StoryEditorOCM
ObalaNOVA NADA

Je li moguće?! Po stoti put kreće sanacija zemljišta tvornice ferolegura u Dugom Ratu; Peronja: Čekamo suglasnost DORH-a

Piše Vinko Vuković
14. veljače 2024. - 20:21

Čeka se još samo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, da, znameniti DORH, i sanacija zemljišta koje je nekoć pripadalo dugoratskoj tvornici ferolegura može početi.

Vijest je to koja zvuči nadasve obećavajuće, no s obzirom da smo se sličnih vijesti naslušali proteklih godina, te da je u pitanju DORH, koji ovih dana ima važnija posla, ne isključujemo mogućnost da je za nekoliko mjeseci ponovimo. Kao što de facto ponavljamo i ovu.

Ukoliko vam se, dakle, čini da o jedinstvenom slučaju dugoratske tvornice ferolegura, odnosno o vrijednom zemljištu kao njezinoj jedinoj ostavštini, ukoliko ne računamo groblja puna muškaraca crnih pluća, čitate uvijek isti tekst, možete biti mirni, niste "skrenuli", uistinu čitate uvijek isti tekst.

Odvoz troske

A u tom tekstu piše kako su investitori, skriveni iza tvrtke nazvane "Projekt uvala", još 2005. godine u Dugom Ratu kupili više od 100.000 četvornih metara zemljišta na kojem se nalazila propala tvornica ferolegura "Dalmacija", i kako je vlasnik te tvrtke registriran na Malti, kako je riječ o drugoj tvrtki, kako je njezino ime "Topaz Limited", i kako njezine interese u u Hrvatskoj zastupa negdašnji splitsko-dalmatinski župan i sadašnji odvjetnik Kruno Peronja, i kako Peronja ima puno razumijevanja za novinare, kako je rijetko ugodan sugovornik, i kako uvijek kaže da će problem biti riješen za koji dan, kako je praktično sve dogovoreno, i kako se čeka još samo jedan potpis.

image

Odvjetnik Kruno Peronja

Vladimir Dugandžić/Cropix

- Čekamo još samo suglasnost Državnog odvjetništva na dogovor koji smo postigli - kaže nam Peronja.

Dogovor su postigli Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Općina Dugi Rat i "‘Projekt uvala" a on se, među ostalim, odnosi i na sanaciju zemljišta kontaminiranog s nešto manje od 260.000 tona troske.

- Ovo je završna faza, svaki dan očekujemo da stigne potvrda iz DORH-a kako bismo mogli početi sa sanacijom - veli Peronja.

Što točno novi sanacijski program sadrži nije nam želio otkriti, kaže kako ćemo o tome razgovarati nakon što DORH da zeleno svijetlo, ali napominje kako se odvoz troske podrazumijeva.

- Uklanjanje troske je najbitnije - potvrđuje Peronja, dodajući kako će sav trošak sanacije snositi "Projekt uvala".

Prije nekoliko mjeseci, Peronja je u izjavi za naš list otkrio kako "Projekt uvala", citiramo, "već ima kupca, s Malte, koji bi trosku prebacio u La Vallettu."

"Poslali smo zahtjev Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da nam odobri privremeni vez za brod koji bi trosku prebacio na Maltu. Čim ga dobijemo, dat ćemo se na posao", kazao je tada Peronja.

Naravno da nikakvo odobrenje nije stiglo.

Dugoratski načelnik Tonči Bauk podržava sanaciju, ali i napominje kako "Projekt uvala" ne može s troskom baratati kako ih je volja. Uostalom, zbog njezine eksploatacije i jest došlo do ove trakavice.

Pred dogovorom

"Poznato nam je da ‘Projekt uvala‘ ima kupca za šljaku i mi načelno nemamo ništa protiv toga, samo što prije toga moraju dobiti koncesiju jer se troska nalazi na pomorskom dobru. I plus, prije toga moraju platiti kaznu od 25 milijuna kuna koja im je propisana zbog nezakonite eksploatacije šljake‘, kazao je Bauk.

Peronja je na to ustvrdio kako je troska njihova, kako tu nema spora i kako njima nikakva koncesija ne treba. A sada smo, eto, pred dogovorom. Još koji dan strpljenja i eto nas. A onda ćemo, za koji mjesec, napisati novi članak s naslovom kako sanacija u Dugom Ratu samo što nije počela i kako se čeka još samo jedan potpis.

- Stvarno smo blizu, mislim da više nikakvih problema ne bi trebalo biti da sanacija započne te da nakon toga na tom zemljištu napokon krene izgradnja objekta turističko-ugostiteljske namjene - tvrdi Peronja.

Pitamo ga može li nam pokazati kakvu projekciju ili skicu budućeg objekta, a on odgovara kako ne može i moli nas da se još malo strpimo.

- Sve u svoje vrijeme, mogu samo reći kako će izgrađenost na tom prostoru biti manja nego što je to dopušteno općinskim planovima - ističe Peronja.

Na Trgovačkom sudu u Splitu, podsjetimo, u ovome su slučaju vođena dva postupka. Jedan radi utvrđivanja prava vlasništva nad dijelom zemljišta, u kojemu je tužitelj bila "Projekt uvala", i drugi u kojem je Republika Hrvatska tužila "Projekt uvalu" zbog iskorištavanja mineralne sirovine bez koncesije.

Prema dogovoru, Republika Hrvatska prodat će "Projekt uvali" preostalih 34.000 kvadrata zemljišta bivše tvornice ferolegura, i to po cijeni od 115 eura po četvornome metru, a "Projekt uvala" platit će 25 milijuna kuna kazne jer se tijekom svog prvog pokušaja osvajanja tog zemljišta umjesto sanacijom bavila eksploatacijom.

Čeka se još samo DORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:07