stdClass Object ( [id] => 1385175 [title] => Nešto dosad neviđeno! Dragocjeni sarkofag krije zanimljivu priču, a splitski su stručnjaci pred izazovom života [alias] => nesto-dosad-nevideno-dragocjeni-sarkofag-krije-zanimljivu-pricu-a-splitski-su-strucnjaci-pred-izazovom-zivota [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko zna koliko je tada bilo potrebno ruku, konopa i poluga da bi se ukrcao kameni blok od 27 tona na brod put Salone prije davnih 18 stoljeća!?

I to onaj skupocjeni, prokoneški mramor, bijeli ili svjetlosivi, koji je stizao iz antičkoga kamenoloma na otoku Prokonezu, smještenog ispred današnjeg Istanbula, a sve da bi se isklesao u salonitanskoj radionici za potrebe ukopa neke slavne ili imućne obitelji.

Zbog toga je trebalo prvo izdubiti unutrašnjost i svesti masu na 12-13 tona, koju bi onda prevezao neki jedrenjak od Mramornog do Jadranskog mora.

Upravo se jedan takav primjerak sarkofaga – odnosno sanduka, budući da je za sada još uvijek bez poklopca – nalazi u restauratorskoj radionici Arheološkog muzeja u Splitu, čija je jedna od djelatnosti konzervacija spomenika.

Za njega kažu da je najveći do sada pronađen na ovom dijelu Jadrana, a poseban je i zanimljiv po mnogočemu. Budući da je pronađen u dijelovima, uz pomoć vrijednih ruku entuzijasta koji će u projekt unijeti dobre dvije godine volonterskog rada, pred publiku bi mogao krajem ove godine.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

O njegovoj zahtjevnoj, zanimljivoj i inovativnoj restauraciji upoznali su nas Duje Ordulj, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, i Siniša Bizjak, izvanredni profesor na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu,

– Sarkofag datira iz 3. stoljeća, a posebno je zanimljiv po svojim gabaritima budući da je kameni blok prije bilo kakve obrade težio čak 27 tona. Vjerojatno ga je radi prijevoza bilo potrebno izdubiti pa je takav činio masu od 12-13 tona, dok je sada, u ovoj fazi, težak oko šest tona, budući da smo svaki element vagali prije spajanja – objašnjava nam Duje Ordulj i nastavlja priču o "putovanju" ovog kamenog spomenika.

– Transportiran je pomorskim putem do Salone i pretpostavljamo da je obrađen u salonitanskoj radionici. To zaključujemo po tome što imamo slične elemente i motive i na nekim drugim sarkofazima iz Salone.

Kad je ovaj vrijedni nalaz pronađen 2007. godine tijekom gradnje Tuđmanova mosta preko Jadra, to nije bila njegova izvorna lokacija. Pretpostavlja se da je tu, zajedno s ostalim sanducima i poklopcima, bio prenesen u neka kasnija vremena kako bi poslužio kao obrana od plavljenja rijeke, a prvotno se vjerojatno nalazio u istočnoj nekropoli ili grobnoj parceli koja je bila negdje u blizini. Međutim, ta lokacija još uvijek nije pronađena – vele stručnjaci.

---

image

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot

Tom Dubravec/Cropix
---

– S ovim sandukom pronađeno je još nekoliko poklopaca, ali nijedan ne odgovara ovome koji trenutno restauriramo – navodi nadalje Ordulj, objašnjavajući kako su nakon pronalaska 2007. svi ulomci bili prvo prebačeni u Arheološki kompleks Salone, odnosno na Manastirine, gdje je počela prva faza restauratorskih radova. Tom su prilikom sa sarkofaga uklonjene naslage kamenca, nastale zbog dugogodišnjeg taloženja u zemlji.

Druga faza radova nastavljena je u ovoj restauratorskoj radionici u Arheološkome muzeju u Splitu, gdje su svi elementi spojeni u jednu cjelinu.

– Za to smo prvi put koristili fotogrametriju u obliku videa. Fotogrametrija je znanost i tehnika određivanja oblika, veličine ili položaja nekog objekta snimanjem, mjerenjem i interpretacijom fotografskih snimki. Tako smo i mi pomoću tih videosnimki uspjeli stvoriti 3D model i napraviti digitalnu rekonstrukciju kako bi smo uopće dobili dojam kako je to izgledalo.

Naime, svaki element težak je minimalno 500 kilograma, tako da ga je bez te predradnje bilo nemoguće doživjeti u cijelosti i vidjeti gdje koji element pripada. Tek nakon toga mogli smo krenuti u digitalnu rekonstrukciju – objašnjava Ordulj, pokazujući nam zajedno s kolegom Bizjakom detalje koji krase ovaj zanimljivi sarkofag.

S prednje, velike strane su dvije girlande – vijenci od zelenila, a u sredini je erot. Na stranicama sanduka također se nalaze ženski i muški portret pa se pretpostavlja da je u njemu bio pokopan bračni par, međutim, u njemu nije bilo znakova ni natpisa koji bi ukazivali na kontekst o kojim bi se osobama radilo. Sigurno je to bio netko vrlo važan ili bogat, smatraju naši sugovornici.

Na bočnim su stranicama Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze, odnosno u grčkoj mitologiji – čudovišne žene koja je ljude pretvarala u kamen.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

– Nakon spajanja svih fragmenata sarkofaga uz pomoć konstrukcije od nehrđajućeg čelika, uvidjeli smo da ga nedostaje oko 60 posto. Zato nam je krajnji cilj napraviti njegovu cjelovitu rekonstrukciju uz pomoć raznih "alata", poput fotogrametrije ili 3D snimanja, koji će nam pomoći u dobivanju cjelokupnog volumena sarkofaga da bismo uvidjeli njegovu pravu veličinu – objašnjava nam Bizjak.

– Takvog mramora u Hrvatskoj nema i zato je ekskluzivan, a potječe iz kamenoloma koji i dandanas, nakon tri tisuće godina, još uvijek rade na otoku Prokonezu. Tamo se još kamen vadi od predantičkih vremena.

Nažalost, poklopac još uvijek nemamo, a zajedno s njim ovaj bi sarkofag bio viši od tri metra. I da ga kojim slučajem imamo, sigurno bi težio više od osam tona. Zbog toga ga ne bismo bili u mogućnosti montirati na sarkofag jer nemamo dovoljno fragmenata u samom sanduku pa je situacija prilično krhka – govori Bizjak pa najavljuje jednu inovativnu metodu koja će se koristiti u ovoj situaciji.

– Bez obzira na to što ga nedostaje više od pola, nastojat ćemo dobiti dojam cjelovitosti nakon što probamo rekonstruirati nedostajuće dijelove uz pomoć primjeraka iz literature, materijalom koji će biti inovativna metoda u konzervaciji. Riječ je o laganom materijalu koji će se gravirati, nešto će se 3D printati i slično – objašnjava profesor Bizjak i napominje kako je važno spomenuti da će to sve skupa biti reverzibilno u slučaju da se pronađe neki fragment koji odgovara ovoj cjelini, da se lako može ukomponirati u postojeće stanje.

– Naposljetku, zatražili smo i pomoć od sveprisutne umjetne inteligencije, koja daje svoje viđenje nedostajućih dijelova. Međutim, to je jedan izuzetan i dugotrajan proces jer je ta umjetna inteligencija prilično slobodna po svojoj kreativnosti pa često ti rezultati ne budu ono što nama treba, odnosno što bi trebalo odgovarati nekakvom stanju sarkofaga iz 3. stoljeća.

Nećemo ići u detalje rekonstrukcije portreta, budući da ne možemo znati kako su izgledali muž i žena koji su najvjerojatnije pokopani u njemu, niti koji je detaljan raspored tih girlandi s voćem i drugim prikazima.

Ostavit ćemo ga u volumenu koji će upotpuniti cjelinu, ali bit će mekše modeliran da se na jedan način istakne original, a da naše intervencije i rekonstrukcije ostanu u drugom planu. Svakako je plan da se zatvori cjelina, da se dobije grandioznost i veličina – objašnjava Bizjak ciljeve projekta i ističe kako je čitava suradnja na volonterskoj osnovi.

– Ovo je izuzetan i jedinstven spomenik i posebno nam je drago što smo dobili priliku da možemo raditi na njemu. Naime, na ovome radi nekoliko entuzijasta, naravno uz potporu institucija i njihovih čelnika, Arheološkog muzeja u Splitu, čiji je ovo spomenik i koji daje podršku u prostoru, organizaciji i materijalu, kao i Umjetničke akademije u Splitu.

Također, tu su i naši kolege koji su dali svoj doprinos, Mladen Čulić, stručnjak za računalnu obradu, odnosno pročelnik Odsjeka konzervacije i restauracije Umjetničke akademije u Splitu, i Krešimir Bosnić, viši predavač na spomenutom Odsjeku, koji je radio 3D snimanje, Borko Vješnica, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, kao i studenti Umjetničke akademije.

---

image

Na bočnim stranicama su Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze

Tom Dubravec/Cropix
---

U svemu nam je mnogo pomogao i akademik Nenad Cambi, kojega smo zamolili za konzultaciju vezano uz nedostajuće dijelove. On je sigurno čovjek koji imenom i prezimenom zna sve sarkofage u ovom dijelu Europe, a možda i šire. Rekao nam je da ga, nažalost, ne možemo povezati s nekim sličnim elementom, odnosno sarkofagom, budući da je ovo unikat, osobito na ovom području, do sada zaista nešto neviđeno.

Ponudio se da će napraviti povijesno-umjetničku analizu ovog sarkofaga kao jedan od uvodnih tekstova u katalogu izložbe koja se priprema krajem godine – kaže profesor Bizjak.

Dakle, kad završi rekonstrukcija, krajem ove godine priredila bi se izložba ne samo ovog sarkofaga, nego i drugih reprezentativnih nalaza s tog arheološkog nalazišta u Solinu kod Tuđmanova mosta.

– Tom bismo prilikom, uz predstavljanje arheoloških spomenika, naglasak stavili i na restauratorski rad koji je prethodio tome svemu i na kraju je cilj da to bude dio stalnog postava Arheološkog muzeja u Splitu – poručuju naši sugovornici, dok se mi i dalje ostajemo diviti ovoj isklesanoj gromadi koja će pred publiku u svoj svojoj grandioznosti izići krajem godine.

Svakako sa zanimanjem iščekujemo i što će uz vrijedne ruke restauratora "oslikati" i umjetna inteligencija!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => arheološko blago [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => arheološko blago 2 0 8779 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-28 17:48:47 [created_by] => 3181 [created_by_alias] => Mia Sesartić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-01 15:08:14 [modified_by] => 3181 [publish_up] => 2024-05-01 11:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nešto dosad neviđeno! Dragocjeni sarkofag krije zanimljivu priču, a splitski su stručnjaci pred izazovom života page_title=Nešto dosad neviđeno! Dragocjeni sarkofag krije zanimljivu priču, a splitski su stručnjaci pred izazovom života [metakey] => sarkofag, arheologija, restauracija, Arheološki muzej u Splitu, duje ordulj, siniša bizjak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003215.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27015751.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27018640.png","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27018639.png","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27018638.png","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27018637.png","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003221.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003220.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003219.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003218.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003217.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003216.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003213.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003212.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003210.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003208.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003206.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003205.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003204.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/28\/27003202.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Duje Ordulj, vi\u0161i konzervator restaurator Arheolo\u0161kog muzeja u Splitu, i Sini\u0161a Bizjak, izvanredni profesor na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetni\u010dke akademije u Splitu<\/p>","

Bo\u010dna strana koja je ra\u010dunalno modelirana u programu za 3D modele<\/p>","","

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot<\/p>","","

Na bo\u010dnim stranicama su Viktorije, bo\u017eice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze<\/p>","","","","","","

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot<\/p>","

Na bo\u010dnim stranicama su Viktorije, bo\u017eice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze<\/p>","

Sarkofag je izra\u0111en od\u00a0skupocjenog prokone\u0161kog mramora<\/p>","","

Sarkofag datira iz 3. stolje\u0107a, a posebno je zanimljiv po svojim gabaritima budu\u0107i da je kameni blok prije bilo kakve obrade te\u017eio \u010dak 27 tona<\/p>","","","

Na stranicama sanduka tako\u0111er se nalaze \u017eenski i mu\u0161ki portret, pa se pretpostavlja da je\u00a0u njemu bio\u00a0pokopan\u00a0bra\u010dni par<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["26:54","42:41","54:48","47:48","43:53","48:62","47:47","38:51","31:59","46:50","41:57","52:54","41:32","57:53","49:42","36:41","36:47","41:59","38:53","46:49"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1202","hd_27003215_1920.jpg":"1920x1080","k_27003215_1280.jpg":"1280x1280","k_27003215_1024.jpg":"1024x1024","k_27003215_640.jpg":"640x640","k_27003215_480.jpg":"480x480","k_27003215_340.jpg":"340x340","k_27003215_220.jpg":"220x220","o_27003215_1280.jpg":"1280x801","o_27003215_1024.jpg":"1024x641","o_27003215_640.jpg":"640x400","o_27003215_480.jpg":"480x300","o_27003215_340.jpg":"340x212","o_27003215_220.jpg":"220x137","h_27003215_1280.jpg":"1280x854","h_27003215_1024.jpg":"1024x683","h_27003215_640.jpg":"640x427","h_27003215_480.jpg":"480x320","h_27003215_340.jpg":"340x227","h_27003215_220.jpg":"220x147","pp_27003215_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003215_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003215_640.jpg":"640x814","pp_27003215_480.jpg":"480x611","pp_27003215_340.jpg":"340x432","pp_27003215_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1144x577","hd_27015751_1920.jpg":"1920x1080","k_27015751_1280.jpg":"1280x1280","k_27015751_1024.jpg":"1024x1024","k_27015751_640.jpg":"640x640","k_27015751_480.jpg":"480x480","k_27015751_340.jpg":"340x340","k_27015751_220.jpg":"220x220","o_27015751_1280.jpg":"1280x645","o_27015751_1024.jpg":"1024x516","o_27015751_640.jpg":"640x322","o_27015751_480.jpg":"480x242","o_27015751_340.jpg":"340x171","o_27015751_220.jpg":"220x110","h_27015751_1280.jpg":"1280x854","h_27015751_1024.jpg":"1024x683","h_27015751_640.jpg":"640x427","h_27015751_480.jpg":"480x320","h_27015751_340.jpg":"340x227","h_27015751_220.jpg":"220x147","pp_27015751_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015751_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015751_640.jpg":"640x814","pp_27015751_480.jpg":"480x611","pp_27015751_340.jpg":"340x432","pp_27015751_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1359x908","hd_27018640_1920.png":"1920x1080","k_27018640_1280.png":"1280x1280","k_27018640_1024.png":"1024x1024","k_27018640_640.png":"640x640","k_27018640_480.png":"480x480","k_27018640_340.png":"340x340","k_27018640_220.png":"220x220","o_27018640_1280.png":"1280x855","o_27018640_1024.png":"1024x684","o_27018640_640.png":"640x427","o_27018640_480.png":"480x320","o_27018640_340.png":"340x227","o_27018640_220.png":"220x146","h_27018640_1280.png":"1280x854","h_27018640_1024.png":"1024x683","h_27018640_640.png":"640x427","h_27018640_480.png":"480x320","h_27018640_340.png":"340x227","h_27018640_220.png":"220x147","pp_27018640_1280.png":"1280x1628","pp_27018640_1024.png":"1024x1303","pp_27018640_640.png":"640x814","pp_27018640_480.png":"480x611","pp_27018640_340.png":"340x432","pp_27018640_220.png":"220x280"},{"size0":"1373x915","hd_27018639_1920.png":"1920x1080","k_27018639_1280.png":"1280x1280","k_27018639_1024.png":"1024x1024","k_27018639_640.png":"640x640","k_27018639_480.png":"480x480","k_27018639_340.png":"340x340","k_27018639_220.png":"220x220","o_27018639_1280.png":"1280x853","o_27018639_1024.png":"1024x682","o_27018639_640.png":"640x426","o_27018639_480.png":"480x319","o_27018639_340.png":"340x226","o_27018639_220.png":"220x146","h_27018639_1280.png":"1280x854","h_27018639_1024.png":"1024x683","h_27018639_640.png":"640x427","h_27018639_480.png":"480x320","h_27018639_340.png":"340x227","h_27018639_220.png":"220x147","pp_27018639_1280.png":"1280x1628","pp_27018639_1024.png":"1024x1303","pp_27018639_640.png":"640x814","pp_27018639_480.png":"480x611","pp_27018639_340.png":"340x432","pp_27018639_220.png":"220x280"},{"size0":"1415x884","hd_27018638_1920.png":"1920x1080","k_27018638_1280.png":"1280x1280","k_27018638_1024.png":"1024x1024","k_27018638_640.png":"640x640","k_27018638_480.png":"480x480","k_27018638_340.png":"340x340","k_27018638_220.png":"220x220","o_27018638_1280.png":"1280x799","o_27018638_1024.png":"1024x639","o_27018638_640.png":"640x399","o_27018638_480.png":"480x299","o_27018638_340.png":"340x212","o_27018638_220.png":"220x137","h_27018638_1280.png":"1280x854","h_27018638_1024.png":"1024x683","h_27018638_640.png":"640x427","h_27018638_480.png":"480x320","h_27018638_340.png":"340x227","h_27018638_220.png":"220x147","pp_27018638_1280.png":"1280x1628","pp_27018638_1024.png":"1024x1303","pp_27018638_640.png":"640x814","pp_27018638_480.png":"480x611","pp_27018638_340.png":"340x432","pp_27018638_220.png":"220x280"},{"size0":"1449x910","hd_27018637_1920.png":"1920x1080","k_27018637_1280.png":"1280x1280","k_27018637_1024.png":"1024x1024","k_27018637_640.png":"640x640","k_27018637_480.png":"480x480","k_27018637_340.png":"340x340","k_27018637_220.png":"220x220","o_27018637_1280.png":"1280x803","o_27018637_1024.png":"1024x643","o_27018637_640.png":"640x401","o_27018637_480.png":"480x301","o_27018637_340.png":"340x213","o_27018637_220.png":"220x138","h_27018637_1280.png":"1280x854","h_27018637_1024.png":"1024x683","h_27018637_640.png":"640x427","h_27018637_480.png":"480x320","h_27018637_340.png":"340x227","h_27018637_220.png":"220x147","pp_27018637_1280.png":"1280x1628","pp_27018637_1024.png":"1024x1303","pp_27018637_640.png":"640x814","pp_27018637_480.png":"480x611","pp_27018637_340.png":"340x432","pp_27018637_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1355","hd_27003221_1920.jpg":"1920x1080","k_27003221_1280.jpg":"1280x1280","k_27003221_1024.jpg":"1024x1024","k_27003221_640.jpg":"640x640","k_27003221_480.jpg":"480x480","k_27003221_340.jpg":"340x340","k_27003221_220.jpg":"220x220","o_27003221_1280.jpg":"1280x903","o_27003221_1024.jpg":"1024x722","o_27003221_640.jpg":"640x451","o_27003221_480.jpg":"480x338","o_27003221_340.jpg":"340x239","o_27003221_220.jpg":"220x155","h_27003221_1280.jpg":"1280x854","h_27003221_1024.jpg":"1024x683","h_27003221_640.jpg":"640x427","h_27003221_480.jpg":"480x320","h_27003221_340.jpg":"340x227","h_27003221_220.jpg":"220x147","pp_27003221_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003221_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003221_640.jpg":"640x814","pp_27003221_480.jpg":"480x611","pp_27003221_340.jpg":"340x432","pp_27003221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2544","hd_27003220_1920.jpg":"1920x1080","k_27003220_1280.jpg":"1280x1280","k_27003220_1024.jpg":"1024x1024","k_27003220_640.jpg":"640x640","k_27003220_480.jpg":"480x480","k_27003220_340.jpg":"340x340","k_27003220_220.jpg":"220x220","o_27003220_1280.jpg":"1280x1696","o_27003220_1024.jpg":"1024x1356","o_27003220_640.jpg":"640x848","o_27003220_480.jpg":"480x636","o_27003220_340.jpg":"340x450","o_27003220_220.jpg":"220x291","h_27003220_1280.jpg":"1280x854","h_27003220_1024.jpg":"1024x683","h_27003220_640.jpg":"640x427","h_27003220_480.jpg":"480x320","h_27003220_340.jpg":"340x227","h_27003220_220.jpg":"220x147","pp_27003220_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003220_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003220_640.jpg":"640x814","pp_27003220_480.jpg":"480x611","pp_27003220_340.jpg":"340x432","pp_27003220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2827","hd_27003219_1920.jpg":"1920x1080","k_27003219_1280.jpg":"1280x1280","k_27003219_1024.jpg":"1024x1024","k_27003219_640.jpg":"640x640","k_27003219_480.jpg":"480x480","k_27003219_340.jpg":"340x340","k_27003219_220.jpg":"220x220","o_27003219_1280.jpg":"1280x1884","o_27003219_1024.jpg":"1024x1507","o_27003219_640.jpg":"640x942","o_27003219_480.jpg":"480x706","o_27003219_340.jpg":"340x500","o_27003219_220.jpg":"220x323","h_27003219_1280.jpg":"1280x854","h_27003219_1024.jpg":"1024x683","h_27003219_640.jpg":"640x427","h_27003219_480.jpg":"480x320","h_27003219_340.jpg":"340x227","h_27003219_220.jpg":"220x147","pp_27003219_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003219_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003219_640.jpg":"640x814","pp_27003219_480.jpg":"480x611","pp_27003219_340.jpg":"340x432","pp_27003219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27003218_1920.jpg":"1920x1080","k_27003218_1280.jpg":"1280x1280","k_27003218_1024.jpg":"1024x1024","k_27003218_640.jpg":"640x640","k_27003218_480.jpg":"480x480","k_27003218_340.jpg":"340x340","k_27003218_220.jpg":"220x220","o_27003218_1280.jpg":"1280x853","o_27003218_1024.jpg":"1024x682","o_27003218_640.jpg":"640x426","o_27003218_480.jpg":"480x320","o_27003218_340.jpg":"340x226","o_27003218_220.jpg":"220x146","h_27003218_1280.jpg":"1280x854","h_27003218_1024.jpg":"1024x683","h_27003218_640.jpg":"640x427","h_27003218_480.jpg":"480x320","h_27003218_340.jpg":"340x227","h_27003218_220.jpg":"220x147","pp_27003218_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003218_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003218_640.jpg":"640x814","pp_27003218_480.jpg":"480x611","pp_27003218_340.jpg":"340x432","pp_27003218_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2901","hd_27003217_1920.jpg":"1920x1080","k_27003217_1280.jpg":"1280x1280","k_27003217_1024.jpg":"1024x1024","k_27003217_640.jpg":"640x640","k_27003217_480.jpg":"480x480","k_27003217_340.jpg":"340x340","k_27003217_220.jpg":"220x220","o_27003217_1280.jpg":"1280x1934","o_27003217_1024.jpg":"1024x1547","o_27003217_640.jpg":"640x967","o_27003217_480.jpg":"480x725","o_27003217_340.jpg":"340x513","o_27003217_220.jpg":"220x332","h_27003217_1280.jpg":"1280x854","h_27003217_1024.jpg":"1024x683","h_27003217_640.jpg":"640x427","h_27003217_480.jpg":"480x320","h_27003217_340.jpg":"340x227","h_27003217_220.jpg":"220x147","pp_27003217_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003217_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003217_640.jpg":"640x814","pp_27003217_480.jpg":"480x611","pp_27003217_340.jpg":"340x432","pp_27003217_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_27003216_1920.jpg":"1920x1080","k_27003216_1280.jpg":"1280x1280","k_27003216_1024.jpg":"1024x1024","k_27003216_640.jpg":"640x640","k_27003216_480.jpg":"480x480","k_27003216_340.jpg":"340x340","k_27003216_220.jpg":"220x220","o_27003216_1280.jpg":"1280x851","o_27003216_1024.jpg":"1024x681","o_27003216_640.jpg":"640x425","o_27003216_480.jpg":"480x319","o_27003216_340.jpg":"340x226","o_27003216_220.jpg":"220x146","h_27003216_1280.jpg":"1280x854","h_27003216_1024.jpg":"1024x683","h_27003216_640.jpg":"640x427","h_27003216_480.jpg":"480x320","h_27003216_340.jpg":"340x227","h_27003216_220.jpg":"220x147","pp_27003216_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003216_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003216_640.jpg":"640x814","pp_27003216_480.jpg":"480x611","pp_27003216_340.jpg":"340x432","pp_27003216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_27003213_1920.jpg":"1920x1080","k_27003213_1280.jpg":"1280x1280","k_27003213_1024.jpg":"1024x1024","k_27003213_640.jpg":"640x640","k_27003213_480.jpg":"480x480","k_27003213_340.jpg":"340x340","k_27003213_220.jpg":"220x220","o_27003213_1280.jpg":"1280x850","o_27003213_1024.jpg":"1024x680","o_27003213_640.jpg":"640x425","o_27003213_480.jpg":"480x319","o_27003213_340.jpg":"340x225","o_27003213_220.jpg":"220x146","h_27003213_1280.jpg":"1280x854","h_27003213_1024.jpg":"1024x683","h_27003213_640.jpg":"640x427","h_27003213_480.jpg":"480x320","h_27003213_340.jpg":"340x227","h_27003213_220.jpg":"220x147","pp_27003213_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003213_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003213_640.jpg":"640x814","pp_27003213_480.jpg":"480x611","pp_27003213_340.jpg":"340x432","pp_27003213_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_27003212_1920.jpg":"1920x1080","k_27003212_1280.jpg":"1280x1280","k_27003212_1024.jpg":"1024x1024","k_27003212_640.jpg":"640x640","k_27003212_480.jpg":"480x480","k_27003212_340.jpg":"340x340","k_27003212_220.jpg":"220x220","o_27003212_1280.jpg":"1280x832","o_27003212_1024.jpg":"1024x666","o_27003212_640.jpg":"640x416","o_27003212_480.jpg":"480x312","o_27003212_340.jpg":"340x221","o_27003212_220.jpg":"220x143","h_27003212_1280.jpg":"1280x854","h_27003212_1024.jpg":"1024x683","h_27003212_640.jpg":"640x427","h_27003212_480.jpg":"480x320","h_27003212_340.jpg":"340x227","h_27003212_220.jpg":"220x147","pp_27003212_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003212_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003212_640.jpg":"640x814","pp_27003212_480.jpg":"480x611","pp_27003212_340.jpg":"340x432","pp_27003212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27003210_1920.jpg":"1920x1080","k_27003210_1280.jpg":"1280x1280","k_27003210_1024.jpg":"1024x1024","k_27003210_640.jpg":"640x640","k_27003210_480.jpg":"480x480","k_27003210_340.jpg":"340x340","k_27003210_220.jpg":"220x220","o_27003210_1280.jpg":"1280x853","o_27003210_1024.jpg":"1024x682","o_27003210_640.jpg":"640x426","o_27003210_480.jpg":"480x320","o_27003210_340.jpg":"340x226","o_27003210_220.jpg":"220x146","h_27003210_1280.jpg":"1280x854","h_27003210_1024.jpg":"1024x683","h_27003210_640.jpg":"640x427","h_27003210_480.jpg":"480x320","h_27003210_340.jpg":"340x227","h_27003210_220.jpg":"220x147","pp_27003210_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003210_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003210_640.jpg":"640x814","pp_27003210_480.jpg":"480x611","pp_27003210_340.jpg":"340x432","pp_27003210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_27003208_1920.jpg":"1920x1080","k_27003208_1280.jpg":"1280x1280","k_27003208_1024.jpg":"1024x1024","k_27003208_640.jpg":"640x640","k_27003208_480.jpg":"480x480","k_27003208_340.jpg":"340x340","k_27003208_220.jpg":"220x220","o_27003208_1280.jpg":"1280x824","o_27003208_1024.jpg":"1024x659","o_27003208_640.jpg":"640x412","o_27003208_480.jpg":"480x309","o_27003208_340.jpg":"340x219","o_27003208_220.jpg":"220x141","h_27003208_1280.jpg":"1280x854","h_27003208_1024.jpg":"1024x683","h_27003208_640.jpg":"640x427","h_27003208_480.jpg":"480x320","h_27003208_340.jpg":"340x227","h_27003208_220.jpg":"220x147","pp_27003208_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003208_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003208_640.jpg":"640x814","pp_27003208_480.jpg":"480x611","pp_27003208_340.jpg":"340x432","pp_27003208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_27003206_1920.jpg":"1920x1080","k_27003206_1280.jpg":"1280x1280","k_27003206_1024.jpg":"1024x1024","k_27003206_640.jpg":"640x640","k_27003206_480.jpg":"480x480","k_27003206_340.jpg":"340x340","k_27003206_220.jpg":"220x220","o_27003206_1280.jpg":"1280x851","o_27003206_1024.jpg":"1024x681","o_27003206_640.jpg":"640x425","o_27003206_480.jpg":"480x319","o_27003206_340.jpg":"340x226","o_27003206_220.jpg":"220x146","h_27003206_1280.jpg":"1280x854","h_27003206_1024.jpg":"1024x683","h_27003206_640.jpg":"640x427","h_27003206_480.jpg":"480x320","h_27003206_340.jpg":"340x227","h_27003206_220.jpg":"220x147","pp_27003206_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003206_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003206_640.jpg":"640x814","pp_27003206_480.jpg":"480x611","pp_27003206_340.jpg":"340x432","pp_27003206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_27003205_1920.jpg":"1920x1080","k_27003205_1280.jpg":"1280x1280","k_27003205_1024.jpg":"1024x1024","k_27003205_640.jpg":"640x640","k_27003205_480.jpg":"480x480","k_27003205_340.jpg":"340x340","k_27003205_220.jpg":"220x220","o_27003205_1280.jpg":"1280x816","o_27003205_1024.jpg":"1024x653","o_27003205_640.jpg":"640x408","o_27003205_480.jpg":"480x306","o_27003205_340.jpg":"340x216","o_27003205_220.jpg":"220x140","h_27003205_1280.jpg":"1280x854","h_27003205_1024.jpg":"1024x683","h_27003205_640.jpg":"640x427","h_27003205_480.jpg":"480x320","h_27003205_340.jpg":"340x227","h_27003205_220.jpg":"220x147","pp_27003205_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003205_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003205_640.jpg":"640x814","pp_27003205_480.jpg":"480x611","pp_27003205_340.jpg":"340x432","pp_27003205_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_27003204_1920.jpg":"1920x1080","k_27003204_1280.jpg":"1280x1280","k_27003204_1024.jpg":"1024x1024","k_27003204_640.jpg":"640x640","k_27003204_480.jpg":"480x480","k_27003204_340.jpg":"340x340","k_27003204_220.jpg":"220x220","o_27003204_1280.jpg":"1280x850","o_27003204_1024.jpg":"1024x680","o_27003204_640.jpg":"640x425","o_27003204_480.jpg":"480x318","o_27003204_340.jpg":"340x225","o_27003204_220.jpg":"220x146","h_27003204_1280.jpg":"1280x854","h_27003204_1024.jpg":"1024x683","h_27003204_640.jpg":"640x427","h_27003204_480.jpg":"480x320","h_27003204_340.jpg":"340x227","h_27003204_220.jpg":"220x147","pp_27003204_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003204_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003204_640.jpg":"640x814","pp_27003204_480.jpg":"480x611","pp_27003204_340.jpg":"340x432","pp_27003204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2589","hd_27003202_1920.jpg":"1920x1080","k_27003202_1280.jpg":"1280x1280","k_27003202_1024.jpg":"1024x1024","k_27003202_640.jpg":"640x640","k_27003202_480.jpg":"480x480","k_27003202_340.jpg":"340x340","k_27003202_220.jpg":"220x220","o_27003202_1280.jpg":"1280x1726","o_27003202_1024.jpg":"1024x1380","o_27003202_640.jpg":"640x863","o_27003202_480.jpg":"480x647","o_27003202_340.jpg":"340x458","o_27003202_220.jpg":"220x296","h_27003202_1280.jpg":"1280x854","h_27003202_1024.jpg":"1024x683","h_27003202_640.jpg":"640x427","h_27003202_480.jpg":"480x320","h_27003202_340.jpg":"340x227","h_27003202_220.jpg":"220x147","pp_27003202_1280.jpg":"1280x1628","pp_27003202_1024.jpg":"1024x1303","pp_27003202_640.jpg":"640x814","pp_27003202_480.jpg":"480x611","pp_27003202_340.jpg":"340x432","pp_27003202_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7681541 Threads: 3 Questions: 1556410395 Slow queries: 4744161 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111368318 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/nesto-dosad-nevideno-dragocjeni-sarkofag-krije-zanimljivu-pricu-a-splitski-su-strucnjaci-pred-izazovom-zivota-1385175 [printLink] => /dalmacija/obala/nesto-dosad-nevideno-dragocjeni-sarkofag-krije-zanimljivu-pricu-a-splitski-su-strucnjaci-pred-izazovom-zivota-1385175?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701807 [name] => sarkofag [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-04 08:02:56 [main_article_id] => 0 [alias] => sarkofag [link] => /tag/sarkofag ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350170 [name] => ARHEOLOGIJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arheologija [link] => /tag/arheologija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 111280 [name] => restauracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => restauracija [link] => /tag/restauracija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 616497 [name] => Arheološki muzej u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-31 18:13:53 [main_article_id] => 0 [alias] => arheoloski-muzej-u-splitu [link] => /tag/arheoloski-muzej-u-splitu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 757505 [name] => duje ordulj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-01 13:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => duje-ordulj [link] => /tag/duje-ordulj ) [5] => stdClass Object ( [id] => 757506 [name] => siniša bizjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-01 13:15:11 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-bizjak [link] => /tag/sinisa-bizjak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => arheološko blago [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nešto dosad neviđeno! Dragocjeni sarkofag krije zanimljivu priču, a splitski su stručnjaci pred izazovom života [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3181 [name] => Mia Sesartić [username] => mia-sesarti [email] => mia-sesarti@sd.hr [password] => $2y$10$5yqkcXmNavQ7A1ldN53X1ert4syjCl58.iADXCCJWFRzBSAJIEjxi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mia-sesartic-3181 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1699 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a68f3ebaa5281e99cdf838997048a352?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003215.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Duje Ordulj, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, i Siniša Bizjak, izvanredni profesor na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003215.jpg [title] =>

Duje Ordulj, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, i Siniša Bizjak, izvanredni profesor na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27015751.jpg [title] =>

Bočna strana koja je računalno modelirana u programu za 3D modele

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27018640.png [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27018639.png [title] =>

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27018638.png [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27018637.png [title] =>

Na bočnim stranicama su Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003221.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003220.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003219.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003218.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003217.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003216.jpg [title] =>

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot

Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003213.jpg [title] =>

Na bočnim stranicama su Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze

Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003212.jpg [title] =>

Sarkofag je izrađen od skupocjenog prokoneškog mramora

Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003210.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003208.jpg [title] =>

Sarkofag datira iz 3. stoljeća, a posebno je zanimljiv po svojim gabaritima budući da je kameni blok prije bilo kakve obrade težio čak 27 tona

Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003206.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003205.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003204.jpg [title] =>

Na stranicama sanduka također se nalaze ženski i muški portret, pa se pretpostavlja da je u njemu bio pokopan bračni par

Tom Dubravec/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/28/27003202.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko zna koliko je tada bilo potrebno ruku, konopa i poluga da bi se ukrcao kameni blok od 27 tona na brod put Salone prije davnih 18 stoljeća!?

I to onaj skupocjeni, prokoneški mramor, bijeli ili svjetlosivi, koji je stizao iz antičkoga kamenoloma na otoku Prokonezu, smještenog ispred današnjeg Istanbula, a sve da bi se isklesao u salonitanskoj radionici za potrebe ukopa neke slavne ili imućne obitelji.

Zbog toga je trebalo prvo izdubiti unutrašnjost i svesti masu na 12-13 tona, koju bi onda prevezao neki jedrenjak od Mramornog do Jadranskog mora.

Upravo se jedan takav primjerak sarkofaga – odnosno sanduka, budući da je za sada još uvijek bez poklopca – nalazi u restauratorskoj radionici Arheološkog muzeja u Splitu, čija je jedna od djelatnosti konzervacija spomenika.

Za njega kažu da je najveći do sada pronađen na ovom dijelu Jadrana, a poseban je i zanimljiv po mnogočemu. Budući da je pronađen u dijelovima, uz pomoć vrijednih ruku entuzijasta koji će u projekt unijeti dobre dvije godine volonterskog rada, pred publiku bi mogao krajem ove godine.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

O njegovoj zahtjevnoj, zanimljivoj i inovativnoj restauraciji upoznali su nas Duje Ordulj, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, i Siniša Bizjak, izvanredni profesor na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu,

– Sarkofag datira iz 3. stoljeća, a posebno je zanimljiv po svojim gabaritima budući da je kameni blok prije bilo kakve obrade težio čak 27 tona. Vjerojatno ga je radi prijevoza bilo potrebno izdubiti pa je takav činio masu od 12-13 tona, dok je sada, u ovoj fazi, težak oko šest tona, budući da smo svaki element vagali prije spajanja – objašnjava nam Duje Ordulj i nastavlja priču o "putovanju" ovog kamenog spomenika.

– Transportiran je pomorskim putem do Salone i pretpostavljamo da je obrađen u salonitanskoj radionici. To zaključujemo po tome što imamo slične elemente i motive i na nekim drugim sarkofazima iz Salone.

Kad je ovaj vrijedni nalaz pronađen 2007. godine tijekom gradnje Tuđmanova mosta preko Jadra, to nije bila njegova izvorna lokacija. Pretpostavlja se da je tu, zajedno s ostalim sanducima i poklopcima, bio prenesen u neka kasnija vremena kako bi poslužio kao obrana od plavljenja rijeke, a prvotno se vjerojatno nalazio u istočnoj nekropoli ili grobnoj parceli koja je bila negdje u blizini. Međutim, ta lokacija još uvijek nije pronađena – vele stručnjaci.

---

image

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot

Tom Dubravec/Cropix
---

– S ovim sandukom pronađeno je još nekoliko poklopaca, ali nijedan ne odgovara ovome koji trenutno restauriramo – navodi nadalje Ordulj, objašnjavajući kako su nakon pronalaska 2007. svi ulomci bili prvo prebačeni u Arheološki kompleks Salone, odnosno na Manastirine, gdje je počela prva faza restauratorskih radova. Tom su prilikom sa sarkofaga uklonjene naslage kamenca, nastale zbog dugogodišnjeg taloženja u zemlji.

Druga faza radova nastavljena je u ovoj restauratorskoj radionici u Arheološkome muzeju u Splitu, gdje su svi elementi spojeni u jednu cjelinu.

– Za to smo prvi put koristili fotogrametriju u obliku videa. Fotogrametrija je znanost i tehnika određivanja oblika, veličine ili položaja nekog objekta snimanjem, mjerenjem i interpretacijom fotografskih snimki. Tako smo i mi pomoću tih videosnimki uspjeli stvoriti 3D model i napraviti digitalnu rekonstrukciju kako bi smo uopće dobili dojam kako je to izgledalo.

Naime, svaki element težak je minimalno 500 kilograma, tako da ga je bez te predradnje bilo nemoguće doživjeti u cijelosti i vidjeti gdje koji element pripada. Tek nakon toga mogli smo krenuti u digitalnu rekonstrukciju – objašnjava Ordulj, pokazujući nam zajedno s kolegom Bizjakom detalje koji krase ovaj zanimljivi sarkofag.

S prednje, velike strane su dvije girlande – vijenci od zelenila, a u sredini je erot. Na stranicama sanduka također se nalaze ženski i muški portret pa se pretpostavlja da je u njemu bio pokopan bračni par, međutim, u njemu nije bilo znakova ni natpisa koji bi ukazivali na kontekst o kojim bi se osobama radilo. Sigurno je to bio netko vrlo važan ili bogat, smatraju naši sugovornici.

Na bočnim su stranicama Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze, odnosno u grčkoj mitologiji – čudovišne žene koja je ljude pretvarala u kamen.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

– Nakon spajanja svih fragmenata sarkofaga uz pomoć konstrukcije od nehrđajućeg čelika, uvidjeli smo da ga nedostaje oko 60 posto. Zato nam je krajnji cilj napraviti njegovu cjelovitu rekonstrukciju uz pomoć raznih "alata", poput fotogrametrije ili 3D snimanja, koji će nam pomoći u dobivanju cjelokupnog volumena sarkofaga da bismo uvidjeli njegovu pravu veličinu – objašnjava nam Bizjak.

– Takvog mramora u Hrvatskoj nema i zato je ekskluzivan, a potječe iz kamenoloma koji i dandanas, nakon tri tisuće godina, još uvijek rade na otoku Prokonezu. Tamo se još kamen vadi od predantičkih vremena.

Nažalost, poklopac još uvijek nemamo, a zajedno s njim ovaj bi sarkofag bio viši od tri metra. I da ga kojim slučajem imamo, sigurno bi težio više od osam tona. Zbog toga ga ne bismo bili u mogućnosti montirati na sarkofag jer nemamo dovoljno fragmenata u samom sanduku pa je situacija prilično krhka – govori Bizjak pa najavljuje jednu inovativnu metodu koja će se koristiti u ovoj situaciji.

– Bez obzira na to što ga nedostaje više od pola, nastojat ćemo dobiti dojam cjelovitosti nakon što probamo rekonstruirati nedostajuće dijelove uz pomoć primjeraka iz literature, materijalom koji će biti inovativna metoda u konzervaciji. Riječ je o laganom materijalu koji će se gravirati, nešto će se 3D printati i slično – objašnjava profesor Bizjak i napominje kako je važno spomenuti da će to sve skupa biti reverzibilno u slučaju da se pronađe neki fragment koji odgovara ovoj cjelini, da se lako može ukomponirati u postojeće stanje.

– Naposljetku, zatražili smo i pomoć od sveprisutne umjetne inteligencije, koja daje svoje viđenje nedostajućih dijelova. Međutim, to je jedan izuzetan i dugotrajan proces jer je ta umjetna inteligencija prilično slobodna po svojoj kreativnosti pa često ti rezultati ne budu ono što nama treba, odnosno što bi trebalo odgovarati nekakvom stanju sarkofaga iz 3. stoljeća.

Nećemo ići u detalje rekonstrukcije portreta, budući da ne možemo znati kako su izgledali muž i žena koji su najvjerojatnije pokopani u njemu, niti koji je detaljan raspored tih girlandi s voćem i drugim prikazima.

Ostavit ćemo ga u volumenu koji će upotpuniti cjelinu, ali bit će mekše modeliran da se na jedan način istakne original, a da naše intervencije i rekonstrukcije ostanu u drugom planu. Svakako je plan da se zatvori cjelina, da se dobije grandioznost i veličina – objašnjava Bizjak ciljeve projekta i ističe kako je čitava suradnja na volonterskoj osnovi.

– Ovo je izuzetan i jedinstven spomenik i posebno nam je drago što smo dobili priliku da možemo raditi na njemu. Naime, na ovome radi nekoliko entuzijasta, naravno uz potporu institucija i njihovih čelnika, Arheološkog muzeja u Splitu, čiji je ovo spomenik i koji daje podršku u prostoru, organizaciji i materijalu, kao i Umjetničke akademije u Splitu.

Također, tu su i naši kolege koji su dali svoj doprinos, Mladen Čulić, stručnjak za računalnu obradu, odnosno pročelnik Odsjeka konzervacije i restauracije Umjetničke akademije u Splitu, i Krešimir Bosnić, viši predavač na spomenutom Odsjeku, koji je radio 3D snimanje, Borko Vješnica, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, kao i studenti Umjetničke akademije.

---

image

Na bočnim stranicama su Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze

Tom Dubravec/Cropix
---

U svemu nam je mnogo pomogao i akademik Nenad Cambi, kojega smo zamolili za konzultaciju vezano uz nedostajuće dijelove. On je sigurno čovjek koji imenom i prezimenom zna sve sarkofage u ovom dijelu Europe, a možda i šire. Rekao nam je da ga, nažalost, ne možemo povezati s nekim sličnim elementom, odnosno sarkofagom, budući da je ovo unikat, osobito na ovom području, do sada zaista nešto neviđeno.

Ponudio se da će napraviti povijesno-umjetničku analizu ovog sarkofaga kao jedan od uvodnih tekstova u katalogu izložbe koja se priprema krajem godine – kaže profesor Bizjak.

Dakle, kad završi rekonstrukcija, krajem ove godine priredila bi se izložba ne samo ovog sarkofaga, nego i drugih reprezentativnih nalaza s tog arheološkog nalazišta u Solinu kod Tuđmanova mosta.

– Tom bismo prilikom, uz predstavljanje arheoloških spomenika, naglasak stavili i na restauratorski rad koji je prethodio tome svemu i na kraju je cilj da to bude dio stalnog postava Arheološkog muzeja u Splitu – poručuju naši sugovornici, dok se mi i dalje ostajemo diviti ovoj isklesanoj gromadi koja će pred publiku u svoj svojoj grandioznosti izići krajem godine.

Svakako sa zanimanjem iščekujemo i što će uz vrijedne ruke restauratora "oslikati" i umjetna inteligencija!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Duje Ordulj, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, i Siniša Bizjak, izvanredni profesor na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u Splitu


Bočna strana koja je računalno modelirana u programu za 3D modele

Tom Dubravec/Cropix

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot

Tom Dubravec/Cropix

Na bočnim stranicama su Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze

Tom Dubravec/Cropix

S prednje strane su dvije girlande - vijenci od zelenila, a u sredini je erot

Tom Dubravec/Cropix

Na bočnim stranicama su Viktorije, božice pobjede, zatim girlande i dvije glave Meduze

Tom Dubravec/Cropix

Sarkofag je izrađen od skupocjenog prokoneškog mramora

Tom Dubravec/Cropix

Sarkofag datira iz 3. stoljeća, a posebno je zanimljiv po svojim gabaritima budući da je kameni blok prije bilo kakve obrade težio čak 27 tona

Tom Dubravec/Cropix

Na stranicama sanduka također se nalaze ženski i muški portret, pa se pretpostavlja da je u njemu bio pokopan bračni par

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/nesto-dosad-nevideno-dragocjeni-sarkofag-krije-zanimljivu-pricu-a-splitski-su-strucnjaci-pred-izazovom-zivota-1385175 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95d70ea1553ed153eece878cdef6995dad515d3b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne%C5%A1to+dosad+nevi%C4%91eno%21+Dragocjeni+sarkofag+krije+zanimljivu+pri%C4%8Du%2C+a+splitski+su+stru%C4%8Dnjaci+pred+izazovom+%C5%BEivota&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnesto-dosad-nevideno-dragocjeni-sarkofag-krije-zanimljivu-pricu-a-splitski-su-strucnjaci-pred-izazovom-zivota-1385175 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnesto-dosad-nevideno-dragocjeni-sarkofag-krije-zanimljivu-pricu-a-splitski-su-strucnjaci-pred-izazovom-zivota-1385175 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => arheološko blago [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaarheološko blago

Nešto dosad neviđeno! Dragocjeni sarkofag krije zanimljivu priču, a splitski su stručnjaci pred izazovom života

Piše Mia Sesartić
1. svibnja 2024. - 13:12
Duje Ordulj, viši konzervator restaurator Arheološkog muzeja u Splitu, i Siniša Bizjak, izvanredni profesor na Odsjeku za konzervaciju i restauraciju Umjetničke akademije u SplituTom Dubravec/Cropix

Tko zna koliko je tada bilo potrebno ruku, konopa i poluga da bi se ukrcao kameni blok od 27 tona na brod put Salone prije davnih 18 stoljeća!?

I to onaj skupocjeni, prokoneški mramor, bijeli ili svjetlosivi, koji je stizao iz antičkoga kamenoloma na otoku Prokonezu, smještenog ispred današnjeg Istanbula, a sve da bi se isklesao u salonitanskoj radionici za potrebe ukopa neke slavne ili imućne obitelji.

Zbog toga je trebalo prvo izdubiti unutrašnjost i svesti masu na 12-13 tona, koju bi onda prevezao neki jedrenjak od Mramornog do Jadranskog mora.

Upravo se jedan takav primjerak sarkofaga – odnosno sanduka, budući da je za sada još uvijek bez poklopca – nalazi u restauratorskoj radionici Arheološkog muzeja u Splitu, čija je jedna od djelatnosti konzervacija spomenika.

Z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:01