stdClass Object ( [id] => 1321259 [title] => Dubrovački borac protiv decibela: ‘Ovo je tortura! Nadležnima šaljem snimke, ali uzalud. A ophodnja? Pravi igrokaz...‘ [alias] => dubrovacki-borac-protiv-decibela-ovo-je-tortura-nadleznima-saljem-snimke-ali-uzalud-a-ophodnja-pravi-igrokaz [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dubrovčanin Nikša Miljas ove sezone neumorno se bori s decibelima koji dopiru s brodova privezanih u luci Gruž. Nekad mu vjerojatno izgleda kao da se bori s vjetrenjačama, no ne odustaje.

Po tko zna koji put poslao je prosvjedno pismo u kojem svoje Gružane uspoređuje s građanima drugog reda i ističe:

- Molimo da svima stanovnicima osigurate mir i red jer desetak-dvadeset stranaca, s dopuštenjem kapetana i posade broda “Penelopa” iz Splita remeti svakonoćno red i mir te nitko dosad nije napravio sankcije tom brodu.

Iz godine u godinu, trpimo torturu s brodova iz luke pa se pitam kako to da je nedavno policija u romskom naselju zapljenila zvučnike jer su smetali drugim stanovnicima, dok u luci Gruž nitko ne može svesti buku na propisanih 55 decibela? Nitko mi nije odgovorio tko je odgovoran za to da bih mu se mogao obratiti - naveo je Miljas koji se buni zbog treštanja glazbe sa spomenutog broda i redovito gdje treba šalje snimke kao dokaz torture koju trpe žitelji Gruža uz obalu i više.

Miljas se pismeno obratio MUP-u, Luci Dubrovnik, Lučkoj upravi, Gradskom vijeću Dubrovnika, Uredu gradonačelnika i Komunalnom redarstvu. Iz policije su mu odgvoorili kako su “policijski službenici Postaje pomorske policije Dubrovnik 4. rujna, odmah po zaprimanju dojave, izašli na mjesto događaja te nisu utvrdili činjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

---

image

Još traje ljeto i gosti koji nisu otišli u Grad žele zabavu na brodovima

Ahmet Kalajdžić
---

Promatrao ih iz parka

No, Miljas je iz gruškog parka Luja Šoletića promatrao, sve pa i intervenciju ophodnje. Poslao je potom Pomorskoj policiji novi videouradak kao dokaz da je buka smanjena tek privremeno.

- Ovo s ophodnjom je igrokaz! Djelatnik Pomorske policije je došao već 6 minuta nakon mog poziva te je utihnuo glazbu na svim brodovima. Ali, samo privremeno jer je glazba pojačana desetak minuta po odlasku policajca. Ako nije bilo elemenata remećenja javnog reda i mira, zašto je utihnuo glazbu i viku? Netko je ipak nadležan za ovu buku i nered u luci Gruž te Vas molim da poduzmete sve zakonske korake da i mi stanovnici imamo svoje pravo na mir, san i odmor.

S Miljasom smo se našli u noćnoj patroli gruškom rivom te nam je pojasnio kako inače jedan od suvlasnika brodova sjedi na klupama kraj taksista i Jadrolinije, a drugi kod gruške place:

- Kad ugledaju dolazak policije, automatski telefoniraju i glazba se smanjuje te ispada da je sve kako treba. Moj prijatelj sjedio je tu večer kraj taksista i sve čuo, nije mogao vjerovati. Tako je bilo dok policija nije napravila đir i dok nisu pošli u postaju. Tako je godinama, kao i mnogi, ako doma želim poslušati TV dnevnik ili pogledati domaću seriju, moram držati zatvorene prozore. Inače sve postaje noćna mora jer se ništa od buke ne razumije! Ovih dana noću puše bura koja “poništava” dio buke, a najgore je s Australcima. Kod njih očito ponašanje “diktira” posada, posebno na brodovima Otac Nikola, Tuna i Penelopa koji s zabavom počinju ranije od ostalih. Zbog tih brodova imamo stalni pressing glazbe koja lupa u bubnjiće, ljetos od 22 pa do 2-4 ujutro, a sad su bučni već od 20 do 23,30 sati. Obraćao sam se mnogima i odlučan sam ići do kraja, da vidim kako će nas policija zaštititi? Redarstvo jedino ima zakonsko pravo snimati razinu buke kojoj je limit 55 db, ali mi odgovaraju da nemaju ovlast! Pa tko je zadužen za red i mir?- pita Miljas. Otkriva da s brodarima “ratuje” i njegov prijatelj pomorac.

---

image

Aplikacijom smo izmjerili prosječnu buku od 73 db

Ahmet Kalajdžić
---

Svi se ograđuju

-Bezbroj puta je zvao policiju jer nije mogao izdržati buku. I tad je policija dolazila, buka bi stala i ponovno krenula po odlasku! Bune se i ljudi s Montovjerne te Lapadske obale, sve do Solituda. Razumijem ih: valja ranije leći i ujutro na posao. Kako će neispavani raditi? Nemaju svi klime te moraju otvoriti prozore. Tako je godinama, ne samo ovog ljeta! Vjerojatno stoga što su se nakon korone ponovno vratili mladi Australci! I ja afitavam, gosti nisu dali desetku ali sam imao odlični prosjek 9,2 da bi ocjene počele padati uz obrazloženje “buka iz lokala”. Jer, ne znaju da nisu lokali nego brodovi. Zašto limit od 55 db ne vrijedi jednako za sve?

Nenadležnost su nam obznanili gradska uprava i Komunalno redarstvo te Blaž Pezo iz Lučke uprave i Željko Raguž iz Luke Dubrovnik. Iz Županijske lučke uprave Dubrovnik (kojoj se Miljas nije obratio) ravnatelj Željko Dadić ističe da im se nitko nije žalio:

- Treba se pridržavati gradske Odluke o komunalnom redu, a svako prekoračenje prijaviti policiji. Županijska lučka uprava šalje pisanu obavijest Hrvatskoj udruzi privatnih brodara iz Krila Jesenice, što ćemo učiniti i ovaj put- rekao je Dadić i ustvrdio kako se nitko nije žalio na buku s jahti između Lokruma i starog Porta.

---

image

Od kasnog popodneva kruzeri su na vezu uz grušku rivu

Ahmet Kalajdžić
---

Nazvali smo i Hrvatsku udrugu privatnih brodova da bi automatska tajnica telefona s web-sajta udruge čija flota na 150 brodova vrijednih više od 200 milijuna eura zapošljava oko dvije tisuće, većinom radnika iz Dalmacije i ostvaruje bruto promet od 320 milijuna eura, uzvratila kako je “biran broj koji se više ne koristi”.

Ni izleta ni animatora

Kako smo tijekom noćne šetnje rivom buka čuli i s brodova s oznakom agencije Katarina line, na upit je odgovorio direktor marketinga Daniel Hauptfeld te ustvrdio da u floti nemaju izletničke brodove niti animatore i DJ-eve jer ne nude dnevne nego tjedne izlete:

- Pod Katarina line zastavom ove godine plovi više od 40 brodova te je, vjerojatno, vidljivost naših zastava i bannera najprisutnija. Naši brodovi imaju jasna pravila ponašanja na brodu kao i kućni red prema kojem je dozvoljeno umjereno puštanje glazbe te zatvaranje šanka najkasnije u ponoć. Kapetani i njihova posada se pridržavaju tih pravila te surađuju s lučkim upravama u svim lukama na Jadranu.

Želimo napomenuti kako u luku Gruž uplovljavaju i brojni brodovi koji nisu pod upravljanjem Katarina linea, nego su u zakupu drugih, često i stranih agencija- odgovoreno nam je iz Opatije i sjedišta agencije koja ima poslovnicu i u Gružu.
Iz PU dubrovačko-neretvanske su rekli kako su postupali po svakoj zaprimljenoj dojavi te u više slučajeva zatekli buku za koju je procijenjeno da nema intenzitet koji narušava javni red i mir, ali su u svim slučajevima upozorili posadu i putnike na obavezu poštivanja javnog reda i noćnog mira građana. Inače su za te prekršaje predviđene novčana kazna u rasponu 300-2000 eura ili vremenska kazna do 30 dana zatvora.

------------------

Gružani o buci s brodova

Marin Burin, umirovljeni limar:- Ne živim uz more i glazba mi ne smeta, ali kućni i javni red i mir treba poštivati popodne 15-17 a ljeti iza 23, dok ostatak godine buke ne smije biti iza 22 sata. Kad su rođendan ili imendan može se zapjevati, ali ne i uznemiravati susjede. Jer, tko nema susjeda, nema ni brata i moramo se međusobno paziti!

---

image

Marin Burin

Ahmet Kalajdžić
---

Biljana Škobić, trgovkinja:- Osobno, djeca mi ne smetaju. Došli su iz daleka i nek‘ pjevaju. Starijima ta buka možda smeta, ali je za mladost normalna! Više mi smeta buka susjednog ugostiteljskog objekta gdje povremeno nastupa lokalni glazbenik koji se "na silu" trudi pjevati meksičke pjesme za razliku od žene koja povremeno pjeva i ugodno ju je slušati!

---

image

Biljana Škobić

Ahmet Kalajdžić
---

Luce Šalja, umirovljenica:- Priznajem, smeta mi buka! Inače, oko 23 sata sve malo utihne i pomislim: pošli su leći, ali tek tad idu u Grad. Na povratku iznova slijedi galama! Znam da su neki došli iz Australije te im se zbog vremenske razlike dosta poremeti, ali i nama!

---

image

Luce Šalja

Ahmet Kalajdžić
---

Jure Matić, umirovljeni pomorac:- Ne smeta mi i trebaju biti još glasniji! Jer, ovo je turistički grad i građani koji od afitavanja zarađuju debele pare na njima, moraju šutat i trpiti jer imaju debele koristi. Postali su milijarderi!

Ivo Jadrušić, umirovljenik:- Stanujem malo dalje od rive i minikruzera te na buku nemam primjedbe ali imam na strahovito aerozagađenje velikih kruzera koji dime kao prijašnji koji su ložili garbun!

---

image

Ivo Jadrušić

Ahmet Kalajdžić
---

Đuro Mihajica, umirovljenik:- Buka mi ne smeta! Nažalost, imam problema sa sluhom pa ako baš zatreba, zatvorim prozore.

---

image

Đuro Mihajica

Ahmet Kalajdžić
---

Drago Miličević, umirovljeni pitur:- Stanujem prvi red do mora i rive. Buku čujem ali mi ne smeta! Mladost mora pjevati i veseliti se! Ako neće tad, kad će? Neće kad uhvate 80 kao ja! Nema tu velike buke, a ako im smeta, nek zatvore prozore sa strane luke a otvore sa strane Srđa! Svi bi htjeli živjeti od turizma, a bune se uglavnom i na ptice!

---

image

Drago Miličević

Ahmet Kalajdžić
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => buka s brodova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => buka s brodova 2 0 8473 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-08 10:15:55 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-10 09:29:44 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-09-10 09:29:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dubrovački borac protiv decibela: ‘Ovo je tortura! Nadležnima šaljem snimke, ali uzalud. A ophodnja? Pravi igrokaz...' [metakey] => Dubrovnik, gruž, Buka, noćna buka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25588830.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582422.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582424.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582425.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582426.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582427.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582428.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582429.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582430.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582431.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582432.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582433.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/08\/25582434.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107","Ahmet Kalajd\u017ei\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kad primijete dolazak policije, bodari odmah smanjuju glazbu, a zvu\u010dnike pale \u010dim se ophodnja udalji, \u017eali se Nik\u0161a Miljas koji je i sam krenuo u no\u0107nu patrolu vidjeti postupaju li slu\u017ebe po njegovoj prijavi<\/p>","

Jo\u0161 traje ljeto i gosti koji nisu oti\u0161li u Grad \u017eele zabavu na brodovima<\/p>","

Aplikacijom smo izmjerili prosje\u010dnu buku od 73 db<\/p>","

Danju je ovaj dio rive pust, brodovi sti\u017eu tek popodne<\/p>","

Od kasnog popodneva kruzeri su na vezu uz gru\u0161ku rivu<\/p>","

Biljana \u0160kobi\u0107<\/p>","

Drago Mili\u010devi\u0107<\/p>","

\u0110uro Mihajica<\/p>","

Ivo Jadru\u0161i\u0107<\/p>","

Luce \u0160alja<\/p>","

Marin Burin<\/p>","

\u2018Petovez\u2018 minikruzera uz gru\u0161ku rivu snimljenih no\u0107u<\/p>","

Ni bura ne spre\u010dava no\u0107ni provod na brodovima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25588830_1920.jpg":"1920x1080","k_25588830_1280.jpg":"1280x1280","k_25588830_1024.jpg":"1024x1024","k_25588830_640.jpg":"640x640","k_25588830_480.jpg":"480x480","k_25588830_340.jpg":"340x340","k_25588830_220.jpg":"220x220","o_25588830_1280.jpg":"1280x853","o_25588830_1024.jpg":"1024x682","o_25588830_640.jpg":"640x426","o_25588830_480.jpg":"480x320","o_25588830_340.jpg":"340x226","o_25588830_220.jpg":"220x146","h_25588830_1280.jpg":"1280x854","h_25588830_1024.jpg":"1024x683","h_25588830_640.jpg":"640x427","h_25588830_480.jpg":"480x320","h_25588830_340.jpg":"340x227","h_25588830_220.jpg":"220x147","pp_25588830_1280.jpg":"1280x1628","pp_25588830_1024.jpg":"1024x1303","pp_25588830_640.jpg":"640x814","pp_25588830_480.jpg":"480x611","pp_25588830_340.jpg":"340x432","pp_25588830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582422_1920.jpg":"1920x1080","k_25582422_1280.jpg":"1280x1280","k_25582422_1024.jpg":"1024x1024","k_25582422_640.jpg":"640x640","k_25582422_480.jpg":"480x480","k_25582422_340.jpg":"340x340","k_25582422_220.jpg":"220x220","o_25582422_1280.jpg":"1280x853","o_25582422_1024.jpg":"1024x682","o_25582422_640.jpg":"640x426","o_25582422_480.jpg":"480x320","o_25582422_340.jpg":"340x226","o_25582422_220.jpg":"220x146","h_25582422_1280.jpg":"1280x854","h_25582422_1024.jpg":"1024x683","h_25582422_640.jpg":"640x427","h_25582422_480.jpg":"480x320","h_25582422_340.jpg":"340x227","h_25582422_220.jpg":"220x147","pp_25582422_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582422_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582422_640.jpg":"640x814","pp_25582422_480.jpg":"480x611","pp_25582422_340.jpg":"340x432","pp_25582422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582424_1920.jpg":"1920x1080","k_25582424_1280.jpg":"1280x1280","k_25582424_1024.jpg":"1024x1024","k_25582424_640.jpg":"640x640","k_25582424_480.jpg":"480x480","k_25582424_340.jpg":"340x340","k_25582424_220.jpg":"220x220","o_25582424_1280.jpg":"1280x853","o_25582424_1024.jpg":"1024x682","o_25582424_640.jpg":"640x426","o_25582424_480.jpg":"480x320","o_25582424_340.jpg":"340x226","o_25582424_220.jpg":"220x146","h_25582424_1280.jpg":"1280x854","h_25582424_1024.jpg":"1024x683","h_25582424_640.jpg":"640x427","h_25582424_480.jpg":"480x320","h_25582424_340.jpg":"340x227","h_25582424_220.jpg":"220x147","pp_25582424_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582424_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582424_640.jpg":"640x814","pp_25582424_480.jpg":"480x611","pp_25582424_340.jpg":"340x432","pp_25582424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582425_1920.jpg":"1920x1080","k_25582425_1280.jpg":"1280x1280","k_25582425_1024.jpg":"1024x1024","k_25582425_640.jpg":"640x640","k_25582425_480.jpg":"480x480","k_25582425_340.jpg":"340x340","k_25582425_220.jpg":"220x220","o_25582425_1280.jpg":"1280x853","o_25582425_1024.jpg":"1024x682","o_25582425_640.jpg":"640x426","o_25582425_480.jpg":"480x320","o_25582425_340.jpg":"340x226","o_25582425_220.jpg":"220x146","h_25582425_1280.jpg":"1280x854","h_25582425_1024.jpg":"1024x683","h_25582425_640.jpg":"640x427","h_25582425_480.jpg":"480x320","h_25582425_340.jpg":"340x227","h_25582425_220.jpg":"220x147","pp_25582425_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582425_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582425_640.jpg":"640x814","pp_25582425_480.jpg":"480x611","pp_25582425_340.jpg":"340x432","pp_25582425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582426_1920.jpg":"1920x1080","k_25582426_1280.jpg":"1280x1280","k_25582426_1024.jpg":"1024x1024","k_25582426_640.jpg":"640x640","k_25582426_480.jpg":"480x480","k_25582426_340.jpg":"340x340","k_25582426_220.jpg":"220x220","o_25582426_1280.jpg":"1280x853","o_25582426_1024.jpg":"1024x682","o_25582426_640.jpg":"640x426","o_25582426_480.jpg":"480x320","o_25582426_340.jpg":"340x226","o_25582426_220.jpg":"220x146","h_25582426_1280.jpg":"1280x854","h_25582426_1024.jpg":"1024x683","h_25582426_640.jpg":"640x427","h_25582426_480.jpg":"480x320","h_25582426_340.jpg":"340x227","h_25582426_220.jpg":"220x147","pp_25582426_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582426_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582426_640.jpg":"640x814","pp_25582426_480.jpg":"480x611","pp_25582426_340.jpg":"340x432","pp_25582426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25582427_1920.jpg":"1920x1080","k_25582427_1280.jpg":"1280x1280","k_25582427_1024.jpg":"1024x1024","k_25582427_640.jpg":"640x640","k_25582427_480.jpg":"480x480","k_25582427_340.jpg":"340x340","k_25582427_220.jpg":"220x220","o_25582427_1280.jpg":"1280x1920","o_25582427_1024.jpg":"1024x1536","o_25582427_640.jpg":"640x960","o_25582427_480.jpg":"480x720","o_25582427_340.jpg":"340x510","o_25582427_220.jpg":"220x330","h_25582427_1280.jpg":"1280x854","h_25582427_1024.jpg":"1024x683","h_25582427_640.jpg":"640x427","h_25582427_480.jpg":"480x320","h_25582427_340.jpg":"340x227","h_25582427_220.jpg":"220x147","pp_25582427_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582427_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582427_640.jpg":"640x814","pp_25582427_480.jpg":"480x611","pp_25582427_340.jpg":"340x432","pp_25582427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25582428_1920.jpg":"1920x1080","k_25582428_1280.jpg":"1280x1280","k_25582428_1024.jpg":"1024x1024","k_25582428_640.jpg":"640x640","k_25582428_480.jpg":"480x480","k_25582428_340.jpg":"340x340","k_25582428_220.jpg":"220x220","o_25582428_1280.jpg":"1280x1920","o_25582428_1024.jpg":"1024x1536","o_25582428_640.jpg":"640x960","o_25582428_480.jpg":"480x720","o_25582428_340.jpg":"340x510","o_25582428_220.jpg":"220x330","h_25582428_1280.jpg":"1280x854","h_25582428_1024.jpg":"1024x683","h_25582428_640.jpg":"640x427","h_25582428_480.jpg":"480x320","h_25582428_340.jpg":"340x227","h_25582428_220.jpg":"220x147","pp_25582428_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582428_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582428_640.jpg":"640x814","pp_25582428_480.jpg":"480x611","pp_25582428_340.jpg":"340x432","pp_25582428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25582429_1920.jpg":"1920x1080","k_25582429_1280.jpg":"1280x1280","k_25582429_1024.jpg":"1024x1024","k_25582429_640.jpg":"640x640","k_25582429_480.jpg":"480x480","k_25582429_340.jpg":"340x340","k_25582429_220.jpg":"220x220","o_25582429_1280.jpg":"1280x1920","o_25582429_1024.jpg":"1024x1536","o_25582429_640.jpg":"640x960","o_25582429_480.jpg":"480x720","o_25582429_340.jpg":"340x510","o_25582429_220.jpg":"220x330","h_25582429_1280.jpg":"1280x854","h_25582429_1024.jpg":"1024x683","h_25582429_640.jpg":"640x427","h_25582429_480.jpg":"480x320","h_25582429_340.jpg":"340x227","h_25582429_220.jpg":"220x147","pp_25582429_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582429_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582429_640.jpg":"640x814","pp_25582429_480.jpg":"480x611","pp_25582429_340.jpg":"340x432","pp_25582429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25582430_1920.jpg":"1920x1080","k_25582430_1280.jpg":"1280x1280","k_25582430_1024.jpg":"1024x1024","k_25582430_640.jpg":"640x640","k_25582430_480.jpg":"480x480","k_25582430_340.jpg":"340x340","k_25582430_220.jpg":"220x220","o_25582430_1280.jpg":"1280x1920","o_25582430_1024.jpg":"1024x1536","o_25582430_640.jpg":"640x960","o_25582430_480.jpg":"480x720","o_25582430_340.jpg":"340x510","o_25582430_220.jpg":"220x330","h_25582430_1280.jpg":"1280x854","h_25582430_1024.jpg":"1024x683","h_25582430_640.jpg":"640x427","h_25582430_480.jpg":"480x320","h_25582430_340.jpg":"340x227","h_25582430_220.jpg":"220x147","pp_25582430_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582430_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582430_640.jpg":"640x814","pp_25582430_480.jpg":"480x611","pp_25582430_340.jpg":"340x432","pp_25582430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25582431_1920.jpg":"1920x1080","k_25582431_1280.jpg":"1280x1280","k_25582431_1024.jpg":"1024x1024","k_25582431_640.jpg":"640x640","k_25582431_480.jpg":"480x480","k_25582431_340.jpg":"340x340","k_25582431_220.jpg":"220x220","o_25582431_1280.jpg":"1280x1920","o_25582431_1024.jpg":"1024x1536","o_25582431_640.jpg":"640x960","o_25582431_480.jpg":"480x720","o_25582431_340.jpg":"340x510","o_25582431_220.jpg":"220x330","h_25582431_1280.jpg":"1280x854","h_25582431_1024.jpg":"1024x683","h_25582431_640.jpg":"640x427","h_25582431_480.jpg":"480x320","h_25582431_340.jpg":"340x227","h_25582431_220.jpg":"220x147","pp_25582431_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582431_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582431_640.jpg":"640x814","pp_25582431_480.jpg":"480x611","pp_25582431_340.jpg":"340x432","pp_25582431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25582432_1920.jpg":"1920x1080","k_25582432_1280.jpg":"1280x1280","k_25582432_1024.jpg":"1024x1024","k_25582432_640.jpg":"640x640","k_25582432_480.jpg":"480x480","k_25582432_340.jpg":"340x340","k_25582432_220.jpg":"220x220","o_25582432_1280.jpg":"1280x1920","o_25582432_1024.jpg":"1024x1536","o_25582432_640.jpg":"640x960","o_25582432_480.jpg":"480x720","o_25582432_340.jpg":"340x510","o_25582432_220.jpg":"220x330","h_25582432_1280.jpg":"1280x854","h_25582432_1024.jpg":"1024x683","h_25582432_640.jpg":"640x427","h_25582432_480.jpg":"480x320","h_25582432_340.jpg":"340x227","h_25582432_220.jpg":"220x147","pp_25582432_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582432_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582432_640.jpg":"640x814","pp_25582432_480.jpg":"480x611","pp_25582432_340.jpg":"340x432","pp_25582432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582433_1920.jpg":"1920x1080","k_25582433_1280.jpg":"1280x1280","k_25582433_1024.jpg":"1024x1024","k_25582433_640.jpg":"640x640","k_25582433_480.jpg":"480x480","k_25582433_340.jpg":"340x340","k_25582433_220.jpg":"220x220","o_25582433_1280.jpg":"1280x853","o_25582433_1024.jpg":"1024x682","o_25582433_640.jpg":"640x426","o_25582433_480.jpg":"480x320","o_25582433_340.jpg":"340x226","o_25582433_220.jpg":"220x146","h_25582433_1280.jpg":"1280x854","h_25582433_1024.jpg":"1024x683","h_25582433_640.jpg":"640x427","h_25582433_480.jpg":"480x320","h_25582433_340.jpg":"340x227","h_25582433_220.jpg":"220x147","pp_25582433_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582433_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582433_640.jpg":"640x814","pp_25582433_480.jpg":"480x611","pp_25582433_340.jpg":"340x432","pp_25582433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25582434_1920.jpg":"1920x1080","k_25582434_1280.jpg":"1280x1280","k_25582434_1024.jpg":"1024x1024","k_25582434_640.jpg":"640x640","k_25582434_480.jpg":"480x480","k_25582434_340.jpg":"340x340","k_25582434_220.jpg":"220x220","o_25582434_1280.jpg":"1280x853","o_25582434_1024.jpg":"1024x682","o_25582434_640.jpg":"640x426","o_25582434_480.jpg":"480x320","o_25582434_340.jpg":"340x226","o_25582434_220.jpg":"220x146","h_25582434_1280.jpg":"1280x854","h_25582434_1024.jpg":"1024x683","h_25582434_640.jpg":"640x427","h_25582434_480.jpg":"480x320","h_25582434_340.jpg":"340x227","h_25582434_220.jpg":"220x147","pp_25582434_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582434_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582434_640.jpg":"640x814","pp_25582434_480.jpg":"480x611","pp_25582434_340.jpg":"340x432","pp_25582434_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7877763 Threads: 5 Questions: 1580197717 Slow queries: 4822065 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112017284 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/dubrovacki-borac-protiv-decibela-ovo-je-tortura-nadleznima-saljem-snimke-ali-uzalud-a-ophodnja-pravi-igrokaz-1321259 [printLink] => /dalmacija/obala/dubrovacki-borac-protiv-decibela-ovo-je-tortura-nadleznima-saljem-snimke-ali-uzalud-a-ophodnja-pravi-igrokaz-1321259?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 327238 [name] => GRUŽ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gruz [link] => /tag/gruz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679155 [name] => Buka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => buka [link] => /tag/buka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 719326 [name] => noćna buka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-11 00:36:12 [main_article_id] => 0 [alias] => nocna-buka-0 [link] => /tag/nocna-buka-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => buka s brodova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubrovački borac protiv decibela: ‘Ovo je tortura! Nadležnima šaljem snimke, ali uzalud. A ophodnja? Pravi igrokaz...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25588830.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ahmet Kalajdžić [mainImageDesc] =>

Kad primijete dolazak policije, bodari odmah smanjuju glazbu, a zvučnike pale čim se ophodnja udalji, žali se Nikša Miljas koji je i sam krenuo u noćnu patrolu vidjeti postupaju li službe po njegovoj prijavi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25588830.jpg [title] =>

Kad primijete dolazak policije, bodari odmah smanjuju glazbu, a zvučnike pale čim se ophodnja udalji, žali se Nikša Miljas koji je i sam krenuo u noćnu patrolu vidjeti postupaju li službe po njegovoj prijavi

Ahmet Kalajdžić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582422.jpg [title] =>

Još traje ljeto i gosti koji nisu otišli u Grad žele zabavu na brodovima

Ahmet Kalajdžić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582424.jpg [title] =>

Aplikacijom smo izmjerili prosječnu buku od 73 db

Ahmet Kalajdžić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582425.jpg [title] =>

Danju je ovaj dio rive pust, brodovi stižu tek popodne

Ahmet Kalajdžić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582426.jpg [title] =>

Od kasnog popodneva kruzeri su na vezu uz grušku rivu

Ahmet Kalajdžić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582427.jpg [title] =>

Biljana Škobić

Ahmet Kalajdžić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582428.jpg [title] =>

Drago Miličević

Ahmet Kalajdžić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582429.jpg [title] =>

Đuro Mihajica

Ahmet Kalajdžić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582430.jpg [title] =>

Ivo Jadrušić

Ahmet Kalajdžić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582431.jpg [title] =>

Luce Šalja

Ahmet Kalajdžić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582432.jpg [title] =>

Marin Burin

Ahmet Kalajdžić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582433.jpg [title] =>

‘Petovez‘ minikruzera uz grušku rivu snimljenih noću

Ahmet Kalajdžić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/08/25582434.jpg [title] =>

Ni bura ne sprečava noćni provod na brodovima

Ahmet Kalajdžić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dubrovčanin Nikša Miljas ove sezone neumorno se bori s decibelima koji dopiru s brodova privezanih u luci Gruž. Nekad mu vjerojatno izgleda kao da se bori s vjetrenjačama, no ne odustaje.

Po tko zna koji put poslao je prosvjedno pismo u kojem svoje Gružane uspoređuje s građanima drugog reda i ističe:

- Molimo da svima stanovnicima osigurate mir i red jer desetak-dvadeset stranaca, s dopuštenjem kapetana i posade broda “Penelopa” iz Splita remeti svakonoćno red i mir te nitko dosad nije napravio sankcije tom brodu.

Iz godine u godinu, trpimo torturu s brodova iz luke pa se pitam kako to da je nedavno policija u romskom naselju zapljenila zvučnike jer su smetali drugim stanovnicima, dok u luci Gruž nitko ne može svesti buku na propisanih 55 decibela? Nitko mi nije odgovorio tko je odgovoran za to da bih mu se mogao obratiti - naveo je Miljas koji se buni zbog treštanja glazbe sa spomenutog broda i redovito gdje treba šalje snimke kao dokaz torture koju trpe žitelji Gruža uz obalu i više.

Miljas se pismeno obratio MUP-u, Luci Dubrovnik, Lučkoj upravi, Gradskom vijeću Dubrovnika, Uredu gradonačelnika i Komunalnom redarstvu. Iz policije su mu odgvoorili kako su “policijski službenici Postaje pomorske policije Dubrovnik 4. rujna, odmah po zaprimanju dojave, izašli na mjesto događaja te nisu utvrdili činjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

---

image

Još traje ljeto i gosti koji nisu otišli u Grad žele zabavu na brodovima

Ahmet Kalajdžić
---

Promatrao ih iz parka

No, Miljas je iz gruškog parka Luja Šoletića promatrao, sve pa i intervenciju ophodnje. Poslao je potom Pomorskoj policiji novi videouradak kao dokaz da je buka smanjena tek privremeno.

- Ovo s ophodnjom je igrokaz! Djelatnik Pomorske policije je došao već 6 minuta nakon mog poziva te je utihnuo glazbu na svim brodovima. Ali, samo privremeno jer je glazba pojačana desetak minuta po odlasku policajca. Ako nije bilo elemenata remećenja javnog reda i mira, zašto je utihnuo glazbu i viku? Netko je ipak nadležan za ovu buku i nered u luci Gruž te Vas molim da poduzmete sve zakonske korake da i mi stanovnici imamo svoje pravo na mir, san i odmor.

S Miljasom smo se našli u noćnoj patroli gruškom rivom te nam je pojasnio kako inače jedan od suvlasnika brodova sjedi na klupama kraj taksista i Jadrolinije, a drugi kod gruške place:

- Kad ugledaju dolazak policije, automatski telefoniraju i glazba se smanjuje te ispada da je sve kako treba. Moj prijatelj sjedio je tu večer kraj taksista i sve čuo, nije mogao vjerovati. Tako je bilo dok policija nije napravila đir i dok nisu pošli u postaju. Tako je godinama, kao i mnogi, ako doma želim poslušati TV dnevnik ili pogledati domaću seriju, moram držati zatvorene prozore. Inače sve postaje noćna mora jer se ništa od buke ne razumije! Ovih dana noću puše bura koja “poništava” dio buke, a najgore je s Australcima. Kod njih očito ponašanje “diktira” posada, posebno na brodovima Otac Nikola, Tuna i Penelopa koji s zabavom počinju ranije od ostalih. Zbog tih brodova imamo stalni pressing glazbe koja lupa u bubnjiće, ljetos od 22 pa do 2-4 ujutro, a sad su bučni već od 20 do 23,30 sati. Obraćao sam se mnogima i odlučan sam ići do kraja, da vidim kako će nas policija zaštititi? Redarstvo jedino ima zakonsko pravo snimati razinu buke kojoj je limit 55 db, ali mi odgovaraju da nemaju ovlast! Pa tko je zadužen za red i mir?- pita Miljas. Otkriva da s brodarima “ratuje” i njegov prijatelj pomorac.

---

image

Aplikacijom smo izmjerili prosječnu buku od 73 db

Ahmet Kalajdžić
---

Svi se ograđuju

-Bezbroj puta je zvao policiju jer nije mogao izdržati buku. I tad je policija dolazila, buka bi stala i ponovno krenula po odlasku! Bune se i ljudi s Montovjerne te Lapadske obale, sve do Solituda. Razumijem ih: valja ranije leći i ujutro na posao. Kako će neispavani raditi? Nemaju svi klime te moraju otvoriti prozore. Tako je godinama, ne samo ovog ljeta! Vjerojatno stoga što su se nakon korone ponovno vratili mladi Australci! I ja afitavam, gosti nisu dali desetku ali sam imao odlični prosjek 9,2 da bi ocjene počele padati uz obrazloženje “buka iz lokala”. Jer, ne znaju da nisu lokali nego brodovi. Zašto limit od 55 db ne vrijedi jednako za sve?

Nenadležnost su nam obznanili gradska uprava i Komunalno redarstvo te Blaž Pezo iz Lučke uprave i Željko Raguž iz Luke Dubrovnik. Iz Županijske lučke uprave Dubrovnik (kojoj se Miljas nije obratio) ravnatelj Željko Dadić ističe da im se nitko nije žalio:

- Treba se pridržavati gradske Odluke o komunalnom redu, a svako prekoračenje prijaviti policiji. Županijska lučka uprava šalje pisanu obavijest Hrvatskoj udruzi privatnih brodara iz Krila Jesenice, što ćemo učiniti i ovaj put- rekao je Dadić i ustvrdio kako se nitko nije žalio na buku s jahti između Lokruma i starog Porta.

---

image

Od kasnog popodneva kruzeri su na vezu uz grušku rivu

Ahmet Kalajdžić
---

Nazvali smo i Hrvatsku udrugu privatnih brodova da bi automatska tajnica telefona s web-sajta udruge čija flota na 150 brodova vrijednih više od 200 milijuna eura zapošljava oko dvije tisuće, većinom radnika iz Dalmacije i ostvaruje bruto promet od 320 milijuna eura, uzvratila kako je “biran broj koji se više ne koristi”.

Ni izleta ni animatora

Kako smo tijekom noćne šetnje rivom buka čuli i s brodova s oznakom agencije Katarina line, na upit je odgovorio direktor marketinga Daniel Hauptfeld te ustvrdio da u floti nemaju izletničke brodove niti animatore i DJ-eve jer ne nude dnevne nego tjedne izlete:

- Pod Katarina line zastavom ove godine plovi više od 40 brodova te je, vjerojatno, vidljivost naših zastava i bannera najprisutnija. Naši brodovi imaju jasna pravila ponašanja na brodu kao i kućni red prema kojem je dozvoljeno umjereno puštanje glazbe te zatvaranje šanka najkasnije u ponoć. Kapetani i njihova posada se pridržavaju tih pravila te surađuju s lučkim upravama u svim lukama na Jadranu.

Želimo napomenuti kako u luku Gruž uplovljavaju i brojni brodovi koji nisu pod upravljanjem Katarina linea, nego su u zakupu drugih, često i stranih agencija- odgovoreno nam je iz Opatije i sjedišta agencije koja ima poslovnicu i u Gružu.
Iz PU dubrovačko-neretvanske su rekli kako su postupali po svakoj zaprimljenoj dojavi te u više slučajeva zatekli buku za koju je procijenjeno da nema intenzitet koji narušava javni red i mir, ali su u svim slučajevima upozorili posadu i putnike na obavezu poštivanja javnog reda i noćnog mira građana. Inače su za te prekršaje predviđene novčana kazna u rasponu 300-2000 eura ili vremenska kazna do 30 dana zatvora.

------------------

Gružani o buci s brodova

Marin Burin, umirovljeni limar:- Ne živim uz more i glazba mi ne smeta, ali kućni i javni red i mir treba poštivati popodne 15-17 a ljeti iza 23, dok ostatak godine buke ne smije biti iza 22 sata. Kad su rođendan ili imendan može se zapjevati, ali ne i uznemiravati susjede. Jer, tko nema susjeda, nema ni brata i moramo se međusobno paziti!

---

image

Marin Burin

Ahmet Kalajdžić
---

Biljana Škobić, trgovkinja:- Osobno, djeca mi ne smetaju. Došli su iz daleka i nek‘ pjevaju. Starijima ta buka možda smeta, ali je za mladost normalna! Više mi smeta buka susjednog ugostiteljskog objekta gdje povremeno nastupa lokalni glazbenik koji se "na silu" trudi pjevati meksičke pjesme za razliku od žene koja povremeno pjeva i ugodno ju je slušati!

---

image

Biljana Škobić

Ahmet Kalajdžić
---

Luce Šalja, umirovljenica:- Priznajem, smeta mi buka! Inače, oko 23 sata sve malo utihne i pomislim: pošli su leći, ali tek tad idu u Grad. Na povratku iznova slijedi galama! Znam da su neki došli iz Australije te im se zbog vremenske razlike dosta poremeti, ali i nama!

---

image

Luce Šalja

Ahmet Kalajdžić
---

Jure Matić, umirovljeni pomorac:- Ne smeta mi i trebaju biti još glasniji! Jer, ovo je turistički grad i građani koji od afitavanja zarađuju debele pare na njima, moraju šutat i trpiti jer imaju debele koristi. Postali su milijarderi!

Ivo Jadrušić, umirovljenik:- Stanujem malo dalje od rive i minikruzera te na buku nemam primjedbe ali imam na strahovito aerozagađenje velikih kruzera koji dime kao prijašnji koji su ložili garbun!

---

image

Ivo Jadrušić

Ahmet Kalajdžić
---

Đuro Mihajica, umirovljenik:- Buka mi ne smeta! Nažalost, imam problema sa sluhom pa ako baš zatreba, zatvorim prozore.

---

image

Đuro Mihajica

Ahmet Kalajdžić
---

Drago Miličević, umirovljeni pitur:- Stanujem prvi red do mora i rive. Buku čujem ali mi ne smeta! Mladost mora pjevati i veseliti se! Ako neće tad, kad će? Neće kad uhvate 80 kao ja! Nema tu velike buke, a ako im smeta, nek zatvore prozore sa strane luke a otvore sa strane Srđa! Svi bi htjeli živjeti od turizma, a bune se uglavnom i na ptice!

---

image

Drago Miličević

Ahmet Kalajdžić
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić Ahmet Kalajdžić
Ahmet Kalajdžić

Kad primijete dolazak policije, bodari odmah smanjuju glazbu, a zvučnike pale čim se ophodnja udalji, žali se Nikša Miljas koji je i sam krenuo u noćnu patrolu vidjeti postupaju li službe po njegovoj prijavi

Ahmet Kalajdžić

Još traje ljeto i gosti koji nisu otišli u Grad žele zabavu na brodovima

Ahmet Kalajdžić

Aplikacijom smo izmjerili prosječnu buku od 73 db

Ahmet Kalajdžić

Danju je ovaj dio rive pust, brodovi stižu tek popodne

Ahmet Kalajdžić

Od kasnog popodneva kruzeri su na vezu uz grušku rivu

Ahmet Kalajdžić

Biljana Škobić

Ahmet Kalajdžić

Drago Miličević

Ahmet Kalajdžić

Đuro Mihajica

Ahmet Kalajdžić

Ivo Jadrušić

Ahmet Kalajdžić

Luce Šalja

Ahmet Kalajdžić

Marin Burin

Ahmet Kalajdžić

‘Petovez‘ minikruzera uz grušku rivu snimljenih noću

Ahmet Kalajdžić

Ni bura ne sprečava noćni provod na brodovima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/dubrovacki-borac-protiv-decibela-ovo-je-tortura-nadleznima-saljem-snimke-ali-uzalud-a-ophodnja-pravi-igrokaz-1321259 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=17a7bca0af53bf477849a5da94f9b32b187417b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubrova%C4%8Dki+borac+protiv+decibela%3A+%E2%80%98Ovo+je+tortura%21+Nadle%C5%BEnima+%C5%A1aljem+snimke%2C+ali+uzalud.+A+ophodnja%3F+Pravi+igrokaz...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdubrovacki-borac-protiv-decibela-ovo-je-tortura-nadleznima-saljem-snimke-ali-uzalud-a-ophodnja-pravi-igrokaz-1321259 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdubrovacki-borac-protiv-decibela-ovo-je-tortura-nadleznima-saljem-snimke-ali-uzalud-a-ophodnja-pravi-igrokaz-1321259 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => buka s brodova [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalabuka s brodova

Dubrovački borac protiv decibela: ‘Ovo je tortura! Nadležnima šaljem snimke, ali uzalud. A ophodnja? Pravi igrokaz...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
10. rujna 2023. - 11:29
Kad primijete dolazak policije, bodari odmah smanjuju glazbu, a zvučnike pale čim se ophodnja udalji, žali se Nikša Miljas koji je i sam krenuo u noćnu patrolu vidjeti postupaju li službe po njegovoj prijaviAhmet Kalajdžić

Dubrovčanin Nikša Miljas ove sezone neumorno se bori s decibelima koji dopiru s brodova privezanih u luci Gruž. Nekad mu vjerojatno izgleda kao da se bori s vjetrenjačama, no ne odustaje.

Po tko zna koji put poslao je prosvjedno pismo u kojem svoje Gružane uspoređuje s građanima drugog reda i ističe:

- Molimo da svima stanovnicima osigurate mir i red jer desetak-dvadeset stranaca, s dopuštenjem kapetana i posade broda “Penelopa” iz Splita remeti svakonoćno red i mir te nitko dosad nije napravio sankcije tom brodu.

Iz godine u godinu, trpimo torturu s brodova iz luke pa se pitam kako to da je nedavno policija u romskom naselju zapljenila zvučnike jer su smetali drugim stanovnicima, dok u luci Gruž nitko ne može svesti buku na propisanih 55 decibela? Nitko mi nije odgovorio tk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:31