kako je cijeli njezin razred jako dobar.

- Ima nas uvijek više od 10 koji prođemo s pet, a lani nas je čak troje imalo prosjek 5.0. Trudili smo se i mislim da smo stvarno OK razred - ističe naša sugovornica koja kaže da njoj nije bilo teško odlučiti se za medicinu, iako je u svim predmetima bila odlična.

- Oduvijek volim biologiju i kemiju, to je bio siguran izbor i bilo je samo pitanje u kojem će smjeru otići, a medicinu sam izabrala jer u pravoj mjeri povezuje biologiju, kemiju i primjenu obaju predmeta u stvarnom životu. A i mogućnosti za zaposlenje kasnije su jako dobre u Hrvatskoj, ako planiram ostati - kazuje Marija koja je do trećeg srednje trenirala odbojku, sport koji je po njoj bio ključan što se tiče dobre organizacije.

- Veliki je plus baviti se sportom ili nekom drugom izvannastavnom aktivnošću. Em naučiš organizirati slobodno vrijeme, em se socijalno angažiraš - objašnjava Marija koju smo upitali kako je tekla nastava u vrijeme korone.

- Iskreno, bilo je teško. Shvatiš da moraš ispred kompjutora sjediti po šest sati samo da riješiš domaći, i onda još učiš i za maturu. Zaista je sve to bio jedan veliki izazov - kaže Marija.

Sad ću uživati

I školska kolegica Ella Srzić upisala je medicinu, a poput Marije sva je četiri razreda prošla odličnim uspjehom.

- Ne bih rekla da sam se pretrgla, mislim da to može svatko tko je voljan i željan imati odličan uspjeh, i uz to prati na satu - skromno će Ella, koju smo također pitali da podijeli s nama iskustvo školovanja za vrijeme karantene.

- Imalo je i dobrih i negativnih strana. Za maturu je bilo zeznuto što nismo imali nastavu, ali u neku ruku mogla sam se fokusirati na neke predmete - kaže Ella kojoj je uz medicinu drugi izbor bio FER. Na koncu je ipak shvatila da je medicina više zanima. Hobiji su joj druženje s prijateljima, trčanje, bavljenje sportom, gledanje filmova i serija... Društveni život joj, kaže, ni najmanje ne pati.

- A sad kad je gotova državna matura, treba uživati - smije se Ella.

---

image
Evo nas još malo u klupama
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
---

Nina Đurić, kolegica iz ovog "super-razreda", u ovoj je "top-ekipi" zbog uspjeha na državnom natjecanju iz geografije, gdje je osvojila peto mjesto. Treba li napominjati da je i ona odlikašica sve ove godine...

- Upisala sam FER, oduvijek su me nekako zanimale matematika i fizika. Nisam se puno mislila - kaže Nina.

Kakvi su profesori, kakvi su mentori?

- Može se solidno naučiti, iako je jasno da većinu moramo doma, koliko god bio dobar profesor i koliko god se trudio. Na kraju ipak moramo sjesti i naučiti. Na kraju je sve do učenika i njegove motivacije - kaže Nina.

Dominik Šarić je, kako kroz šalu objašnjava s vršnjacima, "padobranac" u smislu uspjeha, budući je vrlo dobar. Školski je primjer darovitog učenika koji ne troši previše vremena na ono što ga ne zanima, nego ulaže svoje vrijeme u ono što ga interesira. A područje njegovog interesa je matematika s kojom se dvije godine plasirao na državno natjecanje. U drugom je razredu bio 9. na državnom, a lani je bio 4.

- Vjerojatno bih sad bio bolji - sa smješkom će Dominik koji slobodno vrijeme najradije provodi u igranju nogometa, igranju igrica i - praćenju Formule 1 čiji je pasionirani fan.

Zajedno smo jači

- Kad sam bio mali, htio sam biti Schumacher - kaže Dominik koji se slaže kako im je razredno odjeljenje izvrsno.

- Ima ih samo dvoje, troje koji malo kvare, ostali su svi ili odlični ili eventualo vrlo dobri - kaže Dominik, dok Ella dodaje kako su kompetitivan razred te kako jedni druge "guraju" i potiču.

- I pomažemo si međusobno. Dominik je meni pomagao oko matematike za državnu maturu, a ja njemu oko hrvatskog - veli Marija.

Pitamo ih, sad kad je ispred njih jedna nova životna faza u kojoj su se jasno opredijelili za smjer, o čemu su maštali kad su bili mali.

Pljušte ideje; Dominik je svoju već otkrio.

- Pjevačica, glumica, plesačica - nabraja Ella.

- Slikarica. U jednoj kritičnoj fazi policajka - smije se Marija.

Nina kaže da je planirala biti frizerka. Smiju se, sjećajući se kako su kao mališani zamišljali svoju budućnost. Svih pet je, međutim, u međuvremenu odabralo prirodne znanosti i uglavnom bi svoj doprinos društvu voljeli dati ovdje, u domovini.

Nažalost, situacija trenutno nije bajna, a ljeto koje su namjeravali provesti radeći i zaradivši pritom koju kunu, ipak će, na čemu su dijelom i zahvalni, provesti u odmoru koji su zaslužili. Naprosto, nema posla ni za "hranitelje obitelji", a kamoli maturante.

- Ovo nas ljeto više od pola ne radi, inače smo skoro svi radili u sezoni - ističe Marija koja kaže kako im to paše, no da bi ipak više voljela raditi.

- Jest da će se slabije zaraditi, ali bit će opuštajuće. Ljeto u znaku: plaža, plaža, prijatelji, plaža...- smije se Dominik.

Kakva će biti jesen, za sada to nitko ne može znati, no našim mladim sugovornicima želimo što zdraviji, sretniji i "studentskiji" start. U uspješan završetak ne sumnjamo.

---

Prirodni fakulteti dominiraju


- Ovo je bila jedna jako dobra i vrijedna generacija, koja je kroz svoje četvorogodišnje školovanje postizala iznimne rezultate. Jako puno učenika nas je predstavljalo iz brojnih predmeta na natjecanjima, što na županijskim, što na državnim. Mi, djelatnici srednje škole FAKM smo jako ponosni na njih, na njihove uspjehe, na rezultatima državne mature. Ja sam ponosna na to što sam dobila priliku i to baš 4.b razred da mu budem razrednica. Ponosna sam na njihov rad i trud, ne samo ovu zadnju godinu, već sve četiri godine. Na kraju im se taj trud isplatio. Po završetku državne mature su mi se javljali ponosni na svoje odlične rezultate i na upisana željena sveučilišta. Paleta sveučilišta je šarolika, od prava, ekonomije, učiteljskog sveučilišta, građevine, geodezije, arhitekture, strojarstva, PMF kemije, FER-a, FESB-računarstva, prehrambene tehnologije, međunarodnih odnosa i diplomacije, filozofije, medicinsko laboratorijske dijagnostike, veterine te na kraju i same medicine - zadovoljno je komentirala Evelin Bulić, razrednica uspješnog 4.b i profesorica njemačkog jezika.

- Bilo mi je iznimno zadovoljstvo raditi s ovim učenicima i drago mi je da ih je velik dio upisao prirodne znanosti. Nadam se da sam im kao profesorica biologije i kemije u tome i pomogla - kratko je komentirala Doris Kelvišer, razrednica 4.a razreda, no i profesorica ostalih gimnazijalaca.

- Što se tiče nekog osvrta na samu generaciju, to je teško i nezahvalno, jer uistinu su bili odlični, no i do sada je bilo generacija koje su iskakale. I lani smo, naime, imali sjajne matematičare - rekla je prof. Kelvišer.

---

---

HTT-ovci sve bolji


Svakako kao kuriozitet valja istaknuti odlične uspjehe učenika HTT-a među kojima nekoć nije bilo ovoliko odličnih učenika. Šest je njih iz razreda 4.e koji su sve četiri godine prošli odličnim, a ove ih je godine čak 13! Istina jest da je program lakši i svakako manje zahtjevan nego gimnazijski, no vidi se da se u HTT posljednjih godina upisuje dosta odlikaša koji su došli baš ciljano učiti o turizmu i koji su očito ne manje ambiciozni kad se radi o ocjenama u odnosu na gimnazijalce.

---

---

USPJEŠNI UČENICI SREDNJE ŠKOLE FRA A. K. MIOŠIĆA


* Pohvala za odličan uspjeh i uzorno vladanje u 4. razredu

4.a: Anđela Granić, Mia Jujnović, Marieta Puharić, Ivan Nizić, Mia Marić
4.b: Nina Đurić, Josipa Erstić, Ria Ivandić, Iva Radalj, Matko Parlov, Anja Rašić, Marija Mustapić, Ella Srzić, Ivan Boras, Klara Puharić, Venna Šodan
4.l: Karla Erstić, Gabriela Grbavac, Diana Rogga, Lara Antunović, Leona Batinović, Melani Možanić, Lorena Lukrecija Roso
4.c: Martina Srzić
4.e: Ivana Bušelić, Karmela Kurtić, Ivana Selak, Mia Šulenta, Lucija Urlić, Petra Vuinac, Ružica Čaljkušić, Marko Filipović, Iva Jurić, Nina Matijašević, Marijeta Ostojić, Lovre Raffanelli, David Vela

* Nagrada za odličan uspjeh i uzorno vladanje kroz sva četiri razreda

4.a: Anđela Granić, Mia Jujnović, Marieta Puharić, Ivan Nizić
4. b: Nina Đurić, Josipa Erstić, Ria Ivandić, Iva Radalj, Matko Parlov, Anja Rašić, Marija Mustapić (5.0), Ella Srzić (5.0)
4.l: Karla Erstić, Gabriela Grbavac, Diana Rogga
4.e: Ivana Bušelić, Karmela Kurtić, Ivana Selak, Mia Šulenta, Lucija Urlić, Petra Vuinac

* Maturanti na natjecanjima u ovoj šk. godini (natjecanja se nisu održala do kraja zbog pandemije)
- Županijska razina:
Geografija: Nina Đurić
Biologija: Nina Đurić, Mia Jujnović i Mia Juričić
Engleski jezik: Katarina Čorić, Toma Bakota, Melani Možanić, Roko Martinčević, Rino Novak Pantelić i Tomislav Ćaleta
Fizika: Matko Parlov, Nina Đurić i Ivan Nizić
Informatika: Ivan Nizić
Matematika: Ivan Nizić, Dominik Šarić, Nina Đurić (pozvani na državno)
GASTRO: Lovre Raffanelli i Marko Filipović (pozvani na državno)
LIDRANO: Gabriela Grbavac (predložena na državnu smotru)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČI I OD SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => JAČI I OD SUDBINE 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-23 13:57:45 [created_by] => 3131 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-30 18:55:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-30 18:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1358 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14186112.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14186140.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14186134.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14186132.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14186128.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14186122.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/23\/14186124.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA","Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA","Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA","Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA","Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA","Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA","Ivo Ravli\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ivan Nizi\u0107, Nina \u0110uri\u0107, Ela Srzi\u0107, Marija Mustapi\u0107 i Dominik Sari\u0107","Evo nas jo\u0161 malo u klupama","Ela Srzi\u0107","Ivan Nizi\u0107","Dominik \u0160ari\u0107","Marija Mustapi\u0107","Nina \u0110uri\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14186112_1280.jpg":"1280x1280","k_14186112_1024.jpg":"1024x1024","k_14186112_640.jpg":"640x640","k_14186112_480.jpg":"480x480","k_14186112_340.jpg":"340x340","k_14186112_220.jpg":"220x220","o_14186112_1280.jpg":"1280x853","o_14186112_1024.jpg":"1024x682","o_14186112_640.jpg":"640x426","o_14186112_480.jpg":"480x320","o_14186112_340.jpg":"340x226","o_14186112_220.jpg":"220x146","h_14186112_1280.jpg":"1280x854","h_14186112_1024.jpg":"1024x683","h_14186112_640.jpg":"640x427","h_14186112_480.jpg":"480x320","h_14186112_340.jpg":"340x227","h_14186112_220.jpg":"220x147","pp_14186112_1280.jpg":"1006x1280","pp_14186112_1024.jpg":"805x1024","pp_14186112_640.jpg":"503x640","pp_14186112_480.jpg":"377x480","pp_14186112_340.jpg":"267x340","pp_14186112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14186140_1280.jpg":"1280x1280","k_14186140_1024.jpg":"1024x1024","k_14186140_640.jpg":"640x640","k_14186140_480.jpg":"480x480","k_14186140_340.jpg":"340x340","k_14186140_220.jpg":"220x220","o_14186140_1280.jpg":"1280x853","o_14186140_1024.jpg":"1024x682","o_14186140_640.jpg":"640x426","o_14186140_480.jpg":"480x320","o_14186140_340.jpg":"340x226","o_14186140_220.jpg":"220x146","h_14186140_1280.jpg":"1280x854","h_14186140_1024.jpg":"1024x683","h_14186140_640.jpg":"640x427","h_14186140_480.jpg":"480x320","h_14186140_340.jpg":"340x227","h_14186140_220.jpg":"220x147","pp_14186140_1280.jpg":"1006x1280","pp_14186140_1024.jpg":"805x1024","pp_14186140_640.jpg":"503x640","pp_14186140_480.jpg":"377x480","pp_14186140_340.jpg":"267x340","pp_14186140_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14186134_1280.jpg":"1280x1280","k_14186134_1024.jpg":"1024x1024","k_14186134_640.jpg":"640x640","k_14186134_480.jpg":"480x480","k_14186134_340.jpg":"340x340","k_14186134_220.jpg":"220x220","o_14186134_1280.jpg":"1280x853","o_14186134_1024.jpg":"1024x682","o_14186134_640.jpg":"640x426","o_14186134_480.jpg":"480x320","o_14186134_340.jpg":"340x226","o_14186134_220.jpg":"220x146","h_14186134_1280.jpg":"1280x854","h_14186134_1024.jpg":"1024x683","h_14186134_640.jpg":"640x427","h_14186134_480.jpg":"480x320","h_14186134_340.jpg":"340x227","h_14186134_220.jpg":"220x147","pp_14186134_1280.jpg":"1006x1280","pp_14186134_1024.jpg":"805x1024","pp_14186134_640.jpg":"503x640","pp_14186134_480.jpg":"377x480","pp_14186134_340.jpg":"267x340","pp_14186134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14186132_1280.jpg":"1280x1280","k_14186132_1024.jpg":"1024x1024","k_14186132_640.jpg":"640x640","k_14186132_480.jpg":"480x480","k_14186132_340.jpg":"340x340","k_14186132_220.jpg":"220x220","o_14186132_1280.jpg":"1280x853","o_14186132_1024.jpg":"1024x682","o_14186132_640.jpg":"640x426","o_14186132_480.jpg":"480x320","o_14186132_340.jpg":"340x226","o_14186132_220.jpg":"220x146","h_14186132_1280.jpg":"1280x854","h_14186132_1024.jpg":"1024x683","h_14186132_640.jpg":"640x427","h_14186132_480.jpg":"480x320","h_14186132_340.jpg":"340x227","h_14186132_220.jpg":"220x147","pp_14186132_1280.jpg":"1006x1280","pp_14186132_1024.jpg":"805x1024","pp_14186132_640.jpg":"503x640","pp_14186132_480.jpg":"377x480","pp_14186132_340.jpg":"267x340","pp_14186132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14186128_1280.jpg":"1280x1280","k_14186128_1024.jpg":"1024x1024","k_14186128_640.jpg":"640x640","k_14186128_480.jpg":"480x480","k_14186128_340.jpg":"340x340","k_14186128_220.jpg":"220x220","o_14186128_1280.jpg":"1280x853","o_14186128_1024.jpg":"1024x682","o_14186128_640.jpg":"640x426","o_14186128_480.jpg":"480x320","o_14186128_340.jpg":"340x226","o_14186128_220.jpg":"220x146","h_14186128_1280.jpg":"1280x854","h_14186128_1024.jpg":"1024x683","h_14186128_640.jpg":"640x427","h_14186128_480.jpg":"480x320","h_14186128_340.jpg":"340x227","h_14186128_220.jpg":"220x147","pp_14186128_1280.jpg":"1006x1280","pp_14186128_1024.jpg":"805x1024","pp_14186128_640.jpg":"503x640","pp_14186128_480.jpg":"377x480","pp_14186128_340.jpg":"267x340","pp_14186128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14186122_1280.jpg":"1280x1280","k_14186122_1024.jpg":"1024x1024","k_14186122_640.jpg":"640x640","k_14186122_480.jpg":"480x480","k_14186122_340.jpg":"340x340","k_14186122_220.jpg":"220x220","o_14186122_1280.jpg":"1280x853","o_14186122_1024.jpg":"1024x682","o_14186122_640.jpg":"640x426","o_14186122_480.jpg":"480x320","o_14186122_340.jpg":"340x226","o_14186122_220.jpg":"220x146","h_14186122_1280.jpg":"1280x854","h_14186122_1024.jpg":"1024x683","h_14186122_640.jpg":"640x427","h_14186122_480.jpg":"480x320","h_14186122_340.jpg":"340x227","h_14186122_220.jpg":"220x147","pp_14186122_1280.jpg":"1006x1280","pp_14186122_1024.jpg":"805x1024","pp_14186122_640.jpg":"503x640","pp_14186122_480.jpg":"377x480","pp_14186122_340.jpg":"267x340","pp_14186122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14186124_1280.jpg":"1280x1280","k_14186124_1024.jpg":"1024x1024","k_14186124_640.jpg":"640x640","k_14186124_480.jpg":"480x480","k_14186124_340.jpg":"340x340","k_14186124_220.jpg":"220x220","o_14186124_1280.jpg":"1280x853","o_14186124_1024.jpg":"1024x682","o_14186124_640.jpg":"640x426","o_14186124_480.jpg":"480x320","o_14186124_340.jpg":"340x226","o_14186124_220.jpg":"220x146","h_14186124_1280.jpg":"1280x854","h_14186124_1024.jpg":"1024x683","h_14186124_640.jpg":"640x427","h_14186124_480.jpg":"480x320","h_14186124_340.jpg":"340x227","h_14186124_220.jpg":"220x147","pp_14186124_1280.jpg":"1006x1280","pp_14186124_1024.jpg":"805x1024","pp_14186124_640.jpg":"503x640","pp_14186124_480.jpg":"377x480","pp_14186124_340.jpg":"267x340","pp_14186124_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15392380 Threads: 4 Questions: 3190337802 Slow queries: 7166207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235785009 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/ni-korona-ni-online-nastava-i-drzavna-matura-u-nemogucim-uvjetima-nisu-ih-uspjeli-pokolebati-oni-su-junaci-makarske-i-ponos-grada-1035498 [printLink] => /dalmacija/obala/ni-korona-ni-online-nastava-i-drzavna-matura-u-nemogucim-uvjetima-nisu-ih-uspjeli-pokolebati-oni-su-junaci-makarske-i-ponos-grada-1035498?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287158 [name] => Makaraska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makaraska [link] => /tag/makaraska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417330 [name] => Makarska kronika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-kronika [link] => /tag/makarska-kronika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 391948 [name] => odlikaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odlikasi [link] => /tag/odlikasi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 421777 [name] => državna matura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavna-matura [link] => /tag/drzavna-matura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČI I OD SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ni korona, ni online nastava i državna matura u ‘nemogućim‘ uvjetima nisu ih uspjeli pokolebati: oni su junaci Makarske i ponos grada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3131 [name] => Ivona Ćirak [username] => ivona-irak [email] => ivona-irak@sd.hr [password] => $2y$10$NWVp9CJ2FAf.tC3BdlxF6OPIWdPGjwUoSXZ0S2dr7ZQXbyj09P0dm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivona-cirak-3131 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1649 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ffa632ff6ff670d6ffefcddd6a924042?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186112.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Ivan Nizić, Nina Đurić, Ela Srzić, Marija Mustapić i Dominik Sarić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186112.jpg [title] => Ivan Nizić, Nina Đurić, Ela Srzić, Marija Mustapić i Dominik Sarić Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186140.jpg [title] => Evo nas još malo u klupama Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186134.jpg [title] => Ela Srzić Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186132.jpg [title] => Ivan Nizić Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186128.jpg [title] => Dominik Šarić Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186122.jpg [title] => Marija Mustapić Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/23/14186124.jpg [title] => Nina Đurić Ivo Ravlić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ni korona ni štrajk nisu naštetili generaciji maturanata koja je 2020. godine izašla iz školskih klupa, a koji su unatoč svim poteškoćama, online nastavi, državnoj maturi u takvim uvjetima, a na koncu i stresnom periodu zbog same epidemije, uspjeli postići izvanredne rezultate. I glede općeg uspjeha, i uspjeha na državnoj maturi, i upisa na željene fakultete.

Tako je u generaciji čak 21 učenik sva četiri razreda prošao s odličnim, a dvije su učenice uspjele ono što se nama u gimnaziji doima kao "nemoguća misija" - sva četiri razreda postići prosjek 5.0. I pritom ostati vesela i nasmijana maturantica. Postizali su se sjajni rezultati na državnim natjecanjima, o čemu smo pisali i protekle godine.

Pisali bismo po svoj prilici i ove da se nije dogodilo zatvaranje škola zbog korone. To nas ne priječi da razgovaramo s junacima Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, mladim, uspješnim, vrijednim i inteligentnim ljudima koji ovoj ionako odličnoj generaciji dodatno dižu prosjek.

Ivan Nizić i ove bi godine sigurno briljirao na državnom natjecanju iz matematike, ali nije imao priliku. Zato je rasturio na državnoj maturi, riješivši odlično višu razinu. U prvom razredu gimnazije bio je 5. na državnom natjecanju, i dobio 3. nagradu, u drugom je razredu bio 2. te osvojio 2. nagradu, a u trećem razredu 3. mjesto i 3. nagrada. Što bi bilo ove godine? Ivan se smije...

- A valjda prvo mjesto, ili četvrto. Ostala sam pokrio - kaže Ivan koji upisuje Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Sad kad je sve završilo, kaže da mu je škola ipak dala dovoljno.

- Škola mi je pružila što je mogla, skroz dovoljno za ići dalje. Glavnina je ipak na nama, ne može se bez rada, a profesori su jako dobri - veli Nizić.

Korak po korak

Pitali smo ga cijeni li se znanje dovoljno, i planira li ostati u domovini.

- Mislim da je ipak dosta cijenjeno, ali da, ima mjesta za napredak. Vidim se u Hrvatskoj, ne bih volio ići vani - rezimira Ivan iz 4. a koji je sva četiri razreda prošao odličnim.

Marija Mustapić je iz 4. b, razreda s najviše odlikaša. Ona sama je sva četiri razreda prošla s 5.0!

- Ma ne mislim da je nemoguće ni toliko teško, najvažnija je organizacija, kao i za sve u životu. Jest nam bio malo šok kad smo u gimnaziju došli iz osnovne, ali sve se može uz dobru organizaciju učenja. I na kraju nije toliko teško - uvjerava nas Marija koju pitamo pati li društveni život.

- Ne, samo treba imati volje - odvraća Marija koja je upisala medicinu. Planira li kasnije neku specijalizaciju, vjerojatno da, kaže, ali još je to daleko...

- Sad sam sretna što sam se upisala i idem korak po korak. Vidjet ću gdje me put odvede - kaže Marija, koja se slaže kako je cijeli njezin razred jako dobar.

- Ima nas uvijek više od 10 koji prođemo s pet, a lani nas je čak troje imalo prosjek 5.0. Trudili smo se i mislim da smo stvarno OK razred - ističe naša sugovornica koja kaže da njoj nije bilo teško odlučiti se za medicinu, iako je u svim predmetima bila odlična.

- Oduvijek volim biologiju i kemiju, to je bio siguran izbor i bilo je samo pitanje u kojem će smjeru otići, a medicinu sam izabrala jer u pravoj mjeri povezuje biologiju, kemiju i primjenu obaju predmeta u stvarnom životu. A i mogućnosti za zaposlenje kasnije su jako dobre u Hrvatskoj, ako planiram ostati - kazuje Marija koja je do trećeg srednje trenirala odbojku, sport koji je po njoj bio ključan što se tiče dobre organizacije.

- Veliki je plus baviti se sportom ili nekom drugom izvannastavnom aktivnošću. Em naučiš organizirati slobodno vrijeme, em se socijalno angažiraš - objašnjava Marija koju smo upitali kako je tekla nastava u vrijeme korone.

- Iskreno, bilo je teško. Shvatiš da moraš ispred kompjutora sjediti po šest sati samo da riješiš domaći, i onda još učiš i za maturu. Zaista je sve to bio jedan veliki izazov - kaže Marija.

Sad ću uživati

I školska kolegica Ella Srzić upisala je medicinu, a poput Marije sva je četiri razreda prošla odličnim uspjehom.

- Ne bih rekla da sam se pretrgla, mislim da to može svatko tko je voljan i željan imati odličan uspjeh, i uz to prati na satu - skromno će Ella, koju smo također pitali da podijeli s nama iskustvo školovanja za vrijeme karantene.

- Imalo je i dobrih i negativnih strana. Za maturu je bilo zeznuto što nismo imali nastavu, ali u neku ruku mogla sam se fokusirati na neke predmete - kaže Ella kojoj je uz medicinu drugi izbor bio FER. Na koncu je ipak shvatila da je medicina više zanima. Hobiji su joj druženje s prijateljima, trčanje, bavljenje sportom, gledanje filmova i serija... Društveni život joj, kaže, ni najmanje ne pati.

- A sad kad je gotova državna matura, treba uživati - smije se Ella.

---

image
Evo nas još malo u klupama
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
---

Nina Đurić, kolegica iz ovog "super-razreda", u ovoj je "top-ekipi" zbog uspjeha na državnom natjecanju iz geografije, gdje je osvojila peto mjesto. Treba li napominjati da je i ona odlikašica sve ove godine...

- Upisala sam FER, oduvijek su me nekako zanimale matematika i fizika. Nisam se puno mislila - kaže Nina.

Kakvi su profesori, kakvi su mentori?

- Može se solidno naučiti, iako je jasno da većinu moramo doma, koliko god bio dobar profesor i koliko god se trudio. Na kraju ipak moramo sjesti i naučiti. Na kraju je sve do učenika i njegove motivacije - kaže Nina.

Dominik Šarić je, kako kroz šalu objašnjava s vršnjacima, "padobranac" u smislu uspjeha, budući je vrlo dobar. Školski je primjer darovitog učenika koji ne troši previše vremena na ono što ga ne zanima, nego ulaže svoje vrijeme u ono što ga interesira. A područje njegovog interesa je matematika s kojom se dvije godine plasirao na državno natjecanje. U drugom je razredu bio 9. na državnom, a lani je bio 4.

- Vjerojatno bih sad bio bolji - sa smješkom će Dominik koji slobodno vrijeme najradije provodi u igranju nogometa, igranju igrica i - praćenju Formule 1 čiji je pasionirani fan.

Zajedno smo jači

- Kad sam bio mali, htio sam biti Schumacher - kaže Dominik koji se slaže kako im je razredno odjeljenje izvrsno.

- Ima ih samo dvoje, troje koji malo kvare, ostali su svi ili odlični ili eventualo vrlo dobri - kaže Dominik, dok Ella dodaje kako su kompetitivan razred te kako jedni druge "guraju" i potiču.

- I pomažemo si međusobno. Dominik je meni pomagao oko matematike za državnu maturu, a ja njemu oko hrvatskog - veli Marija.

Pitamo ih, sad kad je ispred njih jedna nova životna faza u kojoj su se jasno opredijelili za smjer, o čemu su maštali kad su bili mali.

Pljušte ideje; Dominik je svoju već otkrio.

- Pjevačica, glumica, plesačica - nabraja Ella.

- Slikarica. U jednoj kritičnoj fazi policajka - smije se Marija.

Nina kaže da je planirala biti frizerka. Smiju se, sjećajući se kako su kao mališani zamišljali svoju budućnost. Svih pet je, međutim, u međuvremenu odabralo prirodne znanosti i uglavnom bi svoj doprinos društvu voljeli dati ovdje, u domovini.

Nažalost, situacija trenutno nije bajna, a ljeto koje su namjeravali provesti radeći i zaradivši pritom koju kunu, ipak će, na čemu su dijelom i zahvalni, provesti u odmoru koji su zaslužili. Naprosto, nema posla ni za "hranitelje obitelji", a kamoli maturante.

- Ovo nas ljeto više od pola ne radi, inače smo skoro svi radili u sezoni - ističe Marija koja kaže kako im to paše, no da bi ipak više voljela raditi.

- Jest da će se slabije zaraditi, ali bit će opuštajuće. Ljeto u znaku: plaža, plaža, prijatelji, plaža...- smije se Dominik.

Kakva će biti jesen, za sada to nitko ne može znati, no našim mladim sugovornicima želimo što zdraviji, sretniji i "studentskiji" start. U uspješan završetak ne sumnjamo.

---

Prirodni fakulteti dominiraju


- Ovo je bila jedna jako dobra i vrijedna generacija, koja je kroz svoje četvorogodišnje školovanje postizala iznimne rezultate. Jako puno učenika nas je predstavljalo iz brojnih predmeta na natjecanjima, što na županijskim, što na državnim. Mi, djelatnici srednje škole FAKM smo jako ponosni na njih, na njihove uspjehe, na rezultatima državne mature. Ja sam ponosna na to što sam dobila priliku i to baš 4.b razred da mu budem razrednica. Ponosna sam na njihov rad i trud, ne samo ovu zadnju godinu, već sve četiri godine. Na kraju im se taj trud isplatio. Po završetku državne mature su mi se javljali ponosni na svoje odlične rezultate i na upisana željena sveučilišta. Paleta sveučilišta je šarolika, od prava, ekonomije, učiteljskog sveučilišta, građevine, geodezije, arhitekture, strojarstva, PMF kemije, FER-a, FESB-računarstva, prehrambene tehnologije, međunarodnih odnosa i diplomacije, filozofije, medicinsko laboratorijske dijagnostike, veterine te na kraju i same medicine - zadovoljno je komentirala Evelin Bulić, razrednica uspješnog 4.b i profesorica njemačkog jezika.

- Bilo mi je iznimno zadovoljstvo raditi s ovim učenicima i drago mi je da ih je velik dio upisao prirodne znanosti. Nadam se da sam im kao profesorica biologije i kemije u tome i pomogla - kratko je komentirala Doris Kelvišer, razrednica 4.a razreda, no i profesorica ostalih gimnazijalaca.

- Što se tiče nekog osvrta na samu generaciju, to je teško i nezahvalno, jer uistinu su bili odlični, no i do sada je bilo generacija koje su iskakale. I lani smo, naime, imali sjajne matematičare - rekla je prof. Kelvišer.

---

---

HTT-ovci sve bolji


Svakako kao kuriozitet valja istaknuti odlične uspjehe učenika HTT-a među kojima nekoć nije bilo ovoliko odličnih učenika. Šest je njih iz razreda 4.e koji su sve četiri godine prošli odličnim, a ove ih je godine čak 13! Istina jest da je program lakši i svakako manje zahtjevan nego gimnazijski, no vidi se da se u HTT posljednjih godina upisuje dosta odlikaša koji su došli baš ciljano učiti o turizmu i koji su očito ne manje ambiciozni kad se radi o ocjenama u odnosu na gimnazijalce.

---

---

USPJEŠNI UČENICI SREDNJE ŠKOLE FRA A. K. MIOŠIĆA


* Pohvala za odličan uspjeh i uzorno vladanje u 4. razredu

4.a: Anđela Granić, Mia Jujnović, Marieta Puharić, Ivan Nizić, Mia Marić
4.b: Nina Đurić, Josipa Erstić, Ria Ivandić, Iva Radalj, Matko Parlov, Anja Rašić, Marija Mustapić, Ella Srzić, Ivan Boras, Klara Puharić, Venna Šodan
4.l: Karla Erstić, Gabriela Grbavac, Diana Rogga, Lara Antunović, Leona Batinović, Melani Možanić, Lorena Lukrecija Roso
4.c: Martina Srzić
4.e: Ivana Bušelić, Karmela Kurtić, Ivana Selak, Mia Šulenta, Lucija Urlić, Petra Vuinac, Ružica Čaljkušić, Marko Filipović, Iva Jurić, Nina Matijašević, Marijeta Ostojić, Lovre Raffanelli, David Vela

* Nagrada za odličan uspjeh i uzorno vladanje kroz sva četiri razreda

4.a: Anđela Granić, Mia Jujnović, Marieta Puharić, Ivan Nizić
4. b: Nina Đurić, Josipa Erstić, Ria Ivandić, Iva Radalj, Matko Parlov, Anja Rašić, Marija Mustapić (5.0), Ella Srzić (5.0)
4.l: Karla Erstić, Gabriela Grbavac, Diana Rogga
4.e: Ivana Bušelić, Karmela Kurtić, Ivana Selak, Mia Šulenta, Lucija Urlić, Petra Vuinac

* Maturanti na natjecanjima u ovoj šk. godini (natjecanja se nisu održala do kraja zbog pandemije)
- Županijska razina:
Geografija: Nina Đurić
Biologija: Nina Đurić, Mia Jujnović i Mia Juričić
Engleski jezik: Katarina Čorić, Toma Bakota, Melani Možanić, Roko Martinčević, Rino Novak Pantelić i Tomislav Ćaleta
Fizika: Matko Parlov, Nina Đurić i Ivan Nizić
Informatika: Ivan Nizić
Matematika: Ivan Nizić, Dominik Šarić, Nina Đurić (pozvani na državno)
GASTRO: Lovre Raffanelli i Marko Filipović (pozvani na državno)
LIDRANO: Gabriela Grbavac (predložena na državnu smotru)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA Ivo Ravlić/HANZA MEDIA Ivo Ravlić/HANZA MEDIA Ivo Ravlić/HANZA MEDIA Ivo Ravlić/HANZA MEDIA Ivo Ravlić/HANZA MEDIA Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
Ivan Nizić, Nina Đurić, Ela Srzić, Marija Mustapić i Dominik Sarić
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
Evo nas još malo u klupama
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
Dominik Šarić
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA
Marija Mustapić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/ni-korona-ni-online-nastava-i-drzavna-matura-u-nemogucim-uvjetima-nisu-ih-uspjeli-pokolebati-oni-su-junaci-makarske-i-ponos-grada-1035498 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b48e16a8c449b6e0df4b4da0e7ba32b2c486fd1f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ni+korona%2C+ni+online+nastava+i+dr%C5%BEavna+matura+u+%E2%80%98nemogu%C4%87im%E2%80%98+uvjetima+nisu+ih+uspjeli+pokolebati%3A+oni+su+junaci+Makarske+i+ponos+grada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fni-korona-ni-online-nastava-i-drzavna-matura-u-nemogucim-uvjetima-nisu-ih-uspjeli-pokolebati-oni-su-junaci-makarske-i-ponos-grada-1035498 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fni-korona-ni-online-nastava-i-drzavna-matura-u-nemogucim-uvjetima-nisu-ih-uspjeli-pokolebati-oni-su-junaci-makarske-i-ponos-grada-1035498 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAČI I OD SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaJAČI I OD SUDBINE

Ni korona, ni online nastava i državna matura u ‘nemogućim‘ uvjetima nisu ih uspjeli pokolebati: oni su junaci Makarske i ponos grada

30. srpnja 2020. - 20:55

Ni korona ni štrajk nisu naštetili generaciji maturanata koja je 2020. godine izašla iz školskih klupa, a koji su unatoč svim poteškoćama, online nastavi, državnoj maturi u takvim uvjetima, a na koncu i stresnom periodu zbog same epidemije, uspjeli postići izvanredne rezultate. I glede općeg uspjeha, i uspjeha na državnoj maturi, i upisa na željene fakultete.

Tako je u generaciji čak 21 učenik sva četiri razreda prošao s odličnim, a dvije su učenice uspjele ono što se nama u gimnaziji doima kao "nemoguća misija" - sva četiri razreda postići prosjek 5.0. I pritom ostati vesela i nasmijana maturantica. Postizali su se sjajni rezultati na državnim natjecanjima, o čemu smo pisali i protekle godine.

Pisali bismo po svoj prilici i ove da se nije dogodilo zatvaranje škola...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:50