stdClass Object ( [id] => 1138004 [title] => Podaci govore o sjajnoj turističkoj sezoni, no što je s nautičkim turizmom; evo zašto u ACI-ju na sljedeću godinu gledaju optimistično [alias] => imali-smo-sezonu-nalik-onoj-rekordnoj-iz-2019-godine [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S obzirom na ljeto iza nas i broj nautičara koji su plovili Jadranom i vezali se u našim marinama, član Uprave ACI-ja - direktor Kristijan Pavić može itekako biti zadovoljan ostvarenim rezultatima.

Iza nas je odlična turistička sezona. Usprkos pandemiji koronavirusa, bilježimo izniman broj dolazaka i noćenja stranih, ali i domaćih gostiju. Pretpostavljam da se i ACI približio brojkama iz rekordne 2019. godine?

Nautička sezona počinje obično oko Uskrsa. Ove je godine počela nešto kasnije. Međutim, u srcu sezone ostvarili smo izvrsne rezultate. Iznimno dobra epidemiološka situacija, koja je potrajala sve do sredine rujna, ove je godine omogućila i uspješnu posezonu. Vjerujem da smo se svi već pomalo naviknuli na “novo normalno”. Turisti se odlučuju na putovanja, ali uz veću dozu opreza i poduzete mjere. Nautičari su tu u velikoj prednosti jer boravak na plovilu, i to u odabranom društvu, omogućuje izolaciju. Vezove je moguće platiti i rezervirati putem naše mobilne aplikacije bez ikakvoga kontakta s osobljem. U većini naših marina moguće je testirati se na koronavirus, a s posebnim ponosom ističem činjenicu da je čak 70 posto djelatnika ACI-ja prije sezone cijepljeno. Vjerujem da smo time pokazali veliku društvenu odgovornost, ne samo prema nautičarima, nego i jedni prema drugima.U kolovozu se u hotelima i kod privatnih iznajmljivača tražila postelja više. Nekih desetak dana doslovno nije bilo raspoloživog smještaja u Istri i Dalmaciji.

Jeste li se i vi u ACI-ju suočili s takvom situacijom? Jeste li u baš svakom trenutku mogli primiti sve nautičare ili je nedostajalo slobodnih vezova?

Uz maksimalnu prilagodbu novim uvjetima zbog pandemije i uz sve poduzete mjere, u sezonu smo ušli optimistično. No, vjerujem da su ovogodišnji interes gostiju i, na koncu, ostvareni rezultati ugodno iznenadili i najveće optimiste. Naše su marine poslovale gotovo na razini 2019. godine, a u nekima od njih tražio se, naravno, i vez više.

Činjenica je da naš turizam raste iz godine u godinu, a da je upravo nautički turizam njegov najveći adut. Nautičari prvi stižu na Jadran i posljednji odavde odlaze. Iz godine u godinu sve ih je više. Znači li to da će ACI, zbog povećanja broja plovila u sezoni, nužno morati graditi nove marine ili je dovoljno samo proširiti neke od postojećih i podignuti razinu usluge koju pružaju?

Sustavno radimo na podizanju kvalitete usluge u našim marinama. Po potpunoj rekonstrukciji, ACI-jeva marina Rovinj postala je najmodernija, a po mnogima i najljepša marina na Jadranu, koja je najvišim standardima dizajna i tehnološkim rješenjima stala uz bok elitnim svjetskim destinacijama. Objedinjuje sve tehničke i uslužne servise te je vrhunska nautička “one stop shop desti-nacija”. Samo tri marine u Hrvatskoj mogu se pohvaliti prestižnom oznakom od pet sidara, koja je ekvivalent za pet zvjezdica u hotelijerstvu. Od ukupno tri marine s pet sidara, dvije su ACI-jeve. To su marine Cres i Rovinj. Mislim da je ta činjenica dobar pokazatelj razine usluge u našim marinama.Svakako promišljamo i o novim akvizicijama. U svibnju 2021. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o izdavanju koncesije tvrtki “ACI GITONE” d.o.o. za izgradnju luke nautičkog turizma na prostoru Porto Baroša u Rijeci. S našim partnerom “GITONE Kvarnerom”, koji je dio poznate grupacije “Lürssen”, planiramo izgraditi ACI marinu Rijeka, koja će na vez moći primiti 260 plovila. Izgradnja ove marine kao jedne od atraktivnijih destinacija na području Mediterana trajno će promijeniti izgled grada, ponuditi mnoštvo sadržaja i unaprijediti kvalitetu života stanovnika riječke regije, a riječku regiju snažno pozicionirati na nautičkoj karti svijeta. No da bi se tvrtka nastavila razvijati i da bi se realizirali i brojni drugi planovi obnove i modernizacije ostalih marina u sustavu ACI-ja, pred nama se nalazi obveza produljenja koncesije. Naime, jedinstvena koncesija na pomorskom dobru za sve marine u ACI-jevu sustavu, osim marine “Veljko Barbieri” u Slanom, istječe 2030. godine. ACI je podnio zahtjev Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za produljenje koncesije. Nadamo se skorom pozitivnom rješenju jer, prema aktualnom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, sve investicije koje počnu u vrijeme trajanja koncesija u potpunosti se moraju amortizirati do njihova isteka. Drugim riječima, svaka ozbiljnija investicija u marine u idućih devet godina neisplativa je dok se ne riješi pitanje koncesije.

Sve je više i megajahti. Trebamo li marine od pet sidara za tako velika i luksuzna plovila? I bi li se ACI-ju takva investicija isplatila s obzirom da je riječ o klijenteli koja ne pita koliko što stoji, već samo traži vrhunsku uslugu?

Važno je istaknuti da se trendovi u nautici mijenjaju, plovila s godinama postaju sve veća i dulja, i to smo uzeli u obzir i prigodom rekonstrukcije marine u Rovinju, čiji je kapacitet baziran na plovilima prosječne dužine 17 metara, a prihvaća na vez i plovila duga 100 metara. Kapacitet buduće ACI marine Rijeka baziran je na plovilima dužine 19 metara. U Hrvatskoj u ovom trenutku ne postoji velik broj vezova za superjahte. Pozicija Porto Baroša i Putničke luke, te Rijeke općenito, omogućuje smještaj te vrste plovila. Bit će to najveća marina za superjahte na Jadranu, smještena u strogom centru grada, što znači i široku gastronomsku, kulturnu i zabavnu ponudu. Modernizacijom marine u Rovinju postigli smo određene standarde i ta se investicija već sada isplati jer bilježimo rast dolazaka super i mega jahti. Te ćemo standarde, naravno uz uvjet produljenja koncesija, nastaviti implementirati u još nekoliko marina za koje procijenimo da zaslužuju veću razinu luksuza i bogatiju ponudu sadržaja i usluga kako bismo privukli zahtjevnije goste.

Često se ističe da su hrvatske zrakoplovne luke vrlo dobro pozicionirane i da odlično pokrivaju cijeli Jadran i kontinentalnu Hrvatsku. Jesmo li i marine izgradili na pravim mjestima? Recimo, Vis je omiljena destinacija nautičara, no kad se gradio sustav ACI-ja tamo nije bila predviđena marina jer stranci tada nisu smjeli posjećivati otok.

ACI-jeve su marine raspoređene duž cijele jadranske obale, od Umaga na sjeveru do Dubrovnika na jugu. Mnoge od njih smještene su u blizini gradova, dok su druge, poput marina na Kornatima, potpuno izolirane i stopljene s prirodom. Otok Vis, koji navodite kao primjer, ali i brojna druga mjesta na našoj obali, u lukama otvorenim za javni promet već imaju u ponudi priličan broj nautičkih vezova. Nautički vezovi u lukama otvorenim za javni promet, zbog nejasno definiranih uvjeta, po bitno manjoj cijeni i drukčijoj razini usluga od onih u lukama nautičkog turizma, značajno utječu na isplativost eventualnih novih akvizicija. Stoga je prije gradnje novih marina potrebno definirati uvjete u odnosu nautičkih dijelova luka otvorenih za javni promet prema lukama nautičkog turizma.

Izgradnjom pelješkog mosta turizam na tom poluotoku i susjednoj Korčuli dobit će vjetar u leđa. Očekujete li zbog te činjenice i veći broj stranih nautičara koji će u ACI-jevoj marini u Korčuli držati svoja plovila tijekom cijele godine?

Pelješki most projekt je od iznimne strateške važnosti za krajnji jug Hrvatske, a za tamošnje je stanovnike, rekao bih, od životne važnosti. Izgradnja pelješkog mosta omogućuje pristup dosad cestovno izdvojenom krajnjem jugu Hrvatske, koji će postati konkurentniji na svjetskom tržištu. Sve to utječe na lokalnu zajednicu i život pojedinaca, pa tako i na naše marine u tome području. I to ne samo na ACI marinu Korčula, već i na ACI marinu Dubrovnik i ACI marinu “Veljko Barbieri” u Slanom. ACI marina Korčula, koju spominjete, s više od 150 vezova, pretežno je tranzitna marina. S velikim brojem dnevnih vezova tijekom sezone donosi značajne prihode, a očekujemo da će izgradnja mosta dodatno ojačati njezino značenje i omogućiti i porast broja godišnjih vezova.

Kakva je razina sigurnosti u ACI-jevim marinama? Ovog smo ljeta, nažalost, imali prilike svjedočiti nemilim scenama u nekim privatnim marinama. Gorjelo je na više mjesta, a nastala šteta je golema?

Sukladno Zakonu o zaštiti od požara i našim internim dokumentima i procedurama, u našim se marinama poduzimaju mjere i radnje za sprječavanje nastajanja i širenja požara. Zaštita od požara sastavni je dio organizacije rada i radnog procesa. Kolege mornari i recepcionari, na čelu s direktorima marina, svake dvije godine sudjeluju u vježbama za zaštitu od požara. Vatrogasni se aparati redovito pregledavaju, kao i uređaji i električne instalacije. Ponosan sam što su pravodobne i uvježbane reakcije naših djelatnika u nekoliko naših marina ljetos spriječile širenje požara. U nekoliko izvanrednih situacija djelovali su skladno i efikasno te spriječili ugrozu ljudskog zdravlja i života te financijsku štetu.

Poštuju li se jednako i ekološki standardi? Brodova je sve više, opasnost od onečišćenja sve veća. Što se u ACI-ju poduzima u vezi s tim?

Briga o moru, priobalju i cjelokupnom okolišu jedna je od naših zadaća. To prvenstveno podrazumijeva očuvanje čistoće mora i obalnog pojasa u marinama kroz kontinuirano unapređenje sprječavanja onečišćenja s kopna, odnosno od djelatnosti koje se obavljaju na našem koncesijskom području, kao i s plovila koja koriste usluge marine. Pritom je jedna od temeljnih zadaća tvrtke promidžba i provedba efikasnijeg zbrinjavanja i postupanja s otpadom, kao i brzina te efikasnost pri postupanju kod iznenadnih zagađenja i izljeva, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite morskog okoliša kod gostiju i zaposlenika. Naposljetku, veliku ulogu za brigu o okolišu i održivi razvoj ima i energetska učinkovitost, koju ACI nastoji razvijati kroz trajno poboljšanje energetskih performansi, kontinuiranu kontrolu i minimiziranje potrošnje energije u poslovanju te korištenje energije iz obnovljivih izvora. Već dulji niz godina koristimo energiju koja je nastala iz obnovljivih izvora energije. Jamstvo za to je iznimno važno domaće priznanje i potvrda visoke odgovornosti prema okolišu, ZelEn certifikat, koji dodjeljuje HEP Opskrba d.o.o.Također, jedna smo od prvih velikih hrvatskih tvrtki iz turističkog sektora koja je certificirana po 4 ISO norme; ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i ISO 27001:2013, međunarodnu normu za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću. Uključeni smo i u program neprofitne organizacije Green Sail, koja svojim programima za čartere i za marine radi na prevenciji onečišćenja mora i morskog okoliša pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala, a povremeno organizira i akcije čišćenja mora i morskog okoliša.Mnogi naši gosti dijele upravo navedene vrijednosti pa se u brojnim ACI-jevim marinama diljem Jadrana mogu pronaći punionice za električna vozila. Na koncu, plave zastave u ACI-jevim marinama diljem Jadrana ponosno se vijore kao simbol predanosti očuvanju mora i okoliša. U već spomenutoj ACI marini Rovinj modernizacijom i digitalizacijom poslovanja dodatno smo podignuli ljestvicu te postavili standarde za sve ostale marine diljem Mediterana. Energetska učinkovitost koja se postiže u ACI marini Rovinj tako predstavlja ponajbolji domaći primjer za održivi razvoj i poslovanje u području zelene ekonomije te ujedno daje izniman doprinos razvoju održivoga turizma, kao jednog od nacionalnih strateških ciljeva Republike Hrvatske.

Hrvatski turizam već kronično boluje od nedostatka radne snage. Jeste li ovog ljeta u ACI-ju imali takvih problema?

ACI je sustav koji je tijekom godina, od svog osnutka 1983., uspostavio stabilnost, kako u poslovanju, tako i u ljudskim resursima. Većina je naših djelatnika iskusna i već dulji niz godina rade u nautičkom turizmu, te kod nas nema velikih fluktuacija radne snage. Sustavno ulažemo u znanje i specijalizirane vještine naših djelatnika organiziranim edukacijama te kontinuirano radimo na unaprjeđenju razine usluge u našim marinama. Ovom prigodom želim istaknuti da se ni tijekom pandemije koronavirusa nije zadiralo u plaće ni druga prava djelatnika. Naši djelatnici naša su najveća snaga.

Na koncu, kako vidite razvoj ACI-ja u idućih desetak godina? Na čemu treba poraditi da bi se zadržalo vjerne goste i pridobilo nove nautičare?

Nautičari koji nam dolaze sve su veće platežne moći, sa sve većim očekivanjima. Uz obvezne nautičke sadržaje, ono što je danas postalo standard u marinama jesu visoka gastronomska ponuda te bogatstvo i raznolikost sadržaja, kao što su bazen, rekreacijski centar i slično. Brojne naše marine izgrađene su osamdesetih godina. Te marine sada “traže” novi ciklus ulaganja. Da bismo ta ulaganja realizirali, ponavljam, neophodno je produljenje roka koncesija, čemu se nadamo u bližoj budućnosti.No, kroz kontinuirano istraživanje tržišta i svakodnevnu komunikaciju s nautičarima stalno prikupljamo povratne informacije od naših gostiju čime su zadovoljni, a što bi trebalo popraviti, i time se vodimo u planovima o budućem poslovanju. Činjenica da su nam naši klijenti vjerni i da nemamo preveliku fluktuaciju nautičara govori da dobro radimo. Dodatna potvrda su i ovogodišnje nagrade Nautičke patrole. Anketiranje nautičara u 32 hrvatske marine i 22 uvale donijelo nam je čak pet od ukupno 10 priznanja ovogodišnje Nautičke patrole. Ekskluzivno priznanje za razvoj elitnog nautičkog turizma dodijeljeno je ACI marini Rovinj. ACI marina Dubrovnik osvojila je priznanje “Zlatni vez gastronomije” zahvaljujući bogatoj ponudi restorana “Zephyrus” i “Azzuro”. ACI marina Vodice osvojila je vrlo značajnu nagradu, a riječ je o priznanju “Biser zelene magistrale”, za najbolju suradnju s lokalnim proizvođačima i OPG-ovima. Za Zlatno sidro  ove je godine konkurirala  ACI marina Vrboska, koja je zauzela visoko treće mjesto i za to dobila i prigodno priznanje. Prošlogodišnja dobitnica nagrade “Zlatno sidro” za najbolju hrvatsku marinu, ACI marina Cres, ove je godine dobila još jedno važno priznanje koje potvrđuje zašto je riječ o jednoj od najomiljenijih hrvatskih marina među nautičarima. Priznanje “Zlatni osmijeh Jadrana” dodjeljuje se marinama čije su osoblje nautičari ocijenili kao najljubaznije, a to je ove godine upravo ACI marina Cres. Sve ovo daje nam dodatni vjetar u leđa i motivacija je za daljnji rad i napredak.

---

image
------
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ostvareni rezultati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ostvareni rezultati 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-25 08:04:31 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-27 08:32:04 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2021-10-26 16:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19785408.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19785406.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19785402.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19785404.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/25\/19803146.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Petar Fabijan","Petar Fabijan","Petar Fabijan","Petar Fabijan",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["ACI marina Rovinj
\n
\n\u00a0","Kristijan Pavi\u0107, \u010dlan Uprave ACI-ja
\n\u00a0","Budu\u0107a ACI marina u Rijeci
\n
\n\u00a0","ACI marina Rovinj
\n\u00a0",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19785408_1920.jpg":"1920x1080","k_19785408_1280.jpg":"1280x1280","k_19785408_1024.jpg":"1024x1024","k_19785408_640.jpg":"640x640","k_19785408_480.jpg":"480x480","k_19785408_340.jpg":"340x340","k_19785408_220.jpg":"220x220","o_19785408_1280.jpg":"1280x853","o_19785408_1024.jpg":"1024x682","o_19785408_640.jpg":"640x426","o_19785408_480.jpg":"480x320","o_19785408_340.jpg":"340x226","o_19785408_220.jpg":"220x146","h_19785408_1280.jpg":"1280x854","h_19785408_1024.jpg":"1024x683","h_19785408_640.jpg":"640x427","h_19785408_480.jpg":"480x320","h_19785408_340.jpg":"340x227","h_19785408_220.jpg":"220x147","pp_19785408_1280.jpg":"1006x1280","pp_19785408_1024.jpg":"805x1024","pp_19785408_640.jpg":"503x640","pp_19785408_480.jpg":"377x480","pp_19785408_340.jpg":"267x340","pp_19785408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19785406_1920.jpg":"1920x1080","k_19785406_1280.jpg":"1280x1280","k_19785406_1024.jpg":"1024x1024","k_19785406_640.jpg":"640x640","k_19785406_480.jpg":"480x480","k_19785406_340.jpg":"340x340","k_19785406_220.jpg":"220x220","o_19785406_1280.jpg":"1280x853","o_19785406_1024.jpg":"1024x682","o_19785406_640.jpg":"640x426","o_19785406_480.jpg":"480x320","o_19785406_340.jpg":"340x226","o_19785406_220.jpg":"220x146","h_19785406_1280.jpg":"1280x854","h_19785406_1024.jpg":"1024x683","h_19785406_640.jpg":"640x427","h_19785406_480.jpg":"480x320","h_19785406_340.jpg":"340x227","h_19785406_220.jpg":"220x147","pp_19785406_1280.jpg":"1006x1280","pp_19785406_1024.jpg":"805x1024","pp_19785406_640.jpg":"503x640","pp_19785406_480.jpg":"377x480","pp_19785406_340.jpg":"267x340","pp_19785406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19785402_1920.jpg":"1920x1080","k_19785402_1280.jpg":"1280x1280","k_19785402_1024.jpg":"1024x1024","k_19785402_640.jpg":"640x640","k_19785402_480.jpg":"480x480","k_19785402_340.jpg":"340x340","k_19785402_220.jpg":"220x220","o_19785402_1280.jpg":"1280x853","o_19785402_1024.jpg":"1024x682","o_19785402_640.jpg":"640x426","o_19785402_480.jpg":"480x320","o_19785402_340.jpg":"340x226","o_19785402_220.jpg":"220x146","h_19785402_1280.jpg":"1280x854","h_19785402_1024.jpg":"1024x683","h_19785402_640.jpg":"640x427","h_19785402_480.jpg":"480x320","h_19785402_340.jpg":"340x227","h_19785402_220.jpg":"220x147","pp_19785402_1280.jpg":"1006x1280","pp_19785402_1024.jpg":"805x1024","pp_19785402_640.jpg":"503x640","pp_19785402_480.jpg":"377x480","pp_19785402_340.jpg":"267x340","pp_19785402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19785404_1920.jpg":"1920x1080","k_19785404_1280.jpg":"1280x1280","k_19785404_1024.jpg":"1024x1024","k_19785404_640.jpg":"640x640","k_19785404_480.jpg":"480x480","k_19785404_340.jpg":"340x340","k_19785404_220.jpg":"220x220","o_19785404_1280.jpg":"1280x853","o_19785404_1024.jpg":"1024x682","o_19785404_640.jpg":"640x426","o_19785404_480.jpg":"480x320","o_19785404_340.jpg":"340x226","o_19785404_220.jpg":"220x146","h_19785404_1280.jpg":"1280x854","h_19785404_1024.jpg":"1024x683","h_19785404_640.jpg":"640x427","h_19785404_480.jpg":"480x320","h_19785404_340.jpg":"340x227","h_19785404_220.jpg":"220x147","pp_19785404_1280.jpg":"1006x1280","pp_19785404_1024.jpg":"805x1024","pp_19785404_640.jpg":"503x640","pp_19785404_480.jpg":"377x480","pp_19785404_340.jpg":"267x340","pp_19785404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x457","hd_19803146_1920.jpg":"1920x1080","k_19803146_1280.jpg":"1280x1280","k_19803146_1024.jpg":"1024x1024","k_19803146_640.jpg":"640x640","k_19803146_480.jpg":"480x480","k_19803146_340.jpg":"340x340","k_19803146_220.jpg":"220x220","o_19803146_1280.jpg":"1280x304","o_19803146_1024.jpg":"1024x243","o_19803146_640.jpg":"640x152","o_19803146_480.jpg":"480x114","o_19803146_340.jpg":"340x80","o_19803146_220.jpg":"220x52","h_19803146_1280.jpg":"1280x854","h_19803146_1024.jpg":"1024x683","h_19803146_640.jpg":"640x427","h_19803146_480.jpg":"480x320","h_19803146_340.jpg":"340x227","h_19803146_220.jpg":"220x147","pp_19803146_1280.jpg":"1006x1280","pp_19803146_1024.jpg":"805x1024","pp_19803146_640.jpg":"503x640","pp_19803146_480.jpg":"377x480","pp_19803146_340.jpg":"267x340","pp_19803146_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7976862 Threads: 3 Questions: 1658246690 Slow queries: 4930416 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111963302 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/imali-smo-sezonu-nalik-onoj-rekordnoj-iz-2019-godine-1138004 [printLink] => /dalmacija/obala/imali-smo-sezonu-nalik-onoj-rekordnoj-iz-2019-godine-1138004?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251054 [name] => aci marina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aci-marina [link] => /tag/aci-marina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 386750 [name] => sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sezona [link] => /tag/sezona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ostvareni rezultati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Podaci govore o sjajnoj turističkoj sezoni, no što je s nautičkim turizmom; evo zašto u ACI-ju na sljedeću godinu gledaju optimistično [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19785408.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Petar Fabijan [mainImageDesc] => ACI marina Rovinj

  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19785408.jpg [title] => ACI marina Rovinj

 
Petar Fabijan ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19785406.jpg [title] => Kristijan Pavić, član Uprave ACI-ja
 
Petar Fabijan ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19785402.jpg [title] => Buduća ACI marina u Rijeci

 
Petar Fabijan ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19785404.jpg [title] => ACI marina Rovinj
 
Petar Fabijan ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/25/19803146.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S obzirom na ljeto iza nas i broj nautičara koji su plovili Jadranom i vezali se u našim marinama, član Uprave ACI-ja - direktor Kristijan Pavić može itekako biti zadovoljan ostvarenim rezultatima.

Iza nas je odlična turistička sezona. Usprkos pandemiji koronavirusa, bilježimo izniman broj dolazaka i noćenja stranih, ali i domaćih gostiju. Pretpostavljam da se i ACI približio brojkama iz rekordne 2019. godine?

Nautička sezona počinje obično oko Uskrsa. Ove je godine počela nešto kasnije. Međutim, u srcu sezone ostvarili smo izvrsne rezultate. Iznimno dobra epidemiološka situacija, koja je potrajala sve do sredine rujna, ove je godine omogućila i uspješnu posezonu. Vjerujem da smo se svi već pomalo naviknuli na “novo normalno”. Turisti se odlučuju na putovanja, ali uz veću dozu opreza i poduzete mjere. Nautičari su tu u velikoj prednosti jer boravak na plovilu, i to u odabranom društvu, omogućuje izolaciju. Vezove je moguće platiti i rezervirati putem naše mobilne aplikacije bez ikakvoga kontakta s osobljem. U većini naših marina moguće je testirati se na koronavirus, a s posebnim ponosom ističem činjenicu da je čak 70 posto djelatnika ACI-ja prije sezone cijepljeno. Vjerujem da smo time pokazali veliku društvenu odgovornost, ne samo prema nautičarima, nego i jedni prema drugima.U kolovozu se u hotelima i kod privatnih iznajmljivača tražila postelja više. Nekih desetak dana doslovno nije bilo raspoloživog smještaja u Istri i Dalmaciji.

Jeste li se i vi u ACI-ju suočili s takvom situacijom? Jeste li u baš svakom trenutku mogli primiti sve nautičare ili je nedostajalo slobodnih vezova?

Uz maksimalnu prilagodbu novim uvjetima zbog pandemije i uz sve poduzete mjere, u sezonu smo ušli optimistično. No, vjerujem da su ovogodišnji interes gostiju i, na koncu, ostvareni rezultati ugodno iznenadili i najveće optimiste. Naše su marine poslovale gotovo na razini 2019. godine, a u nekima od njih tražio se, naravno, i vez više.

Činjenica je da naš turizam raste iz godine u godinu, a da je upravo nautički turizam njegov najveći adut. Nautičari prvi stižu na Jadran i posljednji odavde odlaze. Iz godine u godinu sve ih je više. Znači li to da će ACI, zbog povećanja broja plovila u sezoni, nužno morati graditi nove marine ili je dovoljno samo proširiti neke od postojećih i podignuti razinu usluge koju pružaju?

Sustavno radimo na podizanju kvalitete usluge u našim marinama. Po potpunoj rekonstrukciji, ACI-jeva marina Rovinj postala je najmodernija, a po mnogima i najljepša marina na Jadranu, koja je najvišim standardima dizajna i tehnološkim rješenjima stala uz bok elitnim svjetskim destinacijama. Objedinjuje sve tehničke i uslužne servise te je vrhunska nautička “one stop shop desti-nacija”. Samo tri marine u Hrvatskoj mogu se pohvaliti prestižnom oznakom od pet sidara, koja je ekvivalent za pet zvjezdica u hotelijerstvu. Od ukupno tri marine s pet sidara, dvije su ACI-jeve. To su marine Cres i Rovinj. Mislim da je ta činjenica dobar pokazatelj razine usluge u našim marinama.Svakako promišljamo i o novim akvizicijama. U svibnju 2021. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o izdavanju koncesije tvrtki “ACI GITONE” d.o.o. za izgradnju luke nautičkog turizma na prostoru Porto Baroša u Rijeci. S našim partnerom “GITONE Kvarnerom”, koji je dio poznate grupacije “Lürssen”, planiramo izgraditi ACI marinu Rijeka, koja će na vez moći primiti 260 plovila. Izgradnja ove marine kao jedne od atraktivnijih destinacija na području Mediterana trajno će promijeniti izgled grada, ponuditi mnoštvo sadržaja i unaprijediti kvalitetu života stanovnika riječke regije, a riječku regiju snažno pozicionirati na nautičkoj karti svijeta. No da bi se tvrtka nastavila razvijati i da bi se realizirali i brojni drugi planovi obnove i modernizacije ostalih marina u sustavu ACI-ja, pred nama se nalazi obveza produljenja koncesije. Naime, jedinstvena koncesija na pomorskom dobru za sve marine u ACI-jevu sustavu, osim marine “Veljko Barbieri” u Slanom, istječe 2030. godine. ACI je podnio zahtjev Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za produljenje koncesije. Nadamo se skorom pozitivnom rješenju jer, prema aktualnom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, sve investicije koje počnu u vrijeme trajanja koncesija u potpunosti se moraju amortizirati do njihova isteka. Drugim riječima, svaka ozbiljnija investicija u marine u idućih devet godina neisplativa je dok se ne riješi pitanje koncesije.

Sve je više i megajahti. Trebamo li marine od pet sidara za tako velika i luksuzna plovila? I bi li se ACI-ju takva investicija isplatila s obzirom da je riječ o klijenteli koja ne pita koliko što stoji, već samo traži vrhunsku uslugu?

Važno je istaknuti da se trendovi u nautici mijenjaju, plovila s godinama postaju sve veća i dulja, i to smo uzeli u obzir i prigodom rekonstrukcije marine u Rovinju, čiji je kapacitet baziran na plovilima prosječne dužine 17 metara, a prihvaća na vez i plovila duga 100 metara. Kapacitet buduće ACI marine Rijeka baziran je na plovilima dužine 19 metara. U Hrvatskoj u ovom trenutku ne postoji velik broj vezova za superjahte. Pozicija Porto Baroša i Putničke luke, te Rijeke općenito, omogućuje smještaj te vrste plovila. Bit će to najveća marina za superjahte na Jadranu, smještena u strogom centru grada, što znači i široku gastronomsku, kulturnu i zabavnu ponudu. Modernizacijom marine u Rovinju postigli smo određene standarde i ta se investicija već sada isplati jer bilježimo rast dolazaka super i mega jahti. Te ćemo standarde, naravno uz uvjet produljenja koncesija, nastaviti implementirati u još nekoliko marina za koje procijenimo da zaslužuju veću razinu luksuza i bogatiju ponudu sadržaja i usluga kako bismo privukli zahtjevnije goste.

Često se ističe da su hrvatske zrakoplovne luke vrlo dobro pozicionirane i da odlično pokrivaju cijeli Jadran i kontinentalnu Hrvatsku. Jesmo li i marine izgradili na pravim mjestima? Recimo, Vis je omiljena destinacija nautičara, no kad se gradio sustav ACI-ja tamo nije bila predviđena marina jer stranci tada nisu smjeli posjećivati otok.

ACI-jeve su marine raspoređene duž cijele jadranske obale, od Umaga na sjeveru do Dubrovnika na jugu. Mnoge od njih smještene su u blizini gradova, dok su druge, poput marina na Kornatima, potpuno izolirane i stopljene s prirodom. Otok Vis, koji navodite kao primjer, ali i brojna druga mjesta na našoj obali, u lukama otvorenim za javni promet već imaju u ponudi priličan broj nautičkih vezova. Nautički vezovi u lukama otvorenim za javni promet, zbog nejasno definiranih uvjeta, po bitno manjoj cijeni i drukčijoj razini usluga od onih u lukama nautičkog turizma, značajno utječu na isplativost eventualnih novih akvizicija. Stoga je prije gradnje novih marina potrebno definirati uvjete u odnosu nautičkih dijelova luka otvorenih za javni promet prema lukama nautičkog turizma.

Izgradnjom pelješkog mosta turizam na tom poluotoku i susjednoj Korčuli dobit će vjetar u leđa. Očekujete li zbog te činjenice i veći broj stranih nautičara koji će u ACI-jevoj marini u Korčuli držati svoja plovila tijekom cijele godine?

Pelješki most projekt je od iznimne strateške važnosti za krajnji jug Hrvatske, a za tamošnje je stanovnike, rekao bih, od životne važnosti. Izgradnja pelješkog mosta omogućuje pristup dosad cestovno izdvojenom krajnjem jugu Hrvatske, koji će postati konkurentniji na svjetskom tržištu. Sve to utječe na lokalnu zajednicu i život pojedinaca, pa tako i na naše marine u tome području. I to ne samo na ACI marinu Korčula, već i na ACI marinu Dubrovnik i ACI marinu “Veljko Barbieri” u Slanom. ACI marina Korčula, koju spominjete, s više od 150 vezova, pretežno je tranzitna marina. S velikim brojem dnevnih vezova tijekom sezone donosi značajne prihode, a očekujemo da će izgradnja mosta dodatno ojačati njezino značenje i omogućiti i porast broja godišnjih vezova.

Kakva je razina sigurnosti u ACI-jevim marinama? Ovog smo ljeta, nažalost, imali prilike svjedočiti nemilim scenama u nekim privatnim marinama. Gorjelo je na više mjesta, a nastala šteta je golema?

Sukladno Zakonu o zaštiti od požara i našim internim dokumentima i procedurama, u našim se marinama poduzimaju mjere i radnje za sprječavanje nastajanja i širenja požara. Zaštita od požara sastavni je dio organizacije rada i radnog procesa. Kolege mornari i recepcionari, na čelu s direktorima marina, svake dvije godine sudjeluju u vježbama za zaštitu od požara. Vatrogasni se aparati redovito pregledavaju, kao i uređaji i električne instalacije. Ponosan sam što su pravodobne i uvježbane reakcije naših djelatnika u nekoliko naših marina ljetos spriječile širenje požara. U nekoliko izvanrednih situacija djelovali su skladno i efikasno te spriječili ugrozu ljudskog zdravlja i života te financijsku štetu.

Poštuju li se jednako i ekološki standardi? Brodova je sve više, opasnost od onečišćenja sve veća. Što se u ACI-ju poduzima u vezi s tim?

Briga o moru, priobalju i cjelokupnom okolišu jedna je od naših zadaća. To prvenstveno podrazumijeva očuvanje čistoće mora i obalnog pojasa u marinama kroz kontinuirano unapređenje sprječavanja onečišćenja s kopna, odnosno od djelatnosti koje se obavljaju na našem koncesijskom području, kao i s plovila koja koriste usluge marine. Pritom je jedna od temeljnih zadaća tvrtke promidžba i provedba efikasnijeg zbrinjavanja i postupanja s otpadom, kao i brzina te efikasnost pri postupanju kod iznenadnih zagađenja i izljeva, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite morskog okoliša kod gostiju i zaposlenika. Naposljetku, veliku ulogu za brigu o okolišu i održivi razvoj ima i energetska učinkovitost, koju ACI nastoji razvijati kroz trajno poboljšanje energetskih performansi, kontinuiranu kontrolu i minimiziranje potrošnje energije u poslovanju te korištenje energije iz obnovljivih izvora. Već dulji niz godina koristimo energiju koja je nastala iz obnovljivih izvora energije. Jamstvo za to je iznimno važno domaće priznanje i potvrda visoke odgovornosti prema okolišu, ZelEn certifikat, koji dodjeljuje HEP Opskrba d.o.o.Također, jedna smo od prvih velikih hrvatskih tvrtki iz turističkog sektora koja je certificirana po 4 ISO norme; ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i ISO 27001:2013, međunarodnu normu za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću. Uključeni smo i u program neprofitne organizacije Green Sail, koja svojim programima za čartere i za marine radi na prevenciji onečišćenja mora i morskog okoliša pružanjem edukativnih i informativnih aktivnosti i materijala, a povremeno organizira i akcije čišćenja mora i morskog okoliša.Mnogi naši gosti dijele upravo navedene vrijednosti pa se u brojnim ACI-jevim marinama diljem Jadrana mogu pronaći punionice za električna vozila. Na koncu, plave zastave u ACI-jevim marinama diljem Jadrana ponosno se vijore kao simbol predanosti očuvanju mora i okoliša. U već spomenutoj ACI marini Rovinj modernizacijom i digitalizacijom poslovanja dodatno smo podignuli ljestvicu te postavili standarde za sve ostale marine diljem Mediterana. Energetska učinkovitost koja se postiže u ACI marini Rovinj tako predstavlja ponajbolji domaći primjer za održivi razvoj i poslovanje u području zelene ekonomije te ujedno daje izniman doprinos razvoju održivoga turizma, kao jednog od nacionalnih strateških ciljeva Republike Hrvatske.

Hrvatski turizam već kronično boluje od nedostatka radne snage. Jeste li ovog ljeta u ACI-ju imali takvih problema?

ACI je sustav koji je tijekom godina, od svog osnutka 1983., uspostavio stabilnost, kako u poslovanju, tako i u ljudskim resursima. Većina je naših djelatnika iskusna i već dulji niz godina rade u nautičkom turizmu, te kod nas nema velikih fluktuacija radne snage. Sustavno ulažemo u znanje i specijalizirane vještine naših djelatnika organiziranim edukacijama te kontinuirano radimo na unaprjeđenju razine usluge u našim marinama. Ovom prigodom želim istaknuti da se ni tijekom pandemije koronavirusa nije zadiralo u plaće ni druga prava djelatnika. Naši djelatnici naša su najveća snaga.

Na koncu, kako vidite razvoj ACI-ja u idućih desetak godina? Na čemu treba poraditi da bi se zadržalo vjerne goste i pridobilo nove nautičare?

Nautičari koji nam dolaze sve su veće platežne moći, sa sve većim očekivanjima. Uz obvezne nautičke sadržaje, ono što je danas postalo standard u marinama jesu visoka gastronomska ponuda te bogatstvo i raznolikost sadržaja, kao što su bazen, rekreacijski centar i slično. Brojne naše marine izgrađene su osamdesetih godina. Te marine sada “traže” novi ciklus ulaganja. Da bismo ta ulaganja realizirali, ponavljam, neophodno je produljenje roka koncesija, čemu se nadamo u bližoj budućnosti.No, kroz kontinuirano istraživanje tržišta i svakodnevnu komunikaciju s nautičarima stalno prikupljamo povratne informacije od naših gostiju čime su zadovoljni, a što bi trebalo popraviti, i time se vodimo u planovima o budućem poslovanju. Činjenica da su nam naši klijenti vjerni i da nemamo preveliku fluktuaciju nautičara govori da dobro radimo. Dodatna potvrda su i ovogodišnje nagrade Nautičke patrole. Anketiranje nautičara u 32 hrvatske marine i 22 uvale donijelo nam je čak pet od ukupno 10 priznanja ovogodišnje Nautičke patrole. Ekskluzivno priznanje za razvoj elitnog nautičkog turizma dodijeljeno je ACI marini Rovinj. ACI marina Dubrovnik osvojila je priznanje “Zlatni vez gastronomije” zahvaljujući bogatoj ponudi restorana “Zephyrus” i “Azzuro”. ACI marina Vodice osvojila je vrlo značajnu nagradu, a riječ je o priznanju “Biser zelene magistrale”, za najbolju suradnju s lokalnim proizvođačima i OPG-ovima. Za Zlatno sidro  ove je godine konkurirala  ACI marina Vrboska, koja je zauzela visoko treće mjesto i za to dobila i prigodno priznanje. Prošlogodišnja dobitnica nagrade “Zlatno sidro” za najbolju hrvatsku marinu, ACI marina Cres, ove je godine dobila još jedno važno priznanje koje potvrđuje zašto je riječ o jednoj od najomiljenijih hrvatskih marina među nautičarima. Priznanje “Zlatni osmijeh Jadrana” dodjeljuje se marinama čije su osoblje nautičari ocijenili kao najljubaznije, a to je ove godine upravo ACI marina Cres. Sve ovo daje nam dodatni vjetar u leđa i motivacija je za daljnji rad i napredak.

---

image
------
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Petar Fabijan Petar Fabijan Petar Fabijan Petar Fabijan
Petar Fabijan
ACI marina Rovinj

 
Petar Fabijan
Kristijan Pavić, član Uprave ACI-ja
 
Petar Fabijan
Buduća ACI marina u Rijeci

 
Petar Fabijan
ACI marina Rovinj
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/imali-smo-sezonu-nalik-onoj-rekordnoj-iz-2019-godine-1138004 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a52b62103a82bb67ea57d5ee810909cbf87219e4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Podaci+govore+o+sjajnoj+turisti%C4%8Dkoj+sezoni%2C+no+%C5%A1to+je+s+nauti%C4%8Dkim+turizmom%3B+evo+za%C5%A1to+u+ACI-ju+na+sljede%C4%87u+godinu+gledaju+optimisti%C4%8Dno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fimali-smo-sezonu-nalik-onoj-rekordnoj-iz-2019-godine-1138004 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fimali-smo-sezonu-nalik-onoj-rekordnoj-iz-2019-godine-1138004 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ostvareni rezultati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaostvareni rezultati

Podaci govore o sjajnoj turističkoj sezoni, no što je s nautičkim turizmom; evo zašto u ACI-ju na sljedeću godinu gledaju optimistično

Piše Saša Ljubičić
26. listopada 2021. - 18:00

S obzirom na ljeto iza nas i broj nautičara koji su plovili Jadranom i vezali se u našim marinama, član Uprave ACI-ja - direktor Kristijan Pavić može itekako biti zadovoljan ostvarenim rezultatima.

Iza nas je odlična turistička sezona. Usprkos pandemiji koronavirusa, bilježimo izniman broj dolazaka i noćenja stranih, ali i domaćih gostiju. Pretpostavljam da se i ACI približio brojkama iz rekordne 2019. godine?

Nautička sezona počinje obično oko Uskrsa. Ove je godine počela nešto kasnije. Međutim, u srcu sezone ostvarili smo izvrsne rezultate. Iznimno dobra epidemiološka situacija, koja je potrajala sve do sredine rujna, ove je godine omogućila i uspješnu posezonu. Vjerujem da smo se svi već pomalo naviknuli na “novo normalno”. Turisti se odlučuju na putovanja, ali uz veću dozu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 17:38