stdClass Object ( [id] => 1374400 [title] => Na Štimčevoj kući osvanula ploča ‘Nek se zna!‘: Vlade se prisjetio svega, ružnog i lijepog. I sina Igora i petokrake... [alias] => na-stimcevoj-kuci-osvanula-ploca-nek-se-zna-vlade-se-prisjetio-svega-ruznog-i-lijepog-i-sina-igora-i-petokrake [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vladislav Vlade Štimac (88) imao je težak život. Jedva je ostao živ u Drugom svjetskom ratu kada su saveznički avioni bombardirali njegovu kuću u Opuzenu. Više je bio gladan nego sit, bez oca, s majkom udovicom, bratom i dvije sestre, ali uz veliku potporu djeda koji mu je bio životni uzor. Kasnije mu je posao, ali i životni poziv bio "uvođenje struje" – elektrifikacija po našim selima. Ponosan je što je izgradio crkvu u Kleku. Ni danas ne miruje, svakodnevno obilazi neretvansku dolinu od vinograda na Komarni pa do Metkovića.

Znate onaj izraz "život piše romane". A koliko bi romana mogao napisati naš šjor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira. Bilo bi to zasigurno čitano štivo, ne samo zbog sportskih uspjeha njegovih sinova, posebno Igora, proslavljenog hrvatskog reprezentativca, već i doprinosa šjor Vlade elektrifikaciji gradova i sela Neretve i Vrgorske krajine, gdje nijedna žarulja nije mogla zasvijetliti bez njegove ruke.

Njegova radna soba u prizemlju obiteljske kuće puna je starih fotografija koje svjedoče o obiteljskoj povijesti. Središnje mjesto zauzima djed Mijo Popić nadimkom Rizman čije će ime kasnije ponijeti vinogradi obitelji Štimac na Komarni, koje je Vlade podignuo unatrag dvadesetak godina. Šjor Vlade, kako ga Opuzenci i Neretvani zovu, puno je vezan uz svog djeda koji mu je zamijenio prerano preminulog oca. Od njega je naučio sve o životu i radu.

---

image

Tri generacije obitelji Štimac, Mihovil, Igor, Damir, Vlade
 

Vojko Bašić/Cropix
---

"Samo raditi i stvarati" – to je bio Vladin moto čitav život pa i danas. Ni u 88. godini ne miruje. I prije našeg susreta obišao je vinograde, pogledao je li sve u redu. Kad nije u vinogradu onda je u radnoj sobi, čita, piše, prikuplja stare fotografije svoje obitelji. I to su njegovi svakodnevni rituali. Šjor Vlade je živa enciklopedija. Premda je zagazio u deveto desetljeće života, pamćenje ga dobro služi pa tako i danas zna svaki električni pal i trafostanicu postavljenu od Metkovića, preko Ploča, Opuzena do Vrgorca, kada je bio direktor pogona "Elektrodalmacije" u Metkoviću.

– Radili smo dvadeset i četiri sata dnevno kako bi ljudi dobili struju – govori nam šjor Vlado. Nije to bio nimalo lagan posao pedesetih godina prošlog stoljeća. Trebalo je puno truda i odricanja, ali on ne žali ni sekunde. Njegova životna misija bila je elektrificirati sva naselja koja su bila pod "Elektrodalmacijom", Pogon Metković. I danas je šjor Vlade sretan čovjek jer je u tome uspio. Svoja sjećanja iz tog vremena kada su se žarulje u Neretvi i Vrgorskoj krajini mogle izbrojiti na prste jedne ruke pretočio je u svojoj knjizi "Elektrifikacija općina Metovića, Opuzen, Ploče i Vrgorac". To je njegova prva knjiga, ali ne i posljednja.

Trenutačno prikuplja materijale o svojim obiteljskim korijenima, koji će također ugledati svjetlo dana. Biće to istinski zanimljivo štivo, koje govori ne samo o obitelji Štimac, nego i političkim, povijesnim i kulturnim prilikama u dolini Neretve i gradu Opuzenu gdje je odrastao s majkom, djedom, bakom, bratom i dvije sestre. Vlade je imao samo četiri godini kada mu je od posljedica robijanja u Glavnjači i Bilicama umro otac.

U zatvoru je završio jer nije htio staviti crnu zastavu na svoju radnju –pekarnicu, koju je držao u Opuzenu, kad je ubijen kralj Aleksandar u Marseillesu 1934. godine. I kad je pušten iz zatvora vrlo je brzo umro, imao je samo 32 godine – prisjetio se šjor Vlade svog ranog djetinjstva koje će mu kasnije kao očinska figura obilježiti djed Rizman.

---

image

‘Samo raditi i stvarati‘ – to je bio Vladin moto čitav život pa i danas. Ni u 88. godini ne miruje

Vojko Bašić/Cropix
---

– Svake smo nedjelje išli na misu, djed je bio prvo dijete koje je kršteno u crkvi svetog Stjepana u Opuzenu. Bio je član bratovštine sve do svoje smrti, a poživio je 97 godina – ponosno će.

– Posebno mu je bilo teško u Drugom svjetskom ratu. Već 1941. godine u njegovu kuću su se uselili Talijani. Zauzeli su prizemlje i jednu sobu u koju se smjestio kolonelo. S Talijanima se moglo nekako. Davali su nam nešto hrane, ali kad su nakon kapitulacije Italije došli Nijemci, tada su nastali problemi. Bili smo gladni i žedni, a vojska nam nije dala da se napijemo vode iz vlastite čatrnje – prisjeća se šjor Vlade tih teških dana kada je najvažnije bilo preživjeti.

– Nijemci su se uselili 10. rujna 1943. godine, ispred kuće su postavili dva protuavionska mitraljeza i bačve s gorivom. Tako smo bili meta savezničkih aviona koji su stalno nadlijetali Opuzen. Avione smo zvali Jure i Mate jer su svakog dana tukli njemačke položaje. Jedan dan uništili su mitraljesko gnijezdo i izrešetali našu kuću. Pravo je čudo da smo preživjeli. Puno godina kasnije pričao mi je jedan Opuzenac, skojevac, da je morao poslati koordinate naše kuće na Vis jer se ispred nje nalazio njemački mitraljez – govori nam Vlade.

U spomen na te teške dane Vlade je na kuću postavio spomen-ploču, "NEK SE ZNA!" koja svjedoči o stradanju kuće, ali i zahvaljuje Bogu što je obitelj preživjela.

"Poslije očeve smrti 1941. godine iz ove kuće je oteto vagon brašna. Iste godine okupacijom Dalmacije od fašističke Italije okupirana je kuća s komandantom Opuzena sve do 9. rujna 1943. (kapitulacija fašističke Italije). Odlaskom talijanske vojske iz Opuzena njihovo mjesto zauzima fašistička Njemačka s još većim represijama nad stanovnicima Opuzena. Kuću su okupirali Nijemci s komandantom Opuzena. Na prozoru njegove sobe postavljen je puškomitraljez, a ispred kuće još dva protuavionska mitraljeza sa posadom. U srpnju 1944. godine uništeni su mitraljezi i cijela je kuća izrešetana od strane aviona koji su doletjeli sa Visa, a koji su svakodnevno uništavali fašističke položaje prema dostavljenim obavijestima s terena od strane lokalnih antifašista. Kada se danas sjetim tih strahota ne znam kako smo majka i nas četvero djece ostali živi. Kuću su ponovno uništila dva potresa od 7 stupnjeva po Richteru 1962. godine s epicentrom u blizini Makarske. Nikada obitelj nije dobila nikakvu odštetu za pet godina uzurpacije kuće i pretrpljene torture djece i majke od strane talijanskih i njemačkih fašista. S Božjom pomoći uspio sam drugi put obnoviti kuću. Vlade Štimac 29.09.2021.", stoji na spomen-ploči koja svjedoči o strahotama koje je Vlade Štimac kao dječačić od osam godina proživio.

---

image

Vlade je na kuću postavio spomen-ploču, ‘NEK SE ZNA!‘ koja svjedoči o stradanju kuće, ali i zahvaljuje Bogu što je obitelj preživjela

Vojko Bašić/Cropix
---

– Kraj rata obitelj je dočekala razrušene kuće, mučili su se kako su znali i umjeli. Nitko nije bio zaposlen, nije bilo stalne plaće. Dida se bavio vinogradarstvom i ribarstvom, pomagao sam mu koliko sam mogao. U međuvremenu sam završio srednju tehničku školu u Splitu, bilo je to 1955. godine. Ali moja želja je bila pronaći neki stalni posao. Na fakultet nisam mogao, jer prilike to jednostavno nisu dopuštale. Tražio sam posao u tvornici "Neretva" u Opuzenu gdje su me odmah odbili. Doznao sam da je razlog tome bio moj brat Feliks, koji je koju godinu prije pobjegao preko granice. Dugo godina za njega nismo ništa znali, majka je stalno plakala. Kasnije se javio, živio je u Venezueli u Caracasu gdje je bio uspješan biznismen, imao veliku farmu konja – tumači nam šjor Vlade, koji se morao sam snalaziti, pa je počeo raditi privatno električne instalacije u Opuzenu i Kominu. Godine 1955. uveo je struju u župnu crkvu svetog Stjepana na što je posebno ponosan.

Zatim se zaposlio kao predavač u Srednjoj školi u Opuzenu te "Energoinvestu" Sarajevo otkuda odlazi na odsluženje vojnog roka.

– Drugovi iz Opuzena su me poslali u tenkovsku brigadu u Zalužane kod Banje Luke s lošim karakteristikama, da bih kasnije otišao za Pančevo. Za vrijeme mađarske revolucije bili smo s tenkovima na granici na minus 30 stupnjeva – govori nam Vlade.

---

image

Vlade je ponosan i na dva priznanja pristigla iz Vatikana. Ono Svetog Oca Ivana Pavla II. za izgradnju crkve u Kleku, te pape Frane za 60 godina braka

Vojko Bašić/Cropix
---

Po povratku iz vojske zaposlio se u "Elektrodalmaciji" u Sinju, a zatim u Metkoviću. Uspio je završiti i fakultet te je na čelu "Elektrodalmacije", Pogon Metković bio sve do 1994. godine, a u HEP-u je radio od 1958. godine.

– Uz Božju pomoć sam uspio. Ja sam danas sretan čovjek – otkriva nam šjor Vlade, koji se ponosi svojim životnim djelom utkanim u elektrifikaciju dalmatinskih sela. A još je ponosniji na dva priznanja pristigla iz Vatikana. Ono Svetog Oca Ivana Pavla II. za izgradnju crkve u Kleku, te pape Frane za 60 godina braka.

"Velika ti hvala Gospodine što si me obdario svojim blagoslovom", zaključio je na kraju Vlade Štimac.

---

‘Igore, skidaj petokraku‘

Šjor Vlade ima čak šest registratora različitih materijala i novinskih članaka o sinu Igoru i njegovim uspjesima. Posebno su mu dragi oni kad je Igor skinuo petokraku s Hajdukova dresa.

Već promjene u Hrvatskoj, a u njih grb s petokrakom. Zove me tako usred noći Igor i pita "Stari, što ću? Hoćemo li dizat petokraku?", a ja kažem "Skidaj". I tako su vratili hrvatski grb – prisjetio se Vlade tih povijesnih događaja u kojima je i sam sudjelovao.

---

---

image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image

Ispred rodne kuće

Vojko Bašić/Cropix
---

---

image

Iz obiteljskog albuma

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => životna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => životna priča 2 0 8487 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 09:38:30 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => Stanislav Soldo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-22 06:46:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-22 06:46:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na Štimčevoj kući osvanula ploča 'Nek se zna!': Vlade se prisjetio svega, ružnog i lijepog. I sina Igora i petokrake page_title=Na Štimčevoj kući osvanula ploča 'Nek se zna!': Vlade se prisjetio svega, ružnog i lijepog. I sina Igora i petokrake [metakey] => Opuzen, Vladislav Vlade Štimac, Vlade Štimac, Igor Štimac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26816492.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809266.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809264.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809263.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809261.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809260.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809259.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809258.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809257.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809256.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809254.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809255.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809253.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809251.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809249.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809245.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809242.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809240.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809231.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809230.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809225.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809222.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809219.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809216.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26809214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix, Privatni album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Privatni Album\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Privatni Album\/Cropix","Privatni Album\/Cropix","Privatni Album\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Znate onaj izraz \u2018\u017eivot pi\u0161e romane\u2018. A koliko bi romana mogao napisati na\u0161 \u0161jor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira...<\/p>","","","","","","","","

Vlade je na ku\u0107u postavio spomen-plo\u010du, \u2018NEK SE ZNA!\u2018\u00a0koja svjedo\u010di o stradanju ku\u0107e, ali i zahvaljuje Bogu \u0161to je obitelj pre\u017eivjela<\/p>","

Iz obiteljskog albuma<\/p>","

Iz obiteljskog albuma<\/p>","

Zgrada Op\u0107ine<\/p>","

Tri generacije obitelji \u0160timac, Mihovil, Igor, Damir, Vlade
\n\u00a0<\/p>","

Igor Tudor (tre\u0107i slijeva u drugom redu)<\/p>","","","","","","

Ispred rodne ku\u0107e<\/p>","

Vlade je ponosan i na dva priznanja pristigla iz Vatikana. Ono Svetog Oca Ivana Pavla II. za izgradnju crkve u Kleku, te pape Frane za 60 godina braka<\/p>","

\u2018Samo raditi i stvarati\u2018\u00a0\u2013 to je bio Vladin moto \u010ditav \u017eivot pa i danas. Ni u 88. godini ne miruje<\/p>","

Iz obiteljskog albuma<\/p>","

Iz obiteljskog albuma<\/p>","

Iz obiteljskog albuma<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","47:48","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1533","hd_26816492_1920.jpg":"1920x1080","k_26816492_1280.jpg":"1280x1280","k_26816492_1024.jpg":"1024x1024","k_26816492_640.jpg":"640x640","k_26816492_480.jpg":"480x480","k_26816492_340.jpg":"340x340","k_26816492_220.jpg":"220x220","o_26816492_1280.jpg":"1280x1022","o_26816492_1024.jpg":"1024x817","o_26816492_640.jpg":"640x511","o_26816492_480.jpg":"480x383","o_26816492_340.jpg":"340x271","o_26816492_220.jpg":"220x175","h_26816492_1280.jpg":"1280x854","h_26816492_1024.jpg":"1024x683","h_26816492_640.jpg":"640x427","h_26816492_480.jpg":"480x320","h_26816492_340.jpg":"340x227","h_26816492_220.jpg":"220x147","pp_26816492_1280.jpg":"1280x1628","pp_26816492_1024.jpg":"1024x1303","pp_26816492_640.jpg":"640x814","pp_26816492_480.jpg":"480x611","pp_26816492_340.jpg":"340x432","pp_26816492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_26809266_1920.jpg":"1920x1080","k_26809266_1280.jpg":"1280x1280","k_26809266_1024.jpg":"1024x1024","k_26809266_640.jpg":"640x640","k_26809266_480.jpg":"480x480","k_26809266_340.jpg":"340x340","k_26809266_220.jpg":"220x220","o_26809266_1280.jpg":"1280x894","o_26809266_1024.jpg":"1024x715","o_26809266_640.jpg":"640x447","o_26809266_480.jpg":"480x335","o_26809266_340.jpg":"340x237","o_26809266_220.jpg":"220x153","h_26809266_1280.jpg":"1280x854","h_26809266_1024.jpg":"1024x683","h_26809266_640.jpg":"640x427","h_26809266_480.jpg":"480x320","h_26809266_340.jpg":"340x227","h_26809266_220.jpg":"220x147","pp_26809266_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809266_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809266_640.jpg":"640x814","pp_26809266_480.jpg":"480x611","pp_26809266_340.jpg":"340x432","pp_26809266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_26809264_1920.jpg":"1920x1080","k_26809264_1280.jpg":"1280x1280","k_26809264_1024.jpg":"1024x1024","k_26809264_640.jpg":"640x640","k_26809264_480.jpg":"480x480","k_26809264_340.jpg":"340x340","k_26809264_220.jpg":"220x220","o_26809264_1280.jpg":"1280x832","o_26809264_1024.jpg":"1024x666","o_26809264_640.jpg":"640x416","o_26809264_480.jpg":"480x312","o_26809264_340.jpg":"340x221","o_26809264_220.jpg":"220x143","h_26809264_1280.jpg":"1280x854","h_26809264_1024.jpg":"1024x683","h_26809264_640.jpg":"640x427","h_26809264_480.jpg":"480x320","h_26809264_340.jpg":"340x227","h_26809264_220.jpg":"220x147","pp_26809264_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809264_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809264_640.jpg":"640x814","pp_26809264_480.jpg":"480x611","pp_26809264_340.jpg":"340x432","pp_26809264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809263_1920.jpg":"1920x1080","k_26809263_1280.jpg":"1280x1280","k_26809263_1024.jpg":"1024x1024","k_26809263_640.jpg":"640x640","k_26809263_480.jpg":"480x480","k_26809263_340.jpg":"340x340","k_26809263_220.jpg":"220x220","o_26809263_1280.jpg":"1280x853","o_26809263_1024.jpg":"1024x682","o_26809263_640.jpg":"640x426","o_26809263_480.jpg":"480x320","o_26809263_340.jpg":"340x226","o_26809263_220.jpg":"220x146","h_26809263_1280.jpg":"1280x854","h_26809263_1024.jpg":"1024x683","h_26809263_640.jpg":"640x427","h_26809263_480.jpg":"480x320","h_26809263_340.jpg":"340x227","h_26809263_220.jpg":"220x147","pp_26809263_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809263_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809263_640.jpg":"640x814","pp_26809263_480.jpg":"480x611","pp_26809263_340.jpg":"340x432","pp_26809263_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1129","hd_26809261_1920.jpg":"1920x1080","k_26809261_1280.jpg":"1280x1280","k_26809261_1024.jpg":"1024x1024","k_26809261_640.jpg":"640x640","k_26809261_480.jpg":"480x480","k_26809261_340.jpg":"340x340","k_26809261_220.jpg":"220x220","o_26809261_1280.jpg":"1280x752","o_26809261_1024.jpg":"1024x602","o_26809261_640.jpg":"640x376","o_26809261_480.jpg":"480x282","o_26809261_340.jpg":"340x199","o_26809261_220.jpg":"220x129","h_26809261_1280.jpg":"1280x854","h_26809261_1024.jpg":"1024x683","h_26809261_640.jpg":"640x427","h_26809261_480.jpg":"480x320","h_26809261_340.jpg":"340x227","h_26809261_220.jpg":"220x147","pp_26809261_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809261_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809261_640.jpg":"640x814","pp_26809261_480.jpg":"480x611","pp_26809261_340.jpg":"340x432","pp_26809261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_26809260_1920.jpg":"1920x1080","k_26809260_1280.jpg":"1280x1280","k_26809260_1024.jpg":"1024x1024","k_26809260_640.jpg":"640x640","k_26809260_480.jpg":"480x480","k_26809260_340.jpg":"340x340","k_26809260_220.jpg":"220x220","o_26809260_1280.jpg":"1280x832","o_26809260_1024.jpg":"1024x666","o_26809260_640.jpg":"640x416","o_26809260_480.jpg":"480x312","o_26809260_340.jpg":"340x221","o_26809260_220.jpg":"220x143","h_26809260_1280.jpg":"1280x854","h_26809260_1024.jpg":"1024x683","h_26809260_640.jpg":"640x427","h_26809260_480.jpg":"480x320","h_26809260_340.jpg":"340x227","h_26809260_220.jpg":"220x147","pp_26809260_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809260_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809260_640.jpg":"640x814","pp_26809260_480.jpg":"480x611","pp_26809260_340.jpg":"340x432","pp_26809260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1075","hd_26809259_1920.jpg":"1920x1080","k_26809259_1280.jpg":"1280x1280","k_26809259_1024.jpg":"1024x1024","k_26809259_640.jpg":"640x640","k_26809259_480.jpg":"480x480","k_26809259_340.jpg":"340x340","k_26809259_220.jpg":"220x220","o_26809259_1280.jpg":"1280x716","o_26809259_1024.jpg":"1024x573","o_26809259_640.jpg":"640x358","o_26809259_480.jpg":"480x268","o_26809259_340.jpg":"340x190","o_26809259_220.jpg":"220x123","h_26809259_1280.jpg":"1280x854","h_26809259_1024.jpg":"1024x683","h_26809259_640.jpg":"640x427","h_26809259_480.jpg":"480x320","h_26809259_340.jpg":"340x227","h_26809259_220.jpg":"220x147","pp_26809259_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809259_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809259_640.jpg":"640x814","pp_26809259_480.jpg":"480x611","pp_26809259_340.jpg":"340x432","pp_26809259_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809258_1920.jpg":"1920x1080","k_26809258_1280.jpg":"1280x1280","k_26809258_1024.jpg":"1024x1024","k_26809258_640.jpg":"640x640","k_26809258_480.jpg":"480x480","k_26809258_340.jpg":"340x340","k_26809258_220.jpg":"220x220","o_26809258_1280.jpg":"1280x853","o_26809258_1024.jpg":"1024x682","o_26809258_640.jpg":"640x426","o_26809258_480.jpg":"480x320","o_26809258_340.jpg":"340x226","o_26809258_220.jpg":"220x146","h_26809258_1280.jpg":"1280x854","h_26809258_1024.jpg":"1024x683","h_26809258_640.jpg":"640x427","h_26809258_480.jpg":"480x320","h_26809258_340.jpg":"340x227","h_26809258_220.jpg":"220x147","pp_26809258_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809258_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809258_640.jpg":"640x814","pp_26809258_480.jpg":"480x611","pp_26809258_340.jpg":"340x432","pp_26809258_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_26809257_1920.jpg":"1920x1080","k_26809257_1280.jpg":"1280x1280","k_26809257_1024.jpg":"1024x1024","k_26809257_640.jpg":"640x640","k_26809257_480.jpg":"480x480","k_26809257_340.jpg":"340x340","k_26809257_220.jpg":"220x220","o_26809257_1280.jpg":"1280x914","o_26809257_1024.jpg":"1024x731","o_26809257_640.jpg":"640x457","o_26809257_480.jpg":"480x342","o_26809257_340.jpg":"340x242","o_26809257_220.jpg":"220x157","h_26809257_1280.jpg":"1280x854","h_26809257_1024.jpg":"1024x683","h_26809257_640.jpg":"640x427","h_26809257_480.jpg":"480x320","h_26809257_340.jpg":"340x227","h_26809257_220.jpg":"220x147","pp_26809257_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809257_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809257_640.jpg":"640x814","pp_26809257_480.jpg":"480x611","pp_26809257_340.jpg":"340x432","pp_26809257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2446","hd_26809256_1920.jpg":"1920x1080","k_26809256_1280.jpg":"1280x1280","k_26809256_1024.jpg":"1024x1024","k_26809256_640.jpg":"640x640","k_26809256_480.jpg":"480x480","k_26809256_340.jpg":"340x340","k_26809256_220.jpg":"220x220","o_26809256_1280.jpg":"1280x1630","o_26809256_1024.jpg":"1024x1304","o_26809256_640.jpg":"640x815","o_26809256_480.jpg":"480x611","o_26809256_340.jpg":"340x433","o_26809256_220.jpg":"220x280","h_26809256_1280.jpg":"1280x854","h_26809256_1024.jpg":"1024x683","h_26809256_640.jpg":"640x427","h_26809256_480.jpg":"480x320","h_26809256_340.jpg":"340x227","h_26809256_220.jpg":"220x147","pp_26809256_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809256_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809256_640.jpg":"640x814","pp_26809256_480.jpg":"480x611","pp_26809256_340.jpg":"340x432","pp_26809256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1446","hd_26809254_1920.jpg":"1920x1080","k_26809254_1280.jpg":"1280x1280","k_26809254_1024.jpg":"1024x1024","k_26809254_640.jpg":"640x640","k_26809254_480.jpg":"480x480","k_26809254_340.jpg":"340x340","k_26809254_220.jpg":"220x220","o_26809254_1280.jpg":"1280x964","o_26809254_1024.jpg":"1024x771","o_26809254_640.jpg":"640x482","o_26809254_480.jpg":"480x361","o_26809254_340.jpg":"340x256","o_26809254_220.jpg":"220x165","h_26809254_1280.jpg":"1280x854","h_26809254_1024.jpg":"1024x683","h_26809254_640.jpg":"640x427","h_26809254_480.jpg":"480x320","h_26809254_340.jpg":"340x227","h_26809254_220.jpg":"220x147","pp_26809254_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809254_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809254_640.jpg":"640x814","pp_26809254_480.jpg":"480x611","pp_26809254_340.jpg":"340x432","pp_26809254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809255_1920.jpg":"1920x1080","k_26809255_1280.jpg":"1280x1280","k_26809255_1024.jpg":"1024x1024","k_26809255_640.jpg":"640x640","k_26809255_480.jpg":"480x480","k_26809255_340.jpg":"340x340","k_26809255_220.jpg":"220x220","o_26809255_1280.jpg":"1280x853","o_26809255_1024.jpg":"1024x682","o_26809255_640.jpg":"640x426","o_26809255_480.jpg":"480x320","o_26809255_340.jpg":"340x226","o_26809255_220.jpg":"220x146","h_26809255_1280.jpg":"1280x854","h_26809255_1024.jpg":"1024x683","h_26809255_640.jpg":"640x427","h_26809255_480.jpg":"480x320","h_26809255_340.jpg":"340x227","h_26809255_220.jpg":"220x147","pp_26809255_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809255_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809255_640.jpg":"640x814","pp_26809255_480.jpg":"480x611","pp_26809255_340.jpg":"340x432","pp_26809255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1380","hd_26809253_1920.jpg":"1920x1080","k_26809253_1280.jpg":"1280x1280","k_26809253_1024.jpg":"1024x1024","k_26809253_640.jpg":"640x640","k_26809253_480.jpg":"480x480","k_26809253_340.jpg":"340x340","k_26809253_220.jpg":"220x220","o_26809253_1280.jpg":"1280x920","o_26809253_1024.jpg":"1024x736","o_26809253_640.jpg":"640x460","o_26809253_480.jpg":"480x345","o_26809253_340.jpg":"340x244","o_26809253_220.jpg":"220x158","h_26809253_1280.jpg":"1280x854","h_26809253_1024.jpg":"1024x683","h_26809253_640.jpg":"640x427","h_26809253_480.jpg":"480x320","h_26809253_340.jpg":"340x227","h_26809253_220.jpg":"220x147","pp_26809253_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809253_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809253_640.jpg":"640x814","pp_26809253_480.jpg":"480x611","pp_26809253_340.jpg":"340x432","pp_26809253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809251_1920.jpg":"1920x1080","k_26809251_1280.jpg":"1280x1280","k_26809251_1024.jpg":"1024x1024","k_26809251_640.jpg":"640x640","k_26809251_480.jpg":"480x480","k_26809251_340.jpg":"340x340","k_26809251_220.jpg":"220x220","o_26809251_1280.jpg":"1280x853","o_26809251_1024.jpg":"1024x682","o_26809251_640.jpg":"640x426","o_26809251_480.jpg":"480x320","o_26809251_340.jpg":"340x226","o_26809251_220.jpg":"220x146","h_26809251_1280.jpg":"1280x854","h_26809251_1024.jpg":"1024x683","h_26809251_640.jpg":"640x427","h_26809251_480.jpg":"480x320","h_26809251_340.jpg":"340x227","h_26809251_220.jpg":"220x147","pp_26809251_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809251_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809251_640.jpg":"640x814","pp_26809251_480.jpg":"480x611","pp_26809251_340.jpg":"340x432","pp_26809251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_26809249_1920.jpg":"1920x1080","k_26809249_1280.jpg":"1280x1280","k_26809249_1024.jpg":"1024x1024","k_26809249_640.jpg":"640x640","k_26809249_480.jpg":"480x480","k_26809249_340.jpg":"340x340","k_26809249_220.jpg":"220x220","o_26809249_1280.jpg":"1280x842","o_26809249_1024.jpg":"1024x673","o_26809249_640.jpg":"640x421","o_26809249_480.jpg":"480x315","o_26809249_340.jpg":"340x223","o_26809249_220.jpg":"220x144","h_26809249_1280.jpg":"1280x854","h_26809249_1024.jpg":"1024x683","h_26809249_640.jpg":"640x427","h_26809249_480.jpg":"480x320","h_26809249_340.jpg":"340x227","h_26809249_220.jpg":"220x147","pp_26809249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809249_640.jpg":"640x814","pp_26809249_480.jpg":"480x611","pp_26809249_340.jpg":"340x432","pp_26809249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1378","hd_26809245_1920.jpg":"1920x1080","k_26809245_1280.jpg":"1280x1280","k_26809245_1024.jpg":"1024x1024","k_26809245_640.jpg":"640x640","k_26809245_480.jpg":"480x480","k_26809245_340.jpg":"340x340","k_26809245_220.jpg":"220x220","o_26809245_1280.jpg":"1280x918","o_26809245_1024.jpg":"1024x734","o_26809245_640.jpg":"640x459","o_26809245_480.jpg":"480x344","o_26809245_340.jpg":"340x244","o_26809245_220.jpg":"220x157","h_26809245_1280.jpg":"1280x854","h_26809245_1024.jpg":"1024x683","h_26809245_640.jpg":"640x427","h_26809245_480.jpg":"480x320","h_26809245_340.jpg":"340x227","h_26809245_220.jpg":"220x147","pp_26809245_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809245_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809245_640.jpg":"640x814","pp_26809245_480.jpg":"480x611","pp_26809245_340.jpg":"340x432","pp_26809245_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_26809242_1920.jpg":"1920x1080","k_26809242_1280.jpg":"1280x1280","k_26809242_1024.jpg":"1024x1024","k_26809242_640.jpg":"640x640","k_26809242_480.jpg":"480x480","k_26809242_340.jpg":"340x340","k_26809242_220.jpg":"220x220","o_26809242_1280.jpg":"1280x870","o_26809242_1024.jpg":"1024x696","o_26809242_640.jpg":"640x435","o_26809242_480.jpg":"480x326","o_26809242_340.jpg":"340x231","o_26809242_220.jpg":"220x149","h_26809242_1280.jpg":"1280x854","h_26809242_1024.jpg":"1024x683","h_26809242_640.jpg":"640x427","h_26809242_480.jpg":"480x320","h_26809242_340.jpg":"340x227","h_26809242_220.jpg":"220x147","pp_26809242_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809242_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809242_640.jpg":"640x814","pp_26809242_480.jpg":"480x611","pp_26809242_340.jpg":"340x432","pp_26809242_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26809240_1920.jpg":"1920x1080","k_26809240_1280.jpg":"1280x1280","k_26809240_1024.jpg":"1024x1024","k_26809240_640.jpg":"640x640","k_26809240_480.jpg":"480x480","k_26809240_340.jpg":"340x340","k_26809240_220.jpg":"220x220","o_26809240_1280.jpg":"1280x853","o_26809240_1024.jpg":"1024x682","o_26809240_640.jpg":"640x426","o_26809240_480.jpg":"480x320","o_26809240_340.jpg":"340x226","o_26809240_220.jpg":"220x146","h_26809240_1280.jpg":"1280x854","h_26809240_1024.jpg":"1024x683","h_26809240_640.jpg":"640x427","h_26809240_480.jpg":"480x320","h_26809240_340.jpg":"340x227","h_26809240_220.jpg":"220x147","pp_26809240_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809240_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809240_640.jpg":"640x814","pp_26809240_480.jpg":"480x611","pp_26809240_340.jpg":"340x432","pp_26809240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_26809231_1920.jpg":"1920x1080","k_26809231_1280.jpg":"1280x1280","k_26809231_1024.jpg":"1024x1024","k_26809231_640.jpg":"640x640","k_26809231_480.jpg":"480x480","k_26809231_340.jpg":"340x340","k_26809231_220.jpg":"220x220","o_26809231_1280.jpg":"1280x922","o_26809231_1024.jpg":"1024x738","o_26809231_640.jpg":"640x461","o_26809231_480.jpg":"480x346","o_26809231_340.jpg":"340x245","o_26809231_220.jpg":"220x158","h_26809231_1280.jpg":"1280x854","h_26809231_1024.jpg":"1024x683","h_26809231_640.jpg":"640x427","h_26809231_480.jpg":"480x320","h_26809231_340.jpg":"340x227","h_26809231_220.jpg":"220x147","pp_26809231_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809231_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809231_640.jpg":"640x814","pp_26809231_480.jpg":"480x611","pp_26809231_340.jpg":"340x432","pp_26809231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_26809230_1920.jpg":"1920x1080","k_26809230_1280.jpg":"1280x1280","k_26809230_1024.jpg":"1024x1024","k_26809230_640.jpg":"640x640","k_26809230_480.jpg":"480x480","k_26809230_340.jpg":"340x340","k_26809230_220.jpg":"220x220","o_26809230_1280.jpg":"1280x886","o_26809230_1024.jpg":"1024x709","o_26809230_640.jpg":"640x443","o_26809230_480.jpg":"480x332","o_26809230_340.jpg":"340x235","o_26809230_220.jpg":"220x152","h_26809230_1280.jpg":"1280x854","h_26809230_1024.jpg":"1024x683","h_26809230_640.jpg":"640x427","h_26809230_480.jpg":"480x320","h_26809230_340.jpg":"340x227","h_26809230_220.jpg":"220x147","pp_26809230_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809230_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809230_640.jpg":"640x814","pp_26809230_480.jpg":"480x611","pp_26809230_340.jpg":"340x432","pp_26809230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_26809225_1920.jpg":"1920x1080","k_26809225_1280.jpg":"1280x1280","k_26809225_1024.jpg":"1024x1024","k_26809225_640.jpg":"640x640","k_26809225_480.jpg":"480x480","k_26809225_340.jpg":"340x340","k_26809225_220.jpg":"220x220","o_26809225_1280.jpg":"1280x837","o_26809225_1024.jpg":"1024x669","o_26809225_640.jpg":"640x418","o_26809225_480.jpg":"480x314","o_26809225_340.jpg":"340x222","o_26809225_220.jpg":"220x143","h_26809225_1280.jpg":"1280x854","h_26809225_1024.jpg":"1024x683","h_26809225_640.jpg":"640x427","h_26809225_480.jpg":"480x320","h_26809225_340.jpg":"340x227","h_26809225_220.jpg":"220x147","pp_26809225_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809225_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809225_640.jpg":"640x814","pp_26809225_480.jpg":"480x611","pp_26809225_340.jpg":"340x432","pp_26809225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_26809222_1920.jpg":"1920x1080","k_26809222_1280.jpg":"1280x1280","k_26809222_1024.jpg":"1024x1024","k_26809222_640.jpg":"640x640","k_26809222_480.jpg":"480x480","k_26809222_340.jpg":"340x340","k_26809222_220.jpg":"220x220","o_26809222_1280.jpg":"1280x840","o_26809222_1024.jpg":"1024x672","o_26809222_640.jpg":"640x420","o_26809222_480.jpg":"480x315","o_26809222_340.jpg":"340x223","o_26809222_220.jpg":"220x144","h_26809222_1280.jpg":"1280x854","h_26809222_1024.jpg":"1024x683","h_26809222_640.jpg":"640x427","h_26809222_480.jpg":"480x320","h_26809222_340.jpg":"340x227","h_26809222_220.jpg":"220x147","pp_26809222_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809222_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809222_640.jpg":"640x814","pp_26809222_480.jpg":"480x611","pp_26809222_340.jpg":"340x432","pp_26809222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1463","hd_26809219_1920.jpg":"1920x1080","k_26809219_1280.jpg":"1280x1280","k_26809219_1024.jpg":"1024x1024","k_26809219_640.jpg":"640x640","k_26809219_480.jpg":"480x480","k_26809219_340.jpg":"340x340","k_26809219_220.jpg":"220x220","o_26809219_1280.jpg":"1280x975","o_26809219_1024.jpg":"1024x780","o_26809219_640.jpg":"640x487","o_26809219_480.jpg":"480x365","o_26809219_340.jpg":"340x259","o_26809219_220.jpg":"220x167","h_26809219_1280.jpg":"1280x854","h_26809219_1024.jpg":"1024x683","h_26809219_640.jpg":"640x427","h_26809219_480.jpg":"480x320","h_26809219_340.jpg":"340x227","h_26809219_220.jpg":"220x147","pp_26809219_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809219_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809219_640.jpg":"640x814","pp_26809219_480.jpg":"480x611","pp_26809219_340.jpg":"340x432","pp_26809219_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1378","hd_26809216_1920.jpg":"1920x1080","k_26809216_1280.jpg":"1280x1280","k_26809216_1024.jpg":"1024x1024","k_26809216_640.jpg":"640x640","k_26809216_480.jpg":"480x480","k_26809216_340.jpg":"340x340","k_26809216_220.jpg":"220x220","o_26809216_1280.jpg":"1280x918","o_26809216_1024.jpg":"1024x734","o_26809216_640.jpg":"640x459","o_26809216_480.jpg":"480x344","o_26809216_340.jpg":"340x244","o_26809216_220.jpg":"220x157","h_26809216_1280.jpg":"1280x854","h_26809216_1024.jpg":"1024x683","h_26809216_640.jpg":"640x427","h_26809216_480.jpg":"480x320","h_26809216_340.jpg":"340x227","h_26809216_220.jpg":"220x147","pp_26809216_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809216_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809216_640.jpg":"640x814","pp_26809216_480.jpg":"480x611","pp_26809216_340.jpg":"340x432","pp_26809216_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2632","hd_26809214_1920.jpg":"1920x1080","k_26809214_1280.jpg":"1280x1280","k_26809214_1024.jpg":"1024x1024","k_26809214_640.jpg":"640x640","k_26809214_480.jpg":"480x480","k_26809214_340.jpg":"340x340","k_26809214_220.jpg":"220x220","o_26809214_1280.jpg":"1280x1754","o_26809214_1024.jpg":"1024x1403","o_26809214_640.jpg":"640x877","o_26809214_480.jpg":"480x658","o_26809214_340.jpg":"340x466","o_26809214_220.jpg":"220x301","h_26809214_1280.jpg":"1280x854","h_26809214_1024.jpg":"1024x683","h_26809214_640.jpg":"640x427","h_26809214_480.jpg":"480x320","h_26809214_340.jpg":"340x227","h_26809214_220.jpg":"220x147","pp_26809214_1280.jpg":"1280x1628","pp_26809214_1024.jpg":"1024x1303","pp_26809214_640.jpg":"640x814","pp_26809214_480.jpg":"480x611","pp_26809214_340.jpg":"340x432","pp_26809214_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4319725 Threads: 4 Questions: 134882122 Slow queries: 57900 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4048777 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/na-stimcevoj-kuci-osvanula-ploca-nek-se-zna-vlade-se-prisjetio-svega-ruznog-i-lijepog-i-sina-igora-i-petokrake-1374400 [printLink] => /dalmacija/obala/na-stimcevoj-kuci-osvanula-ploca-nek-se-zna-vlade-se-prisjetio-svega-ruznog-i-lijepog-i-sina-igora-i-petokrake-1374400?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354333 [name] => opuzen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opuzen [link] => /tag/opuzen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752714 [name] => Vladislav Vlade Štimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-21 15:46:57 [main_article_id] => 0 [alias] => vladislav-vlade-stimac [link] => /tag/vladislav-vlade-stimac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 752715 [name] => Vlade Štimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-21 15:46:57 [main_article_id] => 0 [alias] => vlade-stimac [link] => /tag/vlade-stimac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 247014 [name] => igor štimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-stimac [link] => /tag/igor-stimac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => životna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na Štimčevoj kući osvanula ploča ‘Nek se zna!‘: Vlade se prisjetio svega, ružnog i lijepog. I sina Igora i petokrake... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26816492.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix, Privatni album [mainImageDesc] =>

Znate onaj izraz ‘život piše romane‘. A koliko bi romana mogao napisati naš šjor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26816492.jpg [title] =>

Znate onaj izraz ‘život piše romane‘. A koliko bi romana mogao napisati naš šjor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira...

Vojko Bašić/Cropix, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809266.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809264.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809263.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809261.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809260.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809259.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809258.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809257.jpg [title] =>

Vlade je na kuću postavio spomen-ploču, ‘NEK SE ZNA!‘ koja svjedoči o stradanju kuće, ali i zahvaljuje Bogu što je obitelj preživjela

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809256.jpg [title] =>

Iz obiteljskog albuma

Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809254.jpg [title] =>

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809255.jpg [title] =>

Zgrada Općine

Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809253.jpg [title] =>

Tri generacije obitelji Štimac, Mihovil, Igor, Damir, Vlade
 

Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809251.jpg [title] =>

Igor Tudor (treći slijeva u drugom redu)

Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809249.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809245.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809242.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809240.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809231.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809230.jpg [title] =>

Ispred rodne kuće

Vojko Bašić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809225.jpg [title] =>

Vlade je ponosan i na dva priznanja pristigla iz Vatikana. Ono Svetog Oca Ivana Pavla II. za izgradnju crkve u Kleku, te pape Frane za 60 godina braka

Vojko Bašić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809222.jpg [title] =>

‘Samo raditi i stvarati‘ – to je bio Vladin moto čitav život pa i danas. Ni u 88. godini ne miruje

Vojko Bašić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809219.jpg [title] =>

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809216.jpg [title] =>

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26809214.jpg [title] =>

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vladislav Vlade Štimac (88) imao je težak život. Jedva je ostao živ u Drugom svjetskom ratu kada su saveznički avioni bombardirali njegovu kuću u Opuzenu. Više je bio gladan nego sit, bez oca, s majkom udovicom, bratom i dvije sestre, ali uz veliku potporu djeda koji mu je bio životni uzor. Kasnije mu je posao, ali i životni poziv bio "uvođenje struje" – elektrifikacija po našim selima. Ponosan je što je izgradio crkvu u Kleku. Ni danas ne miruje, svakodnevno obilazi neretvansku dolinu od vinograda na Komarni pa do Metkovića.

Znate onaj izraz "život piše romane". A koliko bi romana mogao napisati naš šjor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira. Bilo bi to zasigurno čitano štivo, ne samo zbog sportskih uspjeha njegovih sinova, posebno Igora, proslavljenog hrvatskog reprezentativca, već i doprinosa šjor Vlade elektrifikaciji gradova i sela Neretve i Vrgorske krajine, gdje nijedna žarulja nije mogla zasvijetliti bez njegove ruke.

Njegova radna soba u prizemlju obiteljske kuće puna je starih fotografija koje svjedoče o obiteljskoj povijesti. Središnje mjesto zauzima djed Mijo Popić nadimkom Rizman čije će ime kasnije ponijeti vinogradi obitelji Štimac na Komarni, koje je Vlade podignuo unatrag dvadesetak godina. Šjor Vlade, kako ga Opuzenci i Neretvani zovu, puno je vezan uz svog djeda koji mu je zamijenio prerano preminulog oca. Od njega je naučio sve o životu i radu.

---

image

Tri generacije obitelji Štimac, Mihovil, Igor, Damir, Vlade
 

Vojko Bašić/Cropix
---

"Samo raditi i stvarati" – to je bio Vladin moto čitav život pa i danas. Ni u 88. godini ne miruje. I prije našeg susreta obišao je vinograde, pogledao je li sve u redu. Kad nije u vinogradu onda je u radnoj sobi, čita, piše, prikuplja stare fotografije svoje obitelji. I to su njegovi svakodnevni rituali. Šjor Vlade je živa enciklopedija. Premda je zagazio u deveto desetljeće života, pamćenje ga dobro služi pa tako i danas zna svaki električni pal i trafostanicu postavljenu od Metkovića, preko Ploča, Opuzena do Vrgorca, kada je bio direktor pogona "Elektrodalmacije" u Metkoviću.

– Radili smo dvadeset i četiri sata dnevno kako bi ljudi dobili struju – govori nam šjor Vlado. Nije to bio nimalo lagan posao pedesetih godina prošlog stoljeća. Trebalo je puno truda i odricanja, ali on ne žali ni sekunde. Njegova životna misija bila je elektrificirati sva naselja koja su bila pod "Elektrodalmacijom", Pogon Metković. I danas je šjor Vlade sretan čovjek jer je u tome uspio. Svoja sjećanja iz tog vremena kada su se žarulje u Neretvi i Vrgorskoj krajini mogle izbrojiti na prste jedne ruke pretočio je u svojoj knjizi "Elektrifikacija općina Metovića, Opuzen, Ploče i Vrgorac". To je njegova prva knjiga, ali ne i posljednja.

Trenutačno prikuplja materijale o svojim obiteljskim korijenima, koji će također ugledati svjetlo dana. Biće to istinski zanimljivo štivo, koje govori ne samo o obitelji Štimac, nego i političkim, povijesnim i kulturnim prilikama u dolini Neretve i gradu Opuzenu gdje je odrastao s majkom, djedom, bakom, bratom i dvije sestre. Vlade je imao samo četiri godini kada mu je od posljedica robijanja u Glavnjači i Bilicama umro otac.

U zatvoru je završio jer nije htio staviti crnu zastavu na svoju radnju –pekarnicu, koju je držao u Opuzenu, kad je ubijen kralj Aleksandar u Marseillesu 1934. godine. I kad je pušten iz zatvora vrlo je brzo umro, imao je samo 32 godine – prisjetio se šjor Vlade svog ranog djetinjstva koje će mu kasnije kao očinska figura obilježiti djed Rizman.

---

image

‘Samo raditi i stvarati‘ – to je bio Vladin moto čitav život pa i danas. Ni u 88. godini ne miruje

Vojko Bašić/Cropix
---

– Svake smo nedjelje išli na misu, djed je bio prvo dijete koje je kršteno u crkvi svetog Stjepana u Opuzenu. Bio je član bratovštine sve do svoje smrti, a poživio je 97 godina – ponosno će.

– Posebno mu je bilo teško u Drugom svjetskom ratu. Već 1941. godine u njegovu kuću su se uselili Talijani. Zauzeli su prizemlje i jednu sobu u koju se smjestio kolonelo. S Talijanima se moglo nekako. Davali su nam nešto hrane, ali kad su nakon kapitulacije Italije došli Nijemci, tada su nastali problemi. Bili smo gladni i žedni, a vojska nam nije dala da se napijemo vode iz vlastite čatrnje – prisjeća se šjor Vlade tih teških dana kada je najvažnije bilo preživjeti.

– Nijemci su se uselili 10. rujna 1943. godine, ispred kuće su postavili dva protuavionska mitraljeza i bačve s gorivom. Tako smo bili meta savezničkih aviona koji su stalno nadlijetali Opuzen. Avione smo zvali Jure i Mate jer su svakog dana tukli njemačke položaje. Jedan dan uništili su mitraljesko gnijezdo i izrešetali našu kuću. Pravo je čudo da smo preživjeli. Puno godina kasnije pričao mi je jedan Opuzenac, skojevac, da je morao poslati koordinate naše kuće na Vis jer se ispred nje nalazio njemački mitraljez – govori nam Vlade.

U spomen na te teške dane Vlade je na kuću postavio spomen-ploču, "NEK SE ZNA!" koja svjedoči o stradanju kuće, ali i zahvaljuje Bogu što je obitelj preživjela.

"Poslije očeve smrti 1941. godine iz ove kuće je oteto vagon brašna. Iste godine okupacijom Dalmacije od fašističke Italije okupirana je kuća s komandantom Opuzena sve do 9. rujna 1943. (kapitulacija fašističke Italije). Odlaskom talijanske vojske iz Opuzena njihovo mjesto zauzima fašistička Njemačka s još većim represijama nad stanovnicima Opuzena. Kuću su okupirali Nijemci s komandantom Opuzena. Na prozoru njegove sobe postavljen je puškomitraljez, a ispred kuće još dva protuavionska mitraljeza sa posadom. U srpnju 1944. godine uništeni su mitraljezi i cijela je kuća izrešetana od strane aviona koji su doletjeli sa Visa, a koji su svakodnevno uništavali fašističke položaje prema dostavljenim obavijestima s terena od strane lokalnih antifašista. Kada se danas sjetim tih strahota ne znam kako smo majka i nas četvero djece ostali živi. Kuću su ponovno uništila dva potresa od 7 stupnjeva po Richteru 1962. godine s epicentrom u blizini Makarske. Nikada obitelj nije dobila nikakvu odštetu za pet godina uzurpacije kuće i pretrpljene torture djece i majke od strane talijanskih i njemačkih fašista. S Božjom pomoći uspio sam drugi put obnoviti kuću. Vlade Štimac 29.09.2021.", stoji na spomen-ploči koja svjedoči o strahotama koje je Vlade Štimac kao dječačić od osam godina proživio.

---

image

Vlade je na kuću postavio spomen-ploču, ‘NEK SE ZNA!‘ koja svjedoči o stradanju kuće, ali i zahvaljuje Bogu što je obitelj preživjela

Vojko Bašić/Cropix
---

– Kraj rata obitelj je dočekala razrušene kuće, mučili su se kako su znali i umjeli. Nitko nije bio zaposlen, nije bilo stalne plaće. Dida se bavio vinogradarstvom i ribarstvom, pomagao sam mu koliko sam mogao. U međuvremenu sam završio srednju tehničku školu u Splitu, bilo je to 1955. godine. Ali moja želja je bila pronaći neki stalni posao. Na fakultet nisam mogao, jer prilike to jednostavno nisu dopuštale. Tražio sam posao u tvornici "Neretva" u Opuzenu gdje su me odmah odbili. Doznao sam da je razlog tome bio moj brat Feliks, koji je koju godinu prije pobjegao preko granice. Dugo godina za njega nismo ništa znali, majka je stalno plakala. Kasnije se javio, živio je u Venezueli u Caracasu gdje je bio uspješan biznismen, imao veliku farmu konja – tumači nam šjor Vlade, koji se morao sam snalaziti, pa je počeo raditi privatno električne instalacije u Opuzenu i Kominu. Godine 1955. uveo je struju u župnu crkvu svetog Stjepana na što je posebno ponosan.

Zatim se zaposlio kao predavač u Srednjoj školi u Opuzenu te "Energoinvestu" Sarajevo otkuda odlazi na odsluženje vojnog roka.

– Drugovi iz Opuzena su me poslali u tenkovsku brigadu u Zalužane kod Banje Luke s lošim karakteristikama, da bih kasnije otišao za Pančevo. Za vrijeme mađarske revolucije bili smo s tenkovima na granici na minus 30 stupnjeva – govori nam Vlade.

---

image

Vlade je ponosan i na dva priznanja pristigla iz Vatikana. Ono Svetog Oca Ivana Pavla II. za izgradnju crkve u Kleku, te pape Frane za 60 godina braka

Vojko Bašić/Cropix
---

Po povratku iz vojske zaposlio se u "Elektrodalmaciji" u Sinju, a zatim u Metkoviću. Uspio je završiti i fakultet te je na čelu "Elektrodalmacije", Pogon Metković bio sve do 1994. godine, a u HEP-u je radio od 1958. godine.

– Uz Božju pomoć sam uspio. Ja sam danas sretan čovjek – otkriva nam šjor Vlade, koji se ponosi svojim životnim djelom utkanim u elektrifikaciju dalmatinskih sela. A još je ponosniji na dva priznanja pristigla iz Vatikana. Ono Svetog Oca Ivana Pavla II. za izgradnju crkve u Kleku, te pape Frane za 60 godina braka.

"Velika ti hvala Gospodine što si me obdario svojim blagoslovom", zaključio je na kraju Vlade Štimac.

---

‘Igore, skidaj petokraku‘

Šjor Vlade ima čak šest registratora različitih materijala i novinskih članaka o sinu Igoru i njegovim uspjesima. Posebno su mu dragi oni kad je Igor skinuo petokraku s Hajdukova dresa.

Već promjene u Hrvatskoj, a u njih grb s petokrakom. Zove me tako usred noći Igor i pita "Stari, što ću? Hoćemo li dizat petokraku?", a ja kažem "Skidaj". I tako su vratili hrvatski grb – prisjetio se Vlade tih povijesnih događaja u kojima je i sam sudjelovao.

---

---

image
Vojko Bašić/Cropix
------
image
Vojko Bašić/Cropix
------
image

Ispred rodne kuće

Vojko Bašić/Cropix
---

---

image

Iz obiteljskog albuma

Vojko Bašić/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
------
image

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix, Privatni album Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Privatni Album/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Privatni Album/Cropix Privatni Album/Cropix Privatni Album/Cropix
Vojko Bašić/Cropix, Privatni album

Znate onaj izraz ‘život piše romane‘. A koliko bi romana mogao napisati naš šjor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira...

Vojko Bašić/Cropix

Vlade je na kuću postavio spomen-ploču, ‘NEK SE ZNA!‘ koja svjedoči o stradanju kuće, ali i zahvaljuje Bogu što je obitelj preživjela

Vojko Bašić/Cropix

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix

Iz obiteljskog albuma

Vojko Bašić/Cropix

Zgrada Općine

Vojko Bašić/Cropix

Tri generacije obitelji Štimac, Mihovil, Igor, Damir, Vlade
 

Vojko Bašić/Cropix

Igor Tudor (treći slijeva u drugom redu)

Vojko Bašić/Cropix

Ispred rodne kuće

Vojko Bašić/Cropix

Vlade je ponosan i na dva priznanja pristigla iz Vatikana. Ono Svetog Oca Ivana Pavla II. za izgradnju crkve u Kleku, te pape Frane za 60 godina braka

Vojko Bašić/Cropix

‘Samo raditi i stvarati‘ – to je bio Vladin moto čitav život pa i danas. Ni u 88. godini ne miruje

Privatni Album/Cropix

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix

Iz obiteljskog albuma

Privatni Album/Cropix

Iz obiteljskog albuma

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/na-stimcevoj-kuci-osvanula-ploca-nek-se-zna-vlade-se-prisjetio-svega-ruznog-i-lijepog-i-sina-igora-i-petokrake-1374400 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9cbb9ab4e071ed6515ef004cba6ba33c659470bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+%C5%A0tim%C4%8Devoj+ku%C4%87i+osvanula+plo%C4%8Da+%E2%80%98Nek+se+zna%21%E2%80%98%3A+Vlade+se+prisjetio+svega%2C+ru%C5%BEnog+i+lijepog.+I+sina+Igora+i+petokrake...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-stimcevoj-kuci-osvanula-ploca-nek-se-zna-vlade-se-prisjetio-svega-ruznog-i-lijepog-i-sina-igora-i-petokrake-1374400 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-stimcevoj-kuci-osvanula-ploca-nek-se-zna-vlade-se-prisjetio-svega-ruznog-i-lijepog-i-sina-igora-i-petokrake-1374400 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => životna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaživotna priča

Na Štimčevoj kući osvanula ploča ‘Nek se zna!‘: Vlade se prisjetio svega, ružnog i lijepog. I sina Igora i petokrake...

Piše Stanislav Soldo
22. ožujka 2024. - 07:46
Znate onaj izraz ‘život piše romane‘. A koliko bi romana mogao napisati naš šjor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira...Vojko Bašić/Cropix, Privatni album

Vladislav Vlade Štimac (88) imao je težak život. Jedva je ostao živ u Drugom svjetskom ratu kada su saveznički avioni bombardirali njegovu kuću u Opuzenu. Više je bio gladan nego sit, bez oca, s majkom udovicom, bratom i dvije sestre, ali uz veliku potporu djeda koji mu je bio životni uzor. Kasnije mu je posao, ali i životni poziv bio "uvođenje struje" – elektrifikacija po našim selima. Ponosan je što je izgradio crkvu u Kleku. Ni danas ne miruje, svakodnevno obilazi neretvansku dolinu od vinograda na Komarni pa do Metkovića.

Znate onaj izraz "život piše romane". A koliko bi romana mogao napisati naš šjor Vlade, otac trojice sinova, Mihovila, Igora i Damira. Bilo bi to zasigurno čitano štivo, ne samo zbog sportskih uspjeha njegovih sinova, posebno Igora, proslavljenog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:23