StoryEditorOCM

NOVI VLASNIK ŽELJEZARE Poduzetnik spominjan i u ‘crnim kronikama’

Piše PSD.
30. listopada 2011. - 21:15

Petar Pripuz, novopečeni vlasnik splitske Željezare, uspješni je poduzetnik i svakako jedan od najmoćnijih ljudi u Zagrebu. Taj 54-godišnji diplomirani ekonomist poznat je kao “kralj otpada” koji je preko poduzeća koja su s njim povezana u posljednjih pet godina imao prihod od četiri milijarde kuna.

Najveću dobit ostvaruje preko tvrtke C.I.O.S. (u kojoj je predsjednik Uprave), a koja ima više od 1300 zaposlenika, godišnje obrađuje oko 700 tisuća tona metalnog otpada, od čega oko 300 tisuća tona u Hrvatskoj, i članica je “Sholz grupe”, jedne od najjačih svjetskih kompanija u recikliranju čelika i metalnog otpada. Pripuz je, podsjetimo, što se tiče poslova u Dalmaciji, zaradio 117 milijuna kuna na preprodaji prostora nekadašnjeg poduzeća “Plobest” u Pločama, koji je 2002. kupio za osam milijuna kuna, a HŽ Cargu prodao za 125 milijuna. On je, inače, od te tvrtke kćeri Hrvatskih željeznica otkupio 45 milijuna eura potraživanja prema željeznicama Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

No, uz poslovne uspjehe, dio javnosti mu pripisuje i navodne mutne radnje, a nerijetko uz njega vežu i grijehe njegova brata Zorana, bivšeg optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije, koji je iz tog postupka izišao “čist”. Na tom je suđenju Petar Pripuz bio glavni sponzor dijela obrane optuženika. Njega je svojedobno nadzirala Protuobavještajna agencija (POA), a poslije su mu se iz te institucije ispričavali kako su ga zamijenili s nekim drugim (najvjerojatnije s bratom Zoranom).

Mediji su, dalje, više puta spominjali kako mu je u poslovima pogodovala i gradska vlast (pogotovo gradonačelnik Milan Bandić), a vlasnik “Jadran Metala” Edi Pavletić optužio je bivšu ministricu Marinu Matulović-Dropulić za uništavanje tvrtke u korist C.I.O.S.-a. Pripuz se našao i u sklopu skandala s prikupljanjem novca za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u “slučaju Glavaš”.

USKOK ga nije osumnjičio u tom predmetu, a on je u izjavi za novine priznao da je posudio 50 tisuća eura svom prijatelju i poslovnom suradniku Dragi Tadiću, direktoru i suvlasniku “Osijek Koteksa”, ne pitajući ga za što mu treba, dodajući kako su i prije jedan drugome posuđivali novac. Petar Pripuz je, inače, involviran u nogomet preko tvrtke C.I.O.S. koja je sponzor drugoligaša Rudeša.

Direktor toga kluba je Ivan Knežević, čije je poduzeće “Palma” d.o.o. nekada bilo u vlasništvu Petrova brata Zorana Pripuza te Nikice Jelavića. Što se, pak, tiče napisa iz crnih kronika, spomenimo krađe automobila Petrovu sinu i kćerki, provalu u prostorije C.I.O.S.-a iz kojih je ukradeno više od pola milijuna kuna, obiteljska zlatnina, kao i vatreno oružje koje je Pripuz legalno posjedovao.

Tu su i prometne nesreće koje je izazvao njegov sin. Petar Pripuz, dakle, slovi za iznimno uspješnog i sposobnog čovjeka, ali i kontroverznog poduzetnika. U svakom slučaju, riječ je o bogatom čovjeku, čiji je kapital itekako dobro došao u spašavanju posrnulih tvrtki.

Igor Došen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 01:00