stdClass Object ( [id] => 1081094 [title] => ‘Došao slušati piano, pa upao u Micinu trapulu‘: novine su u staro dobra izvještavale o velikom skandalu u Makarskoj, no je li sve baš bilo kako se činilo? [alias] => dosao-slusati-piano-pa-upao-u-micinu-trapulu-novine-su-u-staro-dobra-izvjestavale-o-velikom-skandalu-u-makarskoj-no-je-li-sve-bas-bilo-kako-se-cinilo [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iz naftaline zaborava prošli smo put prenijeli dijelić atmosfere sa stare makarske pijace. Tržnica bi se neočekivano u satima bez prometa pretvarala u čitalački klub nepismenih kupravendi, kojima bi pučkoškolska mulica za sitnu munitu obavljala uslugu čitača novitadi iz tadašnje štampe.

No, za pasionirano praćenje dnevnih tiskovina, te precizno analiziranje vijesti s neizbježnim skandalima pravo su okružje bile makarske kavane. Po konobama i grezim krčmama čitalačka je aktivnost bila rjeđa te se novinski papir koristio u druge svrhe. Primjerice, za zamatanje slanih srdela ili spuganje sadržaja iz prolivenih bocuna.

Uz kavane Zora, Balkan i onu Pjerina Gojaka, za najživlje novinske "debatne sekcije", slovile su Jugoslavija i Miloš Veliki. Tu bi se u raspravu ubacili i putnici čekajući vapor, trgovci u "tranzitu", a ljeti i turisti.

Čistoća Kraljevine

Čudeći se žaru rasprave glede članka iz Politike, turist iz Beograda je komentirao: "Razumeo bih kada bi se svađali oko koje vesti iz vaše palanke. Ali zašto se toliko sekirate radi otklanjanja đubreta s ulica na beogradskom Petlovom brdu, kada verovatno tamo niste ni bili?"

- Zato šta je nama čistoća svih ulica u Kraljevini na duši i jednako nas boli šporkica na našemu Vrpoju ko i na vašem Petlovom brdu! - odgovorio mu je zagriženi čitatelj štampe u kavani Miloša Velikoga. Drugi sudionik rasprave je još i nadodao: "Živila čistoća Kraljevine!" - na što se preplašeni Beograđanin žurno povukao.

Premda je izbor bio više nego solidan, Makarani se pretplaćuju i na specifičniji tisak, kojega nema na prodajnim mjestima distributera Špire Klarića. Kada su u pitanju bili Buletini za arheologiju za učeniju publiku, Ženski svijet, koji su rado pratile makarske gospoje ili popularna i politički podobna Jadranska straža, mjesta za brigu nije bilo. No, kad se radilo o komunističkom štivu, sirena za policijsku predostrožnost odmah bi se aktivirala.

Praćenjem poštanskog prometa vrlo su brzo otkriveni makarski pretplatnici La fédération balkanique, emigrantskog komunističkog časopisa. U vezi s ovim otkriće u zagrebačkom listu stoji: "Nemilo je bilo čuđenje inspektora kada je otkrio da poznati boljševički list primaju najugledniji ljudi iz javnog života. Riječ je o odvjetnicima dr. Vrankoviću, Negriniju i Veli, te liječniku Jurakoviću. Da se radi o crvenom idejom zadojenom študentu, ni po jada. No kada stupovi društva koketiraju s komunizmom, tu je riječ o opasnoj raboti!"

Već se u sljedećem broju javljaju prozvani:

"Uvredljiva je kleveta upućena na naš račun! Pa zar mi, lojalni građani i stupovi društva, nalikujemo na kakvu Lenjinovu opskurnu ćeliju. Uz to se spominje i ime pok. dr. Jurakovića, koji već tri godine u miru počiva! Zar da iz groba agituje za komunizam? Čini se da smo baš mi, zbog svojih funkcija, žrtve himbenog podmetanja. Sumnjamo na vinovnike ove ujdurme, a imena ćemo im i objaviti, te ih po sudovima tjerati. Prilažemo i potvrdu nadležnih organa o našoj političkoj ispravnosti i moralnoj podobnosti."

Sve za janjčića

Tko je stajao iza zavjere kontra tri živuća odvjetnika i jednog pokojnog liječnika, nikada nije objavljeno, no govorkalo se kako je sam vrh vlasti podmetnuo trapulu, jer su advokati zastupali talijanske optante radi povrata imovine, a nekretnine su i vlastima bile zanimljive. Naravno da je novinski napis izrodio i fjabu.

- Šjor Bare - došla je na vrata odvjetnika majka lokalnog komuniste optuženog za antidržavnu agitaciju.

- Ja sam čitala u novine da ste i vi komuništa, pa vas molim ko Isukrsta da mi škapulate sina i branite ga prid sudom!

Dr. Vranković joj je primijetio u naručju saketić iz kojeg je diskretno provirivala nožica janjca, pa odvratio: "Kuma moja, ako mi nosite janjčića, obranit ću vam sina, sve da je i sa Trockim marendava. A ako je još janjetina sa Brača, onda sam ja i komuništa i mason i šta vam god padne na pamet!" - odgovorio je najškercaniji odvjetnik u povijesti makarske pravne prakse.

Ako su iz bronzina s uparanim parićem u današnjoj Mišanci ove štorijice imale okus blagog "slaćka", onda je ono što slijedi "lukej". Zašto lukej iliti divlji luk? Pa, zato jer važi za efikasan muški afrodizijak.

Čini se da junacima iz nastavka nije bio potrebit niti lukej za pikantne aktivnosti.

Čekao pred školom

O škandalu kojega se pratilo kao turske sapunice nisu izvještavale splitske novine. Akter je bio dobro "fudrana" ćunka, pa mu je utjecaj dosezao i do splitskih redakcija. No, vrlo živopisno o svemu piše jedan sarajevski list. Nepismene babe mole unučad da im čitaju nove detalje, župnik šalje potajice remetu po friško izdanje do trafike, domaćice otkidaju od mizernog budžeta za spizu, dinare za štampu. Čime su to novine opsjedale pobožni puk makarski?

Pisalo je nekako ovako: "Onomad stiže iz šeher Sarajeva u ubavu Makarsku na službu poreznog nadglednika, gosp. L. S njim dođoše i gospođa mu, ter kći, nazovimo je Mici. Odmah se lijepo snađoše i u društveni život uključiše. Kćerka krenu u Građansku školu, majka se aktiviše u gospojinska društva, a otac same uspjehe u službi redao. No sve se sruši u tili čas. Zagleda se u Mici veletrgovac i ženskar, te djevojki nije dao mira niti časa.

Pred školom ju je čekao i pratio dok je po obali šetala. Konačno je namami u neki iznajmljeni stan, gdje joj obeća koristiti za vježbu pianino, jer Mici bijaše vješta sviračica, a svoj klavir još iz Sarajeva ne bijahu dopremili. Ali klavira u sobi niotkud, pa je djevojku uhvatila jeza. Imala je i zašto, jer stari razvratnik krenu atakovati na njenu nevinost. Tko zna koliko bi to trajalo, da krikove nije čula susjeda, pa pozvala ljude da vrata provale. Naiđoše na nemili prizor gotovo razodjevenog starca i izmučene djevojke. Vratiše je k sebi, a on je pod paskom policije ispitan, te očekuje suđenje. Kad je doznala kakva se sramota dogodila, majka se sirote Mici pokušala višekratno ubiti. Najprije istrča na predio zvan Marineta, te se preko žala krenu utopiti, no srećom se pred bacanje onesvijesti. Vrlo brzo pokušala se niz prozor baciti, ali igrom slučaja opet padne u besvijest, taman kad je htjela na ulicu skočiti. Otac nesretnice je krenuo na trgu daviti starog pohotnika, no prolaznici ga spriječiše. Djevojka se drži hrabro i dobro. Izvještavat ćemo vas o novim detaljima ovog tragičnog skandala."

Povukli tužbu

Je li bilo baš tako kako su novine izvještavale, autoru redaka je ispričala pok. Anka M. "To ništa nije bilo tako! Oti trgovac je trča za suknjama, ali to s Mici je bilo namišteno. Svemu je kumovala mater, lija i rufijana. Namirisali su u staroga jarca šolde i mala se počela oko njega kokolavat. Išla je za njim ko batilo za brodom. Ondak su u jedne, koja se sa šporkarijama bavila, dogovorile da im da ključ od stana kojeg je čuvala. Mici je rekla starome da mora čut kako lipo svira na piano i on je blekov upa u trapulu.

Počela ga je vatat i skidat mu košulju, pa se stari užega, ali joj nije silu učinio. Ona je kričala i to je bio znak da ta berekinica susida upadne na vrata i sa dva lučka radnika provali. Njih su platili s marendom. Hebe se njih! A mater se tila ubit, ko i ja! Bacala se po žalu i stala na ponistru, pa per la finta padala u afan. Staroga su ucijenili i kad im je isplatio velike šolde, a onda su povukli tužbu! Nije mi ža jarčine, jer je puno žena zarad njega proplakalo, ali je tute bio čist! Brzo su otišli iz Makarske. Čula sam kasnije od jedne moje gošće iz Sarajeva, da su i inače tako ordinirale!"

U kraju serijala o ovom skandalu u novinama stoji kako su Micini roditelji povukli tužbu, da ne bi djevojci zadavali duševne boli na suđenju.

Koliko je takvih Mici i Micika u naše vrijeme, ne znamo, no da ih je sve više, svakodnevno doznajemo. I ova je Mišanca bila tijesna za sve makarske skandale objelodanjene nekoć na stranicama novina, pa u škandejavom ritmu nastavljamo i dalje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz naftalina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => iz naftalina 1 1 1 1 1 1 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-18 11:36:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marino Srzić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-02 09:14:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-02 09:14:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 114 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/18\/16927386.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_16927386_1920.jpg":"1920x1080","k_16927386_1280.jpg":"1280x1280","k_16927386_1024.jpg":"1024x1024","k_16927386_640.jpg":"640x640","k_16927386_480.jpg":"480x480","k_16927386_340.jpg":"340x340","k_16927386_220.jpg":"220x220","o_16927386_1280.jpg":"1280x853","o_16927386_1024.jpg":"1024x682","o_16927386_640.jpg":"640x426","o_16927386_480.jpg":"480x320","o_16927386_340.jpg":"340x226","o_16927386_220.jpg":"220x146","h_16927386_1280.jpg":"1280x854","h_16927386_1024.jpg":"1024x683","h_16927386_640.jpg":"640x427","h_16927386_480.jpg":"480x320","h_16927386_340.jpg":"340x227","h_16927386_220.jpg":"220x147","pp_16927386_1280.jpg":"1006x1280","pp_16927386_1024.jpg":"805x1024","pp_16927386_640.jpg":"503x640","pp_16927386_480.jpg":"377x480","pp_16927386_340.jpg":"267x340","pp_16927386_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38034457 Threads: 3 Questions: 7076631569 Slow queries: 3295964 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607808212 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/dosao-slusati-piano-pa-upao-u-micinu-trapulu-novine-su-u-staro-dobra-izvjestavale-o-velikom-skandalu-u-makarskoj-no-je-li-sve-bas-bilo-kako-se-cinilo-1081094 [printLink] => /dalmacija/obala/dosao-slusati-piano-pa-upao-u-micinu-trapulu-novine-su-u-staro-dobra-izvjestavale-o-velikom-skandalu-u-makarskoj-no-je-li-sve-bas-bilo-kako-se-cinilo-1081094?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233079 [name] => makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417330 [name] => Makarska kronika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-kronika [link] => /tag/makarska-kronika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 358114 [name] => skandal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skandal [link] => /tag/skandal ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz naftalina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Došao slušati piano, pa upao u Micinu trapulu‘: novine su u staro dobra izvještavale o velikom skandalu u Makarskoj, no je li sve baš bilo kako se činilo? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-16-39-36-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/18/16927386.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Ilustracija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/18/16927386.jpg [title] => Ilustracija Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iz naftaline zaborava prošli smo put prenijeli dijelić atmosfere sa stare makarske pijace. Tržnica bi se neočekivano u satima bez prometa pretvarala u čitalački klub nepismenih kupravendi, kojima bi pučkoškolska mulica za sitnu munitu obavljala uslugu čitača novitadi iz tadašnje štampe.

No, za pasionirano praćenje dnevnih tiskovina, te precizno analiziranje vijesti s neizbježnim skandalima pravo su okružje bile makarske kavane. Po konobama i grezim krčmama čitalačka je aktivnost bila rjeđa te se novinski papir koristio u druge svrhe. Primjerice, za zamatanje slanih srdela ili spuganje sadržaja iz prolivenih bocuna.

Uz kavane Zora, Balkan i onu Pjerina Gojaka, za najživlje novinske "debatne sekcije", slovile su Jugoslavija i Miloš Veliki. Tu bi se u raspravu ubacili i putnici čekajući vapor, trgovci u "tranzitu", a ljeti i turisti.

Čistoća Kraljevine

Čudeći se žaru rasprave glede članka iz Politike, turist iz Beograda je komentirao: "Razumeo bih kada bi se svađali oko koje vesti iz vaše palanke. Ali zašto se toliko sekirate radi otklanjanja đubreta s ulica na beogradskom Petlovom brdu, kada verovatno tamo niste ni bili?"

- Zato šta je nama čistoća svih ulica u Kraljevini na duši i jednako nas boli šporkica na našemu Vrpoju ko i na vašem Petlovom brdu! - odgovorio mu je zagriženi čitatelj štampe u kavani Miloša Velikoga. Drugi sudionik rasprave je još i nadodao: "Živila čistoća Kraljevine!" - na što se preplašeni Beograđanin žurno povukao.

Premda je izbor bio više nego solidan, Makarani se pretplaćuju i na specifičniji tisak, kojega nema na prodajnim mjestima distributera Špire Klarića. Kada su u pitanju bili Buletini za arheologiju za učeniju publiku, Ženski svijet, koji su rado pratile makarske gospoje ili popularna i politički podobna Jadranska straža, mjesta za brigu nije bilo. No, kad se radilo o komunističkom štivu, sirena za policijsku predostrožnost odmah bi se aktivirala.

Praćenjem poštanskog prometa vrlo su brzo otkriveni makarski pretplatnici La fédération balkanique, emigrantskog komunističkog časopisa. U vezi s ovim otkriće u zagrebačkom listu stoji: "Nemilo je bilo čuđenje inspektora kada je otkrio da poznati boljševički list primaju najugledniji ljudi iz javnog života. Riječ je o odvjetnicima dr. Vrankoviću, Negriniju i Veli, te liječniku Jurakoviću. Da se radi o crvenom idejom zadojenom študentu, ni po jada. No kada stupovi društva koketiraju s komunizmom, tu je riječ o opasnoj raboti!"

Već se u sljedećem broju javljaju prozvani:

"Uvredljiva je kleveta upućena na naš račun! Pa zar mi, lojalni građani i stupovi društva, nalikujemo na kakvu Lenjinovu opskurnu ćeliju. Uz to se spominje i ime pok. dr. Jurakovića, koji već tri godine u miru počiva! Zar da iz groba agituje za komunizam? Čini se da smo baš mi, zbog svojih funkcija, žrtve himbenog podmetanja. Sumnjamo na vinovnike ove ujdurme, a imena ćemo im i objaviti, te ih po sudovima tjerati. Prilažemo i potvrdu nadležnih organa o našoj političkoj ispravnosti i moralnoj podobnosti."

Sve za janjčića

Tko je stajao iza zavjere kontra tri živuća odvjetnika i jednog pokojnog liječnika, nikada nije objavljeno, no govorkalo se kako je sam vrh vlasti podmetnuo trapulu, jer su advokati zastupali talijanske optante radi povrata imovine, a nekretnine su i vlastima bile zanimljive. Naravno da je novinski napis izrodio i fjabu.

- Šjor Bare - došla je na vrata odvjetnika majka lokalnog komuniste optuženog za antidržavnu agitaciju.

- Ja sam čitala u novine da ste i vi komuništa, pa vas molim ko Isukrsta da mi škapulate sina i branite ga prid sudom!

Dr. Vranković joj je primijetio u naručju saketić iz kojeg je diskretno provirivala nožica janjca, pa odvratio: "Kuma moja, ako mi nosite janjčića, obranit ću vam sina, sve da je i sa Trockim marendava. A ako je još janjetina sa Brača, onda sam ja i komuništa i mason i šta vam god padne na pamet!" - odgovorio je najškercaniji odvjetnik u povijesti makarske pravne prakse.

Ako su iz bronzina s uparanim parićem u današnjoj Mišanci ove štorijice imale okus blagog "slaćka", onda je ono što slijedi "lukej". Zašto lukej iliti divlji luk? Pa, zato jer važi za efikasan muški afrodizijak.

Čini se da junacima iz nastavka nije bio potrebit niti lukej za pikantne aktivnosti.

Čekao pred školom

O škandalu kojega se pratilo kao turske sapunice nisu izvještavale splitske novine. Akter je bio dobro "fudrana" ćunka, pa mu je utjecaj dosezao i do splitskih redakcija. No, vrlo živopisno o svemu piše jedan sarajevski list. Nepismene babe mole unučad da im čitaju nove detalje, župnik šalje potajice remetu po friško izdanje do trafike, domaćice otkidaju od mizernog budžeta za spizu, dinare za štampu. Čime su to novine opsjedale pobožni puk makarski?

Pisalo je nekako ovako: "Onomad stiže iz šeher Sarajeva u ubavu Makarsku na službu poreznog nadglednika, gosp. L. S njim dođoše i gospođa mu, ter kći, nazovimo je Mici. Odmah se lijepo snađoše i u društveni život uključiše. Kćerka krenu u Građansku školu, majka se aktiviše u gospojinska društva, a otac same uspjehe u službi redao. No sve se sruši u tili čas. Zagleda se u Mici veletrgovac i ženskar, te djevojki nije dao mira niti časa.

Pred školom ju je čekao i pratio dok je po obali šetala. Konačno je namami u neki iznajmljeni stan, gdje joj obeća koristiti za vježbu pianino, jer Mici bijaše vješta sviračica, a svoj klavir još iz Sarajeva ne bijahu dopremili. Ali klavira u sobi niotkud, pa je djevojku uhvatila jeza. Imala je i zašto, jer stari razvratnik krenu atakovati na njenu nevinost. Tko zna koliko bi to trajalo, da krikove nije čula susjeda, pa pozvala ljude da vrata provale. Naiđoše na nemili prizor gotovo razodjevenog starca i izmučene djevojke. Vratiše je k sebi, a on je pod paskom policije ispitan, te očekuje suđenje. Kad je doznala kakva se sramota dogodila, majka se sirote Mici pokušala višekratno ubiti. Najprije istrča na predio zvan Marineta, te se preko žala krenu utopiti, no srećom se pred bacanje onesvijesti. Vrlo brzo pokušala se niz prozor baciti, ali igrom slučaja opet padne u besvijest, taman kad je htjela na ulicu skočiti. Otac nesretnice je krenuo na trgu daviti starog pohotnika, no prolaznici ga spriječiše. Djevojka se drži hrabro i dobro. Izvještavat ćemo vas o novim detaljima ovog tragičnog skandala."

Povukli tužbu

Je li bilo baš tako kako su novine izvještavale, autoru redaka je ispričala pok. Anka M. "To ništa nije bilo tako! Oti trgovac je trča za suknjama, ali to s Mici je bilo namišteno. Svemu je kumovala mater, lija i rufijana. Namirisali su u staroga jarca šolde i mala se počela oko njega kokolavat. Išla je za njim ko batilo za brodom. Ondak su u jedne, koja se sa šporkarijama bavila, dogovorile da im da ključ od stana kojeg je čuvala. Mici je rekla starome da mora čut kako lipo svira na piano i on je blekov upa u trapulu.

Počela ga je vatat i skidat mu košulju, pa se stari užega, ali joj nije silu učinio. Ona je kričala i to je bio znak da ta berekinica susida upadne na vrata i sa dva lučka radnika provali. Njih su platili s marendom. Hebe se njih! A mater se tila ubit, ko i ja! Bacala se po žalu i stala na ponistru, pa per la finta padala u afan. Staroga su ucijenili i kad im je isplatio velike šolde, a onda su povukli tužbu! Nije mi ža jarčine, jer je puno žena zarad njega proplakalo, ali je tute bio čist! Brzo su otišli iz Makarske. Čula sam kasnije od jedne moje gošće iz Sarajeva, da su i inače tako ordinirale!"

U kraju serijala o ovom skandalu u novinama stoji kako su Micini roditelji povukli tužbu, da ne bi djevojci zadavali duševne boli na suđenju.

Koliko je takvih Mici i Micika u naše vrijeme, ne znamo, no da ih je sve više, svakodnevno doznajemo. I ova je Mišanca bila tijesna za sve makarske skandale objelodanjene nekoć na stranicama novina, pa u škandejavom ritmu nastavljamo i dalje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
Shutterstock
Ilustracija
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/dosao-slusati-piano-pa-upao-u-micinu-trapulu-novine-su-u-staro-dobra-izvjestavale-o-velikom-skandalu-u-makarskoj-no-je-li-sve-bas-bilo-kako-se-cinilo-1081094 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1df8fdabe1dadf3cb601800f389217aa2e774476 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Do%C5%A1ao+slu%C5%A1ati+piano%2C+pa+upao+u+Micinu+trapulu%E2%80%98%3A+novine+su+u+staro+dobra+izvje%C5%A1tavale+o+velikom+skandalu+u+Makarskoj%2C+no+je+li+sve+ba%C5%A1+bilo+kako+se+%C4%8Dinilo%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdosao-slusati-piano-pa-upao-u-micinu-trapulu-novine-su-u-staro-dobra-izvjestavale-o-velikom-skandalu-u-makarskoj-no-je-li-sve-bas-bilo-kako-se-cinilo-1081094 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdosao-slusati-piano-pa-upao-u-micinu-trapulu-novine-su-u-staro-dobra-izvjestavale-o-velikom-skandalu-u-makarskoj-no-je-li-sve-bas-bilo-kako-se-cinilo-1081094 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz naftalina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Obalaiz naftalina

‘Došao slušati piano, pa upao u Micinu trapulu‘: novine su u staro dobra izvještavale o velikom skandalu u Makarskoj, no je li sve baš bilo kako se činilo?

Piše Marino Srzić
2. ožujka 2021. - 10:14

Iz naftaline zaborava prošli smo put prenijeli dijelić atmosfere sa stare makarske pijace. Tržnica bi se neočekivano u satima bez prometa pretvarala u čitalački klub nepismenih kupravendi, kojima bi pučkoškolska mulica za sitnu munitu obavljala uslugu čitača novitadi iz tadašnje štampe.

No, za pasionirano praćenje dnevnih tiskovina, te precizno analiziranje vijesti s neizbježnim skandalima pravo su okružje bile makarske kavane. Po konobama i grezim krčmama čitalačka je aktivnost bila rjeđa te se novinski papir koristio u druge svrhe. Primjerice, za zamatanje slanih srdela ili spuganje sadržaja iz prolivenih bocuna.

Uz kavane Zora, Balkan i onu Pjerina Gojaka, za najživlje novinske "debatne sekcije", slovile su Jugoslavija i Miloš Veliki. Tu bi se u raspravu ubacili i p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:39