StoryEditorOCM
ObalaBRDA OTPADA

Dalmatinski iznajmljivači bili bi ‘mrtvi‘ bez turista, a pogledajte kako ih dočekuju u poznatom ljetovalištu, sramota!

Piše Mate Primorac
15. lipnja 2023. - 13:53

Igrane, lijepo turističko mjesto na jugoistočnom dijelu Makarske rivijere, prije više od jednog desetljeća medijski je proslavio britanski dnevnik "Daily Mail" s naslovom kako Hrvatska svojata kralja Arthura.

Naime, Englezi su tada naveli kako su neki povjesničari rekli da je majka kralja Arthura rođena u Igranima. Taštim otočanima to je bilo dovoljno da krenu s tim napisima, a domišljati Igranci odmah su tu informaciju dobro marketinški plasirali i organizirali "Noć kralja Arthura", na kojoj se okupilo oko 3000 ljudi.

Međutim, mjestu s oko 400 stanovnika koje ima "kraljevske veze" sigurno ne priliče fotografije koja prikazuju brdo smeća na samom ulazu u to turističko središte. Pogotovo jer je sezona već dobrano počela, privatni smještaj se iz dana u dan sve više puni, a hotel koji radi u mjestu je već rezerviran.

S kakvim dojmovima svojim kućama će se vratiti brojni: Poljaci, Česi, Nijemci, Šveđani... kad vide hrpe otpada u turističkom biseru pod Biokovom, pitanje je za nadležne službe, ali i za loklano stanovništvo koje uglavnom živi od tih istih gostiju i njihovih eura.

- Svako malo to očistimo, slika je grozna i danas ćemo to ponovno pokupiti. Kontenjeri su doslovno prazni, a smeće i krupni otpad razbacani okolo.

Prije nekoliko dana smo u Živogošću, na predjelu Blato, skupili 35 kubika krupnog otpada, a danas ponovno ista slika. Ovom prilikom apeliram na sve stanovnike općine Podgora, a posebno Igrana i Živogošća da ne pilaju granu na kojoj sjede.

Budimo realni, većina ljudi živi od turizma i zatrpana mjesta sa smećem sigurno nikoga ne raduju. Jednostavno, moramo krenuti s kaznama i postavljanjem kamera kako bi se to sve zaustavilo - kaže Marija Čehko, direkorica "Podgorskog komunalca" koja nam je i ustupila fotografije iz Živogošća.

Čelnica općinske tvrtke je napomenula:

- Želim istaknuti kako svaki korisnik iz kategorije kućanstva može besplatno dovesti krupni otpad u Gornju Podgoru, gdje imamo smješten kontenjer po koji dolazi tvrtka iz Imotskog. Papir, staklo i plastiku skupljamo dvaput mjesečno na kućnom pragu, a ljeti jednom tjedno.

Jednom godišnje svako kućanstvo ima pravo na besplatno odvoženje krupnog otpada, u količini do tri kubika, osim u ljetnoj sezoni kad ga mogu sami dovesti na našu lokaciju.

image

Vidite li kontejnere na ulazu u Igrane?

Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:08