StoryEditorOCM
Dalmacijaza legendu sporta

Novom sportskom centru na Sokolani ime Veljka Rogošića

Piše PSD.
15. kolovoza 2012. - 12:02
Hoće li, nakon što su sportski centri u Zadru i Šibeniku dobili nazive po košarkaškim legendama Krešimiru Ćosiću i Draženu Petroviću, i kaštelanski novi sportski centar, koji bi se uskoro trebao otvoriti na sućuračkoj Sokolani, biti nazvan po nedavno preminulom Veljku Rogošiću, plivačkoj hrvatskoj i svjetskoj legendi, na koncu će odlučiti kaštelansko Gradsko vijeće na jednoj od idućih sjednica.

Ploča na rodnoj kući u Kaštel Lukšiću

Naime, kako bi lik i djelo ovog velikog sportaša ostali u trajnom sjećanju, prvi kaštelanski gradonačelnik Veselko Andromak, Neven Bučan i potpredsjednik Gradskog vijeća Kaštela Branko Radačić pokrenuli su inicijativu za postavljanje kamene ploče na rodnoj kući Rogošića u Kaštel Lukšiću te za davanje imena novom sportskom centru “Sportski centar Veljko Rogošić − Sokolana”, a inicijativa je upućena na znanje gradonačelniku Jošku Berketu, koji će na posljetku pokrenuti proceduru.

− Na kamenoj ploči koja bi se postavila na rodnoj kući Rogošića pisalo bi “U ovoj kući rodio se 21. 7. 1941. godine Veljko Rogošić, višestruki svjetski rekorder i višestruki prvak svijeta, svjetska legenda plivačkog maratona, dragovoljac Domovinskog rata i jedan od osnivača HRM-a”.

- Tekst je usuglašen s Veljkom prije njegove smrti, izrada kamene ploče dogovorena je s lokalnim kamenoklesarom, a datum otkrivanja ploče usuglasio bi se s obitelji. Po ovoj bi inicijativi po Rogošiću bio nazvan i novi sportski centar, u kojem bi on dobio i spomen-obilježje ili bistu koji bi se financirali iz donacija, sponzorstava i uz pomoć kipara s područja grada Kaštela − izjavio nam je Branko Radačić, jedan od pokretača ove inicijative.

Ako Gradsko vijeće prihvati ovu inicijativu, Radačić smatra da bi sportski centar dobio novu dimenziju i značenje, što bi osiguralo prepoznatljivost i dobar početak za taj važan sportski sadržaj, a možda bi bilo i poticaj da od državnog ministarstva dobiju novac za izgradnju bazena u Kaštelima ili da se javno-privatnim partnerstvom lakše dođe do investitora.

Uz ove dvije inicijative, predlagalo se da jedna od ulica u Kaštel Lukšiću dobije ime po Rogošiću, no to bi bio velik trošak za građane jer bi trebali mijenjati sve dokumente, kao i da se u Kaštelima pokrene maraton koji bi postao tradicionalan.

Od te se ideje nije odustalo, no njezina realizacija traži dosta vremena. I kaštelanski HNS također predlaže da nova dvorana u Kaštel Sućurcu dobije ime po slavnome maratoncu kako bi lik i djelo velikoga kaštelanskog sportaša živjeli vječno.

Jakov Žarko

Berket: I obitelj je suglasna

− Grad je dužan napraviti primjereno obilježje Veljku Rogošiću, velikom kaštelanskom sportašu koji je svijetom pronio ime ne samo Kaštela, nego i cijele Hrvatske − izjavio je gradonačelnik Berket, napominjući da se obitelj Rogošić suglasila s njegovim prijedlogom da je upravo novi sportski centar na Sokolani u Kaštel Sućurcu najprimjereniji objekt koji bi trebao nositi ime Veljka Rogošića.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:29